Ухвала
від 13.11.2023 по справі 349/828/22
РОГАТИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 349/828/22

Провадження № 2/349/16/23

У Х В А Л А

13 листопада 2023 року м. Рогатин

Рогатинський районний суд Івано-Франківської області

в складі судді Могили Р.Г.,

з участю секретаря судового засідання Мартиновської І.П.,

розглядаючи у відкритому підготовчому судовому засіданні за правилами загального позовного провадження цивільну справу №349/828/22 за позовом ОСОБА_1 до товариства з обмеженою відповідальністю «Сільськогосподарське підприємство «Пуків Агро», товариства з обмеженою відповідальністю «Агрокомпанія «Прикарпаття», про визнання додаткової угоди неукладеною та скасування рішення про державну реєстрацію речового права ,

ВСТАНОВИВ:

13 листопада 2023 року представник позивачки ОСОБА_1 адвокат Тимошик І.Я. повторно подав клопотання пропризначеннясудової почеркознавчої експертизи у вказаній справі.

Клопотання обгрунтував тим,що додаткова угода№ 2624485400:02:003:0121від 16травня 2018року додоговору орендиземлі б/нвід 17червня 2014року , позивачкою не підписувалися .

Проведення експертизи просив доручити Івано-Франківському науково-дослідному експертно-криміналістичному центру МВС України, шо знаходиться за адресою: м.Івано-Франківськ, вул. Національної Гвардії,14.

Сторони у підготовче засідання не з`явилися.

Відповідно до вимог ч.2ст.247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

Перевіривши матеріали справи, суд зазначає таке.

Згідно із ч.3 ст.12, ст.81 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Відповідно дост. 76 ЦПК України,доказами єбудь-якідані,на підставіяких судвстановлює наявністьабо відсутністьобставин (фактів),що обґрунтовуютьвимоги ізаперечення учасниківсправи,та іншихобставин,які маютьзначення длявирішення справи.Ці данівстановлюються в тому числі і висновками експертів.

ЦПК України,Закон України «Про судову експертизу», Інструкція про призначення та проведення судових експертиз та експертних досліджень, Науково-методичні рекомендації з питань підготовки та призначення судових експертиз та експертних досліджень, затверджених наказом Міністерства юстиції України від 08 жовтня 1998 року № 53/59 (у редакціїнаказу Міністерства юстиції України від 26 грудня 2012 № 1950/5) (надалі - Методичні рекомендації) регулюють питання призначення судових експертиз та порядок їх проведення.

Положення цих законів та підзаконних нормативно-правових актів є доступними, чіткими і передбачуваними для особи, яка бажає заявити клопотання про призначення судової експертизи.

Згідно частини 2 статті 102 ЦПК України предметом висновку експерта може бути дослідження обставин, які входять до предмета доказування та встановлення яких потребує наявних у експерта спеціальних знань.

Частинами 1 та 2статті 103 ЦПК Українивизначено, що суд призначає експертизу у справі за сукупності таких умов: для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо; сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності.У разі необхідності суд може призначити декілька експертиз, додаткову чи повторну експертизу.

Згідностатті 104 ЦПК Українипро призначення експертизи суд постановляє ухвалу, в якій зазначає підстави проведення експертизи, питання, з яких експерт має надати суду висновок, особу (осіб), якій доручено проведення експертизи, перелік матеріалів, що надаються для дослідження, та інші дані, які мають значення для проведення експертизи.

Відповідно до пункту 1.1 Методичних рекомендацій об`єктом почеркознавчої експертизи є почерковий матеріал, в якому відображені ознаки почерку певної особи у тому обсязі, в якому їх можна виявити для вирішення поставлених завдань. Для проведення почеркознавчих досліджень рукописних записів та підписів надаються оригінали документів.

Згідно пункту 1.3 Методичних рекомендацій для проведення досліджень орган (особа), який (яка) призначив(ла) експертизу (залучив(ла) експерта), повинен(на) надати експерту вільні, умовно-вільні та експериментальні зразки почерку (цифрових записів, підпису) особи, яка підлягає ідентифікації.

Вільними зразками є рукописні тексти, рукописні записи (літерні та цифрові), підписи, достовірно виконані певною особою до відкриття кримінального провадження, провадження у справах про адміністративні правопорушення, цивільних, адміністративних чи господарських справах і не пов`язані з їх обставинами; умовно-вільними є зразки почерку та (або) підпису, виконані певною особою до відкриття провадження у справі, але пов`язані з обставинами цієї справи або виконані після відкриття провадження у справі та є як пов`язаними зі справою, так і не пов`язаними з її обставинами; експериментальні зразки почерку та (або) підпису, що виконані за завданням органу (особи), який (яка) призначив(ла) експертизу (залучив(ла) експерта), у зв`язку з призначенням такої експертизи.

Відповідно до пункту 1.8 розділу 1 Методичних рекомендацій як вільні, так і експериментальні зразки буквеного або цифрового письма бажано надавати не менше ніж на 15 аркушах. Чим коротший досліджуваний текст (запис), тим більша потреба у вільних зразках. Вільні зразки підпису надаються по змозі не менше ніж на 15 документах, експериментальні - укількості не менше 5-8 аркушів.

Клопотання представника позивачки адвоката Тимошика І.Я. про призначення по справі судової почеркознавчої експертизи підлягає задоволенню, оскільки викладені в ньому обставини потребують спеціальних знань у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо, та сторонами не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань.

За змістом частини третьої статті 103 ЦПК України при призначенні експертизи судом експерт або експертна установа обирається сторонами за взаємною згодою, а якщо такої згоди не досягнуто у встановлений судом строк, експерта чи експертну установу визначає суд. Суд з урахуванням обставин справи має право визначити експерта чи експертну установу самостійно.

Суд визначає експертну установу для проведення експертизи - Івано-Франківський науково-дослідний експертно-криміналістичний центр МВС України.

Витрати по проведенню експертизи покласти напозивачку ОСОБА_1 .

Відповідно до п. 5 ч. 1 ст.252ЦПК України суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадку призначення судом експертизи.

Суд з власної ініціативи зупиняє провадження у справі на час проведення експертизи у справі.

Керуючись ст. ст.102-104, 109, 252 ЦПК України,

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання представника позивачки ОСОБА_1 адвоката Тимошика Ігоря Ярославовича про призначення судової почеркознавчої експертизи - задовольнити .

Призначити у справі судову почеркознавчу експертизу, на вирішення якої поставити питання:

-чи виконано підписи у додатковій угоді № 2624485400:02:003:0121 від 16 травня 2018 року до договору оренди землі б/н від 17 червня 2014 року ОСОБА_1 чи іншою особою ?

Виконання експертизи доручити експертам Івано-Франківського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України (м.Івано-Франківськ, вул. Національної Гвардії,14).

Попередити експерта (ів) про відповідальність за завідомо неправдивий висновок та відмову без поважних причин від виконання покладених на нього обов`язків за ст.ст.384-385 КК України.

Надати в розпорядження експерта (ів):

-матеріали цивільної справи №349/828/22 у двох томах, оригінал додаткової угоди № 2624485400:02:003:0121 від 16 травня 2018 року до договору оренди землі б/н від 17 червня 2014 року (т.1 а.с.124 ).

- експериментальні зразки підписів ОСОБА_1 на 9 арк., виконані нею в присутності секретаря судового засідання Мартиновської Ірини Петрівни у приміщенні Рогатинського районного суду Івано-Франківської області в залі судових засідань №3 та оригінали документів ізмісця праціпозивачки заперіод 2014року на 11аркушах,а такождва договориоренди землівід 17 червня 2014року, де містяться вільні зразки підписів ОСОБА_1 .

Витрати по проведенню експертизи покласти напозивачку ОСОБА_1 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 .

Роз`яснити сторонам змістст. 109 ЦПК України, якою передбачено, що уразі ухилення учасника справи від подання експерту необхідних матеріалів, документів або від іншої участі в експертизі, якщо без цього провести експертизу неможливо, суд залежно від того, хто із цих осіб ухиляється, а також яке для них ця експертиза має значення, може визнати факт, для з`ясування якого експертиза була призначена, або відмовити у його визнанні.

На час проведення експертизи провадження у справі зупинити.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання.

Ухвала в частині зупинення провадження в справі може бути оскаржена до Івано-Франківського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Повне судове рішення складено 13 листопада 2023 року.

Суддя Р.Г.Могила

Дата ухвалення рішення13.11.2023
Оприлюднено16.11.2023
Номер документу114905673
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000), з них оренди

Судовий реєстр по справі —349/828/22

Ухвала від 14.03.2024

Цивільне

Рогатинський районний суд Івано-Франківської області

Могила Р. Г.

Ухвала від 31.01.2024

Цивільне

Рогатинський районний суд Івано-Франківської області

Могила Р. Г.

Ухвала від 12.01.2024

Цивільне

Рогатинський районний суд Івано-Франківської області

Могила Р. Г.

Ухвала від 19.12.2023

Цивільне

Рогатинський районний суд Івано-Франківської області

Могила Р. Г.

Ухвала від 15.12.2023

Цивільне

Рогатинський районний суд Івано-Франківської області

Могила Р. Г.

Ухвала від 12.12.2023

Цивільне

Рогатинський районний суд Івано-Франківської області

Могила Р. Г.

Ухвала від 13.11.2023

Цивільне

Рогатинський районний суд Івано-Франківської області

Могила Р. Г.

Ухвала від 05.09.2023

Цивільне

Рогатинський районний суд Івано-Франківської області

Могила Р. Г.

Ухвала від 30.08.2023

Цивільне

Рогатинський районний суд Івано-Франківської області

Могила Р. Г.

Ухвала від 10.08.2023

Цивільне

Рогатинський районний суд Івано-Франківської області

Могила Р. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні