Ухвала
від 20.11.2023 по справі 906/1240/22
ПІВНІЧНО-ЗАХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПІВНІЧНО-ЗАХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

33001 , м. Рівне, вул. Яворницького, 59

УХВАЛА

про повернення апеляційної скарги

"20" листопада 2023 р. Справа № 906/1240/22

Північно-західний апеляційний господарський суд у складі колегії:

Головуючого судді Саврій В.А.

судді Миханюк М.В.

судді Коломис В.В.

за апеляційною скаргою Фізичної особи - підприємця Нічіпоренка Олександра Віталійовича на ухвалу господарського суду Житомирської області від 30.05.2023 (повний текст - 05.06.2023) у справі №906/1240/22 (Макаревич В.А.)

за заявою Товариства з обмеженою відповідальністю "Екогран" (Житомирська область, м.Малин)

про банкрутство

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою господарського суду Житомирської області від 30.05.2023 у справі №906/1240/22:

- задоволено частково заяву ОСОБА_1 (м.Київ) від 06.03.2023 про визнання грошових вимог до Товариства з обмеженою відповідальністю "Екогран" (Житомирська область, м. Малин).

- визнано грошові вимоги ОСОБА_1 (м.Київ) до Товариства з обмеженою відповідальністю "Екогран" (Житомирська область, м.Малин) на суму 13032,90 грн заборгованості за невиплату середнього заробітку за час вимушеного прогулу, яку віднести до першої черги; 947650 грн заборгованості, яку віднести до четвертої черги, 142654,20 грн заборгованості, яку віднести до четвертої черги та 5368 грн судового збору, яку віднести до першої черги.

- відмовлено у задоволенні грошових вимог ОСОБА_1 (м.Київ) до Товариства з обмеженою відповідальністю "Екогран" (Житомирська область, м.Малин) на суму 341 154 грн пені, 14 267,82 грн інфляційних втрат та 5608,01 грн три проценти річних.

- задоволено заяву ОСОБА_2 про визнання грошових вимог до Товариства з обмеженою відповідальністю "Екогран" (Житомирська область, м.Малин) від 24.03.2023.

- визнано грошові вимоги ОСОБА_2 до Товариства з обмеженою відповідальністю "Екогран" (Житомирська область, м.Малин) на суму 108050 грн заборгованості, яку віднести до четвертої черги та 5368 грн судового збору, яку віднести до першої черги.

- задоволено заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Техносмарт Україна" (м.Житомир) від 21.03.2023 №20230321-02 про визнання грошових вимог до Товариства з обмеженою відповідальністю "Екогран" (Житомирська область, м.Малин).

- визнано грошові вимоги Товариства з обмеженою відповідальністю "Техносмарт Україна" (м.Житомир) до Товариства з обмеженою відповідальністю "Екогран" (Житомирська область, м. Малин) на суму 21000 грн заборгованості, яку віднести до четвертої черги та 5 368 грн судового збору, яку віднести до першої черги.

- задоволено частково заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Аренпі Груп" (м. Київ) №200 від 21.03.2023 про визнання грошових вимог до Товариства з обмеженою відповідальністю "Екогран" (Житомирська область, м.Малин).

- визнано грошові вимоги Товариства з обмеженою відповідальністю "Аренпі Груп" (м.Київ) до Товариства з обмеженою відповідальністю "Екогран" (Житомирська область, м.Малин) на суму 1570000 грн заборгованості, яку віднести до четвертої черги та 5368 грн судового збору, яку віднести до першої черги.

- відмовлено Товариству з обмеженою відповідальністю "Аренпі Груп" (м.Київ) у визнанні грошових вимог до Товариства з обмеженою відповідальністю "Екогран" (Житомирська область, м.Малин) на суму 275000 грн заборгованості.

- задоволено заяву "Т.І.С. (Тренд Інвестмент Системс) Лімітед" (Республіка Кіпр) про визнання грошових вимог до Товариства з обмеженою відповідальністю "Екогран" (Житомирська область, м. Малин) від 21.03.2023р.

- визнано грошові вимоги "Т.І.С. (Тренд Інвестмент Системс) Лімітед" (Республіка Кіпр) до Товариства з обмеженою відповідальністю "Екогран" (Житомирська область, м. Малин) на суму 59103943,07 грн заборгованості, яку віднести до четвертої черги та 5368 грн судового збору, яку віднести до першої черги.

- задоволено заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Українські рисові системи груп" №15/05-23 від 15.05.2023 про визнання грошових вимог до Товариства з обмеженою відповідальністю "Екогран" (Житомирська область, м. Малин)

- визнано грошові вимоги Товариства з обмеженою відповідальністю "Українські рисові системи груп" на суму 260000 грн заборгованості, яку віднести до четвертої черги та 5368 грн судового збору, яку віднести до першої черги.

- задоволено заяву Головного управління ДПС у Житомирській області (м. Житомир) від 21.03.2023 №1319/06-30-13-04 про визнання грошових вимог до Товариства з обмеженою відповідальністю "Екогран" (Житомирська область, м. Малин)

- визнано грошові вимоги Головного управління ДПС у Житомирській області" на суму 131867,70 грн заборгованості, яку віднести до третьої черги та 5368 грн судового збору, яку віднести до першої черги.

Не погоджуючись з винесеною ухвалою Фізична особа - підприємець Нічіпоренко Олександр Віталійович звернувся до Північно-західного апеляційного господарського суду із апеляційною скаргою в якій просить суд скасувати ухвалу в частині задоволення вимог Товариства з обмеженою відповідальністю «Аренпі Груп» та постановити в цій частині нове судове рішення, яким відмовити в задоволенні заяви Товариства з обмеженою відповідальністю «Аренпі Груп» про визнання грошових вимог до Товариства з обмеженою відповідальністю «Екогран».

Листом від 28.09.2023 матеріали справи №906/1240/22 витребувано з господарського суду Житомирської області.

13.10.2023 матеріали справи надійшли до суду апеляційної інстанції.

Ухвалою Північно-західного апеляційного господарського суду від 17.10.2023 апеляційну скаргу Фізичної особи - підприємця Нічіпоренка Олександра Віталійовича на ухвалу господарського суду Житомирської області від 30.05.2023 у справі №906/1240/22 залишено без руху. Запропоновано скаржнику у строк протягом десяти днів з дня отримання копії даної ухвали усуненути встановлені недоліки апеляційної скарги, а саме: надати докази сплати судового збору в розмірі 8052,00 грн.

13.11.2023 на адресу апеляційного суду від апелянта надійшло клопотання про відкликання апеляційної скарги на ухвалу господарського суду Житомирської області від 30.05.2023 у справі №906/1240/22.

Розглянувши вказане клопотання, колегія суддів зазначає наступне.

Однією із базових засад господарського судочинства законодавцем визначено принцип диспозитивності та закріплено його у статті 14 Господарського процесуального кодексу України, яка визначає обов`язок суду здійснювати розгляд справ не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до процесуального закону, в межах заявлених нею вимог та на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цих Кодексом випадках.

Реалізація принципу диспозитивності у господарському судочинстві пов`язується безпосередньо з волевиявленням осіб, які беруть участь у справі, та забезпечується гарантією права на звернення до господарського суду в установленому законом порядку.

Сутність принципу диспозитивності зводиться до надання законодавством учасникам процесу вільно користуватися своїми процесуальними правами, тому учасники процесу самостійно вирішують питання звернення до суду з заявами, клопотаннями тощо. Особа, що звертається до суду, не може бути примушена до здійснення її прав без її на те волі.

Принцип диспозитивності процесуального права - це основна ідея, що втілює свободу учасників процесу, які мають у справі матеріально-правовий та процесуальний інтерес здійснювати свої матеріальні права для захисту суб`єктивних прав і охоронюваних законом інтересів засобами, встановленими процесуальним законодавством. У принципі диспозитивності закладено вольову ознаку щодо використання або відмови від використання особою свого матеріального чи процесуального права; зазначений принцип завжди визначає початкову частину кожної стадії судового процесу та є поштовхом для судового процесу.

Процесуальний принцип диспозитивності відповідає принципу особистої ініціативи. Особи, які беруть участь у справі, і насамперед заявники, мають право розпоряджатися своїми матеріальними правами, з приводу яких йде спір у суді, а також процесуальними засобами їх захисту.

Відповідно до ч.3 ст.266 ГПК України, особа, яка подала апеляційну скаргу, має право відкликати її до постановлення ухвали про відкриття апеляційного провадження.

Згідно з п.2 ч.5 ст.260 ГПК України апеляційна скарга не приймається до розгляду і повертається судом апеляційної інстанції також, якщо до постановлення ухвали про відкриття апеляційного провадження особа, яка подала скаргу, подала заяву про її відкликання.

З огляду на вищенаведені норми процесуального закону та беручи до уваги принцип диспозитивності у господарському судочинстві, колегія суддів зауважує, що учасники справи на власний розсуд користуються наданими їм процесуальними правами, в тому числі апелянт правом на відкликання поданої ним апеляційної скарги, що є підставою для повернення останньої без розгляду.

Відповідно до ч.6 ст.266 ГПК України, суд апеляційної інстанції має право не приймати відмову від скарги або її відкликання з підстав, визначених у частині п`ятій статті 191 цього Кодексу.

За умовами ч.5 ст.191 ГПК України суд не приймає відмову позивача від позову, визнання позову відповідачем у справі, в якій особу представляє її законний представник, якщо його дії суперечать інтересам особи, яку він представляє.

Суд апеляційної інстанції враховує, що клопотання про відкликання апеляційної скарги підписано самим апелянтом - Фізичною особою - підприємцем Нічіпоренком Олександром Віталійовичем, а тому відкликання апеляційної скарги не суперечить його інтересам та та є волевиявленням самого апелянта.

Враховуючи, що клопотання про відкликання апеляційної скарги подано до постановлення ухвали про відкриття апеляційного провадження, а також беручи до уваги те, що право апелянта на відкликання поданої ним апеляційної скарги надано останньому процесуальним законом, при цьому такі дії не суперечать чинному законодавству і не порушують права чи охоронювані законом інтереси інших учасників судового процесу, колегія суддів дійшла висновку про наявність правових підстав для його задоволення та відповідно повернення апеляційної скарги Фізичної особи - підприємця Нічіпоренка Олександра Віталійовича на ухвалу господарського суду Житомирської області від 30.05.2023 у справі №906/1240/22 на підставі п.2 ч.5 ст.260 ГПК України.

Керуючись ст.ст.191, 234, 260, 266 ГПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

1. Клопотання Фізичної особи - підприємця Нічіпоренка Олександра Віталійовича про відкликання апеляційної скарги задоволити.

2. Повернути Фізичній особі - підприємцю Нічіпоренку Олександру Віталійовичу апеляційну скаргу на ухвалу господарського суду Житомирської області від 30.05.2023 у справі №906/1240/22.

3. Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддями та може бути оскаржена в касаційному порядку.

Головуючий суддя Саврій В.А.

Суддя Миханюк М.В.

Суддя Коломис В.В.

Дата ухвалення рішення20.11.2023
Оприлюднено22.11.2023
Номер документу115025877
СудочинствоГосподарське
Сутьбанкрутство

Судовий реєстр по справі —906/1240/22

Ухвала від 05.02.2024

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Макаревич В.А.

Ухвала від 01.02.2024

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Макаревич В.А.

Ухвала від 16.01.2024

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Макаревич В.А.

Ухвала від 12.01.2024

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Макаревич В.А.

Ухвала від 12.01.2024

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Макаревич В.А.

Ухвала від 14.12.2023

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Макаревич В.А.

Ухвала від 14.12.2023

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Макаревич В.А.

Ухвала від 14.12.2023

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Макаревич В.А.

Ухвала від 14.12.2023

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Макаревич В.А.

Ухвала від 14.12.2023

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Макаревич В.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні