Ухвала
від 06.11.2023 по справі 161/18287/23
ЛУЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 161/18287/23

Провадження № 2-о/161/470/23

У Х В А Л А

про призначення експертизи

06 листопада 2023 року Луцький міськрайонний суд Волинської області

у складі:головуючого судді Пушкарчук В.П.

присяжних Кужелюка В.В., Манзюка Ю.О.

при секретарі Швед Н.В.

представника заявника ОСОБА_1

представника заінтересованої особи Корольчук В.В.

представника заінтересованої особи адвоката Міщук І.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Луцьку цивільну справу за заявою ОСОБА_2 , заінтересовані особи: Управління охорони здоров`я Луцької міської ради, ОСОБА_3 про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення над нею опіки та призначення опікуна,

В С Т А Н О В И В:

20.10.2023 року ОСОБА_2 через свого представника звернувся до суду із вищевказаною заявою. Зазначає, що мати заявника ОСОБА_4 є особою з інвалідністю другої групи довічно через наявне загальне захворювання опорно-рухового апарату, що підтверджується відповідним пенсійним посвідченням від 03.03.2020 та довідкою Луцького міського МСЕК №685305 від 25.02.2020 року. Через наявне захворювання ОСОБА_4 потребує допомоги та догляду в побуті у зв`язку із труднощами в пересуванні та виконанні побутових робіт. Крім того, 09.10.2023 року ОСОБА_4 поставили додатковий діагноз - змішана судинна деменція. Через захворювання вона майже перестала ходити, її поведінка значно змінилась, вона не здатна усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними. Вказане захворювання проявляється у порушенні пам`яті, свідомості, осмисленні, емоційно-вольовій нестабільності, дезорієнтації в часі та просторі, не контролюванні своєї психічної діяльності. Просить визнати ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка проживає за адресою: АДРЕСА_1 , недієздатною, встановити над нею опіку та призначити ОСОБА_2 опікуном останньої.

Також, представник заявник просить суд призначити при розгляді даної справи судово-психіатричну експертизу з метою визначення психічного стану здоров`я ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

У судовому засіданні ставиться питання про призначення у справі судово-психіатричної експертизи за клопотанням заявника.

Представник заявника ОСОБА_1 просив суд призначити по справі судово-психіатричну експертизу.

Представник заінтересованої особи Управління охорониздоров`я Луцькоїміської ради-Корольчук В.В. заявлене клопотання підтримала.

Представник заінтересованої особи ОСОБА_4 адвокат Міщук І.В. не заперечувала щодо призначення у справі експертного дослідження відносно ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до наступного.

Відповідно до ч. 1 ст. 298 ЦПК України суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Відповідно до ст. 21 ЗУ «Про психіатричну допомогу» судово-психіатрична експертиза з цивільних справ призначається і проводиться на підставах та в порядку, передбачених законом. Кількість і зміст питань, за якими має бути проведена експертиза, має бути визначена судом у судовому засіданні, як це передбачено ст. ст. 103-105 ЦПК України.

Як вбачається з ч. 1 ст. 103 ЦПК України для з`ясування обставин, що мають значення для справи і потребують спеціальних знань у галузі науки, мистецтва, техніки, ремесла тощо, суд призначає експертизу за заявою осіб, які беруть участь у справі.

Відповідно до ст. 105 ЦПК України призначення експертизи є обов`язковим у разі заявлення клопотання про призначення експертизи обома сторонами. Призначення експертизи є обов`язковим також за клопотанням хоча б однієї із сторін, якщо у справі необхідно встановити психічний стан особи.

З урахуванням обставин справи, суд вважає за необхідне призначити по справі судово-психіатричну експертизу у відношенні ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка проживає за адресою: АДРЕСА_1 .

Керуючись ст. ст. 103-105, 352-354 ЦПК України, суд,-

УХВАЛИВ:

Призначити в справі за заявою ОСОБА_2 , заінтересовані особи: Управління охорони здоров`я Луцької міської ради, ОСОБА_3 про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення над нею опіки та призначення опікуна, судово-психіатричну експертизу, на вирішення якої поставити наступні питання:

1)Чи хворіє ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка проживає за адресою: АДРЕСА_1 , психічним захворюванням і яким саме?

2)Чи розуміє ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка проживає за адресою: АДРЕСА_1 , значення своїх дій та чи може вона керувати ними?

3)Чи може ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка проживає за адресою: АДРЕСА_1 , бути присутньою в судовому засіданні з урахуванням стану її здоров`я та надавати усні пояснення?

Проведення експертизи доручити експертам Волинської філії судово-психіатричних експертиз Державної установи «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України».

Попередити експертів про кримінальну відповідальність за ст. ст. 384,385 КК України за дачу завідомо неправдивих висновків або відмову від виконання покладених на них обов`язків.

На час проведення експертизи провадження в справі зупинити.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Волинського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення, а у разі складення ухвали відповідно до ч. 6 ст. 259 ЦПК України - з дня складення ухвали в повному обсязі.

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги на ухвалу суду. У разі подання апеляційної скарги, ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Ухвала у повному обсязі складена 06 листопада 2023 року.

Суддя Луцького міськрайонного

суду Волинської області В.П. Пушкарчук

Присяжні: В.В. Кужелюк

Ю.О. Манзюк

Дата ухвалення рішення06.11.2023
Оприлюднено08.11.2023
Номер документу114686491
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —161/18287/23

Рішення від 03.04.2024

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Пушкарчук В. П.

Рішення від 03.04.2024

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Пушкарчук В. П.

Ухвала від 15.03.2024

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Пушкарчук В. П.

Ухвала від 06.11.2023

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Пушкарчук В. П.

Ухвала від 06.11.2023

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Пушкарчук В. П.

Ухвала від 23.10.2023

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Пушкарчук В. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні