Ухвала
від 13.11.2023 по справі 916/4882/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

65119, м. Одеса, просп. Шевченка, 29, тел.: (0482) 307-983, e-mail: inbox@od.arbitr.gov.ua

веб-адреса: http://od.arbitr.gov.ua


УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

"13" листопада 2023 р.№ 916/4882/23Господарський суд Одеської області у складі судді Нікітенка С.В., розглянувши матеріали позовної заяви (вх. № 5453/23 від 07.11.2023), у справі

за позовом: Регіонального відділення Фонду державного майна України по Одеській та Миколаївській областях (65048, м. Одеса, вул. Велика Арнаутська, 15; код ЄДРПОУ 43015722),

до відповідача: Професійна спілка „ПРОФСПІЛКА МОРЯКІВ (65029, м. Одеса, вул. Дюківська, буд. 14, кв. 14; код ЄДРПОУ 38786375),

про стягнення, розірвання договору оренди та виселення

ВСТАНОВИВ:

Регіональне відділення Фонду державного майна України по Одеській та Миколаївській областях звернувся до Господарського суду Одеської області з позовною заявою до Професійної спілки „ПРОФСПІЛКА МОРЯКІВ, в якій просить:

- Стягнути з Професійної спілки „ПРОФСПІЛКА МОРЯКІВ (65029, м. Одеса, вул. Дюківська, буд. 14, кв. 14; код ЄДРПОУ 38786375) до державного бюджету (отримувач ГУК в Од.обл./м.Одеса/22080300, код отримувача 37607526, банк отримувача Казначейство України, номер рахунку (IBAN) UA 778999980313010094000015744) заборгованість з орендної плати у розмірі 15 009,27 грн та пені у розмірі 111,12 грн;

- Розірвати договір оренди нерухомого майна, що належить до державної власності від 23.12.2019 укладений між Регіональним відділенням Фонду державного майна України по Одеській та Миколаївській областях та Професійною спілкою „ПРОФСПІЛКА МОРЯКІВ;

- Виселити Професійну спілку „ПРОФСПІЛКА МОРЯКІВ (65029, м. Одеса, вул. Дюківська, буд. 14, кв. 14; код ЄДРПОУ 38786375) із займаного орендованого державного нерухомого майна, а саме: з нежитлових приміщень сьомого рівня будівлі морського вокзалу (інв. №073000,реєстровий № 38727770.10.АААИГА987), загальною площею 30,30 кв.м., за адресою: м. Одеса, вул. Приморська, 6, що обліковується на балансі Державного підприємства „Адміністрацій морських портів України;

- Стягнути з Професійної спілки „ПРОФСПІЛКА МОРЯКІВ (65029, м. Одеса, вул. Дюківська, буд. 14, кв. 14; код ЄДРПОУ 38786375) на користь Регіонального відділення Фонду державного майна України по Одеській та Миколаївській областях (65048, м. Одеса, вул. Велика Арнаутська, 15; код ЄДРПОУ 43015722) судові витрати у розмірі 8052,00 грн.

Відповідно до ч. 1 ст. 174 ГПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Згідно з ч .2 ст. 174 ГПК України в ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Дослідивши матеріали позовної заяви, суд дійшов висновку про наявність підстав для залишення її без руху, виходячи з наступного.

Згідно п.2 ч.3 ст.162 Господарського процесуального кодексу України, позовна заява повинна містити повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові - для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштовий індекс, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта (для фізичних осіб - громадян України), якщо такі відомості відомі позивачу, вказівку на статус фізичної особи - підприємця (для фізичних осіб - підприємців), відомі номери засобів зв`язку та адресу електронної пошти, відомості про наявність або відсутність електронного кабінету.

Суд звертає увагу, що відповідно до ч. 6 ст. 6 ГПК України, адвокати, нотаріуси, державні та приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, органи державної влади та інші державні органи, органи місцевого самоврядування, інші юридичні особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в обов`язковому порядку. Інші особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в добровільному порядку.

Як вбачається із матеріалів позовної заяви, позивачем не зазначено відомостей щодо наявності чи відсутності електронного кабінету у позивача та відповідача.

Для усунення означеного недоліку позивачу слід надати відомості про реєстрацію електронного кабінету в ЄСІТС позивачем та відповідачем.

Частинами 1 та 3 ст. 73 ГПК встановлено, що доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами: 1) письмовими, речовими і електронними доказами; 2) висновками експертів; 3) показаннями свідків.

Письмовими доказами є документи (крім електронних документів), які містять дані про обставини, що мають значення для правильного вирішення спору. Письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії, якщо інше не передбачено цим Кодексом. Якщо для вирішення спору має значення лише частина документа, подається засвідчений витяг з нього (частини 1 та 2 ст. 91 ГПК).

Порядок засвідчення копії документів визначений пунктом 5.26 Національного стандарту України Державної уніфікованої системи документації, Уніфікованої системи організаційно-розпорядчої документації Вимоги до оформлення документів (ДСТУ 4163-2020, затвердженого наказом Державного підприємства Український науководослідний і навчальний центр проблем стандартизації, сертифікації та якості №144 від 01.07.2020). За вказаним нормативно-правовим актом, відмітка про засвідчення копії документа складається з таких елементів: слів Згідно з оригіналом (без лапок), найменування посади, особистого підпису особи, яка засвідчує копію, її власного імені та прізвища, дати засвідчення копії. Відмітку про засвідчення копії документа проставляють ниже реквізиту „підпис на лицьовому боці останнього аркуша копії документа.

Як встановлено судом, додані позивачем документи та докази до матеріалів позовної заяви виявились не засвідченими належним чином, а саме відсутня дата їх засвідчення.

Відповідно до ч. 2 ст. 164 ГПК України, позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

Відповідно до ч. 5 ст. 164 ГПК України, до позовної заяви, підписаної представником позивача, додається довіреність чи інший документ, що підтверджує повноваження представника позивача.

Додані позивачем документи та докази до матеріалів позовної заяви, засвідчені Кравченко Ю.В.

Проте, доказів на підтверджень повноважень даної особи на засвідчення письмових доказів, які додано до позовної заяви не надано.

Таким чином, у додатках до позову відсутні докази на підтвердження повноважень Кравченко Ю.В. на засвідчення письмових доказів, які додані до позовної заяви.

Крім того, в позовній заяві позивач зазначив, третьою особу на стороні позивача, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, Державне підприємство „Адміністрацій морських портів України.

При цьому позивач не врахував, що ч.ч. 1,2 ст. 50 ГПК України встановлено, що треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права та обов`язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи. Якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення господарського суду може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі в справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

Таким чином, передумовою залучення до участі у справі третіх осіб є встановлення факту, що рішення у справі може вплинути на їхні права та обов`язки.

Більш того, згідно з частиною третьою статті 50 ГПК України у заявах про залучення третіх осіб і у заявах третіх осіб про вступ у справу на стороні позивача або відповідача зазначається, на яких підставах третіх осіб належить залучити до участі у справі.

Відповідно до частини четвертої 50 ГПК України про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі.

Самостійне залучення позивачем до участі в справі третьої особи шляхом зазначення її в позовній заяві суперечить вимогам ст.ст. 50, 162 ГПК України, оскільки вступ третіх осіб до участі у справі відбувається виключно на підставі ухвали суду.

Відтак, у випадку коли позивач вважає за необхідне залучити до участі в справі третю особу, він повинен подати до суду окрему заяву або клопотання, оформлене відповідно до вимог ст. 50, 169,170 ГПК України, а не самостійно надати певній особі статусу третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, зазначаючи про це в позовній заяві.

Всупереч вказаним вимогам, позивачем не долучено до позову відповідної заяви і, відповідно не наведено обґрунтувань того, які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі.

Відповідно до частин 1, 2 ст. 174 ГПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху. В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху. Якщо ухвала про залишення позовної заяви без руху постановляється з підстави несплати судового збору у встановленому законом розмірі, суд в такій ухвалі повинен зазначити точну суму судового збору, яку необхідно сплатити (доплатити).

Отже, вищевказані судом недоліки позовної заяви в силу приписів ст.ст. 164, 172,174 ГПК України є підставою для залишення позовної заяви без руху.

Керуючись ст.ст. 164, 174, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

ПОСТАНОВИВ:

1. Позовну заяву Регіонального відділення Фонду державного майна України по Одеській та Миколаївській областях (вх. № 5453/23 від 07.11.2023) залишити без руху.

2. Позивачу, у строк не більше десяти днів з дня отримання ухвали про залишення позовної заяви без руху, усунути виявлені недоліки позовної заяви, які визначені судом в цій ухвалі суду.

3. Повідомити Регіональне відділення Фонду державного майна України по Одеській та Миколаївській областях, що відповідно до вимог ч. 4 ст. 174 ГПК України, якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Ухвала набирає законної сили відповідно до приписів ст. 235 ГПК України та не підлягає оскарженню.

Ухвалу підписано 13.11.2023.

Суддя Нікітенко С.В.

Дата ухвалення рішення13.11.2023
Оприлюднено16.11.2023
Номер документу114902922
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —916/4882/23

Ухвала від 02.04.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Нікітенко С.В.

Ухвала від 26.03.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Нікітенко С.В.

Ухвала від 30.01.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Нікітенко С.В.

Ухвала від 26.12.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Нікітенко С.В.

Ухвала від 27.11.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Нікітенко С.В.

Ухвала від 13.11.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Нікітенко С.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні