Ухвала
від 14.11.2023 по справі 460/18355/23
РІВНЕНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

РІВНЕНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

щодо повернення заяви без розгляду

14 листопада 2023 року Р і в н е№460/18355/23

Рівненський окружний адміністративний суд у складі судді Нор У.М. розглянувши в письмовому провадженні процесуальне питання, пов`язане з розглядом справи за позовом

Головного управління Пенсійного фонду України в Рівненській області доПриватного підприємства "Патар" про стягнення заборгованості по фактичних витратах на виплату та доставку пільгових пенсій,

В С Т А Н О В И В:

Головне управління Пенсійного фонду України в Рівненській області звернулося до суду з позовом до Приватного підприємства "Патар" про стягнення заборгованості по витратах на виплату та доставку пільгових пенсій в сумі 125070.66 грн за період з листопада 2022 по червень 2023 включно.

Ухвалою суду 15.08.2023 відкрито провадження у справі за правилами спрощеного позовного провадження, без повідомлення сторін.

Від представника позивача 01.11.2023 надійшла заява про уточнення позовних вимог (зменшення), в якій позовні вимоги викладено у наступному вигляді стягнути з відповідача заборгованість по витратах на виплату та доставку пільгових пенсій в сумі 54417,08 за період липень 2023 по жовтень 2023 включно на користь позивача.

Проаналізувавши заяву позивача, суд дійшов до наступних висновків.

Згідно із ч.2 ст.262 Кодексу адміністративного судочинства України (далі КАС України) розгляд справи по суті за правилами спрощеного позовного провадження починається з відкриття першого судового засідання. Якщо судове засідання не проводиться, розгляд справи по суті розпочинається через тридцять днів, а у випадках, визначених статтею 263 цього Кодексу, - через п`ятнадцять днів з дня відкриття провадження у справі.

Відповідно до ч.3 ст.262 КАС України підготовче засідання при розгляді справи за правилами спрощеного позовного провадження не проводиться. Якщо для розгляду справи у порядку спрощеного позовного провадження відповідно до цього Кодексу судове засідання не проводиться, процесуальні дії, строк вчинення яких відповідно до цього Кодексу обмежений першим судовим засіданням у справі, можуть вчинятися протягом тридцяти днів, а у випадках, визначених статтею 263 цього Кодексу, - протягом п`ятнадцяти днів з дня відкриття провадження у справі.

Зважаючи на викладене, оскільки у даному випадку розгляд справи здійснюється у порядку спрощеного позовного провадження, без повідомлення сторін то заяву про уточнення позовних вимог у такій справі позивач міг подати протягом тридцяти днів з дня відкриття провадження у справі, тобто до початку розгляду справи по суті.

Судом встановлено, що провадження у даній справі відкрито 15.08.2023, а розгляд справи по суті розпочався з 15.09.2023.

Тобто позивач пропустив строк звернення з даною заявою до суду.

Крім того ч.1 ст.47 КАС України крім прав та обов`язків, визначених у статті 44 цього Кодексу, позивач має право на будь-якій стадії судового процесу відмовитися від позову. Позивач має право змінити предмет або підстави позову, збільшити або зменшити розмір позовних вимог шляхом подання письмової заяви до закінчення підготовчого засідання або не пізніше ніж за п`ять днів до першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження.

У разі подання будь-якої заяви, визначеної частиною першою або третьою цієї статті, до суду подаються докази направлення копії такої заяви та доданих до неї документів іншим учасникам справи. У разі неподання таких доказів суд не приймає до розгляду та повертає заявнику відповідну заяву, про що зазначає у судовому рішенні (ч.8 ст.47 КАС України).

Тобто, приписами ст.47 КАС України визначено право позивача змінити предмет або підстави позову, збільшити або зменшити розмір позовних вимог, за умови дотримання ним вимог, встановлених вказаною нормою КАС України.

Відповідно до п. 2 ч. 9 ст. 40 КАС України у разі подання до суду в електронній формі заяви по суті справи, зустрічного позову, заяви про збільшення або зменшення позовних вимог, заяви про зміну предмета або підстав позову, заяви про залучення третьої особи, апеляційної скарги, касаційної скарги та документів, що до них додаються, учасник справи зобов`язаний надати до суду доказ надсилання цих матеріалів іншим учасникам справи. Такі документи в електронній формі направляються з використанням Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи або її окремої підсистеми (модуля), що забезпечує обмін документами, шляхом надсилання до електронного кабінету іншого учасника справи, а у разі відсутності у іншого учасника справи електронного кабінету чи відсутності відомостей про наявність у іншого учасника справи електронного кабінету - в паперовій формі листом з описом вкладення.

Дослідивши заяву позивача, судом встановлено, що останнім не додано доказів її надіслання (надання) іншим учасникам справи в паперовій формі листом з описом вкладення.

Відтак, така заява подана без додержання вимог п. 7 ч. 1 ст. 167 КАС України.

Відповідно до ч. 2 ст. 167 КАС України якщо заяву (клопотання, заперечення) подано без додержання вимог частини першої цієї статті і ці недоліки не дають можливості її розглянути, або якщо вона є очевидно безпідставною та необґрунтованою, суд повертає таку заяву (клопотання, заперечення) заявнику без розгляду.

З огляду на викладене, заяву належить повернути заявнику без розгляду.

Керуючись статтями 40, 47, 167, 262 294, 295 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

У Х В А Л И В :

Заяву про уточнення позовних вимог - повернути без розгляду.

Ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення.

Ухвала може бути оскаржена. Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини ухвали суду, або розгляду справи в порядку письмового провадження, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Апеляційна скарга подається безпосередньо до Восьмого апеляційного адміністративного суду.

Повний текст ухвали складений 14 листопада 2023 року

Суддя У.М. Нор

Дата ухвалення рішення14.11.2023
Оприлюднено17.11.2023
Номер документу114936193
СудочинствоАдміністративне
Сутьстягнення заборгованості по фактичних витратах на виплату та доставку пільгових пенсій

Судовий реєстр по справі —460/18355/23

Ухвала від 14.11.2023

Адміністративне

Рівненський окружний адміністративний суд

У.М. Нор

Рішення від 14.11.2023

Адміністративне

Рівненський окружний адміністративний суд

У.М. Нор

Ухвала від 14.11.2023

Адміністративне

Рівненський окружний адміністративний суд

У.М. Нор

Ухвала від 15.08.2023

Адміністративне

Рівненський окружний адміністративний суд

У.М. Нор

Ухвала від 04.08.2023

Адміністративне

Рівненський окружний адміністративний суд

У.М. Нор

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні