Ухвала
від 14.11.2023 по справі 917/2021/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Капітана Володимира Кісельова, 1, м. Полтава, 36000, тел. (0532) 61 04 21 E-mail: inbox@pl.arbitr.gov.ua, https://pl.arbitr.gov.ua/sud5018/ Код ЄДРПОУ 03500004

УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

14.11.2023 Справа № 917/2021/23

Господарський суд Полтавської області у складі судді Безрук Т. М., розглянувши матеріали

за позовною заявою Товариства з обмеженою відповідальністю «Активпостач», м. Київ

до Фізичної особи підприємця ОСОБА_1 , смт. Нові Санжари,

про стягнення 865 351,63 грн

встановив:

З 18.10.2023 набрав чинності Закон України Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обов`язкової реєстрації та використання електронних кабінетів в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами № 3200-IX від 29.06.2023.

Відповідно до пункту 2 частини 3 статті 162 Господарського процесуального кодексу України (в редакції Закону № 3200-IX від 29.06.2023) позовна заява повинна містити повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові - для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштовий індекс, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта (для фізичних осіб - громадян України), якщо такі відомості відомі позивачу, вказівку на статус фізичної особи - підприємця (для фізичних осіб - підприємців), відомі номери засобів зв`язку та адресу електронної пошти, відомості про наявність або відсутність електронного кабінету.

Позов був поданий до суду 04.11.2023, що підтверджується відбитком штампу Укрпошти на конверті, в якому надсилалась позовна заява на адресу господарського суду Полтавської області. Отже, на нього розповсюджуються вимоги Закону України № 3200-IX від 29.06.2023.

В порушення п. 2 ч. 3 ст. 162 ГПК України, позивач не надав відомості про наявність або відсутність у нього електронного кабінету в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі).

Згідно із частиною 6 статті 6 Господарського процесуального кодексу України (в редакції Законів № 738-IX від 19.06.2020, № 3200-IX від 29.06.2023) адвокати, нотаріуси, державні та приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, органи державної влади та інші державні органи, органи місцевого самоврядування, інші юридичні особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в обов`язковому порядку. Інші особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в добровільному порядку.

У абзаці другому ч. 1 ст. 174 ГПК України вказано, що суд постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху також у разі, якщо позовну заяву подано особою, яка відповідно до частини шостої статті 6 цього Кодексу зобов`язана зареєструвати електронний кабінет, але не зареєструвала його.

Позивач має ідентифікаційний код 44604089.

Згідно відповіді № 264988 про відсутність зареєстрованого електронного кабінету ЄСІТС юридична особа: Товариство з обмеженою відповідальністю «Активпостач», ЄДРПОУ 44604089 не має зареєстрованого Електронного кабінету в підсистемі Електронний суд ЄСІТС.

Отже, це є підставою для залишення позову без руху згідно з ч. 1 ст. 174 ГПК України.

Позовну заяву подано без додержання вимог, встановлених ГПК України щодо подання позовних заяв, викладених в п. 2 ч. 1 ст 164 ГПК України, а саме до позовної заяви не додано належних доказів сплати судового збору в установленому розмірі.

Згідно з ч. 1 ст. 4 Закону України Про судовий збір судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 4 Закону України Про судовий збір ставка судового збору за подання до господарського суду позовної заяви позовної заяви майнового характеру складає 1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб і не більше 350 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Розмір судового збору за розгляд позовної заяви про стягнення 865 351,63 грн становить 12 980,27 грн.

Позивач до позову не додав доказів сплати судового збору, що підтверджено актом канцелярії суду від 09.11.2023.

Відповідно до ч. 2 ст. 164 ГПК України, позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

Частина 2 ст. 91 ГПК України передбачає, що письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії, якщо інше не передбачено цим Кодексом. Якщо для вирішення спору має значення лише частина документа, подається засвідчений витяг з нього.

За ч. 5 ст. 91 ГПК України учасник справи підтверджує відповідність копії письмового доказу оригіналу, який у нього знаходиться, своїм підписоміз зазначенням дати такого засвідчення.

В ч. 5 ст. 91 ГПК України вказано, що копії документів вважаються засвідченими належним чином, якщо їх засвідчено в порядку, встановленому чинним законодавством.

Відповідно до вимог п. 5.26 Національного стандарту ДСТУ 4163:2020 «Державна уніфікована система документації. Уніфікована система організаційно-розпорядчої документації. Вимоги до оформлення документів» України, затвердженого наказом ДП «Український науково-дослідний і навчальний центр проблем стандартизації, сертифікації та якості» від 01.07.2020 р. № 144 визначений порядок засвідчення копій документів, за яким відмітка про засвідчення копії документа складається з таких елементів: слів "Згідно з оригіналом" (без лапок), найменування посади, особистого підпису особи, яка засвідчує копію, її власного імені та прізвища, дати засвідчення копії.

До позовної заяви позивач додав не належним чином засвідчені докази, а саме на копіях доказів, долучених як додатки до позовної заяви, не вказана посада та підпис особи, яка засвідчила копію, її власне ім`я та прізвище, дата засвідчення копії.

Відповідно до п. 3 ч. 3 ст. 162 ГПК України позовна заява повинна містити обґрунтований розрахунок сум, що стягуються чи оспорюються.

Позивач у позові посилається на неотримання прибутку (упущену вигоду) на 10.10.2023 на суму 455 000,00 грн, проте цей розрахунок до позову не доданий.

Відповідно до п. 5 ст. 162 ГПК України, у позовній заяві слід зазначати докази, що підтверджують викладені у позові обставини.

Позивач в позові посилається на те, що 26.07.2023 представником позивача Чумаком Богданом Романовичем відповідачу була надана претензія на повернення коштів № 26/07, а також на те, що 28.08.2023 позивач доставив будку до відповідача, однак він її забирати відмовився, з того часу вона стоїть у селі Івашки, Полтавської області у ТОВ «МакТракСервіс».

Проте, вказані докази не надані, що підтверджено актом канцелярії суду від 09.11.2023.

В порушення приписів ч. 3 ст. 162 ГПК України, позивач в позовній заяві не зазначив відомості про вжиття заходів забезпечення доказів або позову до подання позовної заяви, якщо такі здійснювалися (п. 7 ч. 3 ст. 162 ГПК України), щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви (п. 8 ч. 3 ст. 162 ГПК України), про те, що ним не подано іншого позову (позовів) до цього самого відповідача (відповідачів) з тим самим предметом та з тих самих підстав (п. 10 ч. 3 ст. 162 ГПК України).

Відповідно до п. 1 ст. 174 ГПК України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

За п. 2 ст. 174 ГПК України, якщо ухвала про залишення позовної заяви без руху постановляється з підстави несплати судового збору у встановленому законом розмірі, суд в такій ухвалі повинен зазначити точну суму судового збору, яку необхідно сплатити (доплатити).

Вказані у позові недоліки можуть бути усунені шляхом подання до суду заяви про виправлення недоліків у справі № 917/2021/23, в якій зазначити необхідні відомості про наявність або відсутність електронного кабінету в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі); зареєструвати свій електронний кабінет у вказаній Системі; надати належним чином засвідчені копії додатків до позовної заяви, обгрунтований розрахунок розміру неотриманого прибутку (упущеної вигоди); зазначити необхідні відомості та надати докази, в підтвердження викладених у позові обставин, але які до позову не додані (копія претензії на повернення коштів № 26/07 від 26.07.2023; докази, що позивач доставив будку та вона стоїть у селі Івашки), чи повідомити про причини неподання вказаних доказів; зазначити відомості про вжиття заходів забезпечення доказів або позову до подання позовної заяви, якщо такі здійснювалися, щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви, а також про те, що ним не подано іншого позову (позовів) до цього самого відповідача (відповідачів) з тим самим предметом та з тих самих підстав; надати належні докази сплати 12 980,27 грн судового збору за наступними банківськими реквізитами:

Отримувач коштівУК у м.Полтаві/м.Полтава/22030101

Код отримувача (код за ЄДРПОУ) 38019510

Банк отримувачаКазначейство України (ЕАП)

Код банку отримувача (МФО) 899998

Рахунок отримувачаUA508999980313171206083016002

Код класифікації доходів бюджету 22030101

Призначення платежу*;101;


(код клієнта за ЄДРПОУ для юридичних осіб (доповнюється зліва нулями до восьми цифр, якщо значущих цифр менше 8), реєстраційний номер облікової картки платника податків фізичної особи (завжди має 10 цифр) або серія та номер паспорта громадянина України, в разі якщо платник через свої релігійні переконання відмовився від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомив про це відповідний орган Міністерства доходів і зборів України і має відповідну відмітку у паспорті); Судовий збір, за позовом
(ПІБ чи назва установи, організації позивача), Господарський суд Полтавської області (назва суду, де розглядається справа),

або сплатити онлайн на офіційному веб-порталі «Судова влада України» за посиланням https://pl.arbitr.gov.ua/sud5018/gromadyanam/sudzbir/.

При цьому суд роз`яснює, що позивач також має право відкликати позовну заяву для виправлення недоліків (п. 3 ч. 5 ст. 174 ГПК України).

Керуючись ст. 162, 164, 174, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

ухвалив:

1. Залишити позовну заяву без руху.

2. Встановити позивачу строк для усунення недоліків позовної заяви - 5 днів з дня вручення позивачу цієї ухвали.

Ухвала набрала законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню.

Дата підписання ухвали: 14.11.2023.

Суддя Т. М. Безрук

СудГосподарський суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення14.11.2023
Оприлюднено16.11.2023
Номер документу114903254
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань надання послуг

Судовий реєстр по справі —917/2021/23

Ухвала від 26.03.2024

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Безрук Т.М.

Ухвала від 06.03.2024

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Безрук Т.М.

Ухвала від 06.02.2024

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Безрук Т.М.

Ухвала від 19.12.2023

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Безрук Т.М.

Ухвала від 15.12.2023

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Безрук Т.М.

Ухвала від 29.11.2023

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Безрук Т.М.

Ухвала від 14.11.2023

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Безрук Т.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні