Ухвала
від 02.11.2023 по справі 910/14431/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

про заміну сторони правонаступником

м. Київ

02.11.2023Справа №910/14431/23

За позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Будівельний Гіпермаркет" доТовариства з обмеженою відповідальністю "Фермет Україна"про стягнення заборгованості у розмірі 565 021,56 грн Суддя Бойко Р.В. секретар судового засідання Кучерява О.М.

Представники сторін: від позивача:Шестерня Н.О.від відповідача:не з`явився

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Будівельний Гіпермаркет" звернулось до Господарського суду міста Києва з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Фермет Україна" про стягнення заборгованості у розмірі 565 021,56 грн.

В обґрунтування позовних вимог Товариство з обмеженою відповідальністю "Будівельний Гіпермаркет" вказує, що Товариством з обмеженою відповідальністю "Фермет Україна" не було виконано своїх зобов`язань з передання у власність позивачу металевої продукції, яка була вказана у рахунку-фактурі №1025 від 26.09.2022, у зв`язку з чим наявні правові підстави для стягнення з відповідача суми безпідставно набутих коштів у розмірі 509 597,26 грн, які були сплачені Товариством з обмеженою відповідальністю "Будівельний Гіпермаркет" в якості попередньої оплати за товар.

Крім того, у зв`язку невиконанням відповідачем свого обов`язку з повернення коштів у розмірі 509 597,26 грн, позивач стверджує про наявність правових підстав для стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю "Фермет Україна" 3% річних у розмірі 14 408,34 грн, нарахованих за період з 29.09.2022 по 07.09.2023, та інфляційних втрат у розмірі 41 015,96 грн, нарахованих з жовтня 2022 року по липень 2023 року.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 21.09.2023 відкрито провадження у справі №910/14431/23; вирішено розглядати справу за правилами загального позовного провадження; встановлено сторонам строки для подання заяв по суті спору; підготовче засідання призначено на 17.10.2023.

03.10.2023 засобами поштового зв`язку від Товариства з обмеженою відповідальністю "Фермет Україна" надійшов відзив на позов, в якому відповідач зазначає, що товар за рахунком-фактурою №1025 від 26.09.2022 було поставлено в повному обсязі.

Разом із відзивом від відповідача надійшла заява про розгляд справи за відсутності його представника.

Протокольною ухвалою Господарського суду міста Києва від 17.10.2023 відкладено підготовче засідання на 02.11.2023.

31.10.2023 засобами поштового зв`язку від Товариства з обмеженою відповідальністю "Будівельний Гіпермаркет" надійшло клопотання про залучення до участі у справі процесуального правонаступника позивача Товариства з обмеженою відповідальністю "Богарт Буд".

31.10.2023 засобами поштового зв`язку від Товариства з обмеженою відповідальністю "Богарт Буд" надійшла заява про залучення до участі у справі процесуального правонаступника позивача Товариства з обмеженою відповідальністю "Богарт Буд".

В підготовче засідання 02.11.2023 з`явився представник позивача, яка висловила свою думку щодо залучення до справі процесуального правонаступника позивача.

Відповідач, повідомлений про дату, час та місце проведення підготовчого засідання належним чином, своїх повноважних представників в засідання не направив, разом із відзивом від нього надійшла заява про розгляд справи за відсутності його представника.

Розглянувши у підготовчому засіданні клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю "Будівельний Гіпермаркет" про залучення до справі процесуального правонаступника позивача, суд прийшов до висновку про необхідність його задоволення з огляду на наступне.

Клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю "Будівельний Гіпермаркет" мотивовано тим, що внаслідок укладення між Товариством з обмеженою відповідальністю "Будівельний Гіпермаркет" та Товариством з обмеженою відповідальністю "Богарт Буд" Договору про відступлення права вимоги (цесії) від 18.10.2023 останньому було відступлено Товариством з обмеженою відповідальністю "Будівельний Гіпермаркет" право вимагати від Товариства з обмеженою відповідальністю "Фермет Україна" належного виконання обов`язку з повернення коштів, сплачених на підставі рахунку-фактурі №1025 від 26.09.2022 за поставку металевої продукції на умовах 50% передплати продукції.

Пунктом 1 статті 509 Цивільного кодексу України передбачено, що зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від вчинення певної дії (негативне зобов`язання), а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 512 та ст. 514 Цивільного кодексу України кредитор у зобов`язанні може бути замінений іншою особою внаслідок передання ним своїх прав іншій особі за правочином (відступлення права вимоги). До нового кредитора переходять права первісного кредитора у зобов`язанні в обсязі і на умовах, що існували на момент переходу цих прав, якщо інше не встановлено договором або законом.

Одним із випадків відступлення права вимоги є договори з відступлення права вимоги (договори цесії).

Предметом договору цесії може бути відступлення права як грошової, так і не грошової (роботи, товари, послуги) вимоги.

Отже, метою укладення договору відступлення права вимоги є безпосередньо передання такого права.

18.10.2023 між Товариством з обмеженою відповідальністю "Будівельний Гіпермаркет", як цедентом, та Товариством з обмеженою відповідальністю "Богарт Буд", як цесіонарієм, було укладено Договір відступлення права вимоги (цесії) (надалі - Договір цесії), відповідно до п. 1 якого в порядку та на умовах, визначених цим договором, цедент відступає цесіонарію, а цесіонарій набуває право вимоги, належне цедентові, і стає кредитором за зобов`язанням по поверненню грошових коштів за рахунком-фактурою №1025 від 26.09.2022, сплачених за поставку металевої продукції на умовах 50% передплати за продукцію визначену в рахунку по взаємовідносинам між цедентом і Товариством з обмеженою відповідальністю "Фермет Україна".

Пунктом 2 Договору цесії визначено, що за цим Договором цесіонарій набуває права вимагати від боржника належного виконання наступних обов`язків: а) повернення грошових коштів по рахунку-фактурі №1025 від 26.09.2022, сплачених за поставку металевої продукції на умовах 50% передплати продукції.

Предметом спору у даній справі є встановлення наявності/відсутності правових підстав для стягнення з відповідача суми безпідставно набутих коштів у розмірі 509 597,26 грн, які були сплачені Товариством з обмеженою відповідальністю "Будівельний Гіпермаркет" в якості попередньої оплати за товар за рахунком-фактурою №1025 від 26.09.2022.

За приписами ч.ч. 1 та 2 ст. 52 Господарського процесуального кодексу України у разі смерті або оголошення фізичної особи померлою, припинення юридичної особи шляхом реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення), заміни кредитора чи боржника в зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідного учасника справи на будь-якій стадії судового процесу. Усі дії, вчинені в судовому процесі до вступу у справу правонаступника, обов`язкові для нього так само, як вони були обов`язкові для особи, яку правонаступник замінив.

Процесуальне правонаступництво - це перехід процесуальних прав і обов`язків сторони у справі до іншої особи у зв`язку з вибуттям особи у спірному матеріальному правовідношенні.

Процесуальне правонаступництво виникає з юридичних фактів правонаступництва (заміни сторони матеріального правовідношення її правонаступником) і відображає зв`язок матеріального і процесуального права, фактично, процесуальне правонаступництво слідує за матеріальним. У кожному конкретному випадку, для вирішення питань можливості правонаступництва, господарському суду слід аналізувати відповідні фактичні обставини, передбачені нормами матеріального права.

Враховуючи те, що фактично відбулась заміна Товариства з обмеженою відповідальністю "Будівельний Гіпермаркет" у зобов`язанні з відповідачем та на даний час стороною спірного зобов`язання є Товариство з обмеженою відповідальністю "Богарт Буд", суд дійшов висновку про наявність достатніх підстав для здійснення заміни сторони позивача у справі №910/14431/23 з Товариства з обмеженою відповідальністю "Будівельний Гіпермаркет" на Товариство з обмеженою відповідальністю "Богарт Буд".

Крім того, судом враховано, що Товариство з обмеженою відповідальністю "Богарт Буд" також зверталось до суду з аналогічним клопотанням про заміну сторони позивача, однак з огляду на задоволення клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю "Будівельний Гіпермаркет" про заміну сторони позивача, суд не вбачає необхідності у винесенні окремого процесуального документу з даного питання, оскільки воно вирішено.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 52, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

УХВАЛИВ:

1. Клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю "Будівельний Гіпермаркет" про заміну сторони процесуальним правонаступником задовольнити.

2. Замінити позивача - Товариство з обмеженою відповідальністю "Будівельний Гіпермаркет" (49108, Дніпропетровська обл., м. Дніпро, вул. Янтарна, буд. 75В; ідентифікаційний код 44066139) його процесуальним правонаступником - Товариством з обмеженою відповідальністю "Богарт Буд" (49033, Дніпропетровська обл., м. Дніпро, пр. Б. Хмельницького, буд. 122; ідентифікаційний код 35987296).

3. Ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення (02.11.2023) та у відповідності до положень ст.ст. 256, 257 Господарського процесуального кодексу України може бути оскарження протягом десяти днів з дня складення її повного тексту шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо до Північного апеляційного господарського суду.

Повний текст ухвали складено 08.11.2023.

СуддяР.В. Бойко

Дата ухвалення рішення02.11.2023
Оприлюднено13.11.2023
Номер документу114791492
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення заборгованості у розмірі 565 021,56 грн

Судовий реєстр по справі —910/14431/23

Ухвала від 07.03.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бойко Р.В.

Ухвала від 16.02.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бойко Р.В.

Ухвала від 25.01.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бойко Р.В.

Ухвала від 21.12.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бойко Р.В.

Ухвала від 06.12.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бойко Р.В.

Ухвала від 17.11.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бойко Р.В.

Ухвала від 02.11.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бойко Р.В.

Ухвала від 02.11.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бойко Р.В.

Ухвала від 17.10.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бойко Р.В.

Ухвала від 21.09.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бойко Р.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні