Ухвала
від 09.11.2023 по справі 559/3788/23
ДУБЕНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 559/3788/23

Провадження № 1-в/559/68/2023

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"09" листопада 2023 р. м. Дубно

Дубенський міськрайонний суд Рівненської області в складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

за участі секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 ,

представника КНП «Міська поліклініка» ОСОБА_4 ,

особи, щодо якої розглядається питання про продовження застосування примусових заходів медичного характеру ОСОБА_5

захисника ОСОБА_5 - адвоката ОСОБА_6 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні заяву директора комунального некомерційного підприємства «Міська поліклініка» Дубенської міської ради про продовження застосування примусових заходів медичного характеру щодо ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , жителя АДРЕСА_1 ,

встановив:

у Дубенський міськрайонний суд Рівненської області надійшла заява директора КНП «Міська поліклініка» Дубенської міської ради про продовження застосування примусових заходів медичного характеру щодо ОСОБА_5 . Свою заяву обґрунтовує тим, що ОСОБА_5 з 06.12.2022 перебуває під спостереженням у лікаря-психіатра. З 12.05.2022 згідно ухвали Острозького районного суду Рівненської області застосовано відносно ОСОБА_5 примусовий захід медичного характеру у виді амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку по місцю проживання. З 06.12.2022 ОСОБА_5 надається амбулаторна психіатрична допомога в примусовому порядку на базі КНП «Міська поліклініка» Дубенської міської ради. 02 травня 2023 року згідно ухвали Дубенського міськрайонного суду Рівненської області продовжено застосування амбулаторна психіатрична допомога в примусовому порядку на базі КНП «Міська поліклініка» Дубенської міської ради.

Згідно висновку лікарів КНП «Міська поліклініка» Дубенської міської ради № 458 від 26.10.2023, зважаючи на нестабільний психічний стан хворого, ОСОБА_5 потребує продовження амбулаторної психіатричної допомоги у примусовому порядку, оскільки, в процесі лікування в стані психічного здоров`я ОСОБА_5 не настали такі зміни, які дають змогу вважати, що відпала потреба в раніше застосованих заходах медичного характеру.

В судовому засіданні представник лікувального закладу заяву підтримала та пояснила, що ОСОБА_5 знаходиться на амбулаторному лікуванні в КНП "Міська лікарня» Дубенської міської ради з 06.12.2022. У зв`язку з тим, що останній зловживає спиртними напоями, у нього спостерігається галюцинаторний розлад, тому хворий потребує продовження надання амбулаторної психіатричної допомоги.

Особа щодо якої розглядається клопотання про продовження примусових заходів медичного характеру - ОСОБА_5 проти задоволення заяви не заперечив.

Прокурор в судовому засіданні заяву підтримав.

Захисник проти задоволення заяви не заперечив, зазначивши, що у динаміці психічного стану ОСОБА_5 не настали такі зміни, внаслідок яких відпала б потреба у примусовому лікуванні.

Заслухавши в судовому засіданні представника закладу охорони здоров`я, прокурора, захисника, особи, щодо якої розглядається клопотання про продовження примусових заходів медичного характеру, суд вважає, що заява підлягає задоволенню за таких підстав.

Згідно ухвали Дубенського міськрайонного суду Рівненської області від 02.05.2023 продовжено застосування амбулаторна психіатрична допомога в примусовому порядку на базі КНП «Міська поліклініка» Дубенської міської ради ОСОБА_5 .

Відповідно до висновку комісії лікарів-психіатрів щодо особи, яка перебуває на примусових заходах медичного характеру №458 від 26.10.2023, ОСОБА_5 потребує продовження амбулаторної психіатричної допомоги у примусовому порядку із передачею під спостереження лікарю-наркологу.

У відповідності до ч. 1 ст. 95 КК України продовження, зміна або припинення застосування примусових заходів медичного характеру здійснюється судом за заявою представника психіатричного закладу (лікаря-психіатра), який надає особі таку психіатричну допомогу, до якої додається висновок комісії лікарів-психіатрів, який обґрунтовує необхідність продовження, зміни або припинення застосування таких примусових заходів.

Особи, до яких застосовані примусові заходи медичного характеру, підлягають огляду комісією лікарів - психіатрів не рідше одного разу на 6 місяців для вирішення питання про наявність підстав для звернення до суду із заявою про припинення або зміну застосування такого заходу.

Згідно п. 18 постанови Пленуму Верховного Суду України № 7 від 3 червня 2005 року "Про практику застосування судами примусових заходів медичного характеру та примусового лікування", продовжувати застосування примусових заходів медичного характеру можна кожного разу на строк, який не перевищує шість місяців.

З огляду на викладене, суд вважає, що на даний час за своїм психічним станом ОСОБА_5 потребує продовження примусової амбулаторної психіатричної допомоги. Таким чином, судом встановлено, що підстави для припинення або зміни застосованих відносно ОСОБА_5 примусових заходів медичного характеру відсутні, тому заява підлягає задоволенню.

Керуючись ст. 95 КК України, ст.ст. 514, 537, 539 КПК України, ст. 17, 19, 22 Закону України "Про психіатричну допомогу", суд

ухвалив:

заяву директора комунального некомерційного підприємства «Міська поліклініка» «Дубенської міської ради» про продовження примусових заходів медичного характеру відносно ОСОБА_5 - задовольнити.

Продовжити застосування примусових заходів медичного характеру у виді амбулаторної психіатричної допомоги у примусовому порядку відносно ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , жителя АДРЕСА_1 на 6 (шість) місяців.

Апеляційну скаргу на ухвалу може бути подано до Рівненського апеляційного суду через Дубенський міськрайонний суд Рівненської області протягом семи днів з дня її оголошення.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення09.11.2023
Оприлюднено10.11.2023
Номер документу114778660
СудочинствоКримінальне
Сутьпродовження застосування примусових заходів медичного характеру щодо ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , жителя АДРЕСА_1

Судовий реєстр по справі —559/3788/23

Ухвала від 09.11.2023

Кримінальне

Дубенський міськрайонний суд Рівненської області

Панчук М. В.

Ухвала від 01.11.2023

Кримінальне

Дубенський міськрайонний суд Рівненської області

Панчук М. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні