Ухвала
від 20.11.2023 по справі 447/3728/23
МИКОЛАЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження №2/447/713/23 Справа №447/3728/23

У Х В А Л А

20.11.2023 суддя Миколаївського районного суду Львівської області Павлів В.Р., розглянувши матеріали позовної заяви ОСОБА_1 до медіа (ЗМІ) «Новини Західної України» («Zahid Net») про недостовірну соціальну інформацію про фізичну особу та відшкодування моральної шкоди,

встановив:

16.11.2023 ОСОБА_1 звернувся в Миколаївський районний суд Львівської області з позовною заявою до медіа (ЗМІ) «Новини Західної України» («Zahid Net») про недостовірну соціальну інформацію про фізичну особу та відшкодування моральної шкоди.

Дана заява не відповідає вимогам ст.ст. 175,176 ЦПК України.

Відповідно до п. 14 постанови Пленуму Верховного Суду України № 1 від 27.02.2009 року «Про судову практику у справах про захист гідності та честі фізичної особи, а також ділової репутації фізичної та юридичної особи» зазначено, що при вирішенні питання про відкриття провадження у справі судам слід звертати увагу на відповідність позовної заяви (заяви) вимогам ЦПК. Така заява має містити, зокрема, відомості про те, в який спосіб була поширена інформація, що порушує особисті немайнові права позивача (заявника), яка саме інформація поширена відповідачем (відповідачами), із зазначенням часу, способу й осіб, яким така інформація повідомлена, інші обставини, які мають юридичне значення, посилання на докази, що підтверджують кожну з таких обставин, а також зазначення способу захисту, в який позивач бажає захистити своє порушене право.

В позовній заяві ОСОБА_1 не вказав, яка саме недостовірна інформація поширена відповідачем принижує його честь та гідність, в чому полягає порушення недоторканості його ділової репутації, не вказано, в чому полягають моральні та душевні страждання та якими діями відповідачу їх завдано, відсутнє посилання на докази, що підтверджують кожну з обставин, на які посилається позивач.

До заяви не долучено квитанції про сплату судового збору або документів, що підтверджують підстави звільнення позивача від сплати судового спору за подання до суду заяви.

Відповідно до ч. 1 та ч. 2 ст. 185 ЦПК України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху, в якій зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху. Якщо ухвала про залишення позовної заяви без руху постановляється з підстави несплати судового збору у встановленому законом розмірі, суд в такій ухвалі повинен зазначити точну суму судового збору, яку необхідно сплатити (доплатити).

Відповідно до ст. 4 ЗУ «Про судовий збір», за подання до суду позовної заяви немайнового характеру, яка подана фізичною особою, сплачується судовий збір в розмірі 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, за подання до суду позовної заяви про захист честі та гідності фізичної особи, ділової репутації фізичної або юридичної особи, а саме про відшкодування моральної шкоди сплачується судовий збір у розмірі 1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб

Відповідно до абз. ч. 3 ст. 6 ЗУ «Про судовий збір» за подання позовної заяви, що має одночасно майновий і немайновий характер, судовий збір сплачується за ставками, встановленими для позовних заяв майнового та немайнового характеру. Позивачем заявлено 2 вимоги:1 вимога майнового характеру та 1 вимога немайнового характеру, а саме:

- вимога про відшкодування моральної шкоди у розмірі 25000 грн. ;

- вимога про спросування недостовірної інформації.

За таких обставин, суд дійшов висновку, що позивачу слід оплатити судовий збір за 2 позовних вимоги.

За вимогу немайнового характеру позивачу слід сплатити судовий збір у розмірі 1073,60 грн. та вимогу майнового характеру судовий збір у розмірі 2684 грн.

За вказаних обставин позовну заяву слід залишити без руху із наданням строку для виправлення недоліків.

Керуючись ст.ст. 95, 177, 185 ЦПК України, суддя,

постановив:

Позовну заяву ОСОБА_1 до медіа (ЗМІ) «Новини Західної України» («Zahid Net») про недостовірну соціальну інформацію про фізичну особу та відшкодування моральної шкоди - залишити без руху, надавши позивачу строк для усунення недоліків протягом п`яти днів з дня отримання ухвали.

У разі невиконання ухвали суду у зазначений строк позовну заяву вважати неподаною та повернути позивачу зі всіма доданими до неї документами.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Павлів В. Р.

Дата ухвалення рішення20.11.2023
Оприлюднено22.11.2023
Номер документу115024368
СудочинствоЦивільне
Сутьфізичну особу та відшкодування моральної шкоди

Судовий реєстр по справі —447/3728/23

Ухвала від 22.02.2024

Цивільне

Миколаївський районний суд Львівської області

Павлів В. Р.

Ухвала від 07.12.2023

Цивільне

Миколаївський районний суд Львівської області

Павлів В. Р.

Ухвала від 20.11.2023

Цивільне

Миколаївський районний суд Львівської області

Павлів В. Р.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні