Рішення
від 13.11.2023 по справі 530/1113/23
ЗІНЬКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 530/1113/23

2/530/373/23

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А І Н И

13.11.2023 року м. Зіньків

Зіньківський районний суд Полтавської області у складі головуючого судді Ситник О. В., за участі секретаря Стрілець Л.Г. розглянувши у судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 ( місце реєстрації АДРЕСА_1 , ідентифікаційний номер платника податків НОМЕР_1 ) подану в її інтересах адвокатом Тараненком Сергієм Олександровичем до Зіньківського дитячого будинку інтернату ім. О.В. Синяговського ( м. Зіньків вул. Соборності № 91 , код ЄДРПОУ 03189222) та Зіньківської міської ради Полтавського району Полтавської області ( м. Зіньків Полтавського району Полтавської області вул. Воздвиженська 40 ,код ЄДРПОУ 13955982) про визначення додаткового строку для прийняття спадщини, -

ВСТАНОВИВ :

03.08.2023 року до Зіньківського районного суду надійшла позовна заява від ОСОБА_1 подана її представником адвокатом Тараненком Сергієм Олександровичем до Зіньківського дитячого будинку інтернату ім. О.В. Синяговського та Зіньківської міської ради Полтавського району Полтавської області про визначення додаткового строку для прийняття спадщини . З позову вбачається, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер син позивачки ОСОБА_1 ОСОБА_2 у віці 20 років , який був недієздатним та знаходився у Зіньківському дитячому будинку інтернаті ім. О.В. Синяговського. Єдиним спадкоємцем першої черги за законом після смерті ОСОБА_2 є його мати , позивачка по справі ОСОБА_1 , інших спадкоємців немає. Після його смерті залишилось спадкове майно , але позивачка ОСОБА_1 не мала змоги вчасно звернутись до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини оскільки проживає разом із своєю матір`ю ОСОБА_3 яка є інвалідои першої групи та не має можливості сама себе обслуговувати , а позивачка здійснює за нею догляд , також позивачка має на утриманні двох неповнолітніх дітей ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_2 та ОСОБА_5 ІНФОРМАЦІЯ_3 . Коли позивачка ОСОБА_1 звернулась до державного нотаріуса Зіньківської державної нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини після смерті свого сина , то їй було надано відповідь про неможливість відкрити спадкову справу, оскільки нею пропущений 6 місячний строк після його смерті і рекомендовано звернутись до суду із заявою про визначення додаткового строку для прийняття спадщини . Позивачка вважає , що цей строк , а саме 11 днів , оскільки син помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , а вона звернулась із заявою до нотаріуса 14.07.2023 року , на 11 днів пізніше був пропущений нею з поважних причин, тому прохає задовольнити позовну заяву.

Ухвалою судді від 08.08 .2023 року відкрито загальне провадження по справі, підготовче судове засідання призначено на 14.09.2023 року, та було відкладено в зв`язку з тим, що суддя перебувала на лікарняному. Ухвалою суду від 26.10.2023 року закрито підготовче судове засідання та призначено справу до розгляду на 13.11.2023 року.

В судове засідання 13.11.2023 року учасники справи не з`явились, від них надійшли заяви в яких представник відповідача Зіньківської міської ради Білан А.А. прохав проводити розгляд справи без їх участі, відзиву не надали ( а.с. 41-42) , сторона відповідача Зіньківського дитячогобудинку інтернату ім.О.В.Синяговського відзиву не надали , повідомлені належним чином ( а.с. 55, 59) від представника позивача ОСОБА_1 адвоката Тараненка С.О. надійшла заява в якій він вказав , що підтримує позовні вимоги та прохає їх задовольнити ( а.с. 44-45, повноваження (а.с.16-18).

Відповідно до ч. 2ст.247 ЦПК Україниу разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цьогоКодексурозгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється. У зв`язку з цим, на підставіст. 247 ЦПК України, суд вважає за можливе розглянути справу в судовому засіданні без фіксування судового процесу.

Суд,прийнявши доуваги заявита клопотаннясторін,дослідивши тапроаналізувавши матеріалисправи ідавши їмналежну оцінкуприходить довисновку,що позовОСОБА_1 поданий її представником адвокатом Тараненком Сергієм Олександровичем до Зіньківського дитячого будинку інтернату ім. О.В. Синяговського та Зіньківської міської ради Полтавського району Полтавської області про визначення додаткового строку для прийняття спадщини - підлягає до задоволення з наступних підстав:

У відповідності до ч.3 та ч.4 ст.12,ч.1 та ч.2 ст.13 ЦПК України, кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних із вчиненням чи не вчиненням нею процесуальних дій.

Суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цьогоКодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Збирання доказів у цивільних справах не є обов`язком суду, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Суд має право збирати докази, що стосуються предмета спору, з власної ініціативи лише у випадках, коли це необхідно для захисту малолітніх чи неповнолітніх осіб або осіб, які визнані судом недієздатними чи дієздатність яких обмежена, а також в інших випадках, передбачених цим Кодексом.

Зстатей 1216-1218 ЦК Українивбачається, що спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). Спадкування здійснюється за заповітом або за законом. До складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Судом встановлено, що позивачкою є ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_4 , зареєстрований за адресою АДРЕСА_1 (а.с. 4-5) , ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_5 ( а.с. 8) , матір`ю померлого ОСОБА_2 - є ОСОБА_1 ( а.с. 7 ) , після смерті ОСОБА_2 залишилось спадкове майно ( а.с. 46-48), позивачка ОСОБА_1 здійснює догляд за своєю матір`ю ОСОБА_3 яка є інвалідом першої групи та потребує стороннього догляду та має на утриманні двох малолітніх дітей ( а.с. 9-14) , державний нотаріус Зіньківської державної нотаріальної контори Герасименко Л.В. надала відповідь ОСОБА_1 на її заяву від 14.07.2023 року про те, що останньою пропущений строк 6 місячний після смерті ОСОБА_2 , який становить 11 днів ( а.с. 15) , до суду позов про визначення додаткового строку для прийняття спадщини в інтересах ОСОБА_1 надійшов до суду 03.08.2023 року ( а.с. 1-3)

Застаттею 16 ЦК Україникожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу. Згідностатті 1216 ЦК Україниспадкуванням є перехід прав і обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця) до інших осіб (спадкоємців). Застаттею 1217 ЦК Україниспадкування здійснюється за заповітом або за законом. Як вбачається зіст. 1270 ч.1 ЦК Українидля прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Згідно ч.1ст.1269 ЦК Україниспадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування заяву про прийняття спадщини. До складу спадщини входять усі права і обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті, за виключенням тих прав і обов`язків, що зазначені устатті 1219 ЦК України. Часом відкриття спадщини є день смерті особи, або день, з якого вона оголошується померлою (частина другастатті 1220 ЦК України). Спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її (частина першастатті 1268 ЦК України). Дії, які свідчать про прийняття спадщини спадкоємцем спадщини визначені у частинах 3, 4 статті1268, статті1269 ЦК України. Відповідно до частини третьоїстатті 1268 ЦК Україниспадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленогостаттею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

Чинне законодавство розмежовує поняття прийняття спадщини (глава 87 ЦК України"Здійснення права на спадкування") та оформлення спадщини (глава 89 ЦК України"Оформлення права на спадщину").

Судовий порядок продовження даного строку застосовується у випадках, коли інші спадкоємці, які прийняли спадщину, або хоча б один із них, заперечують проти вступу у спадщину особи, що пропустила вказаний строк, якщо спадщина перейшла до територіальної громади і немає інших спадкоємців або усі спадкоємці, крім позивача, відмовилися від спадщини. За частинами першою та третьоюстатті 1272 ЦК України, якщо спадкоємець протягом строку, встановленогостаттею 1270 ЦК України не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її. За позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини. Законодавцем не надається ніякого значення тривалості періоду, який пройшов з дня закінчення строку для прийняття спадщини, що не виключає можливості одержання своєї частки спадкоємцем, який пропустив строк для прийняття спадщини, також і після спливу значного строку. Підставами для прийняття судом рішення про визначення спадкоємцеві, який пропустив строк для прийняття спадщини, додаткового строку, достатнього для подання заяви про прийняття спадщини, є визнання причин пропуску строку на прийняття спадщини поважними.

Відповідно до роз`яснень, даних у п.24Постанови Пленуму Верховного Суду України від 30.05.2008 року №7Про судову практику у справах про спадкування, особа, яка не прийняла спадщини в установлений законом строк, може звернутися до суду з позовною заявою про визначення додаткового строку для прийняття спадщини відповідно до частини третьоїстатті 1272 ЦК України. Вирішуючи питання про визначення особі додаткового строку, суд досліджує поважність причин пропуску строку для прийняття спадщини. При цьому необхідно виходити з того, що поважними є причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Тобто , пропуск такого строку, позбавляє спадкоємця можливості прийняти спадщину через нотаріальну контору і потребує пред`явлення ним позову про визначення додаткового строку, достатнього для подання заяви про прийняття спадщини. Вказане у повній мірі відповідає Правовій позиції, висловленій Верховним Судом України в постанові від 06.02.2013 року в справі № 6-167цс12. Для прийняття спадщини необхідне волевиявлення спадкоємця і здійснення ним певних дій. Причиною пропуску позивачем строку для прийняття спадщини є той факт , що позивачка здійснює постійний догляд за матір`ю інвалідом першої групи, яка не має змоги себе обслуговувати , має на утриманні ще двох малолітніх дітей , той факт що нотаріальна контора по місцю смерті її сина знаходиться в іншому населеному пункті від місця проживання позивачки та той факт , що строк пропуску становить всього 11 днів - свідчить про об`єктивну неможливість позивача подання ним відповідної заяви у визначений законодавством імперативний строк . За наведених вище обставин, суд приходить до висновку, що причини пропуску позивачем строку для прийняття спадщини є поважними, бере до уваги також той факт що інших спадкоємців які б прийняли спадщину немає , а відповідач в особі територіальної громади на території якої знаходиться спадкове майно не заперечували у задоволенні позовних вимог, тому позов слід задовольнити і визначити позивачу ОСОБА_1 додатковий строк для подачі до нотаріальної контори заяви про прийняття спадщини.

На підставі викладеного та керуючисьст.1272 ЦК України, ст.ст.12,13,81,189-200,210,247,258-259,263-268 , 280 -285 ЦПК Українисуд, -

в и р і ш и в:

Позовну заяву ОСОБА_1 подану в її інтересах адвокатом Тараненком Сергієм Олександровичем до Зіньківського дитячого будинку інтернату ім. О.В. Синяговського та Зіньківської міської ради Полтавського району Полтавської області про визначення додаткового строку для прийняття спадщини, - задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 додатковий строк протягом одного місяця, з часу набрання рішенням суду законної сили, для подання заяви про прийняття спадщини після смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 .

Рішення може бути оскаржене безпосередньо до Полтавського апеляційного суду протягом тридцяти днів з моменту проголошення, а учасниками, що не були присутні при його проголошенні у той же строк з моменту отримання копії рішення

Суддя Зіньківського

районного суду Полтавської області О.В. Ситник

Дата ухвалення рішення13.11.2023
Оприлюднено17.11.2023
Номер документу114930382
СудочинствоЦивільне
Сутьвизначення додаткового строку для прийняття спадщини

Судовий реєстр по справі —530/1113/23

Рішення від 13.11.2023

Цивільне

Зіньківський районний суд Полтавської області

Ситник О. В.

Ухвала від 26.10.2023

Цивільне

Зіньківський районний суд Полтавської області

Ситник О. В.

Ухвала від 08.08.2023

Цивільне

Зіньківський районний суд Полтавської області

Ситник О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні