Ухвала
від 20.11.2023 по справі 485/1404/23
СНІГУРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №485/1404/23

Провадження № 2-о/485/69/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

про призначення судово-психіатричної експертизи

20 листопада 2023 року м.Снігурівка

Снігурівський районний суд Миколаївської області у складі:

головуючого судді Квєтка І.А.,

присяжних Моісєєвої Т.О., Коваленка О.В.,

секретар судового засідання Семенака А.Г.,

за участю заявника ОСОБА_1 ,

особи, щодо якої вирішується питання, ОСОБА_2 ,

представника ОСОБА_3 ( в режимі відеоконференції),

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку окремого провадження в залі суду м.Снігурівка цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Снігурівська міська рада Миколаївської області, як орган опіки та піклування, про визнання особи недієздатною та встановлення опіки,

встановив:

26 жовтня 2023 року заявник ОСОБА_1 звернувся до суду з вказаною заявою, в якій посилався на таке. ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , є його рідним братом, який має другу групу інвалідності з дитинства. Останній страждає тяжкою розумовою відсталістю, що проявляється слабоумством, яке виражається у примітивних та поверхневих міркуваннях та розладу особистості. У зв`язку з чим, він не може усвідомлювати свої вчинки та керувати ними, потребує постійного стороннього догляду. Враховуючи наявність обставин, що свідчать про хронічний стійкий психічний розлад, заявник просить визнати його рідного брата ОСОБА_2 недієздатним та призначити його опікуном над ним.

У судовому засіданні заявник заяву підтримав. Суду пояснив, що брат є психічно хворим з дитинства, постійний догляд за ним здійснює матір, яка на наданий час за станом здоров`я не може опікуватися братом. Брат з батьками проживає з ним, інших близьких родичів у брата немає.

Особа, щодо якої вирішується питання, ОСОБА_1 пояснив, що над ним опікується мати. Він може самостійно одягтися, поїсти, допомогає батькам по господарству, може придбати у магазині продукти харчування за списком, який надасть матір. Не заперечує, якщо його опікуном буде призначено брата.

Представник особи, стосовно якої розглядається питання адвокат Онищенко Л.В. надала суду клопотання про призначення судово-психіатричної експертизи.

Участини справи заперечень проти клопотання про призначення експертизи не мали.

Розглянувши клопотання представника про призначення судово-психіатричної експертизи, суд прийшов до такого.

Згідно ч. 1 ст. 39 ЦК України фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 105 ЦПК України, призначення експертизи судом є обов`язковим за клопотанням хоча б однієї із сторін, якщо у справі необхідно встановити психічний стан особи.

За даними довідки КП "Снігурівська міська лікарня" від 18 жовтня 2023 року, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , перебуває на "Д" обліку у лікаря-психіатра з 01 січня 1999 року з діагнозом "Розлади особистості і поведінки внаслідок раннього органічного ураження головного мозку із зниженням когнітивних функцій до ступенння помірних когнітивних дисфункцій" та потребує стороннього догляду.

Згідно з довідкою до акта огляду медико-соціальною експертною комісією серії 12 ААГ № 510222, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , встановлено другу групу інвалідності з дитинства безстроково.

Вимогою заяви є визнання ОСОБА_2 недієздатним для встановлення над ним опіки з підстав нерозуміння ним значення своїх дій в силу психічного стану.

З урахуванням того, що в справі є достатньо даних про психічний розлад здоров`я ОСОБА_2 , вирішити питання про те, чи може він розуміти свої дії і керувати ними, вимагає спеціальних знань в області психіатрії, суд вважає за необхідне задовольнити клопотання представника особи, стосовно якої розглядається клопотання - адвоката Онищенко Л.В. та призначити судово-психіатричну експертизу.

Згідно з п. 5 ч. 1 ст. 252 ЦПК України суд може з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадку призначення судом експертизи.

Суд вважає, що у вказаній справі необхідно зупинити провадження, оскільки без отримання висновку експертизи суд буде позбавлений фактичної можливості повно і всебічно з`ясувати обставини справи.

Керуючись статтями 103-105, 252, 258-260 ЦПК України, суд

постановив:

Клопотання представника особи, стосовно якої розглядається заява - адвоката Онищенко Л.В. про призначення судово-психіатричної експертизи у справі задовольнити.

Призначити судово-психіатричну експертизу у справі за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Снігурівська міська рада Миколаївської області, як орган опіки та піклування, про визнання особи недієздатною та встановлення опіки.

На вирішення судово-психіатричної експертизи поставити такі питання:

1.Чи страждає ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , психічним захворюванням? Якщо так, то яким?

2.Чи здатний ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , в зв`язку з захворюванням усвідомлювати значення своїх дій, віддавати звіт своїм діям і керувати ними?

3. Чи необхідний ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , постійний сторонній догляд?

4. Чи здатний ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , за станом свого психічного здоров`я особисто приймати участь у судовому засіданні та надавати пояснення по суті справи?

Проведення експертизи доручити Миколаївській філії судово-психіатричних експертиз Державної установи "Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України" (вул.Корабелів, буд.14-В, м.Миколаїв, 54020).

Зобов`язати ОСОБА_1 доставити в експертну установу ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та надати необхідні документи, на вимогу експертів.

Попередити експерта про кримінальну відповідальність за ст.ст.384,385 КК України.

Надати експерту для проведення експертизи матеріали справи №485/1404/23 провадження № 2-о/485/69/23, оригінал амбулаторної картки, заведеної Снігурівською ЦРЛ хворого ОСОБА_2 , оригінал медико-експертної справи ОСОБА_2 .

На час проведення експертизи провадження у справі зупинити.

Ухвала може бути оскаржена протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення шляхом подачі апеляційної скарги безпосередньо до Миколаївського апеляційного суду.

Суддя І. А. Квєтка

Присяжні:

Моісєєва Т.О.

Коваленко О.В.

Ухвалу складено 20.11.2023 р.

СудСнігурівський районний суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення20.11.2023
Оприлюднено21.11.2023
Номер документу115018948
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —485/1404/23

Рішення від 05.06.2024

Цивільне

Березнегуватський районний суд Миколаївської області

Луста С. А.

Рішення від 05.06.2024

Цивільне

Березнегуватський районний суд Миколаївської області

Луста С. А.

Ухвала від 29.04.2024

Цивільне

Березнегуватський районний суд Миколаївської області

Луста С. А.

Ухвала від 15.04.2024

Цивільне

Снігурівський районний суд Миколаївської області

Квєтка І. А.

Ухвала від 02.04.2024

Цивільне

Снігурівський районний суд Миколаївської області

Квєтка І. А.

Ухвала від 20.11.2023

Цивільне

Снігурівський районний суд Миколаївської області

Квєтка І. А.

Ухвала від 03.11.2023

Цивільне

Снігурівський районний суд Миколаївської області

Квєтка І. А.

Ухвала від 26.10.2023

Цивільне

Снігурівський районний суд Миколаївської області

Квєтка І. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні