Ухвала
від 14.11.2023 по справі 344/8710/23
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 344/8710/23

Провадження № 1-кп/344/920/23

У Х В А Л А

про закінчення підготовчого провадження і призначення судового розгляду

14 листопада 2023 року м. Івано-Франківськ

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області в складі головуючого судді ОСОБА_1 , з участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , прокурора ОСОБА_3 , захисника ОСОБА_4 , обвинуваченої ОСОБА_5 , представника потерпілого ОСОБА_6 , розглянувши на підготовчому судовому засіданні матеріали кримінального провадження з обвинувальним актом щодо ОСОБА_5 , якій повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 197-1, ч. 4 ст. 191, ч. 2 ст. 382, ч. 1 ст. 209 КК України, -

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_5 повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 197-1, ч. 4 ст. 191, ч. 2 ст. 382, ч. 1 ст. 209 КК України.

Через канцелярію суду захисник ОСОБА_4 подала клопотання про повернення обвинувального акту, посилаючись на те, що обвинувальний акт щодо ОСОБА_5 , якій повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 197-1, ч. 4 ст. 191, ч. 2 ст. 382, ч. 1 ст. 209 КК України не відповідає вимогам КПК. Зокрема, є недотримання вимоги щодо суб`єкта складення, підписання і затвердження обвинувального акта; обвинувальний акт не скріплений печаткою; обвинувальний акт містить твердження про вчинення кримінального правопорушення обвинуваченим (є порушенням презумпції невинуватості); непослідовний та неконкретний виклад фабули та формулювання обвинувачення; неправильна правова кваліфікація; недотримання будь-яких імперативних вимог КПК України щодо змісту жувального акта та його невід`ємної частини - додатків, порушення вимог надання копії кувального акту та копії реєстру матеріалів досудового розслідування сторонам кримінального провадження тощо, а тому вказані порушення є такими, що суперечать вимогам КПК, і тому обвинувальний акт підлягає поверненню прокурору.

В судовому засіданні захисник ОСОБА_4 та обвинувачена ОСОБА_5 клопотання підтримали та просили його задовольнити.

Прокурор ОСОБА_3 та представник потерпілого ОСОБА_6 заперечили щодо поданого клопотання захисником ОСОБА_4 , вважають за необхідне призначити обвинувальний акт до судового розгляду.

Заслухавши думку учасників процесу, суд вважає, що клопотання захисника ОСОБА_4 про повернення обвинувального акта прокурору у зв`язку з невідповідністю вимогам КПК України, є безпідставним та необґрунтованим, яке не підлягає до задоволення. Суд звертає увагу, що заявлене захисником клопотання не містить конкретних обґрунтованих підстав, які б давали можливість суду прийняти відповідне рішення про повернення обвинувального акта, а лише містить дані, які свідчать про незгоду захисника ОСОБА_4 зі змістом обвинувального акту, складеного відносно обвинуваченої ОСОБА_5 .

Відповідно до ст.314 КПК України суд має право повернути у підготовчому судовому засіданні обвинувальний акт прокурору, якщо він не відповідає вимогам цього Кодексу.

Відповідно до ч.2, 3 ст.291 КПК України, обвинувальний акт має містити такі відомості: 1) найменування кримінального провадження та його реєстраційний номер; 2) анкетні відомості кожного обвинуваченого (прізвище, ім`я, по батькові, дата та місце народження, місце проживання, громадянство); 3) анкетні відомості кожного потерпілого (прізвище, ім`я, по батькові, дата та місце народження, місце проживання, громадянство); 3-1) анкетні відомості викривача (прізвище, ім`я, по батькові, дата та місце народження, місце проживання, громадянство); 4) прізвище, ім`я, по батькові та займана посада слідчого, прокурора; 5) виклад фактичних обставин кримінального правопорушення, які прокурор вважає встановленими, правову кваліфікацію кримінального правопорушення з посиланням на положення закону і статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність та формулювання обвинувачення; 6) обставини, які обтяжують чи пом`якшують покарання; 7) розмір шкоди, завданої кримінальним правопорушенням; 7-1) підстави застосування заходів кримінально-правового характеру щодо юридичної особи, які прокурор вважає встановленими; 8) розмір витрат на залучення експерта (у разі проведення експертизи під час досудового розслідування); 8-1) розмір пропонованої винагороди викривачу; 9) дату та місце його складення та затвердження. Обвинувальний акт підписується слідчим, дізнавачем та прокурором, який його затвердив, або лише прокурором, якщо він склав його самостійно.

Обвинувальний висновок відносно ОСОБА_5 відповідає вимогам ст.291 КПК України, а тому підстав для його повернення не має.

Відповідно до ст.22 КПК України, кримінальне провадження здійснюється на основі змагальності, що передбачає самостійне обстоювання стороною обвинувачення і стороною захисту їхніх правових позицій, прав, свобод і законних інтересів засобами, передбаченими цим Кодексом.

Сформоване прокурором обвинувачення в обвинувальному акті буде предметом судового розгляду, в ході якого кожна сторона має можливість відстоювати свою правову позицію. Завдання суду є створення необхідних умов для реалізації сторонами їхніх процесуальних прав та виконання процесуальних обов`язків.

Таким чином, судом встановлено, що дане провадження підсудне Івано-Франківському міському суду, підстав для закриття провадження або його зупинення немає, обвинувальний акт складено відповідно до вимог ст.291 КПК України.

Підстав для прийняття рішень, передбачених п.1-4 ч.3 ст.314 КПК України судом не встановлено.

За таких обставин суд вважає, що є всі правові підстави призначити по даному кримінальному провадженню судовий розгляд на підставі обвинувального акта, відповідно до вимог п.5 ч.3 ст.314 КПК України.

На підставі наведеного та керуючись ст.ст.314-316 КПК України, суд, -

У Х В А Л И В :

В задоволенні клопотання захисника ОСОБА_4 про повернення обвинувального акту - відмовити.

Призначити кримінальне провадження з обвинувальним актом щодо ОСОБА_5 , якій повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 197-1, ч. 4 ст. 191, ч. 2 ст. 382, ч. 1 ст. 209 КК України до судового розгляду у відкритому судовому засіданні в приміщенні Івано-Франківського міського суду, зал №19, на 22 листопада 2023 року о 11-30 год., з викликом учасників судового провадження.

Доручити представнику персоналу органу пробації Івано-Франківського районного відділу філії Державної установи "Центр пробації" в Івано-Франківській області скласти досудову доповідь щодо обвинуваченої ОСОБА_5 , яку необхідно подати суду до 28 грудня 2023 року.

Затвердити, сформований під час підготовчого судового засідання список осіб, які братимуть участь у судовому засіданні.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Олег ЛАЗАРІВ

СудІвано-Франківський міський суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення14.11.2023
Оприлюднено17.11.2023
Номер документу114923448
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти власності Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем

Судовий реєстр по справі —344/8710/23

Ухвала від 15.04.2024

Кримінальне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Лазарів О. Б.

Ухвала від 15.04.2024

Кримінальне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Лазарів О. Б.

Ухвала від 21.02.2024

Кримінальне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Лазарів О. Б.

Ухвала від 21.02.2024

Кримінальне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Лазарів О. Б.

Ухвала від 14.11.2023

Кримінальне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Лазарів О. Б.

Ухвала від 14.11.2023

Кримінальне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Лазарів О. Б.

Ухвала від 18.05.2023

Кримінальне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Лазарів О. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні