Ухвала
від 07.11.2023 по справі 910/17965/21
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

м. Київ

07.11.2023Справа № 910/17965/21

Господарський суд міста Києва у складі судді Васильченко Т.В., за участю секретаря судового засідання Крисько О.А., розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання Державного спеціалізованого господарського підприємства "Ліси України" про заміну сторони (стягувача) виконавчого провадження у справі №910/17965/21

За позовом Державного підприємства "Тетерівське лісове господарство"

до Закарпатської митниці ДФС

та Державної казначейської служби України

про стягнення 5645944,77 грн

Представники учасників справи:

від заявника: Демидов Я.М.;

від позивача: не з`явився;

від відповідача-1: не з`явився;

від відповідача-2: не з`явився.

ВСТАНОВИВ:

Державне підприємство "Тетерівське лісове господарство" (далі - позивач) звернулося до Господарського суду міста Києва з позовом до Закарпатської митниці ДФС (далі - відповідач-1) та Державної казначейської служби України (далі - відповідач-2) про стягнення 5645944,77 грн матеріальної шкоди.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що позивачу була завдана матеріальна шкода неправомірними діями Закарпатської митниці ДФС, які виявились у незаконному затриманні на митних постах товару та нездійсненню пропуску рухомого складу вагонів залізниці з товаром позивача у встановлений строк, внаслідок чого з позивача на користь Публічного акціонерного товариства "Українська залізниця" в судовому порядку були стягнуті додаткові платежі та збори за перевезення вантажів залізничним транспортом та пов`язані з ними послуги в розмірі 5645944,77 грн, в тому числі судові витрати.

Рішенням Господарського суду міста Києва від 31.01.2023 року у задоволенні позовних вимог відмовлено.

Постановою Північного апеляційного господарського суду від 25.04.2023 року рішення Господарського суду міста Києва від 31.01.2023 скасовано та прийнято нове рішення, яким позов задоволено частково. Стягнуто з Державного бюджету України через Державну казначейську службу України на користь Державного підприємства "Тетерівське лісове господарство" шкоду в сумі 5254083,71 грн, в решті позовних вимог відмовлено.

На виконання постанови Північного апеляційного господарського суду від 25.04.2023, Господарським судом міста Києва від 04.05.2023 видано наказ.

Постановою Верховного суду у складі Касаційного господарського суду від 07.09.2023 року, постанову Північного апеляційного господарського суду від 25.04.2023 року змінено частково та виключено з пункту 3 резолютивної частини постанови "через Державну казначейську службу України", в іншій частині постанову апеляційного суду залишено без змін.

На виконання постанови Верховного суду у складі Касаційного господарського суду від 07.09.2023, Господарським судом міста Києва від 27.09.2023 видано наказ.

11.10.2023 року через відділ діловодства суду від Державного спеціалізованого господарського підприємства "Ліси України" надійшло клопотання про заміну стягувача - Державного підприємства "Тетерівське лісове господарство" на його правонаступника Державне спеціалізоване господарське підприємство "Ліси України" у справі №910/17965/21.

Ухвалою Господарського суд міста Києва від 16.10.2023 призначено судове засідання для розгляду клопотання про заміну стягувача на 24.10.2023.

Судове засідання, призначене на 24.10.2023, не відбулось у зв`язку з перебуванням судді Васильченко Т.В. на лікарняному, відтак ухвалою Господарського суду міста Києва від 30.10.2023 призначено судове засідання на 07.11.2023 року.

У судовому засіданні 07.11.2023 представник заявника подане клопотання підтримав, просив задовольнити. Представники позивача та відповідачів у судове засідання не з`явилися, хоча про дату, час та місце розгляду заяви повідомлені належним чином, про що свідчать рекомендовані повідомлення про вручення поштових відправлень.

Частиною 3 статті 334 Господарського процесуального кодексу України унормовано, що суд розглядає заяву про заміну сторони її правонаступником у десятиденний строк з дня її надходження до суду у судовому засіданні з повідомленням учасників справи та заінтересованих осіб. Неявка учасників справи та інших осіб не є перешкодою для вирішення питання про заміну сторони виконавчого провадження.

За таких обставин, враховуючи, що позивач та відповідачі були належним чином повідомлені про розгляд даного клопотання і не повідомили суду про причини неявки, суд на місці постановив розгляд клопотання Державного спеціалізованого господарського підприємства "Ліси України" про заміну сторони (стягувача) виконавчого провадження у справі №910/17965/21 проводити за їхньої відсутності.

Розглянувши клопотання Державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України» про заміну сторони виконавчого провадження її правонаступником, суд зазначає наступне.

Постановою Кабінету Міністрів України №1003 від 07.09.2022 «Деякі питання реформування управління лісової галузі» - погоджена пропозиція Державного агентства лісових ресурсів щодо утворення Державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України» та приєднання до нього спеціалізованих державних лісогосподарських підприємств, які належать до сфери управління Державного агентства лісових ресурсів, з подальшим перетворенням Державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України» в акціонерне товариство, 100 відсотків акцій якого належать державі, з урахуванням особливостей, визначених законом.

Установлено, що Державне спеціалізоване господарське підприємство «Ліси України» є правонаступником майна, прав та обов`язків спеціалізованих державних лісогосподарських підприємств, які належать до сфери управління Державного агентства лісових ресурсів, що реорганізуються.

Наказом Державного агентства лісових ресурсів України №935 від 28.10.2022 року «Про припинення Державного підприємства «Тетерівське лісове господарство» та затвердження складу комісії з припинення» розпочато процедуру з припинення Державного підприємства «Тетерівське лісове господарство».

За передавальним актом балансових рахунків, необоротних і оборотних активів, зобов`язань, матеріалів лісовпорядкування та документів, які підтверджують речові права на земельні ділянки, нерухоме майно та інше Державного підприємства «Тетерівське лісове господарство», яке координується Київським обласним та по м. Києву управлінням лісового мисливського господарства від 05.01.2023 року проведено безоплатну передачу активів та пасивів Державного підприємства «Тетерівське лісове господарство» на баланс Державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України» станом на 02.01.2023 року.

При цьому, вищевказаним передавальним актом від 05.01.2023 року визначено, що правонаступництво щодо всього майна, усіх прав та обов`язків Державного підприємства «Тетерівське лісове господарство», після його припинення шляхом реорганізації, а саме приєднання до Державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України» переходить до Державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України».

Наказом Державного агентства лісових ресурсів України №67 від 09.01.2023 «Про затвердження передавального акту Державного підприємства «Тетерівське лісове господарство» затверджено передавальний акт Державного підприємства «Тетерівське лісове господарство».

Наказом Державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України» №235 від 09.01.2023 «Про закріплення майна за філією «Тетерівське лісове господарство» закріплено за філією «Тетерівське лісове господарство» Державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України» майно, права та обов`язки, які передані за передавальним актом, затвердженим наказом Державного агентства лісових ресурсів України №67 від 09.01.2023 «Про затвердження передавального акту Державного підприємства «Тетерівське лісове господарство».

При цьому, наказом Державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України» №55 від 16.12.2022 року затверджено Положення про філію «Тетерівське лісове господарство» Державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України» (далі - Положення).

Відповідно до пункту 1.1 цього Положення філія є відокремленим підрозділом Державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України».

Філія є відокремленим підрозділом підприємства, який не має статусу юридичної особи. Філія діє від імені підприємства та в його інтересах, здійснює делеговані підприємством функції відповідно до мети, завдань та предмету діяльності підприємства (пункт 3.1 Положення).

Філія має окремий баланс. Показники окремого балансу і відповідних форм фінансової звітності Філії включаються до балансу підприємства і відповідних форм фінансової звітності підприємства (пункт 3.3 Положення).

З відомостей Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань встановлено, що до нього внесено інформацію про створення 19 грудня 2022 року відокремленого підрозділу юридичної особи - філію «Тетерівське лісове господарство» Державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України» (ідентифікаційний код відокремленого підрозділу юридичної особи 45078700), яка з 19.12.2022 року взята на облік в Головному управлінні ДПС у Київській області, Бородянська державна податкова інспекція (Бородянський район), як платник податків.

В результаті реорганізації Державного підприємства «Тетерівське лісове господарство» усі майнові та немайнові права, інтереси та обов`язки перейшли до правонаступника - Державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України» в особі філії «Тетерівське лісове господарство».

За приписами частини 1 статті 104 Цивільного кодексу України, юридична особа припиняється в результаті реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації. У разі реорганізації юридичних осіб майно, права та обов`язки переходять до правонаступників.

Отже, внаслідок реорганізації шляхом приєднання, Державне спеціалізоване господарське підприємство «Ліси України» в особі філії «Тетерівське лісове господарство» є правонаступником Державного підприємства «Тетерівське лісове господарство».

Згідно з частиною 5 статті 15 Закону України «Про виконавче провадження» у разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов`язковими тією мірою, якою вони були б обов`язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

Процесуальне правонаступництво - це перехід процесуальних прав і обов`язків сторони у справі до іншої особи у зв`язку з вибуттям особи зі складу спірного матеріального правовідношення. Процесуальне правонаступництво випливає з юридичних фактів правонаступництва і відображає зв`язок матеріального і процесуального права.

Відповідно до статті 52 Господарського процесуального кодексу України у разі смерті або оголошення фізичної особи померлою, припинення юридичної особи шляхом реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення), заміни кредитора чи боржника в зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідного учасника справи на будь-якій стадії судового процесу. Усі дії, вчинені в судовому процесі до вступу у справу правонаступника, обов`язкові для нього так само, як вони були обов`язкові для особи, яку правонаступник замінив. Про заміну або про відмову в заміні учасника справи його правонаступником суд постановляє ухвалу.

Частинами 1, 2 статті 334 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження суд замінює таку сторону її правонаступником. Заяву про заміну сторони її правонаступником може подати сторона (заінтересована особа), державний або приватний виконавець.

Ураховуючи зазначені вище обставини, суд дійшов висновку про наявність правових підстав для задоволення клопотання та здійснення заміни стягувача - Державного підприємства «Тетерівське лісове господарство» на його правонаступника - Державне спеціалізоване господарське підприємство «Ліси України» в особі філії «Тетерівське лісове господарство» у рамках виконавчого провадження з виконання наказу Господарського суду міста Києва від 27.09.2023 у справі №910/17965/21.

Керуючись статтями 51, 234, 235, 334 Господарського процесуального кодексу України, Господарський суд міста Києва, -

УХВАЛИВ:

1. Задовольнити клопотання Державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України» про заміну сторони (стягувача) виконавчого провадження.

2. Замінити сторону (стягувача) виконавчого провадження у рамках виконавчого провадження з виконання наказу Господарського суду міста Києва від 27.09.2023 у справі №910/17965/21 з Державного підприємства «Тетерівське лісове господарство» на його правонаступника - Державне спеціалізоване господарське підприємство «Ліси України» (01061, м. Київ, вул. Шота Руставелі, буд. 9А, ідентифікаційний код 44768034) в особі філії «Тетерівське лісове господарство» Державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України» (07820, Київська область, Бучанський район, смт. Пісківка, вул. Привокзальна, буд. 36, ідентифікаційний код відокремного підрозділу 45078700).

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення та може бути оскаржена у встановленому законом порядку.

Повний текст ухвали складено та підписано 14.11.2023.

Суддя Т.В. Васильченко

Дата ухвалення рішення07.11.2023
Оприлюднено16.11.2023
Номер документу114896282
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 5645944,77 грн

Судовий реєстр по справі —910/17965/21

Ухвала від 07.11.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Васильченко Т.В.

Ухвала від 30.10.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Васильченко Т.В.

Ухвала від 16.10.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Васильченко Т.В.

Постанова від 07.09.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Пєсков В.Г.

Ухвала від 03.08.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Пєсков В.Г.

Ухвала від 02.08.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Пєсков В.Г.

Ухвала від 02.08.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Пєсков В.Г.

Ухвала від 03.07.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Пєсков В.Г.

Ухвала від 03.07.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Пєсков В.Г.

Ухвала від 25.05.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Пєсков В.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні