Ухвала
від 07.11.2023 по справі 364/763/23
ВОЛОДАРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 364/763/23

Провадження № 2/364/238/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07.11.2023 року, Володарський районний суд Київської області у складі:

головуючого судді Ткаченко О.В.

за участю секретаря Бондаренко Л.С.

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в смт Володарка Київської області цивільну справу за позовом ОСОБА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , адреса: АДРЕСА_1 ,

представник позивача: Патківська Олена Валентинівна, свідоцтво про право на зайняття адвокатською діяльністю серія КС №5273/10 від 18.10.2016 року, РНОКПП НОМЕР_2 , адреса: АДРЕСА_2 ,

до ОСОБА_2 , РНОКПП НОМЕР_3 , адреса: АДРЕСА_3 ,

про визнання права власності на спадкове майно за законом, -

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувсь до суду з позовом до ОСОБА_2 про визнання права власності на спадкове майно.

16.10.2023 року до Володарського районного суду Київської області надійшла зустрічна позовна заява ОСОБА_2 до ОСОБА_1 про визнання права власності на спадкове майно за законом.

Позивач в підготовче судове засідання не з`явився, про розгляд справи повідомлений належним чином.

Представник позивача у підготовче судове засідання не з`явилася, надала заяву про проведення підготовчого судового засідання без її участі та участі позивача, раніше заявлене клопотання про витребування додаткових доказів, позовні вимоги та позовні вимоги по зустрічному позову підтримала в повному обсязі.

Відповідач ОСОБА_2 в підготовче судове засідання не з`явилася, надала заяву про проведення підготовчого судового засідання без її участі, позовні вимоги визнає та зустрічний позов підтримує в повному обсязі.

Згідно Постанови Пленуму Верховного Суду України від 30 травня № 7 «Про судову практику у справах про спадкування», справи про спадкування розглядаються судами за правилами позовного провадження.

Розглянувши матеріали цивільної справи суд прийшов до переконання, що до задоволення підлягає клопотання про витребування додаткових доказів та зустрічний позов слід об`єднати з первісним враховуючи наступне.

Відповідно до ч. 1 ст. 84ЦПК України, учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Таке клопотання повинно бути подане в строк, зазначений у частинах другій та третійстатті 83 цього Кодексу.

Згідно з ч. 1 ст. 76 ЦПК України, доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Ст. 193 ЦПК України вказує, що відповідач має право пред`явити зустрічний позов у строк для подання відзиву.

Зустрічний позов приймається до спільного розгляду з первісним позовом, якщо обидва позови взаємопов`язані і спільний їх розгляд є доцільним, зокрема, коли вони виникають з одних правовідносин або коли задоволення зустрічного позову може виключити повністю або частково задоволення первісного позову.

Вимоги за зустрічним позовом ухвалою суду об`єднуються в одне провадження з первісним позовом.

Виходячи з вище наведеного, доцільно зустрічний позов прийняти до спільного розгляду з первісним позовом, оскільки обидва позови взаємопов`язані між собою і задоволення зустрічного позову може повністю або частково виключити задоволення первісного позову.

Встановлено, що зустрічна позовна заява відповідає вимогам ст. ст. 175, 177, 194 ЦПК України.

Враховуючи наведене, суд приходить до висновку, що витребування копії спадкової справи №25/2022 у приватного нотаріуса Білоцерківського нотаріального округу Київської області

Клочка Олександра Петровича, після смерті ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , та витребування копії спадкової справи №66/2012 у Володарській державній нотаріальній конторі Київської області, після смерті ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_4 , сприятиме всебічному, повному та об`єктивному розгляду справи. Надати її копію до канцелярії Володарського районного суду Київської області протягом 5 днів з дня отримання ухвали суду.

Зважаючи на викладене, суд приходить до висновку про необхідність відкладення підготовчого розгляду справи.

Керуючись Постановою Пленуму Верховного Суду України від 30 травня № 7 «Про судову практику у справах про спадкування», ст.ст. 49, 187, 188, 193, 194, 240 ЦПК України, суддя, -

УХВАЛИВ:

Прийняти зустрічну позовну заяву ОСОБА_2 до ОСОБА_1 про визнання права власності на спадкове майно за законом.

Відкрити провадження за зустрічною позовною заявою ОСОБА_2 до ОСОБА_1 про визнання права власності на спадкове майно за законом.

Об`єднати в одне провадження первісний позов ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про визнання права власності на спадкове майно за законом, із зустрічною позовною заявою ОСОБА_2 до ОСОБА_1 про визнання права власності на спадкове майно за законом

Клопотання позивача ОСОБА_1 про витребування доказів - задовольнити.

Витребувати від приватного нотаріуса Білоцерківського нотаріального округу Київської області Клочка Олександра Петровича ( АДРЕСА_4 ) копію спадкової справи №25/2022, після смерті ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Витребувати від Володарськоїдержавної нотаріальноїконтори Київськоїобласті (09301,Київська область,Білоцерківський район,Київська область,площа Миру,2) копію спадкової справи №66/2012, після смерті ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Копії спадкових справ надати до канцелярії Володарського районного суду Київської області протягом 5 днів з дня отримання ухвали суду.

Роз`яснити, що згідно зіст. 84 ЦПК України, будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду. Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали. У разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання

таких доказів з причин, визнаних судом неповажними, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом. Притягнення винних осіб до відповідальності не звільняє їх від обов`язку подати витребувані судом докази.

Підготовче судовезасідання уцивільній справіза первіснимпозовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про визнання права власності на спадкове майно за законом та зустрічним позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_1 провизнання прававласності наспадкове майноза законом, відкласти на 14 годин 00 хвилин 05 грудня 2023 року.

Копію ухвали надіслати позивачу, відповідачу, представнику позивача, приватному нотаріусу Білоцерківського нотаріального округу Київської області Клочку Олександру Петровичу та Володарській державній нотаріальній конторі Київської області.

Одночасно з копією даної ухвали надіслати відповідачу зустрічний позов.

Відповідач по зустрічному позову може подати до суду у п`ятнадцятиденний строк з дня вручення йому ухвали про відкриття провадження у справі відзив на позовну заяву і всі письмові та електронні докази (які можливо доставити до суду), висновки експертів і заяви свідків, що підтверджують заперечення проти позову, а позивачу копію відзиву та доданих до нього документів. У разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Копія відзивутадоданихдо ньогодокументівіншимучасникам справиповинна бутинадіслана(надана)одночаснознадісланням (наданням)відзивудосуду.

Ухвала суду оскарженню не підлягає.

Веб-адреса сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи, що розглядається: vl.ko.court.gov.ua.

Суддя О. В. Ткаченко

СудВолодарський районний суд Київської області
Дата ухвалення рішення07.11.2023
Оприлюднено09.11.2023
Номер документу114724749
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за законом.

Судовий реєстр по справі —364/763/23

Ухвала від 05.12.2023

Цивільне

Володарський районний суд Київської області

Ткаченко О. В.

Ухвала від 07.11.2023

Цивільне

Володарський районний суд Київської області

Ткаченко О. В.

Ухвала від 06.10.2023

Цивільне

Володарський районний суд Київської області

Ткаченко О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні