Ухвала
від 14.03.2024 по справі 308/1531/22
ЗАЛІЗНИЧНИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЛЬВОВА

Справа № 308/1531/22

провадження 1-в/462/26/24

У Х В А Л А

14 березня 2024 року Залізничний районний суд міста Львова в складі:

головуючого судді - ОСОБА_1

за участю секретаря судового засідання - ОСОБА_2

прокурора - ОСОБА_3

представника органу пробації - ОСОБА_4

розглянувши у відкритому судовому засіданні у місті Львові подання Залізничного районного відділу філії Державної установи «Центр пробації» у Львівській області про вирішення питання щодо звільнення від відбування покарання відносно ОСОБА_5 , -

встановив:

заступник начальника Залізничного районного відділу філії Державної установи «Центр пробації» ОСОБА_6 03.01.2024 року звернулась до суду із поданням про вирішення питання щодо звільнення від відбування покарання засудженого ОСОБА_5 . Подання мотивує тим, що до Залізничного районного відділу філії ДУ «Центр пробації» у Львівській області 09.06.2022 року надійшли на виконання розпорядження № 308/1531/22 від 18.03.2022 року та копія вироку Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області від 09.02.2022 року. Згідно вироку Ужгородським міськрайонним судом Закарпатської області на засудженого покладені на підставі ст. 76 КК України такі обов`язки : періодично з`являтись для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації; повідомляти уповноважений орган з питань пробації про заміну місця проживання, роботи або навчання. 24.02.2023 року Залізничний РВ філії ДУ «Центр пробації» у Львівській області звернувся до Залізничного районного суду м. Львова про вирішення питання щодо звільнення від відбування покарання відповідно до ч. 1 ст. 78 КК України, у зв`язку із закінченням іспитового строку 09.02.2023 року. Згідно ухвали Залізничного районного суду м. Львова від 30.03.2023 року в задоволенні подання про вирішення питання щодо звільнення від відбування покарання відмовлено. 30.05.2023 року Залізничний РВ філії ДУ «Центр пробації» у Львівській області звернувся до Залізничного районного суду м. Львова з поданням про вирішення питання про скасування звільнення від відбування покарання. Згідно ухвали від 11.09.2023 року Залізничним районним судом м. Львова скасовано звільнення від відбування покарання з випробуванням відносно ОСОБА_7 . Прокурором Франківської окружної прокуратури м. Львова ОСОБА_3 подано апеляційну скаргу на ухвалу Залізничного районного суду м. Львова від 11.09.2023 року про скасування звільнення від відбування покарання з випробуванням. Згідно ухвали Львівського апеляційного суду від 01.11.2023 року апеляційну скаргу прокурора Франківської окружної прокуратури м. Львова задоволено, ухвалу Залізничного районного суду м. Львова від 11.09.2023 року про скасування звільнення від відбування покарання з випробуванням щодо ОСОБА_5 скасовано. Протягом іспитового строку не притягувався до кримінальної відповідальності. Скарг та нарікань відносно засудженого не надходило. Іспитовий строк закінчився 09.02.2023 року.

У судовому засідання представник органу пробації подання підтримав, покликаючись на мотиви такого, просить задовольнити.

Прокурор не заперечила щодо звільнення від призначеного покарання ОСОБА_5 .

Засуджений ОСОБА_5 у судове засідання не з`явився, будучи належним чином повідомленим про час, дату та місце розгляду справи, про причини неявки суд не повідомив.

Заслухавши думку учасників, дослідивши матеріали даного подання, оглянувши матеріали особової справи № 62/2022, суд виходить з наступного.

Судом встановлено,що вирокомУжгородського міськрайонногосуду Закарпатськоїобласті від09.02.2022року ОСОБА_5 визнано винниму пред`явленомуобвинуваченні зач.1ст.201КК Українита призначенопокарання увиді позбавленняволі строкомна 3роки.На підставіст.75КК України, ОСОБА_5 звільненовід відбуванняпокарання зіспитовим строком1рік.Та покладенообов`язки передбаченіп.1,2ч.1ст.76КК України,а саме:періодично з`являтись для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації; повідомляти уповноважений орган з питань пробації про заміну місця проживання, роботи або навчання.

Згідно зч.1,2ст.78КК Українипісля закінченняіспитового строкузасуджений,який виконавпокладені нанього обов`язкита невчинив новогозлочину,звільняється судомвід призначеногойому покарання.Якщо засуджений не виконує покладені на нього обов`язки або систематично вчинює правопорушення, що потягли за собою адміністративні стягнення і свідчать про його небажання стати на шлях виправлення, суд направляє засудженого для відбування призначеного покарання.

Відповідно до ст. 166 КВК України якщо засуджений не виконує обов`язки, встановлені цим Кодексом, Законом України «Про пробацію», а також покладені на нього судом, або систематично вчиняє правопорушення, що тягнуть за собою адміністративні стягнення і свідчать про його небажання стати на шлях виправлення, уповноважений орган з питань пробації вносить до суду подання про скасування звільнення від відбування покарання з випробуванням і направлення засудженого для відбування призначеного покарання.

Згідно положень ч. 3 ст. 164 КВК України звільнені від відбування покарання з випробуванням зобов`язані: виконувати обов`язки, які покладені на них судом; повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання; з`являтися за викликом до зазначеного органу.

До повноваженьуповноваженого органуз питаньпробації віднесено,зокрема,правозвертається до відповідних правоохоронних органів щодо розшуку засуджених, місцезнаходження яких невідоме (ч. 1 ст. 164 КВК України).

Крім цього, як передбачено пп. 4, п. 2 глави IV Наказу Міністерства юстиції України № 272/5 від 29.01.2019 року «Про затвердження Порядку здійснення нагляду та проведення соціально-виховної роботи із засудженими до покарань, не пов`язаних з позбавленням волі», якщо засуджена особа після двох викликів поспіль не з`явилась до уповноваженого органу з питань пробації (для проведення першої бесіди або протягом перебування на обліку) без поважних причин, уповноважений орган з питань пробації проводить першочергові заходи з виявлення такої особи та за наявності підстав вживає заходів, які передбачені у разі ухилення особи від відбування покарання, виконання обов`язків, покладених на неї, або направляє матеріали до територіального органу Національної поліції України для оголошення такої засудженої особи у розшук.

Главою X зазначеного наказу передбачено порядок проведення уповноваженим органом з питань пробації заходів з виявлення засуджених осіб, місцезнаходження яких невідомо, зокрема з дня встановлення факту залишення засудженою особою місця проживання або неприбуття з місць обмеження або позбавлення волі до місця проживання засудженої особи, якій покарання було замінено більш м`яким відповідно до статті 82 КК України, уповноважений орган з питань пробації невідкладно проводить першочергові заходи з виявлення такої особи: опитує родичів, сусідів та знайомих засудженої особи, встановлює її можливе місцеперебування і зв`язки за межами місця проживання, про що складає довідку; встановлює осіб за місцем роботи або навчання, які можуть знати місцезнаходження засудженої особи, про що складає довідку; надсилає вимогу, зазначену в абзаці четвертому пункту 8 глави 1 розділу IV цього Порядку; телефонує родичам та знайомим засудженої особи, які проживають в іншому місці, про що складає довідку; надсилає запити до Головного центру обробки спеціальної інформації Державної прикордонної служби України з метою отримання інформації про перетин кордону України засудженою особою; надсилає запити до Міністерства соціальної політики України для отримання інформації про внесення відомостей щодо засудженої особи до Єдиної інформаційної бази даних про внутрішньо переміщених осіб у встановленому порядку; надсилає запити до відділів державної реєстрації актів цивільного стану територіальних органів Міністерства юстиції України для отримання з Реєстру витягу про державну реєстрацію смерті у встановленому порядку; здійснює запити до відповідних органів реєстрації, закладів охорони здоров`я за місцем проживання засудженої особи, моргів, територіальних органів Національної поліції України.

Якщо за результатами вжитих заходів місцезнаходження засуджених осіб не встановлене, уповноважений орган з питань пробації готує подання про передання матеріалів для проведення подальших розшукових заходів, долучає до нього копію судового рішення, матеріали початкового розшуку та інші матеріали особової справи та із супровідним листом надсилає їх до територіального органу Національної поліції України відповідно до вимог КВК України. Копії подання та матеріалів заходів з виявлення долучаються до особової справи.

Як вбачається із матеріалів особової справи № 62/2022 засуджений ОСОБА_5 до уповноваженого органу з питань пробації не з`явився та не був ознайомлений з порядком здійснення нагляду та правами і обов`язками покладеними на нього судом відповідно до ст. 76 КК України, відповідно обов`язки покладені судом відповідно до ст. 76 КК України засуджений не виконав. В подальшому за викликами до уповноваженого органу з питань пробації не з`являвся. При цьому слід зазначити, що засуджений був на проголошенні вироку, йому було відомо про покладені на нього обов`язки, однак до органу пробації він не з`явився.

В свою чергу органом пробації не встановлено місцезнаходження засудженого, не вживались усі можливі заходи щодо розшуку засудженого, а тому у суду немає правових підстав для звільнення ОСОБА_5 від призначеного вироком Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області від 09.02.2022 року покарання, так як така поведінка останнього свідчить про його небажання стати на шлях виправлення.

Керуючись ст. 369-372, 537, 539 КПК України, ч. 1 ст. 78 КК України, суд

постановив:

в задоволенні подання Залізничного районного відділу філії Державної установи «Центр пробації» у Львівській області про вирішення питання щодо звільнення від відбування покарання відносно ОСОБА_5 - відмовити.

Ухвала може бути оскаржена до Львівського апеляційного суду протягом семи днів з дня її оголошення через Залізничний районний суд м. Львова.

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Суддя: ОСОБА_1 .

Оригінал ухвали.

СудЗалізничний районний суд м.Львова
Дата ухвалення рішення14.03.2024
Оприлюднено18.03.2024
Номер документу117667582
СудочинствоКримінальне
КатегоріяСправи в порядку виконання судових рішень у кримінальних провадженнях про звільнення від призначеного покарання з випробовуванням після закінчення іспитового строку

Судовий реєстр по справі —308/1531/22

Ухвала від 04.04.2024

Кримінальне

Львівський апеляційний суд

Романюк М. Ф.

Ухвала від 28.03.2024

Кримінальне

Львівський апеляційний суд

Романюк М. Ф.

Ухвала від 25.03.2024

Кримінальне

Львівський апеляційний суд

Романюк М. Ф.

Ухвала від 14.03.2024

Кримінальне

Залізничний районний суд м.Львова

Пилип'юк Г. М.

Ухвала від 01.11.2023

Кримінальне

Львівський апеляційний суд

Партика І. В.

Ухвала від 01.11.2023

Кримінальне

Львівський апеляційний суд

Партика І. В.

Ухвала від 19.10.2023

Кримінальне

Львівський апеляційний суд

Партика І. В.

Ухвала від 13.10.2023

Кримінальне

Львівський апеляційний суд

Партика І. В.

Ухвала від 11.09.2023

Кримінальне

Залізничний районний суд м.Львова

Ліуш А. І.

Ухвала від 11.09.2023

Кримінальне

Залізничний районний суд м.Львова

Ліуш А. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні