Ухвала
від 20.11.2023 по справі 642/8054/19
КАСАЦІЙНИЙ КРИМІНАЛЬНИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 листопада 2023 року

м. Київ

Справа № 642/8054/19

Провадження № 51 - 6927 впс 23

Верховний Суд колегією суддів Другої судової палати Касаційного кримінального суду у складі:

головуючого ОСОБА_1 ,

суддів ОСОБА_2 , ОСОБА_3 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання прокурора у кримінальному провадженні ОСОБА_4 про направлення матеріалів кримінального провадження № 642/8054/19 за обвинуваченням ОСОБА_5 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст. 190 ч. 3 КК України, з одного суду до іншого в межах юрисдикції різних апеляційних судів,

встановив:

До Верховного Суду в порядку ст. 34 КПК надійшло клопотання прокурора про направлення матеріалів вказаного кримінального провадження з Київського районного суду м. Полтави до Ленінського районного суду м. Харкова.

Клопотання мотивовано тим, що на підставі розпорядження Голови Верховного Суду від 14.03.2022 № 7/0/9-22 «Про зміну територіальної підсудності судових справ в умовах воєнного стану» з Ленінського районного суду м. Харкова до Київського районного суду м. Полтави надійшло кримінальне провадження щодо ОСОБА_5 , проте підготовче судове засідання не проведено, судовий розгляд не розпочато. Згідно обвинувального акту кримінальне правопорушення вчинено ОСОБА_5 на території Холодногірського району м. Харкова, що знаходиться в межах територіальної юрисдикції Ленінського районного суду м. Харкова. Крім того, усі учасники кримінального провадження проживають у м. Харкові, і ця обставина, на думку прокурора, є виключною у цьому кримінальному провадженні.

Учасникам судового провадження повідомлено про час та місце розгляду клопотання. Заперечень та заяв про відкладення розгляду клопотання від учасників судового провадження, які не прибули в судове засідання, не надійшло.

Заслухавши доповідь судді, перевіривши наведені у клопотанні доводи та матеріали провадження, колегія суддів дійшла до наступного висновку.

Відповідно до ст. 34 ч. 3 КПК України питання про направлення кримінального провадження з одного суду до іншого в межах юрисдикції різних апеляційних судів, а також про направлення провадження з одного суду апеляційної інстанції до іншого вирішується колегією суддів Касаційного кримінального суду Верховного Суду за поданням суду апеляційної інстанції або за клопотанням сторін чи потерпілого не пізніше п`яти днів з дня внесення такого подання чи клопотання, про що постановляється вмотивована ухвала.

Відповідно до вимог, передбачених ст. 34 ч. 1 КПК України, кримінальне провадження передається на розгляд іншого суду, якщо: до початку судового розгляду виявилося, що кримінальне провадження надійшло до суду з порушенням правил територіальної підсудності; після задоволення відводів (самовідводів) чи в інших випадках неможливо утворити склад суду для судового розгляду; обвинувачений чи потерпілий працює або працював у суді, до підсудності якого належить здійснення кримінального провадження; ліквідовано суд або з визначених законом підстав припинено роботу суду, який здійснював судове провадження.

Відповідно до ст. 34 ч. 1 абзац 6 КПК України до початку судового розгляду у виняткових випадках кримінальне провадження (крім кримінальних проваджень, що надійшли на розгляд Вищого антикорупційного суду) з метою забезпечення оперативності та ефективності кримінального провадження може бути передано на розгляд іншого суду за місцем проживання обвинуваченого, більшості потерпілих або свідків, а також у разі неможливості здійснювати відповідним судом правосуддя (зокрема, надзвичайні ситуації техногенного або природного характеру, епідемії, епізоотії, режим воєнного, надзвичайного стану, проведення антитерористичної операції чи здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях).

Указом Президента України від 24 лютого 2022 року № 64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні» було введено воєнний стан, який на даний час продовжено.

Як убачається з матеріалів клопотання та відповіді, наданої Київським районним судом м. Полтави на запит Верховного Суду, в провадженні цього місцевого суду перебуває кримінальне провадження № 642/8054/19 за обвинуваченням ОСОБА_5 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст. 190 ч. 3 КК України. Судовий розгляд вказаного кримінального провадження на даний час не розпочато. Підготовче судове засідання неодноразово відкладалося, в тому числі у зв`язку з неявкою сторін, і наступне підготовче судове засідання призначено на 12 грудня 2023 року.

Розпорядженням Голови Верховного Суду № 65 від 17 листопада 2022 року відновлено територіальну підсудність судових справ Ленінського районного суду м. Харкова з 23 листопада 2022 року.

Знаявної в матеріалах провадження інформації вбачається, що обвинувачений, потерпілий та свідки у даному кримінальному провадженні проживають у м. Харкові та Харківській області, а саме за адресами, які знаходяться на значній відстані від Київського районного суду м. Полтави, на розгляді якого на теперішній час перебуває вказане кримінальне провадження.

Крім того, відповідно до обвинувального акту інкриміноване ОСОБА_5 кримінальне правопорушення вчинене в межах територіальної юрисдикції Ленінського районного суду м. Харкова.

Таким чином, наведені у клопотанні прокурора доводи є обґрунтованими та свідчать про наявність підстав вважати, що зазначені обставини є винятковими у розумінні ст. 34 КПК України, виконання яких забезпечить оперативність та ефективність розгляду вказаного кримінального провадження.

Виходячи зі змісту положень кримінального процесуального закону щодо виняткових випадків та з огляду на викладене, колегія суддів вважає за необхідне задовольнити клопотання прокурора у кримінальному провадженні ОСОБА_4 і направити кримінальне провадження щодоОСОБА_5 до Ленінського районного суду м. Харкова.

Керуючись ст. 34 КПК України, Суд

постановив:

Клопотання прокурора у кримінальному провадженні ОСОБА_4 задовольнити.

Кримінальне провадження № 642/8054/19 за обвинуваченням ОСОБА_5 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст. 190 ч. 3 КК України, направити з Київського районного суду м. Полтави до Ленінського районного суду м. Харкова.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Судді:

ОСОБА_1 ОСОБА_2 ОСОБА_3

СудКасаційний кримінальний суд Верховного Суду
Дата ухвалення рішення20.11.2023
Оприлюднено21.11.2023
Номер документу115031339
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —642/8054/19

Ухвала від 05.06.2024

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Пашнєв В. Г.

Ухвала від 15.05.2024

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Пашнєв В. Г.

Ухвала від 20.02.2024

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Пашнєв В. Г.

Ухвала від 20.11.2023

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Наставний Вячеслав Володимирович

Ухвала від 05.06.2023

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Калько О. С.

Ухвала від 23.02.2022

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Гримайло А. М.

Ухвала від 19.08.2021

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Гримайло А. М.

Ухвала від 18.12.2019

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Гримайло А. М.

Ухвала від 27.11.2019

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Гримайло А. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні