Ухвала
від 13.11.2023 по справі 511/3206/23
РОЗДІЛЬНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Роздільнянський районний суд Одеської області

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 511/3206/23

Номер провадження: 2/511/768/23

"13" листопада 2023 р. Роздільнянський районний суду Одеської області в складі:

головуючого судді- Гринчак С. І. ,

секретаря судового засідання: Замковенко О.Б.,

за участю:

позивача- ОСОБА_1 ,

представника відповідача- адвоката Куліченка В.М.,

розглянувши цивільну справу запозовною заявою ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Лиман» про дострокове розірвання договорів оренди,

ВСТАНОВИВ:

У жовтні 2023 року представник позивача адвокат Боровська О.В., яка діяла на підставі ордера серії АА № 1357521 від 05.10.2023 року, звернулася до суду з позовною заявою до ТОВ «Лиман», в якій просила:

- розірвати договори оренди земельних ділянок від 01.06.2020 року кадастровий номер -5123955400:01:002:0761, загальною площею 4,0100 га, яка розташована за адресою: Одеська область, Роздільнянський район, Лиманська селищна рада, масив 21 ділянка НОМЕР_1 та кадастровий номер 5123955400:01:002:0595,загальною площею 3,6596 га, яка розташована за адресою: АДРЕСА_1 , укладених між ОСОБА_1 та ТОВ "Лиман";

- зобов`язати ТОВ "Лиман" повернути орендовані земельні ділянки власнику ОСОБА_1 .

Ухвалою судді Роздільнянського районного суду Одеської області від 16.10.2023 року відкрито провадження по справі в порядку загального позовного провадження та призначено підготовче судове засідання на 13.11.2023 року о 09.00год.

10.11.2023 року через канцелярію суду від представника Товариства з обмеженою відповідальністю «Лиман» надійшло клопотання про залишення позовної заяви без руху.(а.с.34-42). В обґрунтовані клопотання зазначив, що при ознайомленні з матеріалами справи, їх представником адвокатом Куліченко В.М. було виявлено, що зміст позовноїзаяви,наявної вматеріалах судовоїсправи,не відповідаєзмісту надісланоїна адресувідповідача її«копії» (позовв матеріалахсправи міститьвиправлення вдаті йогопідписання (датапідписання позовувиправлена з05.09.2023на 05.10.2023на ,та дописив розділі«Додатки»); вматеріалах судовоїсправи,не зважаючина те,що «копіївитягу здоговору пронадання правничоїдопомоги тасвідоцтва проправо займатисьадвокатською діяльністювід 19.05.2010р.»вказані вякості додатків«тільки длясуду»,вони такожвідсутні; бланк ордеру на надання правничої (правової) допомоги АА №1357521 не відповідає за змістом вимогам «Положення про ордер на надання правничої (правової) допомоги» (Затверджено рішенням Ради адвокатів України від «12» квітня 2019 року № 41).

Вважає, що вказані недоліки позовної заяви перешкоджає відповідачу підготувати вчасно (у визначений судом строк) обґрунтований відзив на позовну заяву.

В підготовчому судовому засіданні представник відповідача адвокат Куліченко В.М., який діяв на підставі довіреності від 25.10.2023 року, клопотання відповідача підтримав у повному обсязі та просив суд його задовольнити.

Позивач ОСОБА_1 в підготовчому судовому засіданні залишив розгляд клопотання на розсуд суду.

Представник позивача адвокат Боровська О.В. в підготовче судове засідання не з`явилась, була належним чином повідомлена про розгляд справи.

Заслухавши доводи представника відповідача, позивача, суд вважає, що вказана позовна заява подана в порушення вимог законодавства та повинна бути залишена без руху, з огляду на наступне.

Відповідно до ч. 1ст.4ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

За правилами цивільного процесуального законодавства, позовна заява за формою та змістом повинна відповідатистатті 175 ЦПК України, а також вимогамстатті 177 цього Кодексу.

Додержання процесуальної форми і змісту позовної заяви є однією з обов`язкових вимог національного законодавства, що забезпечує право на звернення до суду та порушення судом провадження у справі.

Відповідно до ч. 2ст. 175 ЦПК Українипозовна заява подається до суду в письмовій формі і підписується позивачем, або його представником.

Положенням ч. 4 ст.62ЦПК Українипередбачено, що повноваження адвоката як представника підтверджуються довіреністю або ордером, виданим відповідно доЗакону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність».

Відповідно до частини другоїстатті 26 Закону України«Про адвокатурута адвокатську діяльність»ордер - письмовий документ, що у випадках, встановлених цим Законом та іншими законами України, посвідчує повноваження адвоката на надання правової допомоги. Ордер видається адвокатом, адвокатським бюро або адвокатським об`єднанням та повинен містити підпис адвоката. Рада адвокатів України затверджує типову форму ордера.

Відповідно до Положення про ордер на надання правничої (правової) допомоги в Україні (нова редакція) встановлюється єдина, обов`язкова для всіх адвокатів, типова форма ордера, яку затверджує Рада адвокатів України (зразок в Додатку 1). Ордер, встановленої форми, є обов`язковим для прийняття усіма органами, установами, організаціями на підтвердження правомочності адвоката на вчинення дій, передбаченихстаттею 20 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність». Бланки ордерів, згідно затвердженої типової форми, генеруються у відповідному розділі «Особистого кабінету адвоката» на офіційному веб-сайті Національної асоціації адвокатів України www.unba.org.ua слідуючи командам системи.

Правила оформленняордеру нанадання правничої(правової)допомоги врегульовані«Положенням проордер нанадання правничої(правової)допомоги»,затвердженим рішеннямРади адвокатівУкраїни від12квітня 2019року №41.Відповідно донорм п.п. 12.5. п.12 «Положення» ордер містить наступні реквізити: Прізвище, ім`я, по батькові адвоката, який надає правничу (правову) допомогу на підставі ордера, номер та дату його свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю, найменування органу, який його видав (КДКА відповідного регіону, з 01.01.2013 року радою адвокатів відповідного регіону); номер посвідчення адвоката України, ким та коли воно видане.

Відповідно донорм п.п. 12.14 п.12 «Положення», реквізити 12.1, 12.5 (крім номера посвідчення адвоката України, ким та коли воно видане), 12.6, 12.7, 12.8 генеруються автоматично, всі інші реквізити ордера заповнюються адвокатом самостійно з метою збереження адвокатської таємниці.

Зі змісту наданого адвокатом ордера серії АА № 1357521 від 05.10.2023 вбачається, що він не містить ким та коли видане посвідчення адвоката України, що свідчить про відсутність у нього обов`язкових реквізитів, визначених Положенням про ордер на надання правничої (правової) допомоги.

Відповідно до п.8 ч.3 ст.175 ЦПК України, перелік документів та інших доказів, що додаються до заяви; зазначення доказів, які не можуть бути подані разом із позовною заявою (за наявності); зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви.

В порушення вимог п.8 ч.3 ст.175 ЦПК України, в позовній заяві в додатках зазначено витяг з договору про надання правничої допомоги та копія свідоцтва про право займатись адвокатською діяльністю від 19.05.2010р., але до позовної заяви позивачем та його представником не додано. Крім того, позивачем та його представником не зазначено щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додані до позовної заяви.

Відповідно до п.10 ч.3 ст.175 ЦПК України, підтвердження позивача про те, що ним не подано іншого позову (позовів) до цього ж відповідача (відповідачів) з тим самим предметом та з тих самих підстав.

В порушення вимог п.10 ч.3 ст.175 ЦПК України, в позовній заяві не міститься відомостей, що позивачем не подано іншого позову (позовів) до цього ж відповідача з тим самим предметом та з тих самих підстав.

Крім того, згідно з ч. 1 ст. 177 ЦПК України позивач повинен додати до позовної заяви її копії та копії всіх документів, що додаються до неї, відповідно до кількості відповідачів і третіх осіб.

В порушення вимог ч.1 ст.177 ЦПК України, позивачем не надано до копії позовної заяви відповідача копії всіх документів, що додаються до неї (додатки), а саме: копії витягу з договору про надання правничої допомоги та свідоцтва про право займатись адвокатською діяльністю від 19.05.2010р.

Також, зміст позовної заяви, наявної в матеріалах судової справи, не відповідає змісту надісланої на адресу відповідача її «копії» (позов в матеріалах справи містить виправлення в даті його підписання (дата підписання позову виправлена з 05.09.2023 на 05.10.2023, та дописи в розділі «Додатки»).

Відповідно до ч 11 ст. 187 ЦПК України, суддя, встановивши, після відкриття провадження у справі, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених устаттях 175,177 цього Кодексу, постановляє ухвалу не пізніше наступного дня, в якій зазначаються підстави залишення заяви без руху, про що повідомляє позивача і надає йому строк для усунення недоліків, який не може перевищувати п`яти днів з дня вручення позивачу ухвали.

Враховуючи вищенаведене, суд вважає, що зазначена позовна заява підлягає залишенню без руху з наданням позивачеві строку для усунення недоліків.

На підставі викладеного, керуючись ст. 175, 185,187 ЦПК України, суд,

ПОСТАНОВИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Лиман» про дострокове розірвання договорів оренди,- залишити без руху.

Надати позивачу строк для усунення недоліків позовної заяви не пізніше п`яти днів з дня вручення ухвали про залишення заяви без руху.

Роз`яснити позивачу, що якщо відповідно до ухвали суду у встановлений строк вимоги ухвали суду не будуть виконані у строк, встановлений судом позовна заява залишається без розгляду.

Підготовче судове засідання відкласти до 15.00год. 29 листопада 2023 року.

Учасник справи можуть отримати інформацію щодо справи за веб-адресою: http://rz.od.court.gov.ua/sud1524/gromadyanam/csz/.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та оскарженню не підлягає.

Повний текст виготовлений та підписаний суддею 15.11.2023 року.

Суддя:С. І. Гринчак

Дата ухвалення рішення13.11.2023
Оприлюднено17.11.2023
Номер документу114927515
СудочинствоЦивільне
Сутьдострокове розірвання договорів оренди

Судовий реєстр по справі —511/3206/23

Ухвала від 29.11.2023

Цивільне

Роздільнянський районний суд Одеської області

Гринчак С. І.

Ухвала від 29.11.2023

Цивільне

Роздільнянський районний суд Одеської області

Гринчак С. І.

Ухвала від 13.11.2023

Цивільне

Роздільнянський районний суд Одеської області

Гринчак С. І.

Ухвала від 13.11.2023

Цивільне

Роздільнянський районний суд Одеської області

Гринчак С. І.

Ухвала від 16.10.2023

Цивільне

Роздільнянський районний суд Одеської області

Гринчак С. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні