Ухвала
від 06.11.2023 по справі 500/4852/23
ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

заміну процесуального статусу учасника

Справа № 500/4852/23

06 листопада 2023 рокум. Тернопіль Тернопільський окружний адміністративний суд, у складі головуючої судді Мірінович У.А., розглянувши позовну заяву та додані до неї матеріали Керівника Теребовлянської окружної прокуратури Тернопільської області в інтересах держави в особі Тернопільської районної державна адміністрація , Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій в Тернопільській області до Відділу освіти, культури, молоді, спорту та туризму Микулинецької селищної ради третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору - Микулинецька селищна рада про визнати бездіяльності протиправною, зобов`язання вчинити дії,

ВСТАНОВИВ:

До Тернопільського окружного адміністративного суду надійшла позовна заява Керівника Теребовлянської окружної прокуратури Тернопільської області в інтересах держави в особі Тернопільської районної державної адміністрації, Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій в Тернопільській області до Відділу освіти, культури, молоді, спорту та туризму Микулинецької селищної ради, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача Микулинецька селищна рада, у якій позивач просить суд:

- визнати протиправною бездіяльність відділу освіти, культури, молоді, спорту та туризму Микулинецької селищної ради щодо не приведення у стан готовості до використання за призначенням захисної споруди цивільного захисту - протирадіаційного укриття №75215, що знаходиться за адресою: вул. Сонячна, 1 А, с. Дарахів, Тернопільського району, Тернопільської області;

- зобов`язати відділ освіти, культури, молоді, спорту та туризму Микулинецької селищної ради привести у готовність до використання за призначенням захисну споруду цивільного захисту - протирадіаційне укриття №75215, що знаходиться за адресою: вул. Сонячна, 1 А, с. Дарахів, Тернопільського району, Тернопільської області.

Ухвалою від 09.08.2023 суд залишив позовну заяву без руху, встановивши строк та спосіб усунення недоліків позовної заяви.

Ухвалою суду від 28.08.2023 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у даній справі, ухвалено судовий розгляд справи проводити за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) учасників справи.

Однак, 28.08.2023, на адресу суду надійшла заява в.о. керівника Теребовлянської окружної прокуратури, у якій він просить суд змінити процесуальний статус Тернопільської районної державної адміністрації (Тернопільської районної військової адміністрації) з позивача 1, на третю особу, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача.

В обґрунтування заявленого клопотання вказано, що рішення у вказаній справі може вплинути на права та обов`язки Тернопільської районної державної адміністрації (Тернопільської районної військової адміністрації Тернопільської області), яка здійснює організацію виконання вимог законодавства щодо створення, використання, утримання та реконструкції фонду захисних споруд цивільного захисту обліку, визначення потреби фонду захисних споруд цивільного захисту та інші функції відповідно до Закону України «Про місцеві державні адміністрації» та Кодексу цивільного захисту України. Таким чином, Тернопільську районну державну адміністрацію (Тернопільську районну військову адміністрацію Тернопільської області), на переконання прокуратури, слід визнати третьою особою, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача, а не позивачем.

Відповідно до частини третьої статті 166 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України) заяви, клопотання і заперечення подаються та розглядаються в порядку, встановленому цим Кодексом. У випадках, коли цим Кодексом такий порядок не встановлений, він встановлюється судом.

Таким чином, розгляд вказаного клопотання за встановленим судом порядком проведено у письмовому провадженні.

Згідно приписів статті 42 КАС України, учасниками справи є сторони, треті особи. У справах можуть також брати участь органи та особи, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб.

Відповідно до приписів статті 44 КАС України, учасники справи мають право, зокрема, подавати заяви та клопотання, надавати пояснення суду, наводити свої доводи, міркування щодо питань, які виникають під час судового розгляду, і заперечення проти заяв, клопотань, доводів і міркувань інших осіб (пункт 3 частини третьої).

Відповідно до статті 46 КАС України сторонами в адміністративному процесі є позивач та відповідач.

Також статтею 49 КАС України передбачено, що треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні з позивача або відповідача до закінчення підготовчого засідання або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права, свободи, інтереси або обов`язки. Вони можуть бути залучені до участі у справі також за клопотанням учасників справи.

Як слідує з матеріалів справи, дана позовна заява Керівника Теребовлянської окружної прокуратури Тернопільської області до Відділу освіти, культури, молоді, спорту та туризму Микулинецької селищної ради, - подана в інтересах держави в особі Тернопільської районної державної адміністрації, Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій в Тернопільській області. При цьому, первинно прокуратурою визначено третьою особою, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача - Микулинецьку селищну ради.

Натомість, прокуратурою, як уповноваженою особою, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб, подано суду клопотання про зміну її первинного рішення, а саме: про необхідність залучення Тернопільської районної державної адміністрації до участі у розгляді справи в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача Тернопільську районну державну (військову) адміністрацію, а не як позивача у справі.

Відповідно до частини першої статті 48 КАС України, суд першої інстанції, встановивши, що з позовом звернулася не та особа, якій належить право вимоги, може за згодою позивача та особи, якій належить право вимоги, допустити заміну первинного позивача належним позивачем, якщо це не потягне за собою зміни підсудності адміністративної справи.

Відповідно до частини п`ятої статті 49 КАС України, про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі. Ухвала за наслідками розгляду питання про вступ у справу третіх осіб окремо не оскаржується. Заперечення проти такої ухвали може бути включено до апеляційної чи касаційної скарги на рішення суду, прийняте за результатами розгляду справи.

Так, відповідно до приписів частини п`ятнадцятої статті 32 Кодексу цивільного захисту України, контроль за готовністю захисних споруд цивільного захисту до використання за призначенням забезпечує центральний орган виконавчої влади, який здійснює державний нагляд у сферах техногенної та пожежної безпеки, спільно з відповідними органами та підрозділами цивільного захисту, місцевими державними адміністраціями. З огляду на що, суд дійшов висновку, що рішення у вказаній справі може вплинути на права та обов`язки Тернопільської районної державної адміністрації (Тернопільської районної військової адміністрації Тернопільської області), яка здійснює організацію виконання вимог законодавства щодо створення, використання, утримання та реконструкції фонду захисних споруд цивільного захисту обліку, визначення потреби фонду захисних споруд цивільного захисту та інші функції відповідно до Закону України «Про місцеві державні адміністрації» та Кодексу цивільного захисту України, а тому її слід залучити до участі у розгляді даної справи як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача, виключивши з числа позивачі, визначених прокуратурою при зверненні до суду.

Керуючись статтями 42, 44, 46, 49, 166, 248 КАС України, суд

УХВАЛИВ:

Заяву в.о. керівника Теребовлянської окружної прокуратури про зміну статусу учасника справи, - задовольнити.

Змінити процесуальний статус учасника справи №500/4852/23 за позовом Керівника Теребовлянської окружної прокуратури Тернопільської області в інтересах держави в особі Тернопільської районної державної адміністрації, Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій в Тернопільській області до Відділу освіти, культури, молоді, спорту та туризму Микулинецької селищної ради, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача Микулинецька селищна рада, а саме: Тернопільської районної державної адміністрації (Тернопільської районної військової адміністрації) з позивача 1, на третю особу, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача.

Копію ухвали направити учасникам справи.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею і оскарженню не підлягає. Заперечення на ухвалу може бути включене до апеляційної скарги на рішення суду.

Головуючий суддяМірінович У.А.

Дата ухвалення рішення06.11.2023
Оприлюднено08.11.2023
Номер документу114694337
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнати бездіяльності протиправною, зобов`язання вчинити дії

Судовий реєстр по справі —500/4852/23

Рішення від 06.11.2023

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Мірінович Уляна Анатоліївна

Ухвала від 06.11.2023

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Мірінович Уляна Анатоліївна

Ухвала від 28.08.2023

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Мірінович Уляна Анатоліївна

Ухвала від 09.08.2023

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Мірінович Уляна Анатоліївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні