Рішення
від 06.11.2023 по справі 921/590/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

ДОДАТКОВЕ РІШЕННЯ

06 листопада 2023 рокуСправа № 921/590/23

Господарський суд Тернопільської області

у складі судді Чопка Ю.О.

за участі секретаря судового засідання: Саловська О.А.

розглянув подану представником позивача заяву (вх.№8365 від 18.10.2023) про ухвалення додаткового рішення

за позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю "ТЕПЛА ЕНЕРГЕТИЧНА КОМПАНІЯ", 01044, м. Київ, вул. Є. Чикаленка, 27

до відповідача: Тернопільського обласного центру зайнятості, 46007, м. Тернопіль, вул. Текстильна, 1б

про стягнення 14 935,17 грн за договором купівлі-продажу

Позивача: Рябова Ганна Валеріївна, адвокат

Відповідача: Дзюбановська Наталія Зіновіївна, провідний юрисконсульт юридичного відділу

Суть справи.

Рішенням Господарського суду Тернопільської області від 09.10.2023 у справі №921/590/23 позовні вимоги Товариства з обмеженою відповідальністю "ТЕПЛА ЕНЕРГЕТИЧНА КОМПАНІЯ" задоволено. Постановлено стягнути з Тернопільського обласного центру зайнятості на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Тепла енергетична компанія" 8 927,82 грн заборгованості за договором на постачання природного газу, 4 463,91 грн збитків за перевищення обсягу споживання природного газу, 1 394,70 грн пені, 86,59 грн 3% річних і 62,15 грн втрат від інфляції.

18.10.2023 представник Товариства з обмеженою відповідальністю "ТЕПЛА ЕНЕРГЕТИЧНА КОМПАНІЯ", адвокат Рябова Г.В. через систему "Електронний суд" подала заяву (вх.№8365) про ухвалення додаткового рішення, в якій просить вирішити питання щодо стягнення з відповідача 3 000 грн витрат, які поніс позивач на послуги адвоката.

Відповідно до ч.ч. 1, 2 ст. 244 ГПК України суд, що ухвалив рішення, може за заявою учасників справи чи з власної ініціативи ухвалити додаткове рішення, зокрема якщо судом не вирішено питання про судові витрати. Заяву про ухвалення додаткового рішення може бути подано до закінчення строку на виконання рішення.

Суд, що ухвалив рішення, ухвалює додаткове судове рішення в тому самому складі протягом десяти днів з дня надходження відповідної заяви. Додаткове судове рішення ухвалюється в тому самому порядку, що й судове рішення (ч.3 ст.244 ГПК України).

Згідно ч.4 ст.244 ГПК України у разі необхідності суд може викликати сторони або інших учасників справи в судове засідання.

Ухвалою суду від 20.10.2023 подану представником позивача заяву б/н від 18.10.2023 призначено до розгляду в судовому засіданні 06.11.2023 та запропоновано Тернопільському обласному центру зайнятості у строк до 06.11.2023 надати письмові заперечення щодо заяви.

Представниця позивача в судовому засіданні 06.11.2023 підтримала подану заяву та просила суд стягнути з відповідача 3 000 грн витрат, які поніс позивач на послуги адвоката.

Представниця відповідача правом на подання заперечень на заяву про ухвалення додаткового рішення не скористалася. В усних поясненнях щодо розгляду заяви поклалася на думку суду.

Розглянувши матеріали справи, суд прийшов до висновку, що подана представником позивача заява (вх.№8365 від 18.10.2023) про ухвалення додаткового рішення підлягає задоволенню, з огляду на наступне.

Одним із принципів господарського судочинства є відшкодування судових витрат сторони, на користь якої ухвалене судове рішення (п.12 ч.3 ст.2 ГПК України).

Згідно із ч.1 ст. 123 ГПК України судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи.

Частина 3 статті 123 ГПК України передбачає, що до витрат, пов`язаних з розглядом справи, належать, зокрема витрати на професійну правничу допомогу.

Частинами 1 та 2 статті 124 ГПК України вказано, що разом з першою заявою по суті спору кожна сторона подає до суду попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які вона понесла і які очікує понести у зв`язку із розглядом справи. У разі неподання стороною попереднього розрахунку суми судових витрат, суд може відмовити їй у відшкодуванні відповідних судових витрат, за винятком суми сплаченого нею судового збору.

Такими заявами відповідно до ч.2 ст.161 ГПК України є, зокрема позовна заява.

Позивачем орієнтовний розрахунок суми судових витрат наведено в позовній заяві. Окрім зазначення суми судового збору, він також стосується вартості витрат на професійну правничу допомогу в розмірі 3 000 грн.

Частиною 8 статті 129 ГПК України вказано, що розмір судових витрат, які сторона сплатила або має сплатити у зв`язку з розглядом справи, встановлюється судом на підставі поданих сторонами доказів (договорів, рахунків тощо). Такі докази подаються до закінчення судових дебатів у справі або протягом п`яти днів після ухвалення рішення суду, за умови, що до закінчення судових дебатів у справі сторона зробила про це відповідну заяву.

Справа №921/590/23 розглядалась за правилами спрощеного позовного провадження.

Статтею 16 ГПК України передбачено право учасників справи користуватися правничою допомогою. Представництво у суді, як вид правничої допомоги, здійснюється виключно адвокатом (професійна правнича допомога), крім випадків, встановлених законом.

У ч.3 ст.4 Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" зазначено, що адвокат може здійснювати адвокатську діяльність індивідуально або в організаційно-правових формах адвокатського бюро чи адвокатського об`єднання (організаційні форми адвокатської діяльності).

Як вбачається з матеріалів справи 01.07.2022 між адвокатом Пасічником О.В. (надалі - Адвокат) та Товариством з обмеженою відповідальністю "ТЕПЛА ЕНЕРГЕТИЧНА КОМПАНІЯ" (надалі - Клієнт) був укладений договір про надання правової допомоги (надалі - договір), згідно із п.п. 1. якого Клієнт доручає, а Адвокат приймає на себе зобов`язання надати правову допомогу Клієнту в обсягах та на умовах, передбачених цим договором, у тому числі здійснювати захист інтересів Клієнта у якості його представника.

За надання правової допомоги Клієнт сплачує Адвокату винагороду (гонорар) у строки та розмірі, визначених цим договором. Вартість послуг, що надаються Адвокатом, залежить від обсягу та складності правової допомоги та визначається сторонами в додатках до договору (п.4.1. договору).

Оплата за даним договором здійснюється протягом 3-х банківських днів з моменту підписання сторонами акту наданих послуг (п.4.2. договору).

За результатами надання правової допомоги складається Акт наданих послуг, що підписується сторонами. В акті вказується обсяг наданої Адвокатом юридичної допомоги та її вартість (п.4.3. договору).

Договір укладений на строк до 31.12.2024 та набирає чинності з моменту його підписання.

Надалі, 01.09.2023 між сторонами було підписано додаток №6 до цього договору, у п.1, п.2 якої сторони обумовили, що вартість наданої адвокатом клієнту правничої допомоги щодо стягнення у судовому порядку дебіторської заборгованості з Тернопільського обласного центру зайнятості становить 3 000 грн.

06.09.2023 сторонами підписаний акт надання послуг №12, відповідно до якого адвокат надав, а клієнт прийняв послуги на суму 3 000 грн.

Платіжною інструкцією №925 від 06.09.2023 Товариство здійснило оплату наданих послуг.

Як вбачається з матеріалів справи, Пасічником О.В. 14.08.2019 отримано свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю серії КР №000382, видане відповідно до Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність", на підставі рішення Ради адвокатів Кіровоградської області №33/4 від 14.08.2019.

У відповідності до ст.26 Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність", адвокатська діяльність здійснюється на підставі договору про надання правової допомоги.

Визначення договору про надання правової допомоги міститься в статті першій Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність", згідно з якою договір про надання правової допомоги - домовленість, за якою одна сторона (адвокат, адвокатське бюро, адвокатське об`єднання) зобов`язується здійснити захист, представництво або надати інші види правової допомоги другій стороні (клієнту) на умовах і в порядку, що визначені договором, а клієнт зобов`язується оплатити надання правової допомоги та фактичні витрати, необхідні для виконання договору.

За приписами ч.3 ст.27 Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність", до договору про надання правової допомоги застосовуються загальні вимоги договірного права.

Згідно зі ст.30 Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність", гонорар є формою винагороди адвоката за здійснення захисту, представництва та надання інших видів правової допомоги клієнту. Порядок обчислення гонорару (фіксований розмір, погодинна оплата), підстави для зміни розміру гонорару, порядок його сплати, умови повернення тощо визначаються в договорі про надання правової допомоги. При встановленні розміру гонорару враховуються складність справи, кваліфікація і досвід адвоката, фінансовий стан клієнта та інші істотні обставини. Гонорар має бути розумним та враховувати витрачений адвокатом час.

Витрати, пов`язані з правничою допомогою адвоката, несуть сторони, крім випадків надання правничої допомоги за рахунок держави (ч.1 ст.126 ГПК України).

У ч.2 ст.126 ГПК України зазначено, що за результатами розгляду справи витрати на професійну правничу допомогу адвоката підлягають розподілу між сторонами разом із іншими судовими витратами.

Надання адвокатом Пасічником О.В. позивачу правової допомоги підтверджується договором №01/07/22-Юр від 01.07.2023, актом надання послуг №12 від 06.09.2023, платіжною інструкцією №925 від 06.09.2023.

Згідно ч.4 ст.126 ГПК України розмір витрат на оплату послуг адвоката має бути співмірним із: 1) складністю справи та виконаних адвокатом робіт (наданих послуг); 2) часом, витраченим адвокатом на виконання відповідних робіт (надання послуг); 3) обсягом наданих адвокатом послуг та виконаних робіт; 4) ціною позову та (або) значенням справи для сторони, в тому числі впливом вирішення справи на репутацію сторони або публічним інтересом до справи.

Приймаючи до уваги викладені обставини, суд дійшов висновку, що розмір адвокатських витрат в сумі 3 000 грн. є співрозмірним категорії спору та наданому об`єму адвокатських послуг.

На підставі наведеного, керуючись ст. ст. 3, 4, 13, 16, 20, 73-86, 91, 123, 126, 129, 233, 236-240, 244 ГПК України, суд

ВИРІШИВ:

1.Заяву задовольнити.

2.Стягнути з Тернопільського обласного центру зайнятості, м.Тернопіль, вул.Текстильна, 1б (код 05392691) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Тепла енергетична компанія", м.Київ, вул. Євгена Чекаленка, 27 (код 399624119) 3 000 (три тисячі) грн. судових витрат.

Протягом двадцяти днів з дня виготовлення повного тексту рішення сторони вправі оскаржити його до Західного апеляційного господарського суду.

Повний текст рішення виготовлено 13 листопада 2023 року.

СуддяЮ.О. Чопко

СудГосподарський суд Тернопільської області
Дата ухвалення рішення06.11.2023
Оприлюднено16.11.2023
Номер документу114903544
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —921/590/23

Судовий наказ від 25.12.2023

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Чопко Ю.О.

Рішення від 06.11.2023

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Чопко Ю.О.

Судовий наказ від 08.11.2023

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Чопко Ю.О.

Ухвала від 20.10.2023

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Чопко Ю.О.

Рішення від 09.10.2023

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Чопко Ю.О.

Ухвала від 05.10.2023

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Чопко Ю.О.

Ухвала від 19.09.2023

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Чопко Ю.О.

Ухвала від 04.09.2023

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Чопко Ю.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні