Ухвала
від 10.11.2023 по справі 523/13239/22
ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Номер провадження: 22-ц/813/8408/23

Справа № 523/13239/22

Головуючий у першій інстанції Дяченко В.Г.

Доповідач Дришлюк А. І.

ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

УХВАЛА

10.11.2023 року м. Одеса

Одеський апеляційний суд в складі колегії суддів судової палати з розгляду цивільних справ:

головуючого судді: Дришлюка А.І., суддів Сегеди С.М., Громіка Р.Д.,

вирішуючи питання про відкриття апеляційного провадження за апеляційною скаргою ОСОБА_1 на ухвалу Суворовського районного суду м. Одеси від 25 жовтня 2023 року в цивільній справі за позовом Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Маловський» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за житлово-комунальні послуги та за зустрічним позовом ОСОБА_1 про припинення дії ліквідаційної комісії Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Маловський, які порушують право, - заборонити ліквідаційній комісії Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Маловський» стягувати з нього грошові кошти,

ВСТАНОВИВ:

У провадженні Суворовського районного суду м. Одеси перебувала цивільна справа за позовом Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Маловський» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за житлово-комунальні послуги та за зустрічним позовом ОСОБА_1 про припинення дії ліквідаційної комісії Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Маловський, які порушують право, - заборонити ліквідаційній комісії Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Маловський» стягувати з нього грошові кошти.

Ухвалою Суворовського районного суду м. Одеси від 27 червня 2023 року прийнято та об`єднано в одне провадження зустрічну позовну заяву ОСОБА_1 до ліквідаційної комісії Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Маловський» про припинення дій, які порушують право - заборонити ліквідаційній комісії ОСББ «Маловський» стягнути грошові кошти, і первісний позов Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Маловський» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за житлово-комунальні послуги.

02 серпня 2023 року до Суворовського районного суду м. Одеси надійшла заява ОСОБА_1 про зміну предмету зустрічного позову у справі № 523/13239/22.

25 жовтня 2023 року ухвалою Суворовського районного суду м. Одеси прийнято до розгляду заяву ОСОБА_1 про зміну предмету зустрічного позову. Відмовлено у задоволенні клопотання про витребування доказів. Закрито провадження у справі за зустрічним позовом ОСОБА_1 до ліквідаційної комісії Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Маловський» про припинення дій, які порушують право. Роз`яснено ОСОБА_1 право на звернення з позовом в порядку господарського судочинства. Закрито підготовче засідання та призначено цивільну справу за первісним позовом Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Маловський» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за житлово-комунальні послуги, до судового розгляду по суті.

02 листопада 2023 року канцелярією Одеського апеляційного суду зареєстровано апеляційну скаргу ОСОБА_1 на ухвалу Суворовського районного суду м. Одеси від 25 жовтня 2023 року. Апелянт не погоджується із оскаржуваною ухвалою, вважає її такою, що постановлена із порушенням норм процесуального права та неправильним застосуванням норм матеріального права, а викладені в ухвалі висновки не відповідають обставинам справи. Так, апелянт зазначає, що ухвалою Суворовського районного суду м. Одеси від 27 червня 2023 року у даній справі прийнято та об`єднано в одне провадження зустрічну позовну заяву ОСОБА_1 до ліквідаційної комісії ОСББ «Маловський» про припинення дій, які порушують право. При цьому, апелянт вказує, що викладеними в постанові Одеського апеляційного суду від 24 квітня 2023 року висновками встановлено, що обидва позови взаємопов`язані та їх спільний розгляд є доцільним, оскільки вони виникають з одних правовідносин. Апелянт наголошує на тому, що правовідносини за зустрічними позовними вимогами щодо заборони ліквідаційній комісії об`єднання ОСББ «Маловський» стягувати з нього грошові кошти виникають не з правовідносин управління та припинення діяльності юридичної особи, а з правовідносин у сфері житлово-комунальних послуг, які, враховуючи суб`єктний склад, підлягають розгляду в порядку цивільного судочинства. Апелянт вважає, що на зазначене суд першої інстанції уваги не звернув та дійшов помилкових висновків про закриття провадження у справі за зустрічним позовом. Щодо інших позовних вимог зустрічного позову в редакції заяви про зміну предмету зустрічного позову (пункти 2, 3, 4) апелянт вказує, що висновки суду першої інстанції про те, що зазначені вимоги підлягають розгляду за правилами іншого судочинства в ухвалі не обґрунтовані. Крім того, оскільки оскаржуваною ухвалою закінчено підготовче провадження та призначено справу до розгляду в частині первісного позову, апелянт вважає, що відсутня можливість належним чином виконати вимоги ст. 189 ЦПК України в частині його зустрічних позовних вимог, чим порушуються процесуальні права сторін. З огляду на викладене в апеляційній скарзі, апелянт просить скасувати ухвалу Суворовського районного суду м. Одеси від 25 жовтня 2023 року.

Згідно з інформацією, наявною в Автоматизованій системі документообігу суду, вказана апеляційна скарга передана головуючому судді 03 листопада 2023 року.

За ч. 1 ст. 354 ЦПК України апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів, а на ухвалу суду - протягом п`ятнадцяти днів з дня його (її) проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Повний текст оскаржуваної ухвали складений 30 жовтня 2023 року, апеляційну скаргу подано до Одеського апеляційного суду 02 листопада 2023 року, отже строк на апеляційне оскарження пропущений не був.

Судовий збір за подання апеляційної скарги сплачений у повному обсязі, що підтверджується квитанцією від 02 листопада 2023 року №5425-9071-7856-1614.

Як вже зазначалося вище, апелянт оскаржує ухвалу суду першої інстанції в повному обсязі.

Так, в оскаржуваній ухвалі вирішено питання: щодо зміни предмету зустрічного позову, закриття провадження у справі в частині зустрічного позову ОСОБА_1 , відмови у витребуванні доказів за зустрічним позовом, закриття підготовчого провадження за первісним позовом та призначення в цій частині справи до судового розгляду.

Згідно з положеннями ч. 1 ст. 353 ЦПК України окремо від рішення суду можуть бути оскаржені в апеляційному порядку ухвали суду першої інстанції щодо, зокрема, забезпечення доказів, відмови в забезпеченні доказів чи скасування ухвали про забезпечення доказів та закриття провадження у справі.

Ухвали суду першої інстанції про відмову у задоволенні клопотання про закриття підготовчого провадження та призначення справи до судового розгляду у переліку, визначеному у частині 1 статті 353 ЦПК України, відсутні.

Апеляційна скарга не приймається до розгляду і повертається судом апеляційної інстанції також, якщо скаргу подано на ухвалу, що не підлягає оскарженню окремо від рішення суду (пункт 4 частини п`ятої стаття 357 ЦПК України).

З огляду на викладене, апеляційний суд вважає за можливе відкрити апеляційне провадження за апеляційною скаргою в частині оскарження ухвали Суворовського районного суду м. Одеси від 25 жовтня 2023 року щодо закриття провадження у справі за зустрічним позовом та відмови у витребуванні доказів (як способу забезпечення доказів).

В частині оскарження ухвали суду першої інстанції щодо закриття підготовчого провадження у справі за первісним позовом та призначення справи до судового розгляду, апеляційна скарга підлягає поверненню, оскільки окремо від рішення суду в цій частині ухвала не оскаржується.

Відповідно до ч.ч. 1 та 3 ст. 359 ЦПК України про відкриття апеляційного провадження у справі суд апеляційної інстанції постановляє ухвалу. В ухвалі про відкриття апеляційного провадження зазначається строк для подання учасниками справи відзиву на апеляційну скаргу та вирішується питання про витребування матеріалів справи.

За ст. 360 ЦПК України, учасники справ, мають право подати до суду апеляційної інстанції відзив на апеляційну скаргу в письмовій формі.

Відзив на апеляційну скаргу має містити:

-найменування суду апеляційної інстанції;

-ім`я (найменування), поштову адресу особи, яка подає відзив на апеляційну скаргу, а також номер засобу зв`язку, адресу електронної пошти, за наявності;

-обґрунтування заперечень щодо змісту і вимог апеляційної скарги;

у разі необхідності - клопотання особи, яка подає відзив на апеляційну скаргу;

-перелік матеріалів, що додаються.

Відсутність відзиву на апеляційну скаргу не перешкоджає перегляду рішення суду першої інстанції. До відзиву додаються докази надсилання (надання) копій відзиву та доданих до нього документів іншим учасникам справи.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 185, 352-354, 357, 359, 361 ЦПК України, Одеський апеляційний суд,

УХВАЛИВ:

Відкрити апеляційне провадження за апеляційною скаргою ОСОБА_1 на ухвалу Суворовського районного суду м. Одеси від 25 жовтня 2023 року в частині закриття провадження у справі за зустрічним позовом ОСОБА_1 та в частині відмови у витребуванні доказів за зустрічним позовом у цивільній справі за позовом Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Маловський» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за житлово-комунальні послуги та за зустрічним позовом ОСОБА_1 про припинення дії ліквідаційної комісії Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Маловський, які порушують право, - заборонити ліквідаційній комісії Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Маловський» стягувати з нього грошові кошти.

В частині вимог апеляційної скарги щодо скасування ухвали Суворовського районного суду м. Одеси від 25 жовтня 2023 року в частині закриття підготовчого провадження за первісним позовом та призначення справи до судового розгляду повернути апелянтові.

Витребувати з Суворовського районного суду м. Одеси матеріали цивільної справи №523/13239/23 за позовом Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Маловський» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за житлово-комунальні послуги та за зустрічним позовом ОСОБА_1 про припинення дії ліквідаційної комісії Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Маловський, які порушують право, - заборонити ліквідаційній комісії Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Маловський» стягувати з нього грошові кошти.

Учасники можуть отримати інформацію щодо справи в мережі Інтернет за веб-адресою - https://reyestr.court.gov.ua/

В процесі розгляду справ Одеським апеляційним судом застосовуються Правила організації ефективного цивільного судочинства, затверджені Радою суддів України №14 від 28.02.2020 року, з текстом яких можна ознайомитися за посиланням: https://oda.court.gov.ua/sud4813/inshe/3/1163581/

Копію апеляційної скарги з поданими матеріалами направити особам, які беруть участь у справі та запропонувати надати суду апеляційної інстанції відзив на апеляційну скаргу протягом десяти календарних днів з дня отримання копії ухвали про відкриття провадження у справі.

Ухвала суду апеляційної інстанції набирає законної сили з дня її підписання і в частині відкриття апеляційного провадження оскарженню у касаційному порядку не підлягає. В частині повернення апеляційної скарги ухвала підлягає оскарженню шляхом подачі касаційної скарги протягом тридцяти днів з дня набрання законної сили до суду касаційної інстанції.

Судді Одеського апеляційного суду А.І. Дришлюк

С.М. Сегеда

Р.Д. Громік

СудОдеський апеляційний суд
Дата ухвалення рішення10.11.2023
Оприлюднено14.11.2023
Номер документу114841036
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000), з них надання послуг

Судовий реєстр по справі —523/13239/22

Ухвала від 26.01.2024

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Дришлюк А. І.

Ухвала від 15.11.2023

Цивільне

Суворовський районний суд м.Одеси

Дяченко В. Г.

Ухвала від 03.11.2023

Цивільне

Суворовський районний суд м.Одеси

Дяченко В. Г.

Ухвала від 30.10.2023

Цивільне

Суворовський районний суд м.Одеси

Дяченко В. Г.

Ухвала від 10.11.2023

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Дришлюк А. І.

Ухвала від 25.10.2023

Цивільне

Суворовський районний суд м.Одеси

Дяченко В. Г.

Ухвала від 25.10.2023

Цивільне

Суворовський районний суд м.Одеси

Дяченко В. Г.

Ухвала від 10.08.2023

Цивільне

Суворовський районний суд м.Одеси

Дяченко В. Г.

Ухвала від 27.06.2023

Цивільне

Суворовський районний суд м.Одеси

Дяченко В. Г.

Ухвала від 27.06.2023

Цивільне

Суворовський районний суд м.Одеси

Дяченко В. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні