Ухвала
від 20.11.2023 по справі 202/20305/23
ІНДУСТРІАЛЬНИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 202/20305/23

Провадження № 2/202/4756/2023

ІНДУСТРІАЛЬНИЙ РАЙОННИЙ СУД м. ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

У Х В А Л А

20 листопада 2023 року м. Дніпро

Суддя Індустріального районного суду м. Дніпропетровська Марченко Н.Ю., ознайомившись із матеріалами позовної заяви Приватного акціонерного товариства «Проектний і проектно-конструкторський інститут «МЕТАЛУРГАВТОМАТИКА» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за договором оренди, -

В С Т А Н О В И В:

Приватне акціонерне товариство «Проектний і проектно-конструкторський інститут «МЕТАЛУРГАВТОМАТИКА» звернулося з позовом, в якому просить стягнути з ОСОБА_1 13048 грн. 88 коп., з яких: 10659 грн. 74 коп. заборгованість з орендної плати, 2389 грн. 06 коп. сума боргу з відшкодування комунальних платежів, 7505 грн. 20 коп. пеня, 469 грн. 88 коп. три проценти річних, 1 236 грн. 59 коп. інфляційні втрати.

За загальним правилом відповідно до частини 1 статті 27 ЦПК України позови до фізичної особи пред`являються в суд за зареєстрованим у встановленому законом порядку місцем її проживання або перебування, якщо інше не передбачено законом.

Правила загальної підсудності застосовуються до всіх справ позовного провадження, за винятком тих, для яких ЦПК України встановлює інший вид підсудності.

Статтею 30 ЦПК України для окремих видів позовів встановлено виключну підсудність.

Так, відповідно до частини 1 статті 30 ЦПК України позови, що виникають із приводу нерухомого майна, пред`являються за місцезнаходженням цього майна або основної його частини.

За положеннями статті 181 ЦК України до нерухомого майна належать земельні ділянки, а також об`єкти, розташовані на них, переміщення яких є неможливим без їх знецінення та зміни їх призначення.

У постанові Великої Палати Верховного Суду від 16 лютого 2021 року по справі № 911/2390/18 зазначено, що виключна підсудністьє особливим видом територіальної підсудності, правила якої забороняють застосувати інші норми, що регулюють інші види територіальної підсудності, передбачені в статтях 27-29 ГПК України. Виключна підсудність застосовується до тих спорів, вимоги за якимистосуються нерухомого майна як безпосередньо, так і опосередковано, а спір може стосуватися як правового режиму нерухомого майна, так і інших прав та обов`язків, що пов`язані з нерухомим майном.

Отже правила виключної підсудності застосовуються до позовів з приводу нерухомого майна, а саме з приводу будь-яких вимог, пов`язаних із правом особи на нерухоме майно чи об`єктом яких є нерухоме майно.

В постанові Великої Палати Верховного Суду від 16 травня 2018 року по справі № 640/16548/16-ц було зроблено висновок, що позов про стягнення орендної плати за користування нерухомим майном належить до позовів, які виникають із приводу нерухомого майна.

Також у постанові від 10 квітня 2019 року по справі № 638/1988/17 Верховним Судом було викладено позицію, згідно з якою позов про стягнення заборгованості за надання послуг з утримання нерухомого майна має пред`являтися за місцем знаходження цього майна за правилами виключної підсудності.

Як убачається зі змісту позовної заяви, предметом позову є стягнення заборгованості з орендної плати та комунальних платежів, а також похідні від них вимоги, які стосуються нерухомого майна, яке розташоване за адресою: АДРЕСА_1 .

Тобто правовідносини між сторонами виникли з приводу утримання нерухомого майна, яке розташоване в Соборному районі міста Дніпра.

Отже, зазначена справа Індустріальному районному суду міста Дніпропетровська не підсудна.

Згідно з пунктом 1 частини 1статті 31 ЦПК Українисуд передає справу на розгляд іншому суду, якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду.

Враховуючи вищенаведене, справу необхідно направити за підсудністю до Жовтневого районного суду міста Дніпропетровська.

Керуючись ст. ст.30,31 ЦПК України, суддя

П О С Т А Н О В И В:

Цивільну справу за позовом Приватного акціонерного товариства «Проектний і проектно-конструкторський інститут «МЕТАЛУРГАВТОМАТИКА» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за договором оренди направити за підсудністю до Жовтневого районного суду міста Дніпропетровська.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Дніпровського апеляційного суду у п`ятнадцятиденний строк з дня її складення.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів від дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляд.

Суддя Наталія Марченко

Дата ухвалення рішення20.11.2023
Оприлюднено21.11.2023
Номер документу115013165
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості за договором оренди

Судовий реєстр по справі —202/20305/23

Рішення від 18.04.2024

Цивільне

Жовтневий районний суд м.Дніпропетровська

Антонюк О. А.

Ухвала від 16.01.2024

Цивільне

Жовтневий районний суд м.Дніпропетровська

Антонюк О. А.

Ухвала від 20.11.2023

Цивільне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Марченко Н. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні