Ухвала
від 06.11.2023 по справі 128/4519/23
ВІННИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 128/4519/23

УХВАЛА

Іменем України

06 листопада 2023 року м. Вінниця

Суддя Вінницькогорайонного судуВінницької областіВасильєва Т.Ю.,отримавши матеріали адміністративного позову ОСОБА_1 до Державного агентства меліорації та рибного господарства у Вінницькій області про скасування постанови №080937 від 24.10.2023,

УСТАНОВИВ:

До Вінницького районного суду Вінницької області надійшов адміністративний позов ОСОБА_1 до Державного агентства меліорації та рибного господарства у Вінницькій області про скасування постанови №080937 від 24.10.2023.

Вирішуючи питання про відкриття провадження у справі, вивчивши матеріали адміністративного позову, суд вважає за необхідне передати матеріали справи за підсудністю, виходячи з наступного.

Згідно з п. 1 ч. 1 ст. 20 КАС України, місцевим загальним судам як адміністративним судам підсудні адміністративні справи з приводу рішень, дій чи бездіяльності суб`єктів владних повноважень у справах про притягнення до адміністративної відповідальності.

Відповідно до ч. 1 ст. 25 КАС України, адміністративні справи з приводу оскарження індивідуальних актів, а також дій чи бездіяльності суб`єктів владних повноважень, які прийняті (вчинені, допущені) стосовно конкретної фізичної чи юридичної особи (їх об`єднань), вирішуються за вибором позивача адміністративним судом за зареєстрованим у встановленому законом порядку місцем проживання (перебування, знаходження) цієї особи-позивача або адміністративним судом за місцезнаходженням відповідача, крім випадків, визначених цим Кодексом.

Згідно позовноїзаяви позивач ОСОБА_1 вказав своє місце проживання за адресою: АДРЕСА_1 . Також згідно довідки про реєстрацію місця проживання ОСОБА_1 , позивач зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 .

Місцезнаходження відповідача, згідно позову, зазначено за адресою: АДРЕСА_3 .

Відповідно до Постанови Верховної Ради України «Про утворення та ліквідацію районів» від 17.07.2020, яка набрала законної сили 19.07.2020, у Вінницькій області утворено Вінницький район (з адміністративним центром у місті Вінниця) у складі територій Агрономічної сільської, Вінницької міської, Вороновицької селищної, Гніванської міської, Іллінецької міської, Липовецької міської, Літинської селищної, Лука-Мелешківської сільської, Немирівської міської, Оратівської селищної, Погребищенської міської, Стрижавської селищної, Сутисківської селищної, Тиврівської селищної, Турбівської селищної, Якушинецької сільської територіальних громад, затверджених Кабінетом Міністрів України.

Відповідно до п. 3-1. «Прикінцевих та перехідних положень» Закону України «Про судоустрій і статус суддів», до набрання чинності законом України щодо зміни системи місцевих судів на території України у зв`язку з утворенням (ліквідацією) районів відповідні місцеві суди продовжують здійснювати свої повноваження у межах територіальної юрисдикції, визначеної до набрання чинності Постановою Верховної Ради України "Про утворення та ліквідацію районів" від 17 липня 2020 року№ 807-IX, але не довше ніж один рік з дня припинення чи скасування воєнного стану на території України, введеного Указом Президента України від 24 лютого 2022 року№ 64/2022"Про введення воєнного стану в Україні", затвердженого Законом України "Про затвердження Указу Президента України "Про введення воєнного стану в Україні" від 24 лютого 2022 року№ 2102-IX.

На даний час, закону України щодо зміни системи місцевих судів на території України у зв`язку з утворенням (ліквідацією) районів, Верховною Радою України не ухвалено.

Так, до набрання чинності Постановою Верховної Ради України «Про утворення та ліквідацію районів» від 17.07.2020 с. Вербівка, де згідно позовної заяви зареєстрований та проживає позивач, належало до Літинського району Вінницької області.

Враховуючи, що спір виник з приводу дій чи бездіяльності суб`єкта владних повноважень, то позов пред`являється до місцевого загального суду як адміністративного суду за вибором позивача, а саме за зареєстрованим у встановленому законом порядку місцем проживання (перебування, знаходження) цієї особи-позивача або адміністративним судом за місцезнаходженням відповідача.

З огляду на викладене, дослідивши матеріали адміністративного позову, судом встановлено, що зареєстроване у встановленому законом порядку місце проживання позивача та місцезнаходження відповідача знаходяться за межами територіальної юрисдикції (підсудності) Вінницького районного суду Вінницької області. При цьому вибір підсудності зроблено позивачем саме за зареєстрованим місцем проживання позивача, лише не враховано, що його місце проживання відноситься до територіальної підсудності не Вінницького районного суду Вінницької області, а Літинського районного суду Вінницької області.

У відповідності до п. 2 ч. 1 ст. 29 КАС України, суд передає адміністративну справу на розгляд іншого адміністративного суду, якщо при відкритті провадження у справі суд встановить, що справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду.

Згідно ч. 5 ст. 171 КАС України, якщо за результатами отриманої судом інформації буде встановлено, що справа не підсудна цьому суду, суд надсилає справу за підсудністю в порядку, встановленому статтею 29 цього Кодексу.

З урахуванням того, що до набрання чинності законом України щодо зміни системи місцевих судів на території України у зв`язку з утворенням (ліквідацією) районів відповідні місцеві суди продовжують здійснювати свої повноваження у межах територіальної юрисдикції, визначеної до набрання чинності Постановою ВРУ «Про утворення та ліквідацію районів» від 17.07.2020, оскільки зареєстроване місце проживання позивача належить до території, підсудної Літинському районному суду Вінницької області, та позивачем обрано підсудність за зареєстрованим місцем його проживання, справа не належить до підсудності Вінницького районного суду Вінницької області та підстав її визначення за Вінницьким районним судом Вінницької області не встановлено, суд дійшов висновку про наявність підстав для передачі справи за підсудністю, тобто до Літинського районного суду Вінницької області, оскільки даний спір територіально не підсудний Вінницькому районному суду Вінницької області.

Відповідно до ч.ч. 1, 2 ст. 30 КАС України, спори між адміністративними судами щодо підсудності не допускаються. Адміністративна справа, передана з одного адміністративного суду до іншого в порядку, встановленому статтею 29 цього Кодексу, повинна бути прийнята до провадження адміністративним судом, до якого вона надіслана.

Керуючись ст.ст. 29, 30 КАС України, суд,

УХВАЛИВ:

Матеріали адміністративного позову ОСОБА_1 до Державного агентства меліорації та рибного господарства у Вінницькій області про скасування постанови №080937 від 24.10.2023, передати запідсудністю доЛітинського районногосуду Вінницькоїобласті (вул. Героїв Чорнобиля, 30, смт Літин, Вінницька область, 22300).

Роз`яснити, що передача адміністративної справи з одного суду до іншого з підстав, зазначених в ухвалі, здійснюється не пізніше наступного дня після закінчення строку на оскарження такої ухвали, а в разі подання апеляційної скарги - після залишення її без задоволення.

Ухвала може бути оскаржена протягом п`ятнадцяти днів з дня її складення шляхом подачі апеляційної скарги безпосередньо до Сьомого апеляційного адміністративного суду.

Суддя:

Дата ухвалення рішення06.11.2023
Оприлюднено08.11.2023
Номер документу114714860
СудочинствоАдміністративне
Сутьскасування постанови №080937 від 24.10.2023

Судовий реєстр по справі —128/4519/23

Постанова від 26.03.2024

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Сапальова Т.В.

Ухвала від 05.02.2024

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Сапальова Т.В.

Ухвала від 26.01.2024

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Сапальова Т.В.

Рішення від 10.01.2024

Адміністративне

Літинський районний суд Вінницької області

Гопкін П. В.

Рішення від 10.01.2024

Адміністративне

Літинський районний суд Вінницької області

Гопкін П. В.

Ухвала від 29.11.2023

Адміністративне

Літинський районний суд Вінницької області

Гопкін П. В.

Ухвала від 06.11.2023

Адміністративне

Вінницький районний суд Вінницької області

Васильєва Т. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні