Ухвала
від 15.04.2024 по справі 344/8710/23
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 344/8710/23

Провадження № 1-кп/344/417/24

У Х В А Л А

15 квітня 2024 року м.Івано-Франківськ

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області в складі головуючого судді ОСОБА_1 , з участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , прокурора ОСОБА_3 , захисника ОСОБА_4 , представника потерпілого ОСОБА_5 , заявника ОСОБА_6 , обвинуваченої ОСОБА_7 , розглядаючи у відкритому судовому засіданні матеріали кримінального провадження з обвинувальним актом щодо ОСОБА_7 , якій повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 197-1, ч. 4 ст. 191, ч. 2 ст. 382, ч. 1 ст. 209 КК України, -

В С Т А Н О В И В:

В провадженні Івано-Франківського міського суду перебувають матеріали кримінального провадження про обвинувачення ОСОБА_7 за ч. 2 ст. 197-1, ч. 4 ст. 191, ч. 2 ст. 382, ч. 1 ст. 209 КК України.

Через канцелярію суду начальник Регіонального відділення Фонду державного майна України по Івано-Франківській, Чернівецькій та Тернопільських областях ОСОБА_8 подав клопотання про зняття арешту, накладеного на майно в межах даного кримінального провадження. В клопотанні зазначив, що державне підприємство «Івано-Франківський котельно-зварювальний завод» (м. Івано-Франківськ, вул. Хриплинська, 11, код ЄДРПОУ 07552205) включено до переліку єдиних майнових комплексів державних підприємств, що підлягають приватизації за участю Регіонального відділення. Ухвалою слідчого судді по справі № 344/14467/22 від 18.11.2022 року в ході кримінального провадження накладено арешт на ряд необоротних активів підприємства з метою збереження речових доказів. Відповідно, арешт частини активів підприємства в кримінальному провадженні унеможливлює процес приватизації зазначених активів у складі єдиного майнового комплексу ДП "Івано-Франківський котельно-зварювальний завод". Державне підприємство «Івано-Франківський котельно-зварювальний завод» на сьогодні не здійснює виробничу діяльність, потребує значних капіталовкладень, основні активів у складі єдиного майнового комплексу ДП "Івано-Франківський котельно-зварювальний завод". Державне підприємство «Івано-Франківський котельно-зварювальний завод» на сьогодні не здійснює виробничу діяльність, потребує значних капіталовкладень, основні засоби підприємства перебувають в незадовільному стані. Підприємство викликає зацікавленість у потенційних покупців, які готові взяти участь в аукціоні у разі виставлення до продажу єдиного майнового комплексу ДП "Івано-Франківський котельно-зварювальний завод". Враховуючи ситуацію, що склалась, необхідність збільшення надходжень до бюджету в умовах воєнного стану, з метою розблокування процесу приватизації, просимо скасувати арешт на активи державного підприємства «Івано-Франківський котельно-зварювальний завод» в частині розпорядження майном з метою передачі арештованих активів державного підприємства «Івано-Франківський котельно-зварювальний завод» на баланс іншого державного підприємства, яке перебуває у сфері управління Фонду державного майна України.

У судовому засіданні представник Регіонального відділення Фонду державного майна України ОСОБА_9 своє клопотання підтримав, просив суд його задовольнити.

Прокурор в судовому засіданні не заперечив щодо задоволення вказаного клопотання.

Представник потерпілого також не заперечив щодо задоволення клопотання.

Захисник та обвинувачена заперечили щодо клопотання заявника, вважають його передчасним.

Заслухавши думку всіх учасників процесу щодо заявленого клопотання, дослідивши матеріали кримінального провадження, суд приходить до наступних висновків.

Згідно статті 170 КПК України арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом кримінального правопорушення, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку.

Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення, відчуження. Слідчий, прокурор повинні вжити необхідних заходів з метою виявлення та розшуку майна, на яке може бути накладено арешт у кримінальному провадженні, зокрема шляхом витребування необхідної інформації у Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, інших державних органів та органів місцевого самоврядування, фізичних і юридичних осіб. Слідчий, прокурор повинні вжити необхідних заходів з метою виявлення та розшуку майна, на яке може бути накладено арешт у кримінальному провадженні, зокрема шляхом витребування необхідної інформації у Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, інших державних органів та органів місцевого самоврядування, фізичних і юридичних осіб.

Судом встановлено, що Головним управлінням Національної поліції в Івано-Франківській області проводилося досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42022091780000009 від 17 лютого 2022 року за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 197-1,ч. 2 ст. 382 Кримінального кодексу України.

В ході досудового розслідування, ухвалою слідчого судді Івано-Франківського суду Івано-Франківської області від 18 листопада 2022 року (справа № 344/14467/22, провадження №1-кс/344/4984/22) накладено арешт на кран балку Q=2T №6531, кран-балку (естакада) Q= 3Т №9837, таль електричну Q=1т, витяжну вентиляцію наждачного відділення з двома електродвигунами в кількості 3 штуки, ворота розсувні з ланцюговим приводом №14589, кран-балку на ділянці для обробки п/муфт №7167, кран-балку на центральному проході №7975, кран-балку на центральному проході №8561, електричну таль ТЕ-320-511 №14761, електричну таль ТЕ-320-511200-01 №14760, щити силові в кількості 19 штук, витяжну вентиляцію для зборки пальників з електродвигунів, сіткц на дахових вікнах цеху, витяжну вентиляцію для зварювання з електродвигуном, конденсатор КМ-1-0.38 №6752, конденсатор КМ-1-0.38 №6758, витяжну вентиляцію наждачного відділення, верстат токарно-карусельний 151 Ф1, кабіну заточного відділення №3514 1 шт.; площадку обслуговування кран-балки №6521, №6878, №10061, №90/95 №14343, №90/95 14344 всього 5 шт.; електричну таль ТЕ-320-511 №14761, ТЕ-320-511200-01 №14760, стелажі для інструментальної кладової в кількості 7 штук №9644, площадку для складання і перевезення заготовок 1 шт.; щити силові в кількості 4 штук, кладову з сіткою для деталей пальників - 1 шт.; кладову для дрібно сортового металу 1 шт.; витяжна вентиляція для зварювання з електродвигуном - 1 шт.; конденсатор КМ-1-0.38 №6757, №6759, №6760, №6751, 4 шт.

Арешт на вказане майно було накладено з метою збереження речових доказів для встановлення об`єктивної істини у справі.

Відповідно до ч.1 ст.174 КПК України підозрюваний, обвинувачений, їх захисник, законний представник, інший власник або володілець майна, представник юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, які не були присутні при розгляді питання про арешт майна, мають право заявити клопотання про скасування арешту майна повністю або частково. Таке клопотання під час досудового розслідування розглядається слідчим суддею, а під час судового провадження - судом.

Згідно матеріалів справи, арешт на майно ДП "Івано-Франківський котельно-зварювальний завод" було накладено з метою збереження речових доказів задля запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення, відчуження.

На підставі вищенаведеного враховуючи те, що арешт майна носить тимчасовий характер, а тому суд з метою забезпечення розумного балансу між завданнями кримінального провадження та майновими інтересами володільця майна вважає за необхідне задовольнити клопотання заявника про часткове скасування арешту на майно.

Одночасно, враховуючи, що згадане майно є рухомим, розгляд кримінального провадження ще триває, з метою передачі арештованих активів державного підприємства «Івано-Франківський котельно-зварювальний завод» до іншого державного підприємства, яке перебуває у сфері управління Фонду державного майна України, з тим, щоб не було заблоковано діяльність згаданого Фонду в частині можливої приватизації державного підприємства та надходження до бюджету додаткових коштів в умовах воєнного стану, клопотання слід задоволити та скасувати арешт саме в частині заборони розпорядження майном ДП "Івано-Франківський котельно-зварювальний завод".

За таких обставин, суд вважає, що клопотання начальника Регіонального відділення Фонду державного майна України по Івано-Франківській, Чернівецькій та Тернопільських областях ОСОБА_10 про зняття арешту підлягає до задоволення.

Разом з тим, суд вважає за необхідне майно (речові докази), відповідно до ухвали слідчого судді Івано-Франківського міського суду Івано-Франківської області від 18 листопада 2022 року (справа № 344/14467/22, провадження №1-кс/344/4984/22), з метою їх збереження задля запобігання його приховування, пошкодження, псування, знищення, слід передати на відповідальне зберігання до Регіонального відділення Фонду державного майна України по Івано-Франківській, Чернівецькій та Тернопільських областях.

На підставі наведеного, керуючись ст.ст.370, 372 КПК України, суд, -

У Х В А Л И В :

Клопотання начальника Регіонального відділення Фонду державного майна України по Івано-Франківській, Чернівецькій та Тернопільських областях ОСОБА_10 про зняття арешту- задовольнити.

Скасувати арешт, накладений ухвалою слідчого судді Івано-Франківського міського суду Івано-Франківської області від 18 листопада 2022 року (справа № 344/14467/22, провадження №1-кс/344/4984/22) в частині заборони розпорядження майном ДП "Івано-Франківський котельно-зварювальний завод".

Речові докази, а саме : - кран балка Q=2T №6531, кран-балка (естакада) Q= 3Т №9837, таль електрична Q=1т, витяжна вентиляція наждачного відділення з двома електродвигунами в кількості 3 штуки, ворота розсувні з ланцюговим приводом №14589, кран-балка на ділянці для обробки п/муфт №7167, кран-балка на центральному проході №7975, кран-балка на центральному проході №8561, електрична таль ТЕ-320-511 №14761, електрична таль ТЕ-320-511200-01 №14760, щити силові в кількості 19 штук, витяжна вентиляція для зборки пальників з електродвигунів, сітка на дахових вікнах цеху, витяжна вентиляція для зварювання з електродвигуном, конденсатор КМ-1-0.38 №6752, конденсатор КМ-1-0.38 №6758, витяжна вентиляція наждачного відділення, верстат токарно-карусельний 151 Ф1;- кабіна заточного відділення №3514 1 шт.; площадка обслуговування кран-балки №6521, №6878, №10061, №90/95 №14343, №90/95 14344 всього 5 шт.; електрична таль ТЕ-320-511 №14761, ТЕ-320-511200-01 №14760, стелажі для інструментальної кладової в кількості 7 штук №9644, площадка для складання і перевезення заготовок 1 шт.; щити силові в кількості 4 штук, кладова з сіткою для деталей пальників - 1 шт.; кладова для дрібно сортового металу 1 шт.; витяжна вентиляція для зварювання з електродвигуном - 1 шт.; конденсатор КМ-1-0.38 №6757, №6759, №6760, №6751, 4 шт. - передати на відповідальне зберігання до Регіонального відділення Фонду державного майна України по Івано-Франківській, Чернівецькій та Тернопільських областях

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Олег ЛАЗАРІВ

СудІвано-Франківський міський суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення15.04.2024
Оприлюднено17.04.2024
Номер документу118380426
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти власності Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем

Судовий реєстр по справі —344/8710/23

Ухвала від 15.04.2024

Кримінальне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Лазарів О. Б.

Ухвала від 15.04.2024

Кримінальне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Лазарів О. Б.

Ухвала від 21.02.2024

Кримінальне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Лазарів О. Б.

Ухвала від 21.02.2024

Кримінальне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Лазарів О. Б.

Ухвала від 14.11.2023

Кримінальне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Лазарів О. Б.

Ухвала від 14.11.2023

Кримінальне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Лазарів О. Б.

Ухвала від 18.05.2023

Кримінальне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Лазарів О. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні