Ухвала
від 06.11.2023 по справі 580/9555/23
ЧЕРКАСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

про прийняття позовної заяви до розгляду

та відкриття провадження у адміністративній справі

06 листопада 2023 року справа № 580/9555/23м. Черкаси

Суддя Черкаського окружного адміністративного суду Бабич А.М., перевіривши матеріали позову Товариства з обмеженою відповідальністю «Араміс» до Черкаської митниці Державної митної служби України про визнання протиправним і скасування рішення та зобов`язання вчинити дії,

УСТАНОВИЛА:

13.10.2023 Товариство з обмеженою відповідальністю «Араміс» (18029, Черкаська обл., м.Черкаси, вул.Руставі, буд.19, кв.23; код ЄДРПОУ 14209264) (далі позивач) подало у Черкаський окружний адміністративний суд позов до Черкаської митниці Державної митної служби України (18007, Черкаська обо., м.Черкаси, вул.Дашковича Остафія, буд.76) (далі відповідач) про:

визнання протиправним і скасування рішення відповідача від 28.09.2023 №23UA90200000019-КТ про визначення коду товару;

визнання протиправною і скасування картки відмови в прийнятті митної декларації, митному оформленні випуску чи пропуску товарів, транспортних засобів комерційного призначення № UA902020/2023/000129;

стягнення з відповідача судових витрат.

Обґрунтовуючи зазначив, що спірні рішення прийняті за відсутності обґрунтованих та законних підстав. До позовної заяви позивач додав клопотання про призначення експертизи.

Ухвалою суду від 17 жовтня 2023 року позовну заяву залишено без руху та надано позивачу строк 10 днів з дати отримання ухвали для усунення її недоліків.

31.10.2023 позивач для виконання вимог вказаної вище ухвали надіслав суду супровідний лист (вх.№47158/23), до якого додав клопотання про призначення експертизи та два екземпляри позовної заяви з уточненими відомостями щодо відповідача, а саме зазначив його повну вірну назву, код ЄДРПОУ - Черкаська митниця (18007, м.Черкаси, вул.О. Дашкевича, 76; код ЄДРПОУ 44005652), чим усунув недоліки позову.

Всі подані позивачем документи суд долучив до матеріалів адміністративної справи.

Позовна заява відповідає вимогам, встановленим ст.ст.160, 161, 172 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України). Оскільки перешкоди для відкриття провадження у справі усунені, наявні підстави прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі.

Відповідно до ч.ч. 1-3 ст.12 КАС України адміністративне судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим Кодексом, у порядку позовного провадження (загального або спрощеного). Зважаючи на характер спірних правовідносин і предмет спору, обсяг наданих до позовної заяви доказів та предмет дослідження, значення заявленого предмета спору для сторін, заявлене позивачем клопотання про проведення експертизи, наявні ознаки складної справи. Тому наявні підстави справу розглянути та вирішити у загальному позовному провадженні. Водночас для справ позовного провадження до часу розгляду справи по суті обов`язково необхідно провести підготовче засідання.

Частинами 1, 2 ст. 173 КАС України встановлено, що підготовку справи до судового розгляду здійснює суддя адміністративного суду, який відкрив провадження в адміністративній справі. Завданням підготовчого провадження є: остаточне визначення предмета спору та характеру спірних правовідносин, позовних вимог та складу учасників судового процесу; з`ясування заперечень проти позовних вимог; визначення обставин справи, які підлягають встановленню, та зібрання відповідних доказів; вирішення відводів; визначення порядку розгляду справи; вчинення інших дій з метою забезпечення правильного, своєчасного і безперешкодного розгляду справи по суті. Згідно з ч.ч.1-2 ст.179 КАС України для виконання завдання підготовчого провадження в кожній судовій справі, що розглядається за правилами загального позовного провадження, проводиться підготовче засідання. Дата і час підготовчого засідання призначається судом з урахуванням обставин справи і необхідності вчинення відповідних процесуальних дій. Клопотання про призначення експертизи підлягає розгляду та вирішенню саме в підготовчому провадженні.

Керуючись ст. ст.2-20, 160-161, 168, 171, 243, 248, 259-263 КАС України, суддя

УХВАЛИЛА:

1. Прийняти до розгляду та відкрити провадження у справі за позовом (вх. від 31.10.2023) Товариства з обмеженою відповідальністю «Араміс».

Справу розглянути правилами загального позовного провадження.

2. Призначити підготовче засідання на 29 листопада 2023 року о 12год. 30 хв., що буде проводитись одноособово суддею Бабич А.М. у залі Черкаського окружного адміністративного суду за адресою: м.Черкаси, бульвар Шевченка, 117, - із повним фіксуванням судового засідання.

3. Встановити відповідачу строк, тривалістю п`ятнадцять днів з дня отримання копії ухвали про відкриття провадження у справі, для надіслання: суду відзиву на позовну заяву та всіх письмових і електронних доказів, висновків експертів і заяв свідків, що підтверджують заперечення проти позову (за наявності); учасникам справи копії відзиву та доданих до нього документів. Зобов`язати відповідача в разі надання відзиву зазначити у ньому, серед іншого, конкретні правові підстави та фактичні обставини прийняття спірних рішень, а також надати до вказаного строку суду та позивачу належним чином завірені копії: усіх матеріалів перевірки, в межах яких прийняті спірні рішення, щодо підстав, передумов перевірки; докази вчинення позивачем порушень, за які прийняті спірні рішення, надати суду належним чином завірені копії документів повноважень його посадових осіб складати відповідні матеріали перевірки. Зобов`язати у разі неможливості надати наявні докази у вищевказаний строк письмово невідкладно повідомити суд про причини та надати на їх підтвердження відповідні докази. Попередити, що у разі ненадання відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, спір буде вирішено за наявними матеріалами справи.

Встановити позивачу строк тривалістю 5 днів з дня отримання відзиву для подання суду відповіді.

4. У підготовче засідання викликати учасників справи. Учасники справи, які не можуть з поважних причин прибути до суду, зобов`язані завчасно повідомити про це суд.

Учасники справи мають право надати клопотання про розгляд справи за їх відсутності.

5. Веб-адреса сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію у справі, що розглядається: http://court.gov.ua/fair/.

6. Копію ухвали направити учасникам спору.

СуддяАнжеліка БАБИЧ

Дата ухвалення рішення06.11.2023
Оприлюднено09.11.2023
Номер документу114732297
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправним і скасування рішення та зобов`язання вчинити дії

Судовий реєстр по справі —580/9555/23

Ухвала від 25.04.2024

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Анжеліка БАБИЧ

Повістка від 16.04.2024

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Анжеліка БАБИЧ

Ухвала від 05.12.2023

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Анжеліка БАБИЧ

Ухвала від 06.11.2023

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Анжеліка БАБИЧ

Ухвала від 17.10.2023

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Анжеліка БАБИЧ

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні