Рішення
від 03.04.2024 по справі 161/18287/23
ЛУЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 161/18287/23

Провадження № 2-о/161/13/24

ЛУЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

03 квітня 2024 року Луцький міськрайонний суд Волинської області

у складі:головуючого - судді Пушкарчук В.П.

присяжних - Кужелюка В.В., Манзюка Ю.О.

при секретарі - Швед Н.В.

представника заявника - ОСОБА_1

представника заінтересованої особи - ОСОБА_2

представника заінтересованої особи - адвоката Міщук І.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Луцьку цивільну справу за заявою ОСОБА_3 , заінтересовані особи: Управління охорони здоров`я Луцької міської ради, ОСОБА_5 про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення над нею опіки та призначення опікуна,

В С Т А Н О В И В:

20.10.2023 року ОСОБА_3 через свого представника звернувся до суду із вищевказаною заявою. Зазначає, що мати заявника ОСОБА_5 є особою з інвалідністю другої групи довічно через наявне загальне захворювання опорно-рухового апарату, що підтверджується відповідним пенсійним посвідченням від 03.03.2020 року та довідкою Луцького міського МСЕК №685305 від 25.02.2020 року. Через наявне захворювання ОСОБА_5 потребує допомоги та догляду в побуті у зв`язку із труднощами в пересуванні та виконанні побутових робіт. Крім того, 09.10.2023 року ОСОБА_5 поставили додатковий діагноз - змішана судинна деменція. Через захворювання вона майже перестала ходити, її поведінка значно змінилась, вона не здатна усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними. Вказане захворювання проявляється у порушенні пам`яті, свідомості, осмисленні, емоційно-вольовій нестабільності, дезорієнтації в часі та просторі, не контролюванні своєї психічної діяльності. Просить визнати ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка проживає за адресою: АДРЕСА_1 , недієздатною, встановити над нею опіку та призначити ОСОБА_3 опікуном останньої.

Ухвалою Луцького міськрайонного суду Волинської області від 06.11.2023 року у справі було призначено судово-психіатричну експертизу, проведення якої доручено експертам Волинської філії судово-психіатричних експертиз Державної установи «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства здоров`я України».

У судовому засіданні представник заявника заявлені вимоги підтримав та просив їх задовольнити.

Представник заінтересованої особи Управління охорони здоров`я Луцької міської ради - Антонюк Л.Є. щодо задоволення заяви не заперечувала.

Представник заінтересованої особи ОСОБА_5 - адвокат Міщук І.В. не заперечувала щодо задоволення заяви.

Заслухавши пояснення учасників справи, дослідивши письмові докази, які містяться в матеріалах справи, суд приходить до наступних висновків.

Відповідно до вимог ч. 3 ст. 296 ЦПК України, заяву про визнання фізичної особи недієздатною може бути подано членами її сім`ї близькими родичами, незалежно від їх спільного проживання, органом опіки та піклування, психіатричним закладом.

Статтею 39 ЦК України визначено, що фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

Частиною 1 ст. 298 ЦПК України передбачено, що суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

З висновку судово-психіатричного експерта Волинської філії судово-психіатричних експертиз Державної установи «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України»№69 від 07.02.2024 року, вбачається, що у ОСОБА_5 на даний час виявляються ознаки судинної деменції змішаного типу, корково-підкоркової; ступінь змін зі сторони психіки така, що позбавляє її можливості розуміти значення своїх дій та керувати ними.

Враховуючи вищезазначене, з урахуванням стану психічного здоров`я ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , суд вважає за необхідне визнати її недієздатною.

Згідно ч. 6 ст. 300 ЦПК України строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначається судом, але не може перевищувати двох років.

Дію рішення про визнання недієздатною ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , суд вважає за доцільне встановити на строк 2 роки.

Відповідно до ч. 1 ст. 41 ЦК України, суд, ухвалюючи рішення про обмеження цивільної дієздатності особи чи визнання особи недієздатною, встановлює над нею відповідне піклування чи опіку і призначає їй піклувальника чи опікуна.

Відповідно до ч. 1 ст. 55 ЦК України, опіка та піклування встановлюються з метою забезпечення особистих немайнових і майнових прав та інтересів малолітніх, неповнолітніх осіб, а також повнолітніх осіб, які за станом здоров`я не можуть самостійно здійснювати свої права і виконувати обов`язки.

Відповідно до ч. 1 ст. 60 ЦК України, суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Як вбачається із подання Управління охорони здоров`я Луцької міської ради № 17-40/130/2024 від 25.03.2024 року ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , згідно пред`явлених довідок, під диспансерним і консультативним наглядом у лікаря-психіатра не перебуває, до кримінальної відповідальності не притягувався, не знятої чи непогашеної судимості не має та в розшуку не перебуває. За станом здоров`я може бути опікуном. Згідно з свідоцтвом про народження серії НОМЕР_1 ОСОБА_3 є сином ОСОБА_6 та ОСОБА_5 . Управління охорони здоров`я Луцької міської ради вважає за необхідне призначити ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , опікуном над матір`ю ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Статтею 63 ЦК України встановлено, що фізична особа може бути призначена опікуном або піклувальником лише за її письмовою згодою.

Заявник ОСОБА_3 згідний прийняти на себе права та обов`язки опікуна ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Дана обставина підтверджується відповідною заявою ОСОБА_3 , поданою до Департаменту «ЦНАП у м. Луцьку» (серія П № 140855), в якій останній просив підготувати подання до Луцького міськрайонного суду Волинської області про призначення його опікуном над матір`ю ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Суд не вбачає підстав, зазначених вст. 64 ЦК України, відповідно до яких ОСОБА_3 не може бути призначений опікуном недієздатної ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Враховуючи наведене, суд приходить до висновку про необхідність призначення ОСОБА_3 опікуном ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , з метою забезпечення її особистих немайнових і майнових прав та інтересів.

Таким чином, на підставі зібраних під час розгляду даної справи письмових доказів, суд приходить до висновку, що ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , слід визнати недієздатною та встановити над нею опіку, призначивши ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , її опікуном.

Отже, заява ОСОБА_3 про визнання особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна підлягає задоволенню в повному обсязі.

Керуючись ст.ст. 39, 55, 60 ЦК України, ст.ст. 293-300 ЦПК України, суд ,-

В И Р І Ш И В:

Заяву задовольнити.

Визнати недієздатною ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , яка проживає за адресою: АДРЕСА_1 .

Встановити опіку над ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , та призначити її опікуном ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Строк дії рішення про визнання ОСОБА_5 недієздатною встановити у 2 (два) роки з дня набрання рішенням законної сили.

Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за 15 днів до закінчення строку, визначеного ч. 1 ст. 300 ЦПК України.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Волинського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення, а у разі складення рішення відповідно до ч. 6 ст. 259 ЦПК України - з дня складення рішення в повному обсязі.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Заявник: ОСОБА_3 , адреса: АДРЕСА_2 , РНОКПП: НОМЕР_2 .

Заінтересована особа: Управління охорони здоров`я Луцької міської ради, адреса місцезнаходження: Волинська обл., м. Луцьк, пр-т Волі, 1-А, код ЄДРПОУ: 05500670.

Заінтересована особа: ОСОБА_5 , адреса: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_3 .

Повний текст рішення складено 03 квітня 2024 року.

Суддя Луцького міськрайонного

суду Волинської області В.П. Пушкарчук

Присяжні: В.В. Кужелюк

Ю.О. Манзюк

Дата ухвалення рішення03.04.2024
Оприлюднено08.04.2024
Номер документу118102613
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання фізичної особи недієздатною, встановлення над нею опіки та призначення опікуна

Судовий реєстр по справі —161/18287/23

Рішення від 03.04.2024

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Пушкарчук В. П.

Рішення від 03.04.2024

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Пушкарчук В. П.

Ухвала від 15.03.2024

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Пушкарчук В. П.

Ухвала від 06.11.2023

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Пушкарчук В. П.

Ухвала від 06.11.2023

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Пушкарчук В. П.

Ухвала від 23.10.2023

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Пушкарчук В. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні