Ухвала
від 15.11.2023 по справі 927/1538/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

про відкриття провадження у справі

15 листопада 2023 рокум. Чернігів справа № 927/1538/23

Господарський суд Чернігівської області у складі судді Моцьора В.В., перевіривши матеріали позовної заяви від 08.11.2023 №53-75-3211вих.23

за позовом: В.о. керівника Новгород-Сіверської окружної прокуратури

код ЄДРПОУ 0291011424

вул. Замкова, 9А, м. Новгород-Сіверський, Чернігівська область, 16600;

в інтересах держави в особі:

позивача: Корюківської міської ради,

код ЄДРПОУ 04061760

вул. Бульварна, 6, м. Корюківка, Чернігівська область, 15300;

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю «Землетрейд»

код ЄРДПОУ 43546959,

вул. Берегова, 210, м.Дніпро, Дніпропетровська область, 49021;

про витребування земельної ділянки

В С Т А Н О В И В:

В.о. керівника Новгород-Сіверської окружної прокуратури подано позов в інтересах держави в особі Корюківської міської ради про витребування у Товариства з обмеженою відповідальністю «Землетрейд» (код ЄРДПОУ 43546959) на користь Корюківської міської об`єднаної територіальної громади в особі Корюківської міської ради земельної ділянки площею 2,0000 га з кадастровим номером 7422486000:04:002:1258, розташованої на території Корюківської міської ради (колишньої Охрамієвицької сільської ради Корюківського району) Чернігівської області.

Позов обґрунтовано тим, що спірна земельна ділянка вибула із земель сільськогосподарського призначення державної власності внаслідок незаконного повторного використання ОСОБА_1 права на безоплатне отримання земельної ділянки одного виду використання. При цьому ТОВ «Землетрейд», на підставі договору купівлі-продажу № 32 від 05.01.2021, посвідченого приватним нотаріусом Дніпровського міського нотаріального округу Біндюгіною М.О., здійснило придбання оспорюваної земельної ділянки в особи, яка не мала права її отримувати та відчужувати. Таким чином, спірна земельна ділянка підлягає витребуванню у добросовісного набувача - ТОВ «Землетрейд».

Позовна заява відповідає вимогам, встановленим ст.162 Господарського процесуального кодексу України.

Підстави для її повернення або відмови у відкритті провадження у справі, встановлені Господарським процесуальним кодексом України, відсутні.

Перевіривши матеріали позовної заяви, суд дійшов висновку, що розгляд справи має проводитись за правилами загального позовного провадження.

У позовній заяві в.о. керівника Новгород-Сіверської окружної прокуратури просить суд залучити до участі у справі в якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача - Головне управління Держгеокадастру у Чернігівській області (код ЄДРПОУ 39764881) та ОСОБА_1 (реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 ).

В обґрунтування клопотання в.о. керівника Новгород-Сіверської окружної прокуратури посилається на те, що оскільки, на теперішній час власником оспорюваної земельної ділянки є добросовісний набувач - ТОВ «Землетрейд» наявна необхідність у залученні ОСОБА_1 , яким і було набуто з порушенням вимог земельного законодавства оспорювану земельну ділянку у власність, у якості третьої особи на стороні відповідача, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, оскільки у разі задоволення позову та виконанні позовних вимог у добросовісного набувача виникне право на отримання від ОСОБА_1 відшкодування у порядку регресу.

Крім того, на думку в.о. керівника Новгород-Сіверської окружної прокуратури, підлягає залученню до справи в якості третьої особи на стороні відповідача, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору і Головне управління Держгеокадастру у Чернігівській області, яке і здійснювало передачу у власність ОСОБА_1 оспорюваної земельної ділянки.

Згідно зі ст. 50 ГПК України, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи. якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення господарського суду може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

Про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі.

Враховуючи вищевикладене, суд вважає за необхідне залучити до участі у справі Головне управління Держгеокадастру у Чернігівській області (код ЄДРПОУ 39764881) та ОСОБА_1 (реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 ) в якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача, оскільки прийняте за результатами вирішення даного спору судове рішення може вплинути на їх права та обов`язки.

За таких обставин, клопотання в.о. керівника Новгород-Сіверської окружної прокуратури про залучення до участі у справі Головного управління Держгеокадастру у Чернігівській області та ОСОБА_2 в якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача, підлягає задоволенню.

Керуючись ст.50, 165, 166, 176, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі.

2. Здійснювати розгляд справи за правилами загального позовного провадження.

3. Залучити до участі у справі третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача 1. Головне управління Держгеокадастру у Чернігівській області (вул. П`ятницька, 11А, м. Чернігів, 14000, код ЄДРПОУ 39764881) та 2. ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 ) в якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача.

4. Підготовче засідання призначити на 14 грудня 2023 року о 10:00. Засідання відбудеться у приміщенні Господарського суду Чернігівської області за адресою: проспект Миру 20, м. Чернігів, 14000, зал судових засідань № 305.

5. Відповідачу у строк не пізніше 15 календарних днів з дня вручення даної ухвали відповідно до ст. 165 Господарського процесуального кодексу України надати відзив на позовну заяву та докази, які підтверджують викладені у відзиві обставини, надіславши одночасно копії відзиву з доказами прокурору, позивачу та третім особам; докази такого направлення надати суду до початку судового засідання.

Попередити відповідача, що у разі ненадання відзиву у встановлений строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами.

6. Прокурору та позивачу у п`ятиденний строк з дня отримання відзиву подати до суду відповіді на відзив відповідно до ст. 166 Господарського процесуального кодексу України, надіславши одночасно копії даних відповідей на відзив відповідачу та іншим учасникам справи; докази такого направлення надати суду до початку судового засідання.

7. Третім особам відповідно до ст. 168 ГПК України у п`ятиденний строк з дня отримання ухвали про відкриття провадження у справі надати до суду письмові пояснення по предмету позовної заяви, у п`ятиденний строк з дня отримання відзиву на позов надати до суду письмові пояснення щодо відзиву на позов, надіславши одночасно копії даних пояснень прокурору, позивачу та відповідачу, а докази надсилання надати суду у встановлений судом строк для подання зазначених пояснень.

8. Відповідачу у п`ятиденний строк з дня отримання відповіді на відзив відповідно до ст. 167 Господарського процесуального кодексу України надати заперечення, в яких викласти свої пояснення, міркування, аргументи щодо наведених прокурором та позивачам у відповідях на відзив пояснень, міркувань та аргументів і мотиви їх визнання або відхилення; одночасно надіслати копії заперечень прокурору, позивачу та третій особі; докази такого направлення надати суду до початку судового засідання.

9. Запропонувати учасників справи направити у судове засідання своїх уповноважених представників.

При направленні в судове засідання уповноважених представників сторін, останнім мати при собі відповідно до ст.60 Господарського процесуального кодексу України документи, що підтверджують повноваження представників.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Повідомити учасників справи про можливість одержання інформації по справі зі сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: http://court.gov.ua/ або у Єдиному державному реєстрі судових рішень: http://www.reyestr.court.gov.ua.

Повідомити учасників справи, що відповідно до ст.6 Господарського процесуального кодексу України, в редакції станом на 18.10.2023, позовні та інші заяви, скарги та інші передбачені законом процесуальні документи, що подаються до господарського суду і можуть бути предметом судового розгляду, в порядку їх надходження підлягають обов`язковій реєстрації в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі в день надходження документів.

Адвокати, нотаріуси, державні та приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, органи державної влади та інші державні органи, органи місцевого самоврядування, інші юридичні особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами,в обов`язковому порядку.

У разі звернення до суду особою, яка зобов`язана зареєструвати електронний кабінет, але не виконала свого обов`язку, документи такої особи будуть залишатися судом без руху, або повертатися, залежно від виду процесуального документа.

Зареєструвати електронний кабінет в ЄСІТС можна за посиланнямhttps://id.court.gov.ua.

Суддя В.В. Моцьор

Дата ухвалення рішення15.11.2023
Оприлюднено17.11.2023
Номер документу114928473
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —927/1538/23

Судовий наказ від 26.03.2024

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Моцьор В.В.

Судовий наказ від 26.03.2024

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Моцьор В.В.

Рішення від 28.02.2024

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Моцьор В.В.

Ухвала від 08.02.2024

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Моцьор В.В.

Ухвала від 23.01.2024

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Моцьор В.В.

Ухвала від 14.12.2023

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Моцьор В.В.

Ухвала від 15.11.2023

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Моцьор В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні