Ухвала
від 13.11.2023 по справі 910/7750/22
КАСАЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

УХВАЛА

13 листопада 2023 року

м. Київ

cправа № 910/7750/22

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду:

Кондратова І.Д. - головуючий, судді - Баранець О.М., Вронська Г.О.,

розглянувши касаційні скарги Рілліус Холдінг Лімітед (Rillius Holding Limited) та БТБ Бетлаб Холдінгс ЛТД (BTB Betlab Holdings Ltd)

на постанову Північного апеляційного господарського суду

(головуючий - Михальська Ю.Б., судді - Тищенко А.І., Скрипка І.М.)

від 25.07.2023

у справі за позовом: 1) Рілліус Холдінг Лімітед (Rillius Holding Limited);

2) БТБ Бетлаб Холдінгс ЛТД (BTB Betlab Holdings Ltd)

до: 1) Товариства з обмеженою відповідальністю "РБК-Медіа";

2) Товариства з обмеженою відповідальністю "ЮБІТІ Медіа";

3) Товариства з обмеженою відповідальністю "Українські бізнес технології"

про захист честі, гідності та ділової репутації, спростування недостовірної інформації,

ВСТАНОВИВ:

1. У серпні 2022 року Рілліус Холдінг Лімітед (Rillius Holding Limited) (далі -позивач-1) та БТБ Бетлаб Холдінгс ЛТД (BTB Betlab Holdings Ltd) (далі - позивач-2) звернулися до Господарського суду міста Києва з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "РБК-Медіа" (далі - відповідач-1), Товариства з обмеженою відповідальністю "ЮБІТІ Медіа" (далі - відповідач-2), Товариства з обмеженою відповідальністю "Українські бізнес технології" (далі - відповідач-3) про захист честі, гідності та ділової репутації, спростування недостовірної інформації, а саме просили суд:

- визнати недостовірною та такою, що порочить честь, гідність та ділову репутацію позивачів 1 та 2 інформацію, поширену відповідачами 1, 2 та 3 у мережі Інтернет на веб-сайті РБК-Україна ІНФОРМАЦІЯ_3 у статті під назвою "ІНФОРМАЦІЯ_2", що розміщена за посиланням ІНФОРМАЦІЯ_1, а саме:

- "ІНФОРМАЦІЯ_2.

Українська букмекерська компанія Parimatch продовжує працювати в Росії, але з новим власників".

...

"Як відомо, раніше в Росії Parimatch працювала через компанію ТОВ "Бетринг", яка в березні поточного року заявила про зміну бренду на Paribet. Трохи пізніше - у квітні - цей новий бренд перейшов під іншу юридичну особу, а вже 26 квітня 2022 року відбулася зміна власника цієї компанії.

Новим номінальним власником Paribet (раніше Parimatch) стало створене всього за 11 днів до цього AT "Тріпл Ві"."

...

"Крім того, компанія зберегла всі спонсорські контракти (наприклад, з чеченським ФК "Ахмат") і колишніх амбасадорів ( ОСОБА_1 ). Крім цього, мобільний додаток Paribet, згідно з історією оновлень AppStore, є "правонаступником" програми Parimatch-niд час одного з оновлень Програми, бренд Parimatch просто змінився на Paribet".

"У 2021 році одним із спонсорів грозненської футбольної команди "Ахмат" (включеної США в санкційний список на підставі "Глобального акту Магнітського") стала букмекерська контора PariMatch.

На офіційному постері анонсу футбольного матчу між російськими клубами "Краснодар" і "Ахмат", який відбувся 21 травня, титульним спонсором кадировського клубу продовжує бути Parimatch".

- зобов`язати відповідачів 1, 2 та 3 у строк 10 (десять) календарних днів з моменту набрання судовим рішенням законної сили, спростувати вказану вище недостовірну інформацію шляхом розміщення на головній сторінці порталу інформаційного агентства "РБК-Україна" на веб-сайті РБК-Україна ІНФОРМАЦІЯ_3 під заголовком "Спростування недостовірної інформації щодо продовження роботи Parimatch в російській федерації" повного тексту резолютивної частини рішення суду та інформаційного повідомлення про те, що інформація, поширена відповідачами у мережі Інтернет на веб-сайті РБК-Україна ІНФОРМАЦІЯ_5 у статті під назвою "ІНФОРМАЦІЯ_2", що розміщена за посиланням ІНФОРМАЦІЯ_4, не відповідає дійсності;

- зобов`язати відповідачів 1, 2 та 3 у строк 10 (десять) календарних днів з моменту набрання судовим рішенням законної сили, видалити з веб-сайту РБК-Україна ІНФОРМАЦІЯ_3 статтю під назвою "ІНФОРМАЦІЯ_2", що розміщена за посиланням ІНФОРМАЦІЯ_6 та її російськомовний переклад за посиланням ІНФОРМАЦІЯ_7;

- зобов`язати відповідачів 1, 2 та 3 у строк 10 (десять) календарних днів з моменту набрання судовим рішенням законної сили, повідомити всім виданням, та "агрегаторам новин", які здійснювали перепост статті під назвою "ІНФОРМАЦІЯ_2", що розміщена за посиланням ІНФОРМАЦІЯ_8, або посилання на вищезазначену статтю про те, що інформація, зазначена у цій статті є недостовірною, та вимагати видалити статтю або посилання на неї зі своїх ресурсів.

2. Позов обґрунтований тим, що зазначена стаття містить недостовірну інформацію щодо позивачів 1 та 2, адже насправді вони після початку військової агресії російської федерації проти України розірвали стосунки із російським ринком, а її публікація в мережі Інтернет порушує їх права на повагу до честі, гідності та ділової репутації й відповідні права потребують їх захисту в суді.

3. Рішенням Господарського суду міста Києва від 13.12.2022 позов задоволено частково щодо захисту ділової репутації позивачів 1 та 2. У частині задоволення позову стосовно честі та гідності юридичних осіб відмовлено.

4. Місцевий господарський суд дійшов висновку, що позивачі входять у групу компаній Parimatch, про що свідчать документи щодо належності їх до холдингової компанії Reten Entertainm ent Ltd, зокрема, відповідні свідоцтва НЕ 351771 та НЕ 415842. Позивачі 1 та 2 є правовласниками бренду та програмних рішень (платформи) Parimatch. Саме вони передали право їх використання на території росії локальному оператору ТОВ "Бетрінг" згідно ліцензійних угод від 20.01.2020 та від 01.06.2021 і саме вони можуть відкликати таке право. Суд, посилаючись на рішення Наглядової ради холдингової компанії (Ретен Ентертеймент Лтд) Reten Entertainment Ltd від 25.02.2022 про відкликання франшизи на використання бренду Parimatch і технологічних рішень з території російської федерації, повідомлення про розірвання ліцензійних договорів від 20.01.2020 та від 01.06.2021, правовий висновок експерта з питань права Кіпра, лист-підтвердження від 02.05.2022 від WIPO (Міжнародного бюро Всесвітньої організації інтелектуальної власності (ВОІВ), дійшов висновку про те, що позивачами доведено, а відповідачами не надано доказів на спростування факту виходу Parimatch з ринку росії, а також підтвердження того, що Paribet або Pari є правонаступниками чи якимось чином пов`язані із брендом Parimatch та позивачами. Зважаючи на це, суд дійшов висновку про задоволення позовних вимог в частині, що стосуються захисту ділової репутації позивачів.

5. Щодо вимог, які стосуються честі та гідності юридичних осіб, то суд першої інстанції встановив відсутність підстав для їх задоволення, адже позивачі є юридичними особами та не можуть вважатися такими, що мають честь та гідність.

6. 25.07.2023 Північний апеляційний господарський суд ухвалив постанову, якою рішення суду першої інстанції скасував, ухвалив нове рішення, яким у задоволенні позову відмовив повністю.

7. Суд апеляційної інстанції дійшов висновку щодо відсутності правових підстав для задоволення позовних вимог у частині захисту ділової репутації та спростування недостовірної інформації, оскільки позивачем-1 не доведено належними та допустимими доказами того, що відповідачами-1,-3 на веб-сайті ІНФОРМАЦІЯ_3, у мережі Інтернет розповсюджено саме інформацію, що є недостовірною, а позивачем-2 не доведено належними та допустимими доказами, що наведена у статті інформація взагалі стосується його, оскільки ним не було надано доказів на підтвердження його права власності на програмне забезпечення саме платформи Parimatch. Щодо вимог, які стосуються честі та гідності, суд апеляційної інстанції зазначив, що позивачі у справі є юридичними особами та не можуть вважатися такими, що мають честь та гідність, оскільки останні є морально-етичними категоріями.

8. 27.09.2023 позивачі 1 та 2 звернулися до Верховного Суду з касаційною скаргою, в якій просять постанову суду апеляційної інстанції скасувати та залишити рішення суду першої інстанції в силі.

9. Верховний Суд ухвалами від 16.10.2023 касаційні скарги залишив без руху із наданням скаржникам строку на приведення касаційні скарги у відповідність до вимог пункту 5 частини другої статті 290 ГПК України.

10. 27.10.2023 позивачі подали до Верховного Суду уточнені редакції касаційних скарг.

11. На виконання вимог пункту 5 частини другої статті 290 ГПК України підставами касаційного оскарження судових рішень скаржники визначили пункти 1 та 4 частини другої статті 287 цього Кодексу.

12. Обґрунтовуючи наявність підстави касаційного оскарження, передбаченої пунктом 1 частини другої статті 287 ГПК України, скаржники зазначають, що суд апеляційної інстанції неправильно застосував норми частини четвертої статті 277 Цивільного кодексу України, оскільки переклав тягар доведення достовірності інформації на позивача та не врахував висновки, викладені у постановах Верховного Суду від 11.09.2018 у справі № 910/16027/17, від 17.02.2022 у справі № 903/151/21, від 07.06.2022 у справі № 910/4430/21, від 17.11.2020 у справі № 303/7289/17 та у постанові Пленуму Верховного Суду України від 27.02.2009 року № 1 "Про судову практику у справах про захист гідності та честі фізичної особи, а також ділової репутації фізичної та юридичної особи", що обов`язок довести, що поширена інформація є достовірною, покладається на відповідача, а позивач має право подати докази недостовірності поширеної інформації.

13. В обґрунтування підстави касаційного оскарження, визначеної пунктом 4 частини другої статті 287 ГПК України, скаржники посилаються на порушення судом апеляційної інстанції, передбачені пунктом 1, 4 частини третьої статті 310 ГПК України, а саме порушення процесуальних норм:

- частини п`ятої статті 269 ГПК України, оскільки суд вийшов за межі перегляду справи в суді апеляційної інстанції, ухвалив рішення на підставі позовних вимог, які не були предметом спору та не були заявлені позивачами. Скаржники посилається на висновок, викладений у постанові Верховного Суду від 17.11.2020 у справі № 303/7289/17, що предметом спору у цій категорії справ є спірна інформація, що передається дослівним цитуванням (без редагування, корегування, власного розуміння позивача);

- статей 74, 86 ГПК України, оскільки, встановлюючи обставини достовірності/недостовірності інформації, суд апеляційної інстанції не дослідив наявні докази у справі (документи щодо належності позивачів 1 та 2 до холдингової компанії Reten Entertainment Ltd, ліцензійний договір від 20.01.2020) та ухвалив рішення на підставі недопустимих доказів (роздруківки із сайту роспатенту, повідомлення від 01.03.2023 про розірвання ліцензійного договору).

14. З огляду на зміст касаційних скарг та доданих до них матеріалів, ураховуючи їх відповідність вимогам параграфу 1 глави 2 Розділу IV ГПК України, Верховний Суд дійшов висновку, що підстави для залишення касаційних скарг без руху, повернення касаційних скарг чи відмови у відкритті касаційного провадження відсутні, тому відкриває касаційне провадження у справі з підстав, передбачених пунктами 1 та 4 частини другої статті 287 ГПК України.

Керуючись нормами статей 234, 288, 290, 294, частини четвертої статті 197, пунктами 1, 4 частини другої статті 287, частини третьої статті 301 ГПК України, Верховний Суд

У Х В А Л И В:

1. Відкрити касаційне провадження у справі № 910/7750/22 за касаційними скаргами Рілліус Холдінг Лімітед (Rillius Holding Limited) та БТБ Бетлаб Холдінгс ЛТД (BTB Betlab Holdings Ltd) на постанову Північного апеляційного господарського суду від 25.07.2023.

2. Призначити до розгляду касаційні скарги Рілліус Холдінг Лімітед (Rillius Holding Limited) та БТБ Бетлаб Холдінгс ЛТД (BTB Betlab Holdings Ltd) у справі № 910/7750/22 на 19 грудня 2023 року о 10:20 год у відкритому судовому засіданні у приміщенні Касаційного господарського суду за адресою: м. Київ, вул. О. Копиленка, 6, в залі судових засідань № 2 (кабінет № 209).

3. Явка учасників справи в судове засідання не є обов`язковою.

4. Встановити відповідачам строк для подання відзиву на касаційну скаргу з доказами надсилання копій відзиву та доданих до нього документів іншим учасникам справи з урахуванням положень статті 42 ГПК України до 05 грудня 2023 року.

5. Роз`яснити учасникам справи, що вони мають право брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції, в тому числі поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів та електронного підпису згідно з вимогами Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему та/або положень, що визначають порядок функціонування її окремих підсистем (модулів).

6. Повідомити учасникам справи та їх представникам, що з 18 жовтня 2023 року введено в дію Закон від 29.06.2023 №3200-IX щодо обов`язкової реєстрації та використання електронних кабінетів в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами (надалі - в ЄСІТС). Відповідно до статей 6, 42, 170, 242 ГПК України:

- адвокати, нотаріуси, державні та приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, органи державної влади та інші державні органи, зареєстровані за законодавством України як юридичні особи, їх територіальні органи, органи місцевого самоврядування, інші юридичні особи, зареєстровані за законодавством України, зобов`язані реєструвати свої електронні кабінети в ЄСІТС. Інші - реєструють свої електронні кабінети в добровільному порядку;

- касаційна скарга, відзив на касаційну скаргу та будь-яка письмова заява, клопотання, заперечення повинні містити відомості про наявність або відсутність електронного кабінету. Особа, яка подає до суду процесуальний документ в електронній формі через електронний кабінет, звільняється від обов`язку зазначення таких відомостей;

- особа, яка зареєструвала електронний кабінет, може подавати документи до суду в електронній формі виключно в ЄСІТС. Однак це не позбавляє її права на подання документів до суду в паперовій формі;

- особа, яка подала касаційну скаргу в електронній формі, заяви по суті справи, клопотання має подавати до суду виключно в електронній формі, крім випадків, коли судом буде надано дозвіл на їх подання в паперовій формі;

- учасникам справи, які мають електронний кабінет, суд надсилає всі судові рішення в електронній формі виключно в ЄСІТС, що не позбавляє права отримати копію судового рішення у паперовій формі за окремою заявою;

- в умовах воєнного чи надзвичайного стану у разі знеструмлення електромережі суду чи настання інших обставин, які унеможливлюють функціонування ЄСІТС, суд може вручати особі, яка зареєструвала електронний кабінет, будь-які документи у справах, в яких така особа бере участь, у паперовій формі;

- Кодексом встановлені процесуальні наслідки звернення до суду особи без реєстрації електронного кабінету у вигляді залишення її документа без руху, його повернення або залишення без розгляду. Такі наслідки застосовуються судом також, якщо інтереси особи, яка зобов`язана зареєструвати електронний кабінет, але не зареєструвала його, представляє адвокат.

7. Витребувати з Господарського суду міста Києва або Північного апеляційного господарського суду матеріали справи № 910/7750/22.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню.

Головуючий І. Кондратова

Судді О. Баранець

Г. Вронська

До уваги учасників судового процесу!

Суди продовжують працювати. Проте в умовах воєнного стану проведення відкритих судових засідань має певні особливості щодо належного повідомлення учасників процесу про час та місце судових засідань, явки до суду та забезпечення безпеки відвідувачів. Неявка сторін з невідомих причин може завадити своєчасному розгляду справи навіть за умови явки представників інших сторін.

Просимо дотримуватися процесуальних норм, виявляти повагу до суду та до інших учасників судового процесу:

- максимально реалізувати право на участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду, передбачене статтею 197 Господарського процесуального кодексу України;

- за відсутності нагальної потреби в участі в судовому засіданні в приміщенні Касаційного господарського суду подати клопотання про розгляд справи без участі учасників справи, а за наявності такої потреби - повідомити про це суд.

Про свій вибір просимо завчасно повідомити суд поштою чи в електронному вигляді із застосуванням підсистеми Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи "Електронний суд".

Звертаємо увагу на особливості розгляду справи в особливий період (на період дії правового режиму воєнного стану) та порядок дій учасників судового процесу під час сигналу "Повітряна тривога":

- після надходження сигналу "Повітряна тривога" розгляд справ, призначених до розгляду у відкритому судовому засіданні, не здійснюється. У судовому засіданні буде оголошуватися перерва;

- розгляд справ відбудеться через 30 хвилин після відбою тривоги у порядку черговості відповідно до переліку справ, призначених до розгляду у відкритому судовому засіданні. У разі, якщо повітряна тривога триватиме після 15:00 год, судові справи будуть зняті з розгляду. Про дату, час і місце наступного судового засідання учасники справи будуть повідомлені ухвалою;

- найближча до Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду (вул. О. Копиленка, 6) захисна споруда, визначена Київською міською державною адміністрацією, для укриття населення під час сигналу "Повітряна тривога", розташована на: вул. Лейпцизька,2 (2-ий під`їзд). Захисними спорудами визначено також станції метро "Печерська" та "Арсенальна";

- до повідомлення про закінчення повітряної тривоги заборонено пропуск учасників судового процесу на територію Верховного Суду;

- якщо за об`єктивних обставин учасник справи не може прибути в судове засідання після відбою тривоги, рекомендовано подати клопотання про відкладення судового засідання з наведенням поважних причин або про проведення відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів.

Касаційний господарський суд

Дата ухвалення рішення13.11.2023
Оприлюднено16.11.2023
Номер документу114904184
СудочинствоГосподарське
Сутьзахист честі, гідності та ділової репутації, спростування недостовірної інформації

Судовий реєстр по справі —910/7750/22

Постанова від 06.02.2024

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Кондратова І.Д.

Постанова від 06.02.2024

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Кондратова І.Д.

Ухвала від 23.01.2024

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Кондратова І.Д.

Ухвала від 16.01.2024

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Кондратова І.Д.

Ухвала від 05.12.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Кондратова І.Д.

Ухвала від 13.11.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Кондратова І.Д.

Ухвала від 16.10.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Кондратова І.Д.

Ухвала від 16.10.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Кондратова І.Д.

Постанова від 25.07.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Михальська Ю.Б.

Ухвала від 04.07.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Михальська Ю.Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні