Ухвала
від 09.11.2023 по справі 911/2822/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Симона Петлюри, 16/108, м. Київ, 01032, тел. (044) 235-95-51, е-mail: inbox@ko.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

"09" листопада 2023 р. Справа № 911/2822/23

За позовом Приватного акціонерного товариства "Національна енергетична компанія "Укренерго", 01032, місто Київ, вулиця Симона Петлюри, будинок 25

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Енерго-промислова група "Югенергопромтранс", 08400, Київська область, місто Переяслав-Хмельницький, вулиця Героїв Дніпра, будинок 38-А

про стягнення 2 089 525,84 грн за договором про надання послуг з диспетчерського (оперативно-технологічного) управління № 0734-03015 від 24.05.2019

суддя Н.Г. Шевчук

за участю представників сторін:

від позивача: Буркова О.М.

від відповідача: не з`явився.

встановив:

Приватне акціонерне товариство "Національна енергетична компанія "Укренерго" звернулось до Господарського суду Київської області з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Енерго-промислова група "Югенергопромтранс" про стягнення заборгованості за договором про надання послуг з диспетчерського (оперативно-технологічного) управління № 0734-03015 від 24.05.2019 у розмірі 2 089 525,84 грн, з яких 1 781 168,36 грн основного боргу, 16 944,93 грн 3% річних, 24 112,78 грн інфляційних втрат, 176 190,66 грн пені та 91 109,11 грн штрафу.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що відповідач в порушення взятих на себе зобов`язань оплату послуг за вказаним договором не здійснив, або здійснив з пропуском встановленого строку.

Ухвалою Господарського суду Київської області від 18.09.2023 відкрито провадження у справі за правилами загального позовного провадження та призначено підготовче засідання на 09.11.2023.

В підготовче засідання 09.11.2023 представник Товариства з обмеженою відповідальністю "Енерго-промислова група "Югенергопромтранс" не з`явився, про розгляд справи повідомлений. В матеріалах справи міститься клопотання відповідача № 212/04 від 16.10.2023 про відкладення розгляду господарської справи у зв`язку з неможливістю явки у судове засідання уповноваженого представника, оскільки останній представлятиме інтереси товариства в іншому судовому засіданні.

Разом з тим, 25.10.2023 від Товариства з обмеженою відповідальністю "Енерго-промислова група "Югенергопромтранс" також надійшло клопотання № 215/04 від 24.10.2023 про залучення третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмету спору по господарській справі № 911/2822/23.

Відповідно до даного клопотання відповідач просить залучити до участі у справі Державне підприємство "Гарантований покупець" (код 4306454) та Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (код 39369133) в якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача, оскільки, на думку Товариства з обмеженою відповідальністю "Енерго-промислова група "Югенергопромтранс", судове рішення по цій справі може вплинути на їх права та обов`язки.

В обґрунтування поданого клопотання відповідач зазначив що Приватне акціонерне товариство "Національна енергетична компанія "Укренерго", Товариство з обмеженою відповідальністю "Енерго-промислова група "Югенергопромтранс" та Державне підприємство "Гарантований покупець" є учасниками ринку електричної енергії в Україні, які у своїй діяльності тісно пов`язані нормативно-правовими документами, що регламентують їх діяльність як юридичних осіб, а також положеннями укладених господарських договорів.

Також відповідач вказує, що Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, 04.10.2023 прийнята постанова № 1826, якою Державному підприємству "Гарантований покупець" винесено застереження щодо недопущення надалі недотримання вимог нормативно-правових актів, що регулюють функціонування ринку електричної енергії, та порушення ліцензійних умов зі здійснення функцій гарантованого покупця, тобто, як вважає відповідач основною причиною несвоєчасного виконання зобов`язань Державним підприємством "Гарантований покупець" перед Товариством з обмеженою відповідальністю "Енерго-промислова група "Югенергопромтранс" є наявність заборгованості Приватного акціонерного товариства "Національна енергетична компанія "Укренерго" перед Державним підприємством "Гарантований покупець".

08 листопада 2023 року через систему "Електронний суд" Приватним акціонерним товариством "Національна енергетична компанія "Укренерго" подано заперечення на клопотання про залучення третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог, в якому позивач вказує на те, що відповідачем у клопотанні не наведено достатніх та належних обґрунтувань того, як рішення у даній справі може вплинути на права та обов`язки третіх осіб та на які саме.

Державним підприємством "Гарантований покупець" також через систему "Електронний суд" 08.11.2023 подано заперечення проти його залучення до участі у справі в якості третьої особи, за змістом якого повідомляється, що гарантований покупець не є стороною за договором про надання послуг з диспетчерського (оперативно-технологічного) управління № 0734-03015 від 24.05.2019 та не має жодного відношення до його виконання, а рішення у справі не може жодним чином вплинути на права та обов`язки ДП "Гарантований покупець".

Розглянувши подане клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю "Енерго-промислова група "Югенергопромтранс" № 215/04 від 24.10.2023 про залучення третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача суд зазначає.

Як визначено частиною першою статті 41 Господарського процесуального кодексу України, у справах позовного провадження учасниками справи є сторони та треті особи.

Відповідно до приписів статті 50 Господарського процесуального кодексу України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи. Якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення господарського суду може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору. У заявах про залучення третіх осіб і у заявах третіх осіб про вступ у справу на стороні позивача або відповідача зазначається, на яких підставах третіх осіб належить залучити до участі у справі. Про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі. Треті особи, які не заявляють самостійних вимог, мають процесуальні права та обов`язки, встановлені статтею 42 цього Кодексу. Вступ у справу третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, не тягне за собою розгляду справи спочатку.

Отже, з положень статті 50 Господарського процесуального кодексу України слідує, що підставою для залучення особи до участі у справі у статусі третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, є та обставина, що рішення у справі може вплинути на її права або обов`язки щодо однієї із сторін. Така особа має перебувати з однією зі сторін у матеріальних правовідносинах, які в результаті прийняття судом рішення у справі зазнають певних змін.

Тобто, норми інституту третіх осіб без самостійних вимог на предмет спору покликані захистити права та охоронювані законом інтереси осіб, які не є учасниками спірних матеріальних правовідносин, але знаходяться із однією зі сторін процесу у таких відносинах і які можуть змінитись у результаті винесеного рішення.

Необхідною умовою для залучення третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору, є вплив рішення у справі на її права, свободи, інтереси або обов`язки.

У поданому відповідачем клопотанні відсутні визначені статтею 50 Господарського процесуального кодексу України належні обґрунтування та підстави необхідності залучення до участі у справі Державного підприємства "Гарантований покупець" та Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг в якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача, відсутні докази перебування зі сторонами у таких матеріальних правовідносинах, які б в результаті прийняття судом рішення у справі зазнали певних змін, у зв`язку з чим судом не встановлено обставин, з якими процесуальний закон пов`язує залучення (допуск) третіх осіб.

А відтак суд дійшов висновку про відсутність підстав для задоволення даного клопотання про залучення вказаних третіх осіб.

За таких обставин, відповідно до статті 183 Господарського процесуального кодексу України суд вважає за необхідне оголосити перерву у підготовчому засіданні.

Керуючись статтями 50, 183, 232-235 Господарського процесуального кодексу України, суд

ухвалив:

1. Повідомити учасників справи, що у підготовчому засіданні було оголошено перерву до 30.11.2023 о 15:30.

Засідання відбудеться в приміщенні Господарського суду Київської області за адресою:

місто Київ, вулиця Симона Петлюри, будинок 16/108.

2. Повідомити учасників справи в порядку частини другої статті 120 Господарського процесуального кодексу України про судове засідання. Явка представників сторін у судове засідання не є обов`язковою.

3. Довести до відома, що сторони не позбавлені права подати до суду заяву про розгляд справи за їх відсутності.

4. Клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю "Енерго-промислова група "Югенергопромтранс" № 215/04 від 24.10.2023 про залучення третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору по господарській справі № 911/2822/23 залишити без задоволення.

5. Повідомити учасників судового процесу про їх обов`язок відповідно до вимог частини шостої статті 6 Господарського процесуального кодексу України (в редакції Закону № 3200-IX від 29.06.2023) зареєструвати свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами.

6. Повідомити сторін, що згідно з частиною сьомою статті 6 Господарського процесуального кодексу України (в редакції Закону № 3200-IX від 29.06.2023) особі, яка зареєструвала електронний кабінет в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, суд вручає будь-які документи у справах, в яких така особа бере участь, виключно в електронній формі шляхом їх направлення до електронного кабінету такої особи, що не позбавляє її права отримати копію судового рішення у паперовій формі за окремою заявою.

7. Повідомити учасників справи про можливість одержання інформації по справі зі сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в Інтернеті за веб-адресою http://court.gov.ua/fair/ та з ознайомитись текстами всіх судових рішень по справі в Єдиному державному реєстрі судових рішень за веб-адресою http://www.reyestr.court.gov.ua/.

8. Копію ухвали направити сторонам.

Ухвала господарського суду набирає законної сили в порядку статті 235 Господарського процесуального кодексу України та оскарженню не підлягає.

Суддя Н.Г. Шевчук

СудГосподарський суд Київської області
Дата ухвалення рішення09.11.2023
Оприлюднено17.11.2023
Номер документу114923356
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань надання послуг

Судовий реєстр по справі —911/2822/23

Ухвала від 12.06.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Алданова С.О.

Рішення від 02.05.2024

Господарське

Господарський суд Київської області

Шевчук Н.Г.

Ухвала від 01.05.2024

Господарське

Господарський суд Київської області

Шевчук Н.Г.

Ухвала від 25.04.2024

Господарське

Господарський суд Київської області

Шевчук Н.Г.

Ухвала від 15.04.2024

Господарське

Господарський суд Київської області

Шевчук Н.Г.

Ухвала від 08.02.2024

Господарське

Господарський суд Київської області

Шевчук Н.Г.

Ухвала від 30.11.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Шевчук Н.Г.

Ухвала від 09.11.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Шевчук Н.Г.

Ухвала від 18.09.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Шевчук Н.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні