Рішення
від 14.11.2023 по справі 595/1394/23
БУЧАЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 595/1394/23

Провадження № 2/595/293/2023

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14.11.2023

м.Бучач

Бучацький районний суд Тернопільської області

в складі: Головуючого судді Содомори Р.О.,

при секретарі Присташ П.Р.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м.Бучач справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 та ОСОБА_3 про визнання права власності на спадкове майно,

В С Т А Н О В И В :

Позивач ОСОБА_1 звернулася в суд із позовом до ОСОБА_2 , ОСОБА_2 , згідно якого просить суд визнати за нею, в порядку спадкування за законом, після смерті матері ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , та батька ОСОБА_5 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , право власності на житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами по АДРЕСА_1 .

Свої вимоги мотивує тим, що ІНФОРМАЦІЯ_2 помер її батько ОСОБА_5 , та ІНФОРМАЦІЯ_1 померла її мати ОСОБА_4 . Після їх смерті залишилося спадкове майно у виді житлового будинку з господарськими будівлями та спорудами по АДРЕСА_1 . Через відсутність документу, який би за життя спадкодавця посвідчував їх право власності на житловий будинок з надвірними будівлями та спорудами, вона не має змоги оформити право на спадщину в нотаріальній конторі, а тому виникла необхідність встановити право на спадкове майно в судовому порядку.

Представник позивача згідно поданої заяви позов підтримує, просить суд розглядати справу у його відсутності та відсутності позивача. Позов підтримує, просить його задовольнити.

Відповідачі ОСОБА_2 та ОСОБА_2 згідно поданих заяв просять суд розглядати справу у їх відсутності, позов визнають в повному обсязі.

Дослідивши та оцінивши письмові докази, суд встановив наступні обставини:

Відповідно до ч.3ст.211 ЦПК Україниособа, яка бере участь у справі, має право заявити клопотання про розгляд справи за її відсутності.

Відповідно до ч. 2ст.247 ЦПК Україниу разі неявки в судове засідання усіхосіб,які беруть участь у справі, чи в разі якщо відповідно доположеньцьогоКодексурозгляд справи здійснюється судом завідсутностіосіб, які беруть участь у справі, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу нездійснюється.

ІНФОРМАЦІЯ_2 в с.Доброполе Чортківського району Тернопільської області, помер батько позивача ОСОБА_5 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серія НОМЕР_1 , виданим Добропільською сільською радою Бучацького району Тернопільської області.

Після його смерті спадщина відкрилася за законом, та за заповітом, посвідченим 30.11.2009, головою Добропільської сільської ради Бучацького району Тернопільської області.

Спадщину за заповітом, на земельні ділянки, прийняли позивач та відповідачі, що підтверджується заявами про прийняття спадщини, договором про поділ спадкового майна від 16.02.2018, які знаходяться у належним чином завіреній копії спадкової справи № 172/2017.

ІНФОРМАЦІЯ_1 в с.Доброполе Чортківського району Тернопільської області, померла мати позивача ОСОБА_4 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_2 , виданим Бучацьким відділом державної реєстрації актів цивільного стану у Чортківському районі Тернопільської області південно-Західного міжрегіонального управління міністерства юстиції (м.Івано-Франківськ).

Після смерті ОСОБА_4 спадщина відкрилася за законом, та за заповітом, посвідченим 11.07.2018, секретарем Добропільської сільської ради Бучацького району Тернопільської області.

Після її смерті, спадщину за заповітом на земельну ділянку (пай), що знаходиться на території Добропільської сільської ради, з цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, в розмірі 2,28 га, кадастровий номер 6121281600:01:001:0203, прийняв ОСОБА_6 , що підтверджується свідоцтвом про право на спадщину за заповітом, яке знаходиться у належним чином завіреній копії спадкової справи № 233/2022. Позивач ОСОБА_1 від належної їй обов`язкової частки у вказаному спадковому майні відмовилася, що підтверджується її заявою.

Крім того, після смерті ОСОБА_4 спадщина відкрилася за законом, на спадкове майно у виді житлового будинку за адресою АДРЕСА_1 . вказаний житловий будинок належав ОСОБА_4 на праві власності, що підтверджується довідкою № 173 від 29.05.2023, виданою Бучацькою міською радою.

Згідно довідки № 03-20/760 від 28.04.2023, виданої Бучацькою міською радою, згідно відомостей у по господарській книзі Доюропільської сільської ради за 1986-1990 роки у домогосподарстві ОСОБА_5 станом на 01.07.1990 року за адресою АДРЕСА_1 , зареєстровані: ОСОБА_5 - голова сім`ї, ОСОБА_4 дружина, ОСОБА_2 дочка, ОСОБА_2 син, ОСОБА_7 онук.

Позивач є спадкоємцем за законом першої черги, в 6-місячний строк з дня смерті спадкодавця прийняла спадщину, шляхом подачі заяви про прийняття спадщини, що підтверджується заявою про прийняття спадщини, яка знаходиться у належним чином завіреній копії спадкової справи № 233/2022.

Також, у даній спадковій справі наявні заяви відповідачів ОСОБА_2 та ОСОБА_2 , які відмовилися від прийняття спадщини після смерті матері ОСОБА_4 .

Із свідоцтва про народження серії НОМЕР_3 вбачається, що позивач ОСОБА_1 народилася ІНФОРМАЦІЯ_3 , батьками її є: батько ОСОБА_5 , та мати ОСОБА_4

02 травня 1981 року позивач уклала шлюбу із ОСОБА_8 та змінила прізвище з « ОСОБА_9 » на « ОСОБА_10 », що підтверджується свідоцтвом про укладення шлюбу серії НОМЕР_4 .

Відповідно до інформації № 206/01-14 від 18.05.2023, наданої приватни нотаріусом Чортківського районного нотаріального округу Усик Г.Я. вбачається, що у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно інформація щодо зареєстрованих прав власності спадкодавців на майно відсутня, тому пропонує звернутися до суду для вирішення даного питання.

Правовою позицією, що висловлена Верховним Судом України по справі №6-137цс13 визначено, що право власності на житловий будинок набувається у порядку, який був чинним на час завершення його будівництва. З 1966 року питання набуття права власності регулювались Указом Президії Верховної Ради СРСР від 26.08.1948 року «Про громадян на купівлю і будівництво індивідуальних житлових будинків» і прийнятою відповідно до цьогоуказу постановоюРади Міністрів СРСР від 26.08.1948 року «Про порядок застосування Указу Президії Верховної Ради СРСР від 26.08.1948 року «Про право громадян на купівлю і будівництво індивідуальних житлових будинків», які зокрема, визначали умови та правові наслідки будівництва. Отже, за вказаними Указом та Постановою підставою виникнення у громадян права власності на житловий будинок був сам факт збудування ним цього будинку з додержанням вимог зазначених актів законодавства та прийняття будинку в експлуатацію. Ці правові акти не пов`язували виникнення права власності на житловий будинок із проведенням його реєстрації.

Відповідно до Інструкції про порядок реєстрації будинків та домоволодінь у містах і селищах міського типу Української РСР, що була затверджена Міністерством комунального господарства Української РСР 31.01.1966 року (втратила чинність на підставіНаказу Держжитлокомунгоспу №56 від 13.12.1995 року), будинки і домоволодіння, що розташовані в сільських населених пунктах, які адміністративно підпорядковані містам або селищам міського типу, але до них не приєднані, реєстрації не підлягали.

Згідно п. 2 ч. 1ст. 16 ЦК України, способами захисту цивільних прав та інтересів можуть бути визнання права.

Відповідно дост. 392 ЦК України, власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Відповідно до ст.1261 ЦК України у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Згідно з частини першої статті 1268ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

При цьому у положенні п. 3.1 Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ «Про судову практику розгляду цивільних справ про спадкування» від 16.05.2013 року за №24-753/0/4-13, роз`яснено, що право власності спадкоємця на спадкове майно підлягає захисту в судовому порядку шляхом його визнання у разі, якщо таке право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності (ст. 392 ЦК України). Визнання права власності на спадкове майно в судовому порядку є винятковим способом захисту, що має застосовуватися, якщо існують перешкоди для оформлення спадкових прав у нотаріальному порядку.

Враховуючи вищенаведені вимоги закону та встановлені обставини справи, визнання позову відповідачами, а також те, що ОСОБА_1 не може реалізувати своїх спадкових прав, а тому її право підлягає захисту в судовому порядку, шляхом визнання за нею права власності на житловий будинок з надвірними будівлями та спорудами, який розташований по АДРЕСА_1 .

Керуючись ст.ст.12,81,263-265 ЦПК України, ст.ст.1220-1223,1261 ЦК України, суд,

УХВАЛИВ :

Позов задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 право власності на спадкове майно за законом, що залишилося після смерті матері ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , та після смерті батька ОСОБА_5 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , а саме на житловий будинок знадвірнимибудівлями та спорудами, що знаходиться по АДРЕСА_1 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Тернопільського апеляційного суду шляхом подачі у 30-денний строк з дня проголошення рішення, апеляційної скарги. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом тридцяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Суддя: Р. О. Содомора

СудБучацький районний суд Тернопільської області
Дата ухвалення рішення14.11.2023
Оприлюднено20.11.2023
Номер документу114978111
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за законом.

Судовий реєстр по справі —595/1394/23

Рішення від 14.11.2023

Цивільне

Бучацький районний суд Тернопільської області

Содомора Р. О.

Ухвала від 20.10.2023

Цивільне

Бучацький районний суд Тернопільської області

Содомора Р. О.

Ухвала від 03.10.2023

Цивільне

Бучацький районний суд Тернопільської області

Содомора Р. О.

Ухвала від 08.08.2023

Цивільне

Бучацький районний суд Тернопільської області

Федорончук В. Б.

Ухвала від 01.08.2023

Цивільне

Бучацький районний суд Тернопільської області

Федорончук В. Б.

Ухвала від 24.07.2023

Цивільне

Бучацький районний суд Тернопільської області

Федорончук В. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні