Рішення
від 14.11.2023 по справі 750/6682/23
ДЕСНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРНІГОВА

Справа № 750/6682/23

Провадження № 2/750/1062/23

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

14 листопада 2023 року м. Чернігів

Деснянський районний суд м. Чернігова в складі:

головуючого судді Логвіної Т.В.,

секретаря Примак Т.В.,

за участю позивача ОСОБА_1 ,

представник відповідача ОСОБА_2 ,

представника третьої особи Довбенко В.М.,

прокурора Косової О.А.,

розглянув у відкритому судовому засіданні в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Комунального підприємства «АТП-2528» Чернігівської міської ради про захист прав споживачів, зобов`язання вчинити певні дії, стягнення моральної шкоди, за зустрічним позовом Комунального підприємства «АТП-2528» Чернігівської міської ради до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості,

треті особи Державна екологічна інспекція у Чернігівській області, Головне управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області, Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України, Чернігівська міська рада, Чернігівська обласна прокуратура,

в с т а н о в и в :

У травні 2023 року до Деснянського районного суду м. Чернігова надійшла позовна заява ОСОБА_1 до Комунального підприємства «АТП-2528» Чернігівської міської ради в якій позивач просить:

- зобов`язати Відповідача негайно, у залі суду, підготувати і укласти з ним Типовий договір;

- визнати порушення Відповідачем права на захист персональних даних позивача, передбачене Законом України «Про захист персональних даних» та зобов`язати Відповідача негайно знищити дані особового рахунку позивача;

- зобов`язати Відповідача утриматися від ведення нечесної агресивної підприємницької практики, протягом двох місяців з моменту ухвалення рішення, змінити маршрут руху сміттєвозу Відповідача в об`їзд його помешкання поза участків вулиці і АДРЕСА_1 примикаючих до будівлі позивача;

- зобов`язати Відповідача щомісяця сплачувати позивачу відшкодування завданих збитків з усуненням недоліків наданої послуги своїми силами чи залученням третьої особи. Розмір сплати призначити відповідно розрахунку Відповідача вартості необхідних робіт - у розмірі тарифу надання послуг з поводження з побутовими відходами в обсязі 4,785 м?;

- визнати, що Відповідач обманом привласнив кошти позивача у розмірі 143 гривні 73 копійки та стягнути з Відповідача на користь позивача 287 гривні 46 копійки коштів, а також штраф відповідно до п. 28 одностороннього Договору Відповідача у сумі з розрахунку 0,01 відсотка від 93 копійки середньодобової вартості споживання послуги (143,73 грн./153 діб) за кожен день періоду з 12.06.2021р. до моменту отримання штрафу;

- визнати порушеним право позивача одержувати своєчасно та належної якості житлово-комунальну послугу з поводження з побутовими відходами згідно із законодавством і умовами укладених договорів внаслідок дій і бездіяльності працівників Відповідача, які призвели до утворення обставин передбачених п. 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ч.1 ст. 21 Закону України «Про захист прав споживачів»;

- визнати право позивача на грошове відшкодування завданих йому збитків з усуненням недоліків наданої послуги своїми силами чи із залученням третьої особи у розмірі відповідному розрахунку Відповідача вартості необхідних робіт тарифу надання послуг з поводження з побутовими відходами в обсязі 4,785 м3, рахуючи з 22.06.2021 до дня ухвалення рішення;

- визнати право позивача на грошове відшкодування моральної шкоди, завданої внаслідок порушення його прав, у сумі 754680 грн.

Свої вимоги обґрунтовує тим, що відповідач, в порушення норм чинного законодавства, відмовляється укладати з позивачем Типовий договір з узгодженням графіку надання послуг згідно з Правилами надання послуг з поводження з побутовими відходами, виходячи з індивідуальних потреб позивача, норм надання і якості послуг, виправдовуючи своє протиправне поводження посиланням на невідповідність вимог чинних правил і норм затвердженим рішеннями міської ради розміру тарифу надання послуг, Схемі санітарного очищення м. Чернігів і Графіку надання послуг. Своїми неправомірними діями відповідачем завдано позивачу крім матеріальної, також моральної шкоди, яку оцінює у 754680 грн.

08.06.2023 Комунальне підприємство «АТП-2528» Чернігівської міської ради звернулось до суду із зустрічною позовною заявою, в якій просить стягнути з ОСОБА_1 на користь Комунального підприємства «АТП-2528» Чернігівської міської ради 537 грн 12 коп. заборгованості за надані послуги з поводження з побутовими відходами, мотивуючи вимоги тим, що позивачем за зустрічним позовом з травня 2021 року щомісячно надаються відповідачу послуги з поводження з побутовими відходами, але останній здійснював їх оплату частково, у зв`язку з чим утворилась заборгованість у розмірі 537 грн. 12 коп.

В судовому засіданні позивач ОСОБА_1 підтримав свої позовні вимоги та просив суд їх задовольнити, проти задоволення зустрічного позову заперечував.

Представник відповідача КП «АТП-2528» Чернігівської міської ради проти задоволення первісного позову заперечував та просив задовольнити зустрічні позовні вимоги.

Представники третіх осіб в судовому засіданні просили суд вирішити спір відповідно до вимог чинного законодавства.

Заслухавши пояснення та дослідивши матеріали справи, суд дійшов наступного висновку.

Судом встановлено, що позивач ОСОБА_1 мешкає у приватному секторі, у будинку АДРЕСА_1 .

Рішеннями виконавчого комітету Чернігівської міської ради від 26 березня 2021 № 151 та від 15 лютого 2023 року № 92 «Про визначення виконавця послуг з вивезення побутових відходів на території міста Чернігова» визначено КП «АТП-2528» Чернігівської міської ради виконавцем послуг з вивезення побутових відходів на території міста Чернігова строком на 12 місяців з дня укладення договору на надання послуг з вивезення побутових відходів на території міста Чернігова.

16 лютого 2023 року між виконавчим комітетом Чернігівської міської ради в особі начальника управління житлово-комунального господарства Чернігівської міської ради Куца Я.В., та комунальним підприємством «АТП-2528» Чернігівської міської ради укладений Договір на надання послуг з вивезення побутових відходів на території міста Чернігова (далі - Договір).

Строк дії Договору до 16.02.2024. За вказаним Договором Виконавець, тобто КП «АТП-2528» Чернігівської міської ради зобов`язується згідно з графіком надавати послуги з вивезення побутових відходів на території міста Чернігова. Договором визначений Перелік розміщених у межах території об`єктів утворення побутових відходів. До вказаного Переліку включена і приватна забудова міста. На виконання вимог даного Договору затверджений графік вивезення твердих побутових відходів спецавтотранспортом КП «АТП-2528» Чернігівської міської ради.

Рішенням виконавчого комітету Чернігівської міської ради від 15 квітня 2016 року № 125 «Про затвердження Схеми санітарного очищення міста Чернігова» затверджена Схема санітарного очищення міста Чернігова (далі - Схема). Відповідно до Схеми послуги у сфері поводження з побутовими відходами у місті Чернігові надаються за контейнерною та безконтейнерною схемами відповідно до графіку сміттєвозів. У секторі приватної житлової забудови здійснюється безконтейнерний збір твердих побутових відходів з використання полімерних пакетів (п. 1.3.1.1 Схеми).

Пунктом 1.3.2.1. Схеми визначено, що у житловому секторі індивідуальної забудови (приватному секторі) збирання твердих побутових відходів практикується планово-регулярна (по квартирна) система без використання контейнерів, при якій сміттєвоз рухається за встановленим маршрутом і графіком, що визначає день та час вивезення, а мешканці виносять тверді побутові відходи в полімерних пакетах (чи іншій тарі) і завантажують в сміттєвоз.

При цьому, частиною третьою статті 25 Закону України «Про житлово- комунальні послуги» визначено, що критеріями якості надання послуг з управління побутовими відходами є дотримання графіка збирання та перевезення побутових відходів, дотримання правил надання послуг з управління побутовими відходами та інших вимог законодавства.

Судом встановлено, що між сторонами у травні 2021 року було укладено договір про надання послуг з поводження з побутовими відходами та з червня 2021 року по жовтень 2021 року ОСОБА_1 сплачував за надані йому послуги, але згодом припинив їх оплату, вимагаючи укладення нового договору про надання послуг з поводження з побутовими відходами, виходячи з його індивідуальних потреб, на що представник відповідача в судовому засіданні не погодився, мотивуючи тим, що запропонований позивачем варіант суперечитиме встановленому графіку та правилам надання послуг з управління побутовими відходами.

Відповідно до пункту 3 Правил надання послуг з поводження з побутовими відходами, затверджених постановою КМ України від 10.12.2008 року № 1070, послуги з поводження з побутовими відходами надаються суб`єктом господарювання, визначеним органом місцевого самоврядування на конкурсних засадах в установленому законодавством порядку виконавцем послуг з вивезення побутових відходів.

Відповідно до пункту 5 Правил, послуги надаються з урахуванням розміру території, схеми санітарного очищення, затвердженої рішенням виконавчого комітету Чернігівської міської ради 15.04.2016 року № 125 «Про затвердження Схеми санітарного очищення міста Чернігова» в редакції рішення виконавчого комітету Чернігівської міської ради від 20.12.2019 року № 530.

Вартість послуг встановлюється відповідно до рішення виконавчого комітету Чернігівської міської ради «Про внесення змін до рішення виконавчого комітету міської ради від 11 травня 2018 року № 189 «Про встановлення тарифів на послуги з поводження з побутовими відходами»» від 20.05.2021 року № 278.

Фактично оплата вартості послуг здійснюється за можливість користуватися послугою кратно кількості зареєстрованих осіб, виходячи із мінімально встановлених норм утворення ТПВ, відповідно до рішення виконавчого комітету Чернігівської міської ради «Про внесення змін до рішення виконавчого комітету Чернігівської міської ради від 28 січня 2019 року № 21 «Про затвердження норм надання послуг з вивезення твердих побутових відходів у м. Чернігові» від 03.12.2019 року № 486.

Вартість послуг на одного мешканця приватного сектору забудови за місяць становить 29, 84 грн.

Відповідно до розрахунку заборгованості (т. 1, а.с. 217) загальна сума заборгованості ОСОБА_1 становить 537, 12 грн.

Відповідно до Правил благоустрою забезпечення чистоти, порядку утримання і прибирання вуличних, дворових територій, парків, скверів та додержання тиші в громадських місцях м. Чернігова, затверджених рішенням міської ради від 24 грудня 2019 року № 49 / VII 2, суб`єкти господарської діяльності у сфері поводження з відходами, мешканні будинків приватного сектору та багатоквартирних будинків міста зобов`язані мати договірні відносини із юридичною особою, яка в установленому порядку визначена виконавцем послуг з поводження з побутовими відходами (вивезення та знешкодження) на певній території, на якій знаходиться об`єкт утворення відходів, а також своєчасно вносити плату за такі послуги.

Відмова споживачів від укладання та/або виконання укладеного договору з виконавцем комунальних послуг з поводження з відходами не звільняє їх від обов`язку оплати фактично спожитих комунальних послуг з вивезення та знешкодження побутових відходів, наданої таким виконавцем.

Тверді побутові відходи перевозяться спеціально обладнаними транспортними засобами, які унеможливлюють засмічення територій міста.

Відповідно до ч. 1, 3 ст. 9 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» споживач не звільняється від оплати житлово-комунальних послуг, отриманих ним до укладення відповідного договору. Дієздатні особи, які проживають та/або зареєстровані у житлі споживача, користуються нарівні зі споживачем усіма житлово-комунальними послугами та несуть солідарну відповідальність за зобов`язаннями з оплати житлово-комунальних послуг.

Таким чином, у разі відсутності укладеного між сторонами договору про надання відповідної комунальної послуги, її виконавець надає таку до моменту припинення реєстрації споживача у будинку свого проживання або до моменту вибуття майна з його власності, а споживач має оплачувати надані йому послуги.

Враховуючи викладене вище, зустрічний позов обґрунтований та підлягає задоволенню.

Згідно ч.1ст. 4 ЦПК України, кожна особа має право на звернення до суду для захисту своїх прав.

Статтею 13 ЦПК Українивизначено, суд розглядає цивільні справи не інакше як за зверненням фізичних та юридичних осіб, поданим відповідно доЦПК України, в межах заявлених ними вимог і на підставі доказів сторін та інших осіб, які беруть участь у справі.

Відповідно дост. 263 ЦПК Українисудове рішення повинно ґрунтуватися на засадах верховенства права, бути законним і обґрунтованим. Законним є рішення, ухвалене судом відповідно до норм матеріального права із дотриманням норм процесуального права.

Обґрунтованим є рішення, ухвалене на підставі повно і всебічно з`ясованих обставин, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, підтверджених тими доказами, які були досліджені в судовому засіданні.

Відповідно до частин 1, 5-6ст. 81 ЦПК Україникожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Відповідно до ч. 1ст. 76 ЦК Українидоказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Враховуючи те, що в судовому засіданні позивачем за первісним позовом не доведено належними та допустимими доказами порушення відповідачем за первісним позовом вимог чинного законодавства при наданні ним послуг з поводження з побутовими відходами, не доведено завдання йому матеріальної та моральної шкоди, вимоги за первісним позовом про захистправ споживачів,зобов`язання вчинитипевні дії,стягнення моральноїшкоди є безпідставними та задоволенню не підлягають.

Враховуючи викладене, керуючись статтями 2, 12, 13, 81, 258, 259, 263-265, 273, 354 ЦПК України, суд,

в и р і ш и в :

У задоволенні позовної заяви ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 ) до Комунального підприємства «АТП-2528» Чернігівської міської ради (пр. М. Грушевського, 173, м. Чернігів, код ЄДРПОУ 03358216) про захист прав споживачів, зобов`язання вчинити певні дії, стягнення моральної шкоди відмовити.

Зустрічну позовну заяву Комунального підприємства «АТП-2528» Чернігівської міської ради (пр. М. Грушевського, 173, м. Чернігів, код ЄДРПОУ 03358216) до ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 ) про стягнення заборгованості задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Комунального підприємства «АТП-2528» Чернігівської міської ради 537 грн 12 коп. заборгованості за надані послуги з поводження з побутовими відходами.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Комунального підприємства «АТП-2528» Чернігівської міської ради 2684 грн у відшкодування витрат по сплаті судового збору.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення суду може бути оскаржене до Чернігівського апеляційного суду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи,якому повнерішення небуло врученеу день йогопроголошення абоскладення,має правона поновленняпропущеного строкуна апеляційнеоскарження - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Повний текст рішення суду складено 16.11.2023.

Суддя

Дата ухвалення рішення14.11.2023
Оприлюднено20.11.2023
Номер документу114964026
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, пов’язаних із застосуванням Закону України «Про захист прав споживачів»

Судовий реєстр по справі —750/6682/23

Постанова від 16.04.2024

Цивільне

Чернігівський апеляційний суд

Мамонова О. Є.

Постанова від 16.04.2024

Цивільне

Чернігівський апеляційний суд

Мамонова О. Є.

Ухвала від 20.03.2024

Цивільне

Чернігівський апеляційний суд

Мамонова О. Є.

Ухвала від 18.03.2024

Цивільне

Чернігівський апеляційний суд

Мамонова О. Є.

Ухвала від 06.03.2024

Цивільне

Чернігівський апеляційний суд

Мамонова О. Є.

Ухвала від 21.02.2024

Цивільне

Деснянський районний суд м.Чернігова

Логвіна Т. В.

Рішення від 14.11.2023

Цивільне

Деснянський районний суд м.Чернігова

Логвіна Т. В.

Рішення від 14.11.2023

Цивільне

Деснянський районний суд м.Чернігова

Логвіна Т. В.

Ухвала від 26.06.2023

Цивільне

Деснянський районний суд м.Чернігова

Логвіна Т. В.

Ухвала від 09.06.2023

Цивільне

Деснянський районний суд м.Чернігова

Логвіна Т. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні