Рішення
від 15.11.2023 по справі 741/1221/23
НОСІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження номер 2/741/394/23

Єдиний унікальний номер 741/1221/23

ЗАОЧНЕ

РІШЕННЯ

іменем України

15 листопада 2023 року м. Носівка

Носівський районний суд Чернігівської області у складі:

головуючого судді Крупини А.О.,

за участю секретаря судових засідань Багмута О.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Носівка за правилами спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом акціонерного товариства «Чернігівобленерго» в особі відокремленого підрозділу АТ «Чернігівобленерго» Ніжинського РЕМ до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за необліковану електричну енергію,

УСТАНОВИВ:

У червні 2023 року представник акціонерного товариства «Чернігівобленерго» в особі відокремленого підрозділу АТ «Чернігівобленерго» Ніжинського РЕМ (надалі позивач) звернувся до суду з цим позовом.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що згідно з умовами публічного Договору споживача про надання послуг з розподілу електричної енергії, укладеного відповідно до ст. ст. 633, 634, 641, 642 Цивільного кодексу України між АТ «Чернігівобленерго» та відповідачем ОСОБА_1 останній є споживачем послуг з розподілу електричної енергії за адресою: АДРЕСА_1 .

28 січня 2022 року представниками ВП Ніжинського РЕМ АТ «Чернігівобленерго» за адресою: пров. Шевченка, буд. 6, с. Платонівка Ніжинського району Чернігівської області було виявлено порушення Правил роздрібного ринку електричної енергії (далі - ПРРЕЕ) та складено акт про порушення № 171771, яким зафіксовано самовільне підключення електроустановок до електричної мережі, що не є власністю оператора систем розподілу, шляхом накидання на ввідні дроти до електролічильника (накид зроблено в середині будинку) при підключенні до накиду струмоприймачів електрична енергія використовується лічильником та не обраховується. Споживач з порушенням погодився.

01 вересня 2022 року відбулося засідання комісії ВП Ніжинського РЕМ АТ «Чернігівобленерго» по розгляду акту про порушення Правил роздрібного ринку електричної енергії № 171771 від 28 січня 2022 року, за результатами якої вирішено провести нарахування згідно ПРРЕЕ № 171771 від 14 березня 2018 року «Про затвердження Правил роздрібного ринку електричної енергії» згідно розділу 8.4.7. за шість календарних місяців (184 дні). При цьому, комісія визначила суму вартості необлікованої електричної енергії внаслідок порушення ПРРЕЕ у розмірі 7878 грн. 55 коп.

Відповідач був присутнім на комісії особисто і отримав під підпис копію протоколу засідання комісії ВП Ніжинського РЕМ АТ «Чернігівобленерго» № 15, розрахунок вартості безобліково спожитої електричної енергії по акту № 171771 від 28 січня 2022 року та рахунок на сплату нарахованої суми.

Оскільки відповідач добровільно заборгованість не погашає та ігнорує вимоги ВП Ніжинського РЕМ АТ «Чернігівобленерго» щодо оплати вартості необлікованої електричної енергії, нарахованої йому, то представник позивача просить суд стягнути з ОСОБА_1 на користь ВП Ніжинського РЕМ АТ «Чернігівобленерго» 17878 грн. 55 коп. вартості необлікованої електричної енергії по акту про порушення ПРРЕЕ № 171771 від 28 січня 2022 року та судовий збір у сумі 2684 грн. 00 коп.

Представник позивача в судове засідання не з`явився, але через канцелярію суду подав заяву про розгляд справи за його відсутності, в якій позовні вимоги підтримав в повному обсязі та не заперечував проти заочного розгляду справи.

Відповідач в судові засідання 19 вересня 2023 року та повторно 15 листопада 2023 року не з`явився також, хоча про день, час та місце розгляду справи повідомлявся належним чином, однак своїм процесуальним правом на участь у судових засіданнях не скористався, про причини неприбуття не повідомив, відзиву на позов, пояснень щодо позову не надав.

У зв`язку з цим суд на підставі ст. 280 ЦПК України вважає за можливе ухвалити заочне рішення на підставі наявних у справі доказів.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень ЦПК України розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши наявні у справі докази та вивчивши всі матеріали справи, суд приходить до переконання про необхідність задоволення позовних вимог з наступних підстав.

Судом установлено, що обставини викладені позивачем в позовній заяві підтверджуються наявними у справі доказами, а саме копіями:

- заяви споживача ОСОБА_1 про приєднання до умов договору споживача про розподіл електричної енергії за технічними даними Паспорту точки розподілу за об`єктом споживача за адресою: АДРЕСА_2 (а.с.6);

- паспорта точки розподілу електричної енергії за адресою: АДРЕСА_2 (а. с. 7);

- акта про порушення №171771 від 28 січня 2022 року, яким встановлено порушення п.п.10, п. 5.5.5 Правил роздрібного ринку електричної енергії, та який містить відмітку: з порушенням згоден: підпис ОСОБА_1 . До Акта додано схему електропостачання споживача та інші відомості (а.с.9 -11);

- протоколу № 5 засідання комісії Ніжинського РЕМ по розгляду актів про порушення Правил роздрібного ринку електричної енергії, яким у присутності споживача ОСОБА_1 , вирішено провести нарахування по акту про порушення згідно п. 8.4.7 ПРРЕЕ за період з 22 липня 2021 року по 22 січня 2022 року 184 дні згідно тарифів на день на балансуючому ринку на період нарахування (а.с. 12);

- розрахунком вартості безобліково спожитої електроенергії по акту №171771 від 22 січня 2022 року, згідно з яким сума до сплати становить 17878 грн. 55 коп. Розрахунок отримано ОСОБА_1 01 вересня 2022 року (а.с.13-14);

- рахунком № НОМЕР_1 від 13 травня 2023 року від 13 травня 2022 року за травень 2022 року по акту порушення № 171771 від 22 січня 2022 року на суму 17878 грн. 55 коп., отриманим ОСОБА_1 01 вересня 2022 року (а.с.15).

- фотознімками (а.с. 19-21);

Установленим в судовому засіданні правовідносинам підлягають застосуванню наступні норми права.

Так, відповідно положень п. 1 ч. 2 ст. 11 ЦК України, підставами виникнення цивільних прав та обов`язків, зокрема, є договори та інші правочини.

Відповідно положень п. 1 ч. 2 ст. 11 ЦК України, підставами виникнення цивільних прав та обов`язків, зокрема, є договори та інші правочини.

Згідно з положеннями ст. 714 ЦК України, за договором постачання енергетичними та іншими ресурсами через приєднану мережу одна сторона (постачальник) зобов`язується надавати другій стороні (споживачеві, абонентові) енергетичні та інші ресурси, передбачені договором, а споживач (абонент) зобов`язується оплачувати вартість прийнятих ресурсів та дотримуватись передбаченого договором режиму її використання, а також забезпечити безпечну експлуатацію енергетичного та іншого обладнання.

Відповідно до Закону України «Про ринок електричної енергії» постачання електричної енергії споживачам здійснюється електропостачальниками, які отримали відповідну ліцензію, за договором постачання електричної енергії споживачу. Договір постачання електричної енергії споживачу укладається між електропостачальником та споживачем та передбачає постачання всього обсягу фактичного споживання електричної енергії споживачем у певний період часу одним електропостачальником.

Відповідно до ст. 77 Закону України «Про ринок електричної енергії», учасники ринку, які порушили нормативно-правові акти, що регулюють функціонування ринку електричної енергії, несуть відповідальність згідно із законом.

Учасником ринку у розумінні п. 96 ч.1 ст.1 Закону України «Про ринок електричної енергії» є виробник, електропостачальник, трейдер, оператор системи передачі, оператор системи розподілу, оператор ринку, гарантований покупець та споживач, які провадять свою діяльність на ринку електричної енергії у порядку, передбаченому цим Законом.

Так, згідно з положеннями п.4 ч.2 ст.77 Закону України «Про ринок електричної енергії», правопорушеннями на ринку електричної енергії є: крадіжка електричної енергії, самовільне підключення до об`єктів електроенергетики, споживання електричної енергії без приладів обліку.

Згідно з пп.7.1 п.7 Розділу VI Кодексу комерційного обліку електричної енергії, затвердженого Постановою НКРЕКП 14 березня 2018 року №311, в редакції станом на час виникнення правовідносин між сторонами, з метою запобігання несанкціонованому втручанню, доступу до елементів або функції настроювання засобів вимірювальної техніки за результатами повірки такі засоби вимірювальної техніки пломбують.

Правилами роздрібного ринку електричної енергії, затверджених Постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 14 березня 2018 року №312, які набрали чинності з 11 червня 2018 року (далі - ПРРЕЕ) і є обов`язковими для виконання усіма учасниками роздрібного ринку, визначено права, обов`язки та відповідальність учасників роздрібного ринку електричної енергії.

Згідно з пп.1.1.2 п.1.1. ПРРЕЕ, індикатор дії впливу постійного (змінного) магнітного або електричного полів (далі - індикатор) - пристрій, встановлений на/у лічильнику електричної енергії, призначений для фіксації впливу на лічильник постійного (змінного) магнітного або електричного полів, що призвів до змін у роботі лічильника.

Згідно з пп.6 п.5.5.5. ПРРЕЕ, споживач електричної енергії зобов`язаний забезпечувати належний технічний стан та безпечну експлуатацію своїх електроустановок та електроприладів згідно з вимогами нормативно-технічних документів та нормативно-правових актів України.

Відповідно до положень п.2.3.4. ПРРЕЕ, відповідальність за збереження і цілісність засобів комерційного обліку електричної енергії та пломб (відбитків їх тавр) відповідно до акта про пломбування покладається на власника (користувача) електроустановки або організацію, на території (у приміщенні) якої вони встановлені.

Положеннями пп. 20 п.5.5.5 ПРРЕЕ визначено, що споживач електричної енергії зобов`язаний не допускати безоблікового користування електричною енергією від технологічних електричних мереж споживача, а також відшкодовувати збитки, завдані оператору системи та/або споживачу (основному споживачу), у разі виявлення безоблікового користування електричною енергією від технологічних електричних мереж споживача.

У відповідності до пп.3 п.5.1.1 ПРРЕЕ, оператор системи має право проводити обстеження електроустановок споживачів щодо виявлення споживання електричної енергії поза засобами вимірювання та інших порушень, що викликають неправильне вимірювання обсягів споживання електричної енергії.

Відповідно до пп. 12 п.5.1.1 ПРРЕЕ, оператор системи має право складати акти про невідповідність дій (бездіяльності) споживача умовам договору споживача про надання послуг з розподілу (передачі) електричної енергії та порушення вимог законодавства України у сфері енергетики.

Положеннями п.8.2.4. ПРРЕЕ визначено, що у разі виявлення фіксації індикаторами впливу на лічильник електричної енергії постійного (змінного) магнітного або електричного полів (далі - фіксація індикаторами впливу фізичних полів), пошкодження або відсутність індикаторів (за умови наявності акта про пломбування, складеного в порядку, визначеному Кодексом комерційного обліку, або іншого документа, який підтверджує факт встановлення та передачі на збереження індикаторів), а також у разі виявлення представниками оператора системи пошкоджень чи зриву пломб та/або індикаторів, установлених у місцях, указаних в акті про пломбування, або пошкоджень відбитків тавр на цих пломбах, пошкодження розрахункових засобів вимірювальної техніки, явних ознак втручання в параметри розрахункових засобів вимірювальної техніки з метою зміни їх показів, самовільних підключень до електричних мереж розрахунок обсягу електричної енергії, який підлягає оплаті, здійснюється відповідно до порядку, визначеного главою 8.4 розділу VIII ПРРЕЕ.

Згідно з п.8.2.5. ПРРЕЕ, у разі виявлення під час контрольного огляду або технічної перевірки уповноваженим представником оператора системи, від якого споживач одержує електричну енергію, порушень цих Правил, у тому числі фактів безоблікового споживання електричної енергії, на місці виявлення порушення у присутності споживача (представника споживача) або іншої особи, яка допустила представників оператора системи на об`єкт (територію) споживача для проведення перевірки, оформлюється акт про порушення згідно з формою, наведеною в додатку 9 до цих Правил.

В акті про порушення мають бути зазначені зміст виявленого порушення з посиланням на відповідні пункти цих Правил необхідні для визначення обсягу та вартості не облікованої електричної енергії параметри, що характеризують електроустановку споживача, схему підключення електроустановки споживача та її графічне зображення із зазначенням, ЕІС код площадки комерційного обліку, за якою виявлено порушення (за наявності), та у разі виявлення порушень, зазначених у пункті 8.4.2 глави 8.4 цього розділу:

- меж балансової належності;

- перерізів та матеріалу всіх проводів (кабелів), наявних у схемі підключення;

- номінальної сили струму спрацювання комутаційних апаратів, задіяних у схемі підключення;

- фазування лічильника на дату оформлення акта про порушення.

Особа, яка допустила представників оператора системи на об`єкт (територію) споживача для проведення перевірки, має пред`явити представникам оператора системи документ, що посвідчує її особу. Відповідні дані, що посвідчують особу, зазначаються в акті про порушення (крім випадку складення акта у присутності споживача). У разі відмови особи, яка допустила представників оператора системи на об`єкт (територію) споживача для проведення перевірки, пред`являти представникам оператора системи документ, що посвідчує її особу, відповідна відмова особи має фіксуватися відеозйомкою, про що зазначається в акті про порушення.

Споживачі, представники оператора системи, інші особи, присутні при перевірці, під час здійснення перевірки електроустановок мають право здійснювати фото- та відеозйомку для фіксації виявлених порушень та/або відмови споживача (представника споживача або іншої особи, яка допустила представників оператора системи на об`єкт (територію) споживача для проведення перевірки) підписувати акт про порушення та пред`являти документ, що посвідчує його особу, про що зазначається в акті про порушення.

Акт про порушення складається у двох примірниках, один з яких передається або надсилається споживачеві.

Акт про порушення підписується представником (представниками) оператора системи, який (які) брали участь у перевірці, та споживачем (представником споживача) або іншою особою, яка допустила представників оператора системи на об`єкт (територію) споживача для проведення перевірки.

У разі відмови споживача (представника споживача або іншої особи, яка допустила представників оператора системи на об`єкт (територію) споживача для проведення перевірки) підписати акт про порушення або залишення ним місця порушення в акті про порушення робиться відповідний запис. У цьому разі акт про порушення вважається дійсним, якщо його підписали більше одного уповноваженого представника оператора системи та незаінтересована особа (представник житлово-експлуатаційної організації, балансоутримувача або управителя будинку, виборна особа будинкового, вуличного, квартального чи іншого органу самоорганізації населення або представник органу місцевого самоврядування, інший споживач тощо) за умови посвідчення цієї особи або більше одного уповноваженого представника оператора системи, а відмова споживача (представника споживача або іншої особи, яка допустила представників оператора системи на об`єкт (територію) споживача для проведення перевірки) підписувати акт про порушення підтверджується відеозйомкою.

Відповідно до п.8.2.6. ПРРЕЕ, на підставі акта про порушення уповноваженими представниками оператора системи під час засідань комісії з розгляду актів про порушення визначаються обсяг необлікованої електричної енергії та сума завданих споживачем збитків.

Рішення комісії оформлюється протоколом, копія якого видається споживачу.

У разі причетності споживача до порушення цих Правил у протоколі зазначаються відомості щодо обсягу та вартості необлікованої електричної енергії. В такому разі разом з протоколом споживачу надаються розрахунок обсягу та вартості необлікованої електричної енергії з посиланням на відповідні пункти глави 8.4 Розділу VIII ПРРЕЕ та розрахункові документи для оплати необлікованої електричної енергії та/або збитків.

Відповідно до положень п.8.4.1. ПРРЕЕ, у разі своєчасного (до виявлення порушення представниками оператора системи) письмового повідомлення споживачем оператора системи про виявлені ним пошкодження засобів вимірювальної техніки, пошкодження або зрив пломб та/або пристроїв (шафи обліку, захисної панелі тощо), на яких встановлені такі пломби та які закривають доступ до струмоведучих частин схеми (вузла) обліку (за умови відсутності явних ознак втручання в роботу засобів вимірювальної техніки) чи пошкодження індикатора (за умови наявності активного елемента індикатора) або спрацювання індикатора (за умови відсутності підтвердження заводом виробником індикатора факту його спрацювання внаслідок дії магнітного поля) положення цієї глави не застосовуються.

Згідно з положеннями п.8.4.4 ПРРЕЕ, факт пошкодження пломб та/або індикаторів, та/або засобів вимірювальної техніки, факт втручання споживача в роботу засобів вимірювальної техніки, крім випадків спрацювання індикаторів (фіксації індикаторами впливу фізичних полів), має бути підтверджений експертизою, проведеною спеціалізованою організацією (підприємством), яка має право на її проведення відповідно до законодавства.

Відповідно до ст.81 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Відповідач ОСОБА_1 є споживачем електричної енергії за адресою: АДРЕСА_1 , де було виявлено порушення Правил роздрібного ринку електричної енергії. Внаслідок самовільного підключення електропроводки до електромережі, що не є власністю оператора системи розподілу, з порушення схеми обліку відповідачем завдано збитки позивачеві на суму 17878 грн. 55 коп. Борг за необліковану електричну енергію останній в добровільному порядку не сплачує. Наведений позивачем розрахунок боргу відповідачем не спростовано. При цьому, особа, яка завдала шкоди, звільняється від її відшкодування, якщо доведе, що шкоди завдано не з її вини.

Протягом розгляду цивільної справи відповідач, з огляду на вимоги ст. ст. 12, 81 ЦПК України, не скористався своїми процесуальними правами та не надав до суду жодного належного та допустимого доказу, який би містив інформацію щодо предмету доказування в спростування заявлених до нього позовних вимог, а, відтак, несе ризик настання наслідків, пов`язаних із невчиненням відповідних процесуальних дій, в даному випадку ухвалення заочного рішення на підставі наявних у справі доказів.

Отже, оцінюючи належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності, ураховуючи все викладене вище, суд приходить до висновку, що позовні вимоги є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню, а заборгованість по вартості необлікованої електричної енергії у розмірі 17878 грн. 55 коп. беззаперечно підлягає стягненню з відповідача на користь позивача.

Відповідно до ст. 141 ЦПК України судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Позивачем при подачі позову сплачено 2684 грн. 00 коп. судового збору (а. с. 5), що, із врахуванням задоволення позову повністю та положень ст. 141 ЦПК України, є підставою для стягнення судового збору у вказаному розмірі із відповідача ОСОБА_1 на користь позивача. Докази на підтвердження звільнення відповідача від сплати судового збору суду не подані.

Керуючись ст. ст. 1, 3, 26 Закону України "Про електроенергетику", ст.77 Закону України «Про ринок електричної енергії», ст.ст. 22, 1212, 1166 ЦК України, керуючись ст.141, 247, 263-265, 273, 279, 280-281, 354 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Позовні вимоги акціонерного товариства «Чернігівобленерго» в особі відокремленого підрозділу АТ «Чернігівобленерго» Ніжинського РЕМ до ОСОБА_1 про стягнення вартості необлікованої електричної енергії задовольнити у повному обсязі.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь акціонерного товариства «Чернігівобленерго» в особі відокремленого підрозділу АТ «Чернігівобленерго» Ніжинського РЕМ вартість необлікованої електричної енергії в сумі 17878 (сімнадцять тисяч вісімсот сімдесят вісім) грн. 55 коп.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь акціонерного товариства «Чернігівобленерго» в особі відокремленого підрозділу АТ «Чернігівобленерго» Ніжинського РЕМ судовий збір в сумі 2684 (дві тисячі шістсот вісімдесят чотири) грн. 00 коп.

Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

У разі залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення, заочне рішення може бути оскаржене в загальному порядку, встановленому ЦПК України. У цьому разі строк на апеляційне оскарження рішення починає відраховуватися з дати постановлення ухвали про залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення.

Позивач має право оскаржити заочне рішення в загальному порядку, встановленому ЦПК України.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених цим Кодексом, не подана заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Відомості про учасників справи:

позивач: акціонерне товариство «Чернігівобленерго» в особі відокремленого підрозділу АТ «Чернігівобленерго» Ніжинського РЕМ, адреса місцезнаходження: 16600, м. Ніжин Чернігівської області, вул. Васильківська, 36, код згідно з ЄДРПОУ 14254603;

відповідач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_2 , АДРЕСА_3 .

Повний текст судового рішення складено 14 листопада 2023 року.

Суддя Анатолій КРУПИНА

СудНосівський районний суд Чернігівської області
Дата ухвалення рішення15.11.2023
Оприлюднено20.11.2023
Номер документу114977267
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000), з них надання послуг

Судовий реєстр по справі —741/1221/23

Ухвала від 14.11.2023

Цивільне

Носівський районний суд Чернігівської області

Крупина А. О.

Рішення від 15.11.2023

Цивільне

Носівський районний суд Чернігівської області

Крупина А. О.

Ухвала від 19.09.2023

Цивільне

Носівський районний суд Чернігівської області

Крупина А. О.

Ухвала від 07.07.2023

Цивільне

Носівський районний суд Чернігівської області

Крупина А. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні