Постанова
від 28.09.2010 по справі 27/217/09-27/141/10
ДОНЕЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

донецький апеляційний го сподарський суд

Постанова

Іменем України

28.09.2010 р. справа №2 7/217/09-27/141/10

Донецький апеляційний гос подарський суд у складі коле гії суддів:

головуючого: Новікової Р.Г.

суддів Гези Т.Д.

за участю представників:

від позивача: ОСОБА_3 за дов.№3949 від 27.09.2010р.

від відповідача:

від заявника: не з' явився

не з' явився

розглянувши у відкритому

судовому засіданні апеляц ійну скаргу Фізичної особи - підприєм ця ОСОБА_4 м.Київ

на ухвалу господарського с уду Запорізької області

від 04 серпня 2010 року

За заявою Фізичної особи - підприємця ОСОБА_4 м.Київ про скасування рішення пості йно діючого третейського суд у при Товарній біржі «Півден но - Українська біржа нерухо мості»від 11.06.2009р. у справі №5/2/09

у справі №27/217/09-27/141/10(суддя - Дроздова С. С.)

за позовом ОСОБА_5 м. Запоріжжя

до ОСОБА_6 м. Запоріжжя

В С Т А Н О В И В:

Фізична особа - підприє мець ОСОБА_4 м.Київ зверну вся до господарського суду З апорізької області з заявою про скасування рішення пості йно діючого третейського суд у при Товарній біржі «Півден но - Українська біржа нерухо мості»від 11.06.2009р. у справі №5/2/09 за позовом ОСОБА_5 м.Запоріж жя до ОСОБА_6 м.Запоріжжя, я ким визнано за ОСОБА_5 пра во приватної власності на ру хоме майно - лінію з брикету вання відсіву древесного вуг ілля, що зберігається за адре сою: м.Полтава, вул.Старокоте ллівська, 6 на території ДП «Пі дприємство Полтавської випр авної колонії УДДУ ПВП у Полт авській області та зобов' яз ано ОСОБА_6 передати спірн е рухоме майно ОСОБА_5

Ухвалою господарського су ду Запорізької області від 23.0 7.2009р. заява Фізичної особи - пі дприємця ОСОБА_4 прийнята до розгляду.

Запорізьким апеляційним г осподарським судом ухвалою в ід 14.09.2009р. відмовлено у прийнят ті апеляційної скарги позива ча на ухвалу суду першої інст анції від 23.07.2009р. про порушення провадження у справі №27/217/09.

За результатами касаційно го оскарження ухвала апеляці йного господарського суду ві д 14.09.2010р. про відмову у прийнятт і апеляційної скарги залишен а без змін.

09.02.20010р. господарський суд Зап орізької області повернув за яву про скасування рішення т ретейського суду від 11.06.2009р. Фіз ичній особі - підприємцю О СОБА_4, про що винесена відпо відна ухвала.

Після перегляду ухвали міс цевого господарського суду в ід 09.02.2010р. в апеляційному порядк у, зазначена ухвала була скас ована, справа №27/217/09 направлена до господарського суду Запо різької області для подальшо го розгляду.

Господарським судом першо ї інстанції ухвалою від 29.06.2010р. прийнято справу до свого про вадження для розгляду та при своєно справі №27/217/09-27/141/10.

Ухвалою господарського су ду Запорізької області від 04.0 8.2010р. по справі №27/217/09-27/141/10 Фізичній особі - підприємцю ОСОБА_4 повернуто заяву про скасув ання рішення третейського су ду від 11.06.2009р.

Не погодившись з прийнятою ухвалою, Фізична особа - під приємець ОСОБА_4 звернув ся з апеляційною скаргою, в як ій просить скасувати ухвалу господарського суду Запоріз ької області від 04.08.2010р. по спра ві №27/217/09-27/141/10 та справу передати до господарського суду Запор ізької області на розгляд.

Апеляційна скарга мотивов ана тим, що ухвала суду першої інстанції не відповідає дію чому законодавству та фактич ним обставинам справи, прийн ята з порушенням норм процес уального права. Заявник вказ ує, що виходячи з суб' єктног о складу заяви про скасуванн я рішення третейського суду від 11.06.2009р. у справі №5/2/09, компетен тним судом для розгляду дано ї заяви є господарський суд. П ри цьому зазначає, що постано вою Запорізького апеляційно го господарського суду по ці й справі вже була скасована у хвала місцевого господарськ ого суду про повернення заяв и Фізичної особи - підприємц я ОСОБА_4 про скасування с пірного рішення третейськог о суду.

У судовому засіданні від 28.09 .2010р. представник позивача зап еречував проти апеляційної с карги, наполягав на залишенн і ухвали господарського суду Запорізької області без змі н. Відповідач та заявник апел яційної скарги Фізична особа - підприємець ОСОБА_4 у с удове засідання не з' явилис ь, про час та місце проведення якого були повідомлені нале жним чином.

Колегія суддів Донецького апеляційного господарськог о суду відповідно до ст.101 Госп одарського процесуального к одексу України, на підставі в становлених фактичних обста вин, переглядає матеріали го сподарської справи та виклад ені в скарзі доводи щодо заст осування судом при розгляді норм матеріального та процес уального права, що мають знач ення для справи. Апеляційний господарський суд не зв' яз аний доводами апеляційної ск арги і перевіряє законність і обґрунтованість ухвали міс цевого господарського суду у повному обсязі.

Розглянувши матеріали гос подарської справи, апеляційн у скаргу, перевіривши правил ьність застосування судом пе ршої інстанції норм матеріал ьного та процесуального прав а, судова колегія апеляційно ї інстанції встановила.

Спеціальним законом, що рег улює діяльність третейських судів та їх взаємодію із суда ми та іншими державними орга нами є Закон України «Про тре тейські суди», статтею 51 якого визначений порядок оскаржен ня рішень третейських судів.

Відповідно до частини 2 зазн аченої статті Закону, рішенн я третейського суду може бут и оскаржене сторонами, треті ми особами, а також особами, як і не брали участь у справі, у р азі якщо третейський суд вир ішив питання про їх права і об ов' язки, у випадках, передба чених цим Законом, до компете нтного суду відповідно до вс тановлених законом підвідом чості та підсудності справ.

Компетентним судом, до яког о оскаржуються рішення трете йського суду може бути у розу мінні статті 2 Закону України «Про третейські суди»як міс цевий загальний суд, так і міс цевий господарський суд, за м ісцем розгляду справи третей ським судом.

За приписами частині 3 статт і 51 Закону України «Про третей ські суди», підставою для оск арження та скасування рішенн я третейського суду є, зокрем а, вирішення третейським суд ом питання про права та обов' язки осіб, які не брали участь у справі.

Як вбачається з матеріалів справи, Фізична особа - підп риємець ОСОБА_4 м.Київ зве рнувся до господарського суд у Запорізької області з заяв ою про скасування рішення по стійно діючого третейського суду при Товарній біржі «Пів денно - Українська біржа нер ухомості»від 11.06.2009р. у справі №5 /2/09 за позовом ОСОБА_5 м.Запо ріжжя до ОСОБА_6 м.Запоріж жя, яким визнано за ОСОБА_5 право приватної власності н а рухоме майно - лінію з брик етування відсіву древесного вугілля, що зберігається за а дресою: м.Полтава, вул.Старок отеллівська, 6 на території ДП «Підприємство Полтавської в иправної колонії УДДУ ПВП у П олтавській області»та зобов ' язано ОСОБА_6 передати с пірне рухоме майно ОСОБА_5

В якості підстави для зверн ення до господарського суду з відповідною заявою підприє мець вказує на те, що оскаржув аним рішенням третейського суду порушено його право вла сності на спірне рухоме майн о.

Ухвалою господарського су ду Запорізької області від 23.0 7.2009р. заява Фізичної особи - пі дприємця ОСОБА_4 прийнята до розгляду.

Виходячи зі змісту вищевка заної ухвали, господарський суд витребував у постійно ді ючого третейського суду при Товарній біржі «Південно - У країнська біржа нерухомості »справу №5/2/09 за позовом ОСОБ А_5 м.Запоріжжя до ОСОБА_6 м.Запоріжжя про визнання за п озивачем права приватної вла сності на рухоме майно, та виз начив п' ятиденний строк для її направлення з дня отриман ня цієї вимоги третейським с удом.

Зазначена ухвала в силу при писів пункту 9 частини першої статті 129 Конституції України , частини другої статті 11 Зако ну України «Про судоустрій»т а статті 115 Господарського про цесуального кодексу України є обов' язковою на всій тери торій України, в тому числі дл я третейського суду, і її неви конання останнім тягне за со бою загальні наслідки невико нання судових рішень згідно із законодавством України.

Як встановлено ст.90 Господа рського процесуального коде ксу України, у разі порушення законності при вирішенні го сподарського спору або виявл ення недоліків в діяльності підприємства, установи, орга нізації, державного чи іншог о органу, господарський суд в иносить окрему ухвалу, яка на дсилається порушникам.

Якщо при вирішенні господа рського спору господарський суд виявить у діяльності пра цівників підприємств та орга нізацій порушення законност і, що містять ознаки дії, перес лідуваної у кримінальному по рядку, господарський суд над силає про цей факт повідомле ння органам внутрішніх справ чи прокуратури.

При цьому, господарський су д не позбавлений можливості на підставі п.2 ч.2 ст.79 Господар ського процесуального кодек су України зі своєї ініціати ви зупинити провадження по д аній справі та надіслати мат еріали справи до слідчих орг анів.

З доданих до матеріалів спр ави документів вбачається, щ о під час розгляду даної спра ви господарськими судами пер шої та апеляційної інстанції постійно діючий третейський суд при Товарній біржі «Півд енно - Українська біржа неру хомості»витребувану справу №5/2/09 на адресу господарського суду Запорізької області не направив, чим порушив припис и ухвали від 23.07.2010р., які є обов' язковими для виконання.

Слід зазначити, що з аналізу норм чинного законодавства вбачається, що ні Господарсь ким процесуальним кодексом У країни, ні Законом України «П ро третейські суди»не передб ачено можливості повернення господарським судом заяви п ро оскарження рішення третей ського суду, зокрема, з підста в не направлення третейським судом справи до господарськ ого суду на вимогу цього суду .

З огляду на зазначене, госпо дарський суд Запорізької обл асті дійшов неправомірного в исновку щодо повернення заяв и Фізичної особи - підприємц я ОСОБА_4 м.Київ про скасув ання рішення постійно діючог о третейського суду при Това рній біржі «Південно - Украї нська біржа нерухомості»від 11.06.2009р. у справі №5/2/09.

Керуючись ст.ст. 99, 101, 102, п.2 ст.103, п.1, п.4 ст.104, ст.105, ст.106 Господарськ ого процесуального кодексу У країни, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Апеляційну скаргу Фізи чної особи - підприємця ОС ОБА_4 м.Київ на ухвалу господ арського суду Запорізької об ласті 04.08.2010 р. у справі №27/217/09-27/141/10 - за довольнити.

Ухвалу господарського суд у Запорізької області 04.08.2010 р. у справі №27/217/09-27/141/10 - скасувати.

Справу направити на розгля д до господарського суду Зап орізької області.

Постанова набирає законн ої сили з дня її прийняття та м оже бути оскаржена до Вищого господарського суду України у касаційному порядку через Донецький апеляційний госпо дарський суд протягом двадця ти днів.

Головуючий Р.Г. Новік ова

Судді: Р.В. Волков

Т.Д. Геза

Надруковано 7 п римірників: 1 - позивачу; 1- ві дповідачу; 1- заявнику; 1 - трет ейському суду; 1 - у справу, 1 - гос подарському суду; 1 - ДАГС

Дата ухвалення рішення28.09.2010
Оприлюднено06.10.2010
Номер документу11497747
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —27/217/09-27/141/10

Ухвала від 15.11.2010

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Алейникова Т.Г.

Ухвала від 29.06.2010

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Дроздова С.С.

Ухвала від 06.12.2010

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Алейникова Т.Г.

Постанова від 28.09.2010

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Новікова Р.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні