Ухвала
від 01.11.2023 по справі 308/1531/22
ЛЬВІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Справа № 308/1531/22 Головуючий у 1 інстанції: ОСОБА_1

Провадження № 11-кп/811/1018/23 Доповідач: ОСОБА_2

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01 листопада 2023 року м. Львів.

Колегія суддів судової палати з розгляду кримінальних справ Львівського апеляційного суду у складі:

Головуючої-судді ОСОБА_2

суддів: ОСОБА_3 , ОСОБА_4

при секретарі судових засідань ОСОБА_5

з участю прокурора ОСОБА_6

захисника засудженого адвоката ОСОБА_7

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду апеляційні скарги прокурора Франківської окружної прокуратури м. Львова ОСОБА_8 та захисника засудженого адвоката ОСОБА_7 на ухвалу Залізничного районного суду м. Львова від 11 вересня 2023 р. про скасування звільнення від відбування покарання з випробуванням щодо засудженого ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрованого та проживаючого за адресою АДРЕСА_1 , засудженого вироком Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області від 09 лютого 2022 року,

ВСТАНОВИЛА:

оскарженою ухвалою скасовано звільнення від відбування покарання з випробуванням щодо ОСОБА_9 , засудженого вироком Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області від 09 лютого 2022 року.

Не погоджуючись із даною ухвалою, захисник засудженого адвокат ОСОБА_7 та прокурор Франківської окружної прокуратури м. Львова ОСОБА_8 подали апеляційні скарги, у яких просять ухвалу Залізничного районного суду м. Львова від 11.09.2023р. скасувати та постановити нову ухвалу, якою відмовити у задоволенні подання заступника начальника Залізничного районного відділу філії державної установи «Центр пробації» у Львівській області про скасування звільнення від відбування покарання з випробуванням відносно ОСОБА_9 .

Свої апеляційні вимоги захисник засудженого мотивує тим, що у матеріалах подання письмове попередження про скасування звільнення від відбування покарання з випробуванням і направлення для відбування призначеного покарання відсутнє.

Згідно вироку Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області від 09.02.2022 року, ОСОБА_9 призначено покарання у виді 3-х років позбавлення волі із звільненням від відбування покарання з випробуванням терміном 1 (один) рік.

Призначений засудженому річний іспитовий строк закінчився 09 лютого 2023 року, а подання заступника начальника Залізничного районного відділу філії Державної установи «Центр пробації» у Львівській області щодо скасування відносно ОСОБА_9 звільнення від відбування покарання відповідно до ч,2 ст.78 КК України було подане в суд 02 червня 2023 року, таким чином майже через півтора року після призначення засудженому покарання і встановлення йому річного випробувального терміну, хоча законом передбачено річний строк для звернення в суд з таким поданням, та через майже пів року після закінчення іспитового строку.

Прокурор у мотивах своєї апеляційної скарги зазначає наступне. Судом першої інстанції допущено неправильне застосування закону України про кримінальну відповідальність, а саме порушено вимоги ст.165 КВК України, яка зазначає, що після закінчення іспитового строку засуджений, який виконав покладені на нього обов`язки та не вчинив нового кримінального правопорушення, за поданням уповноваженого органу з питань пробації звільняється судом від призначеного йому покарання. Засуджений ОСОБА_9 не з`явився до уповноваженого органу з питань пробації та не був ознайомлений з порядком здійснення нагляду та правами і обов`язками покладеними на ним судом відповідно до ст.76 КК України.

Залізничним РВ філії ДУ «Центр пробації» у Львівській області проводились першочергові розшукові заходи, однак місцезнаходження ОСОБА_9 не встановлено. 24.02.2023 Залізничний РВ філії ДУ «Центр пробації» у Львівській області звернувся з клопотанням до Залізничного районного суду м. Львова про вирішення питання про звільнення від відбування покарання за вироком Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області від 09.02.2022 у зв`язку із закінченням іспитового терміну.

Проте, 30.03.2023 Залізничним районним судом м. Львова винесено ухвалу про відмову в задоволенні подання про звільнення від відбування покарання засудженого ОСОБА_9 , оскільки останній не виконав покладені судом на нього згідно ст.76 КК України обов`язки.

Іспитовий термін згідно вироку Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області від 09.02.2022 закінчився 09.02.2023. Відомостей щодо притягнення ОСОБА_9 до кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення згідно вимоги про судимість та інших матеріалів немає.

Однак, всупереч вимогам Закону України «Про пробацію» та Порядку здійснення нагляду та проведення соціально-виховної роботи з засудженими до покарань, не пов`язаних з позбавленням волі, затвердженого наказом Міністерства юстиції України №272/5 від 29.01.2019 Залізничний РВ філії ДУ «Центр пробації» у Львівській області, після закінчення іспитового строку, 30.05.2023 вніс до Залізничного районного суду м. Львова клопотання про вирішення питання про скасування звільнення від відбування покарання з випробуванням ОСОБА_9 за вироком Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області від 09.02.2022.

Заслухавши доповідь судді, пояснення захисника засудженого адвоката ОСОБА_7 , прокурора ОСОБА_6 на підтримку поданих апеляційних скарг, вивчивши матеріали справи та оглянувши матеріали особової справи № 62-2022 на засудженого ОСОБА_9 , колегія суддів вважає, що апеляційні скарги підлягають до задоволення, виходячи із наступного.

Відповідно до ст. 165 КВК України, іспитовий строк обчислюється з моменту проголошення вироку суду. Після закінчення іспитового строку засуджений, який виконав покладені на нього обов`язки та не вчинив нового кримінального правопорушення, за поданням уповноваженого органу з питань пробації звільняється судом від призначеного йому покарання, нагляд припиняється і засуджений знімається з обліку в зазначеному органі.

Частиною 3 ст.75 КК України передбачено, що суд ухвалює звільнити засудженого від відбування призначеного покарання, якщо він протягом визначеного іспитового строку не вчинить нового кримінального правопорушення і виконає покладені на нього обов`язки.

Іспитовий строк - це певний проміжок часу, протягом якого здійснюється контроль за засудженим і останній під загрозою реального відбування призначеного покарання зобов`язаний виконувати покладені на нього обов`язки та інші умови випробування. Однією з найголовніших умов звільнення засудженого від відбування покарання з випробуванням є те, що він протягом іспитового строку не вчинить нового злочину.

Відомості щодо притягнення ОСОБА_9 до кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення згідно вимоги про судимість та інших матеріалів відсутні.

Відповідно до п.1 ст.89 КК України, такими, що не мають судимості, визнаються особи, засуджені відповідно до статті 75 цього Кодексу, якщо протягом іспитового строку вони не вчинять нового кримінального правопорушення.

Враховуючи вимоги ст. 78 КК України, ст. 165 КВК України, а також те, що іспитовий строк сплив, скасування звільнення від відбування покарання не можливе, даних про вчинення засудженим нового кримінального правопорушення немає, а тому немає підстав для задоволення подання органу пробації.

Виходячи із системного аналізу вимог ст. 78 КК України, якою встановлені правові наслідки звільнення від відбування покарання з випробуванням, та ст. 165 КВК України, суд має право вирішити питання щодо скасування звільнення від відбування покарання з випробуванням і направлення засудженого для відбуття покарання в межах дії встановленого іспитового строку.

Окрім того, пунктом 3 глави 3 розділу 9 Порядку здійснення нагляду та проведення соціально-виховної роботи з засудженими до покарань, не пов`язаних з позбавленням волі, затвердженого наказом Міністерства юстиції України №272/5 від 29.01.2019 передбачено, що тільки після застосування до звільненого з випробуванням письмового попередження, уповноважений орган з питань пробації вносить до суду клопотання про скасування звільнення від відбування покарання і направлення звільненого з випробуванням для відбування призначеного покарання. Однак, щодоно засудженого ОСОБА_9 письмове попередження не застосовувалось.

Як вбачається, із матеріалів справи, Ужгородським міськрайонним судом Закарпатської області від 09.02.2022 засуджено ОСОБА_9 за ч.1 ст. 201 КК України на 3 роки позбавлення волі та відповідно до ст.75 КК України звільнено від відбування покарання з іспитовим терміном на 1 рік та, згідно даного вироку, покладено обов`язки передбачені ст.76 КК України: періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації та повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи або навчання.

Засуджений ОСОБА_9 не з`явився до уповноваженого органу з питань пробації та не був ознайомлений з порядком здійснення нагляду та правами і обов`язками покладеними на ним судом відповідно до ст.76 КК України.

Залізничним РВ філії ДУ «Центр пробації» у Львівській області проводились першочергові розшукові заходи, однак місцезнаходження ОСОБА_9 не встановлено.

24.02.2023 Залізничний РВ філії ДУ «Центр пробації» у Львівській області звернувся з клопотанням до Залізничного районного суду м. Львова про вирішення питання про звільнення від відбування покарання за вироком Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області від 09.02.2022 у зв`язку із закінченням іспитового терміну. Проте, 30.03.2023 Залізничним районним судом м. Львова винесено ухвалу про відмову в задоволенні подання про звільнення від відбування покарання засудженого ОСОБА_9 , оскільки останній не виконав покладені судом на нього згідно ст.76 КК України обов`язки. При цьому, іспитовий термін згідно вироку Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області від 09.02.2022 закінчився 09.02.2023.

Однак, всупереч вимогам Закону України «Про пробацію» та Порядку здійснення нагляду та проведення соціально-виховної роботи з засудженими до покарань, не пов`язаних з позбавленням волі, затвердженого наказом Міністерства юстиції України №272/5 від 29.01.2019 Залізничний РВ філії ДУ «Центр пробації» у Львівській області, після закінчення іспитового строку, 30.05.2023 р. вніс до Залізничного районного суду м. Львова клопотання про вирішення питання про скасування звільнення від відбування покарання з випробуванням ОСОБА_9 за вироком Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області від 09.02.2022, що в свою чергу суперечить вимогам Закону.

Таким чином апеляційний суд повністю погоджується із доводами апеляційних скарг апелянтів. Суд першої інстанції не надав належної оцінки усім обставинам справи та неправильно застосував Закон України, яким врегульовані питання звільнення осіб від покарання та скасування такого звільнення.

Таким чином, апеляційні скарги прокурора Франківської окружної прокуратури м. Львова ОСОБА_8 та захисника засудженого адвоката ОСОБА_7 підлягають до задоволення, а ухвала суду першої інстанції скасуванню із постановленням нової ухвали про відмову у задоволенні подання заступника начальника Залізничного РВ філії Державної установи «Центр пробації» у Львівській області про скасування звільнення від відбування покарання з випробовуванням щодо засудженого ОСОБА_9 .

Керуючись ст.ст. 404, 407, 409, 419 КПК України колегія суддів

ПОСТАНОВИЛА:

апеляційні скарги прокурора Франківської окружної прокуратури м. Львова ОСОБА_8 та захисника засудженого адвоката ОСОБА_7 задоволити.

Ухвалу Залізничного районного суду м. Львова від 11 вересня 2023 р. про скасування звільнення від відбування покарання з випробуванням щодо засудженого ОСОБА_9 скасувати.

У задоволенні подання заступника начальника Залізничного РВ філії Державної установи «Центр пробації» у Львівській області про скасування звільнення від відбування покарання з випробовуванням щодо засудженого ОСОБА_9 відмовити.

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення та оскарженню не підлягає.

СУДДІ:

ОСОБА_2 ОСОБА_3 ОСОБА_4

СудЛьвівський апеляційний суд
Дата ухвалення рішення01.11.2023
Оприлюднено08.11.2023
Номер документу114685838
СудочинствоКримінальне
КатегоріяСправи в порядку виконання судових рішень у кримінальних провадженнях про звільнення від призначеного покарання з випробовуванням після закінчення іспитового строку

Судовий реєстр по справі —308/1531/22

Ухвала від 04.04.2024

Кримінальне

Львівський апеляційний суд

Романюк М. Ф.

Ухвала від 28.03.2024

Кримінальне

Львівський апеляційний суд

Романюк М. Ф.

Ухвала від 25.03.2024

Кримінальне

Львівський апеляційний суд

Романюк М. Ф.

Ухвала від 14.03.2024

Кримінальне

Залізничний районний суд м.Львова

Пилип'юк Г. М.

Ухвала від 01.11.2023

Кримінальне

Львівський апеляційний суд

Партика І. В.

Ухвала від 01.11.2023

Кримінальне

Львівський апеляційний суд

Партика І. В.

Ухвала від 19.10.2023

Кримінальне

Львівський апеляційний суд

Партика І. В.

Ухвала від 13.10.2023

Кримінальне

Львівський апеляційний суд

Партика І. В.

Ухвала від 11.09.2023

Кримінальне

Залізничний районний суд м.Львова

Ліуш А. І.

Ухвала від 11.09.2023

Кримінальне

Залізничний районний суд м.Львова

Ліуш А. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні