Ухвала
від 23.10.2023 по справі 935/2423/22
КОРОСТИШІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Коростишівський районний суд Житомирської області

Справа № 935/2423/22

Провадження № 2/935/147/23

У Х В А Л А

23 жовтня 2023 року м.Коростишів

Коростишівський районний суд Житомирської області в складі: головуючого - судді Василенка Р.О., із секретарем - Криворучко Я.В., за участю позивача - ОСОБА_1 , його представника - адвоката Кушніренка А.В., відповідача - ОСОБА_2 , його представника - адвоката Войдевич О.А., розглянувши у підготовчому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_3 , ОСОБА_2 , треті особи: Коростишівський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Житомирському районі Житомирської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Київ), орган опіки та піклування Старосілецької сільської ради Житомирського району Житомирської області про визнання батьківства,-

ВСТАНОВИВ:

В провадженні Коростишівського районного суду Житомирської області перебуває вказана вище цивільна справа.

В підготовчому засіданні представник позивача - адвокат Кушніренко А.В. заявив клопотання про призначення по справі судової молекулярно-генетичної експертизи аналізу ДНК, яке підтримав позивач ОСОБА_1 . Представник вказав, що попередня ухвала Коростишівського районного суду Житомирської області суду від 23 березня 2023 року про призначення експертизи повернута без виконання у зв`язку з неявкою відповідача ОСОБА_2 разом з дітьми ОСОБА_4 та ОСОБА_5 , 21.08.2023 року до експертної установи. Однак, з огляду на те, що експертиза не була проведена, а її результат має важливе значення для встановлення всіх обставин у даній справі, тому вважає, що призначення у справі судової молекулярно-генетичної експертизи аналізу ДНК є доцільним та необхідним.

Відповідач ОСОБА_3 в підготовче засідання не з`явилася про дату час та місце розгляду повідомлена належним чином. В попередньому підготовчому засіданні позов не визнала. Вважає, що ОСОБА_1 не є біологічним батьком дітей.

Відповідач ОСОБА_2 та її представник - адвокат Войдевич О.А. в підготовчому засіданні щодо заявленого клопотання про призначення по справі судової молекулярно-генетичної експертизи, покладаються на розсуд суду. Представник пояснила, що неявка відповідача до експертної установи лише 21.08.2023 року не є свідченням ухилення відповідача від подання експертам необхідних матеріалів для належного її проведення.

Представник третьої особи органу опіки та піклування Старосілецької сільської ради Ящук Г.В., в підготовче засідання не з`явилася. Надіслала заяву про розгляд справи без її участі. Щодо заявленого клопотання про призначення експертизи покладається на розсуд суду.

Представник Коростишівського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Житомирському районі Житомирської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Київ) Білошицька Н.М. в підготовче засідання не з`явилася, надіслала заяву про розгляд справи без її участі. Надала письмові пояснення, будь-яких інших заяв доповнень, уточнень та клопотань на адресу суду не надходило.

Суд дослідивши матеріали справи, заслухавши учасників, розглянувши заявлене клопотання, дійшов до наступного висновку.

Відповідно до ч. 1 ст. 103 ЦПК України, суд призначає експертизу у справі за сукупності таких умов: для з`ясування обставин, що мають значення для справи необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо; сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності.

З матеріалів справи слідує, що ухвала Коростишівського районного суду Житомирської області від 23 березня 2023 року про призначення судової молекулярно-генетичної експертизи аналізу ДНК повернута без виконання у зв`язку з неявкою відповідача ОСОБА_2 разом з дітьми ОСОБА_4 та ОСОБА_5 21.08.2023 року до експертної установи. Водночас, суд враховує те, що відповідач з дітьми не з`явився до експертної установи лише 21.08.2023 року.

Разом з тим, в матеріалах справи наявна виписка із медичної карти хворого №89/5, яка підтверджує перебування малолітнього ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на стаціонарному лікуванні з 21.08.2023 року до 23.08.2023 року.

Повторно сторони до експертної установи не викликалися, а неявка відповідача разом із дітьми до експертної установи лише 21.08.2023 року не може бути свідченням ухилення від участі у проведенні експертного дослідження та подання експертам необхідних матеріалів.

Враховуючи викладене, а також те, що для вирішення вказаного питання необхідні спеціальні знання, а обставини, які необхідно з`ясувати потребують експертного дослідження, суд дійшов до висновку про необхідність призначення по справі судової молекулярно-генетичної експертизи аналізу ДНК, з метою встановлення родинних зв`язків між ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та неповнолітніми - ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , як між біологічним батьком та дітьми.

Зазначити, що неповнолітні діти - ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 та ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , проживають разом з їх опікуном ОСОБА_2 , за адресою: АДРЕСА_1 .

Враховуючи, що проведення експертизи потребує значного часу, то виходячи з положень п.5 ч.1 ст. 252 ЦПК України, суд вважає за необхідне зупинити провадження по справі.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст 91,103,104, п.5 ч.1 ст. 252 ЦПК України,-ПОСТАНОВИВ:

Клопотання позивача, задовольнити.

Призначити по справі судову молекулярно-генетичну експертизу аналізу ДНК, проведення якої доручити Товариству з обмеженою відповідальністю «МАМА ПАПА», ЄДРПОУ: 40652411, місцезнаходження: вул. Тарасівська, 2/21, м. Київ, попередивши експерта (експертів), який буде проводить експертизу про кримінальну відповідальність за ст.ст. 384,385 КК України.

На вирішення експерта поставити наступне питання:

Чи є ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , біологічним батьком дітей: ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 та ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .?

Оплату експертизи покласти на позивача ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , місце проживання: АДРЕСА_2 , тел. НОМЕР_1 .

Роз`яснити сторонам, що у відповідності до ст. 109 ЦПК України у разі ухилення учасника справи від подання експертам необхідних матеріалів, документів або від іншої участі в експертизі, якщо без цього провести експертизу неможливо, суд залежно від того, хто із цих осіб ухиляється, а також яке для них ця експертиза має значення, може визнати факт, для з`ясування якого експертиза була призначена, або відмовити у його визнанні.

Сторонам питання щодо відібрання зразків для експертного досліджування погоджувати з експертами, які будуть проводити вказану експертизу.

Провадження по справі зупинити до проведення експертизи.

Копію ухвали направити до експертної установи для виконання та учасникам процесу.

Ухвала може бути оскаржена до Житомирського апеляційного суду суд протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , місце проживання: АДРЕСА_2 , тел. НОМЕР_1 .

Відповідач (біологічна мати дітей): ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , РНОКПП: НОМЕР_2 , місце проживання: АДРЕСА_3 , тел: НОМЕР_3 .

Відповідач (опікун дітей): ОСОБА_2 , РНОКПП: НОМЕР_4 , місце проживання: АДРЕСА_1 , тел. НОМЕР_5 .

Третя особа: Орган опіки та піклування Старосілецької сільської ради Житомирського району Житомирської області, ЄДРПОУ: 04348705, місцезнаходження: вул. Центральна, 20А, с. Старосільці, Житомирського району, Житомирської області.

Третя особа: Коростишівський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Житомирському районі Житомирської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Київ), ЄДРПОУ: 22061663, місцезнаходження: вул. Соборна Площа, 18, м. Коростишів, Житомирського району, Житомирської області.

Повний текст ухвали складено 27.10.2023 року.

Суддя Роман ВАСИЛЕНКО

СудКоростишівський районний суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення23.10.2023
Оприлюднено09.11.2023
Номер документу114724189
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин

Судовий реєстр по справі —935/2423/22

Ухвала від 27.02.2024

Цивільне

Коростишівський районний суд Житомирської області

Василенко Р. О.

Ухвала від 10.01.2024

Цивільне

Коростишівський районний суд Житомирської області

Василенко Р. О.

Ухвала від 23.10.2023

Цивільне

Коростишівський районний суд Житомирської області

Василенко Р. О.

Ухвала від 23.10.2023

Цивільне

Коростишівський районний суд Житомирської області

Василенко Р. О.

Ухвала від 28.08.2023

Цивільне

Коростишівський районний суд Житомирської області

Василенко Р. О.

Постанова від 27.06.2023

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Борисюк Р. М.

Постанова від 27.06.2023

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Борисюк Р. М.

Ухвала від 15.05.2023

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Борисюк Р. М.

Ухвала від 15.05.2023

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Борисюк Р. М.

Ухвала від 20.04.2023

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Борисюк Р. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні