Ухвала
від 13.11.2023 по справі 300/6920/23
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

"13" листопада 2023 р. справа № 300/6920/23

м. Івано-Франківськ

Івано-Франківський окружний адміністративний суд у складі судді Панікара І.В., розглянувши у письмовому провадженні клопотання про залучення співвідповідача у справі за позовом ОСОБА_1 до Департаменту соціального захисту населення Маріупольської міської ради про визнання дій протиправними та зобов`язання до вчинення дій, -

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 звернулася до суду з адміністративним позовом до Департаменту соціального захисту населення Маріупольської міської ради протиправними та зобов`язання до вчинення дій.

Ухвалою Івано-Франківського окружного адміністративного суду від 16.10.2023 року відкрито провадження за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи в порядку, визначеному статтею 262 КАС України.

06.11.2023 відповідач подав суду відзив на позовну заяву, в якому також просить залучити до участі в справі співвідповідача - Маріупольську міську раду. Клопотання мотивоване тим, що відповідач не має повноважень щодо нарахування компенсацій за невикористані відпустки або утримання із заробітної плати надміру використаних днів відпустки. Департаментом здійснюється лише виплата всіх нарахованих сум виключно на підставі розпорядження міського голови, відтак, на думку представника відповідача, протиправність дій Департамента соціального захисту населення по відношенню до позивачки у даному випадку виключена.

Розглянувши матеріали адміністративної справи, заявлене суду клопотання, суд зазначає наступне.

За змістом позовної заяви, позивач просить суд: визнати протиправними дії Департаменту соціального захисту населення Маріупольської міської рад щодо невиплати компенсації за 15 календарних днів основної щорічної відпустки за період роботи з 02.01.2019 по 01.01.2020, при звільненні, шляхом утримання із заробітної плати оплату надмірно використаної щорічної основної відпустки терміном 15 календарних днів за період роботи з 02.01.2019 по 01.01.2020 у розмірі 3304,05 грн.; стягнути за рахунок бюджетних асигнувань відповідача суму компенсації за 15 календарних днів щорічної основної відпустки за період роботи з 02.01.2019 по 01.01.2020, незаконно утриману із заробітної плати, як надмірно використану оплату основної щорічної відпустки тривалістю 15 календарних днів за період з 02.01.2019 по 01.01.2020 у розмірі 3304,05 грн.; стягнути середній заробіток за весь період затримки розрахунку по день ухвалення рішення.

Відповідно до пункту 1.6 Положення про Департамент соціального захисту населення Маріупольської міської ради, затвердженого рішенням Маріупольської міської ради від 29.09.2021 за № 8/10-935, усі працівники Департаменту приймаються і звільняються з посад міським головою у порядку, визначеному чинним законодавством. Кадровий облік працівників Департаменту здійснює управління планування та розвитку персоналу департаменту по роботі із персоналом та зверненнями громадян міської ради.

В свою чергу, згідно пунктів 1.1, 1,7 Положення про Департамент по роботі із персоналом та зверненнями громадян Маріупольської міської ради, затвердженого рішенням Маріупольської міської ради від 26.02.2021 за № 8/4-205, Департамент по роботі з персоналом та зверненнями громадян Маріупольської міської ради є виконавчим органом міської ради, утворюється, реорганізується, ліквідується на підставі рішення міської ради згідно із ЗУ "Про місцеве самоврядування" і входить до її структури.

Департамент не є юридичною особою.

Пунктом 2.1 вказаного Положення визначено, що метою Департаменту є організація процесів щодо питань пов`язаних з персоналом та оплатою праці виконавчих органів міської ради, підприємств, установ та організацій комунальної форми власності, питань щодо звернень громадян та діловодства Маріупольської міської ради.

Враховуючи вищевикладене, суд зазначає, що відповідач не має повноважень щодо нарахування компенсацій за невикористані відпустки або утримання із заробітної плати надміру використаних днів відпустки, в даному випадку, нарахування та виплата компенсації за невикористані календарні дні відпустки здійснюється Маріупольською міською радою.

Відповідно до статті 25 Кодексу адміністративного судочинства України адміністративні справи з приводу оскарження індивідуальних актів, а також дій чи бездіяльності суб`єктів владних повноважень, які прийняті (вчинені, допущені) стосовно конкретної фізичної чи юридичної особи (їх об`єднань), вирішуються за вибором позивача адміністративним судом за зареєстрованим у встановленому законом порядку місцем проживання (перебування, знаходження) цієї особи-позивача або адміністративним судом за місцезнаходженням відповідача, крім випадків, визначених цим Кодексом.

Згідно з частинами 3 та 4 статі 48 Кодексу адміністративного судочинства України, якщо позов подано не до тієї особи, яка повинна відповідати за позовом, суд до ухвалення рішення у справі за згодою позивача замінює первісного відповідача належним відповідачем, не закриваючи провадження у справі, якщо це не потягне за собою зміни підсудності адміністративної справи. Суд має право за клопотанням позивача до ухвалення рішення у справі залучити до участі у ній співвідповідача.

Якщо позивач не згоден на заміну відповідача іншою особою, суд може залучити цю особу як другого відповідача. У разі відмови у задоволенні позову до такого відповідача понесені позивачем витрати відносяться на рахунок держави.

Отже, з метою об`єктивного, повного та всебічного розгляду даної адміністративної справи, а також, забезпечення належного виконання рішення суду, слід залучити Маріупольську міську раду до участі у справі №300/6920/23 в якості співвідповідача.

Частиною 6 статті 48 КАС України встановлено, що після заміни сторони, залучення другого відповідача розгляд адміністративної справи починається спочатку.

На підставі вищенаведеного, керуючись статтями 48, 243, 248 Кодексу адміністративного судочинства України, суд,-

У Х В А Л И В:

1. Клопотання представника відповідача про залучення співвідповідача в адміністративній справі №300/6920/23 - задоволити.

2. Залучити Маріупольську міську раду (код ЄДРПОУ 33852448, пр. Миру, 70, м. Маріуполь) до участі у справі №300/6920/23 в якості співвідповідача.

3. Розгляд адміністративної справи №300/6920/23 - розпочати спочатку.

4. Розгляд справи здійснювати за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи в порядку, визначеному статтею 262 КАС України.

5. Встановити відповідачу - Маріупольській міській раді, з дня вручення цієї ухвали п`ятнадцятиденний строк для подання відзиву на позовну заяву.

Відзив на позов повинен відповідати вимогам статті 162 КАС України, із поданням всіх письмових та електронних доказів (які можливо доставити до суду), висновків експертів і заяв свідків, що підтверджують заперечення проти позову.

Зобов`язати відповідача - Маріупольську міську раду надіслати (надати) іншим учасникам справи копію відзиву та доданих до нього документів одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду.

6. Інформацію по даній справі учасники справи можуть отримати за веб-адресою: http://adm.if.court.gov.ua/sud0970/.

7. Направити Маріупольській міській раді копію позовної заяви із доданими матеріалами.

8. Копію цієї ухвали надіслати (вручити) учасникам справи.

Ухвала, окремо від рішення суду, не оскаржується і набирає законної сили з моменту її підписання суддею. Заперечення на ухвалу можуть бути включені до апеляційної скарги на рішення суду прийняте за наслідками розгляду справи.

Суддя /підпис/ Панікар І.В.

СудІвано-Франківський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення13.11.2023
Оприлюднено15.11.2023
Номер документу114866514
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи, що виникають з відносин публічної служби, зокрема справи щодо звільнення з публічної служби

Судовий реєстр по справі —300/6920/23

Рішення від 22.04.2024

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Панікар І.В.

Ухвала від 07.12.2023

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Панікар І.В.

Ухвала від 13.11.2023

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Панікар І.В.

Ухвала від 16.10.2023

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Панікар І.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні