Ухвала
від 09.06.2023 по справі 405/3890/23
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КІРОВОГРАДА

Справа № 405/3890/23

Провадження № 2/405/584/23

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

09 червня 2023 року Суддя Ленінського районного суду м. Кіровограда Іванова Л.А., розглянувши матеріали позовної заяви ОСОБА_1 до товариства з обмеженою відповідальністю «Агро-щит плюс» про встановлення факту трудових відносин та стягнення заробітної плати,-

В С Т А Н О В И В:

Позивач ОСОБА_1 звернулася до Ленінського районного суду м. Кіровограда з позовом, в якому (позові) просить:

встановити факт її ( ОСОБА_1 ) перебування у трудових відносинах з ТОВ «Агро-щит плюс» на посаді заступника директора, в період з 16.04.2016 року по теперішній час;

стягнути з ТОВ «Агро-щит плюс» на її ( ОСОБА_1 ) користь заборгованість по заробітній платі за період з 16.04.2016 року по теперішній час в розмірі 737588 грн.

Крім того, просила звільнити її від сплати судового збору, оскільки вона не працює та не отримує ніяких доходів за останній рік.

Відповідно до положень ст.8Закону України«Про судовийзбір» та ст.136ЦПК України підставою для відстрочення або розстрочення сплати судового збору, зменшення розміру судового збору або звільнення від його сплати є скрутний майновий стан особи.

Дослідивши документи,що додані до позовної заяви, вважаю, що у задоволенні клопотання позивачу ОСОБА_1 про звільнення від сплати судового збору слід відмовити, виходячи з наступного.

Відповідно до ст.1Закону України «Про судовий збір»судовий збір - збір, що справляється на всій території України за подання заяв, скарг до суду, за видачу судами документів, а також у разі ухвалення окремих судових рішень, передбачених цим Законом. Судовий збір включається до складу судових витрат.

Обов`язок осіб, які звертаються до суду, сплачувати судовий збір - це процесуальний обов`язок, визначений нормами процесуального права.

Згідно з ч. ч. 1,3ст.136ЦПК України суд, враховуючи майновий стан сторони, може своєю ухвалою відстрочити або розстрочити сплату судового збору на визначений строк у порядку, передбаченому законом, але не більше як до ухвалення судового рішення у справі.

З підстав, зазначених у частині першій цієї статті, суд у порядку, передбаченому законом, може зменшити розмір належних до сплати судових витрат, пов`язаних з розглядом справи, або звільнити від їх сплати.

Згідно зіст. 8 Закону України «Про судовий збір»враховуючи майновий стан сторони, суд може своєю ухвалою за її клопотанням відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі за такихумов: 1)розмір судовогозбору перевищує5відсотків розмірурічного доходупозивача -фізичної особиза попереднійкалендарний рік;або 2)позивачами є: а)військовослужбовці; б)батьки,які маютьдитину вікомдо чотирнадцятироків абодитину зінвалідністю,якщо іншийз батьківухиляється відсплати аліментів; в)одинокі матері(батьки),які маютьдитину вікомдо чотирнадцятироків абодитину зінвалідністю; г)члени малозабезпеченоїчи багатодітноїсім`ї; ґ)особа,яка дієв інтересахмалолітніх чинеповнолітніх осібта осіб,які визнанісудом недієздатнимичи дієздатністьяких обмежена;або 3) предметом позову є захист соціальних, трудових, сімейних, житлових прав, відшкодування шкоди здоров`ю (ч.1 ст.8 Закону)

Суд може зменшити розмір судового збору або звільнити від його сплати на підставі, зазначеній у частині першій цієї статті (ч.2 ст.8 Закону).

Тим самим, відзначається, що єдиною підставою для відстрочення або розстрочення сплати судового збору, зменшення розміру судового збору або звільнення від його сплати, - є врахування судом майнового стану сторони, тобто фізичної або юридичної особи (наприклад, довідка про доходи, про склад сім`ї, про наявність на утриманні непрацездатних членів сім`ї, банківські документи про відсутність на рахунку коштів, довідка податкового органу про перелік розрахункових та інших рахунків тощо). Клопотання про відстрочення або розстрочення сплати судового збору, зменшення його розміру або звільнення від його сплати може бути викладене в заяві чи скарзі, які подаються до суду, або окремим документом.Особа, яка заявляє відповідне клопотання, згідно зіст.12 ЦПК Україниповинна навести доводи і подати докази на підтвердження того, що її майновий стан перешкоджав (перешкоджає) сплаті нею судового збору у встановленому законодавством порядку і розмірі.

Як вбачається з клопотання про звільнення від сплати судового збору позивач просить звільнити її від сплати судового збору в зв`язку з тим, що вона ( ОСОБА_1 ) не працює, а тому не отримувала доходів протягом року.

При цьому, суд зауважує, що лише констатація заявником факту скрутного матеріального становища без надання доказів на підтвердження цих обставин не може вважатися достатньою підставою для звільнення від сплати судового збору, що узгоджуєтьсязістаттею 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, відповідно до якої, судові процедури повинні бути справедливі для всіх учасників процесу.

Крім того, звертаючись з даним клопотанням, позивач не надала доказів того, що у неїна момент подання позовної заяви про встановлення факту трудових відносин та стягнення заборгованості по заробітній платі дійсно були відсутні кошти для сплати судового збору.

Разом з цим, устатті 129 Конституції Україниоднією із засад судочинства визначено рівність усіх учасників судового процесу перед законом і судом, у зв`язку із цим, саме по собі клопотання позивача ОСОБА_1 про звільнення від сплати судового збору, без підтверджуючих на те документів, не може вважатися достатньою підставою для звільнення останньої від сплати судового збору.

При цьому, відмова у звільненні позивача від сплати судового збору не порушує положення пункту 1статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свободщодо права особи на справедливий суд, оскільки не перешкоджає позивачу ОСОБА_1 у доступі до суду і не ускладнює його таким чином і такою мірою, щоб завдати шкоди самій суті цього права. Судовий збір, його об`єкти та ставки, підстави і порядок сплати, а також умови звільнення від сплати встановлені законом, тобто справляння судового збору переслідує законну мету.

В рішенні Європейського суду з прав людини у справі "Креуз проти Польщі" від 19 червня 2001 року зазначено, що вимога сплати зборів цивільними судами у зв`язку з поданням позовів, які вони мають розглянути, не може вважатися обмеженням права доступу до суду.

Враховуючи, що позивачем не надано достатніх і належних доказів на підтвердження скрутного матеріального становища, суд не вбачає визначених процесуальним законом підстав для задоволення даного клопотання, в зв`язку з чим, позовна заява підлягає залишенню без руху у зв`язку з тим, що в порушення ч. 4 ст. 177 ЦПК України позивачем до позовної заяви не додані документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Судом встановлено, що позивачем пред`явлено позов до суду, який містить дві позовні вимоги, а саме: встановлення факту її ( ОСОБА_1 ) перебування у трудових відносинах з ТОВ «Агро-щит плюс» на посаді заступника директора, в період з 16.04.2016 року по теперішній час та стягнення з ТОВ «Агро-щит плюс» на її ( ОСОБА_1 ) користь заборгованість по заробітній платі за період з 16.04.2016 року по теперішній час в розмірі 737588 грн., що відповідно є вимогою немайнового та майнового характеру, при цьому, встановлено, що позовна заява подана з порушенням вимог ч. 4 ст. 177 ЦПК України, оскільки не сплачено судовий збір за вимогу немайнового характеру про встановлення факту перебування у трудових відносинах, враховуючи при цьому, що при пред`явленні позивачем вимоги про стягнення заборгованості по заробітній платі позивач на підставі п.1 ч.1 ст.5 Закону України «Про судовий збір» звільнена від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях.

Відповідно до частини 1 статті 4, підпункту 2 пункту 2 частини 2 статті 4 Закону України «Про судовий збір» за подання до суду позовної заяви немайнового характеру, яка подана фізичною особою, ставка судового збору становить 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Відповідно до ст. 7 Закону України «Про Державний бюджет України на 2023 рік» з 1 січня 2023 року прожитковий мінімум для працездатних осіб встановлений в розмірі 2684 грн. 00 коп., відповідно 0, 4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб становить 1073 грн. 60 коп.

З огляду на зазначене вище, позивачу ОСОБА_1 необхідно сплатити судовий збір у розмірі 1073 грн. 60 коп., надавши оригінал квитанції про сплату судового збору, або ж надати документи, що підтверджують підстави звільнення її (позивача) від сплати судового збору відповідно до Закону України «Про судовий збір».

Документи, що підтверджують оплату судового збору, подаються до Ленінського районного суду м. Кіровограда в оригіналах.

Враховуючи, що дана позовна заява подана позивачем ОСОБА_1 без додержання вимог, викладених в ч. 4 ст. 177 ЦПК України, то відповідно до ч.1 ст.185 ЦПК України вона підлягає залишенню без руху з наданням позивачу строку для усунення недоліків, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення позивачу ухвали.

Відповідно до ч. 3 ст. 185 ЦПК України якщо позивач відповідно до ухвали суду у встановлений строк виконає вимоги, визначені статтями 175 і 177 цього Кодексу, сплатить суму судового збору, позовна заява вважається поданою в день первісного її подання до суду. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається позивачеві.

Керуючись ст. 177, ч. 1 ст. 185 Цивільного процесуального кодексу України, -

У Х В А Л И В:

У задоволенні клопотання позивача ОСОБА_1 про звільнення від сплати судового збору за подання позову до товариства з обмеженою відповідальністю «Агро-щит плюс» про встановлення факту трудових відносин та стягнення заробітної плати, - відмовити.

Позовну заяву ОСОБА_1 до товариства з обмеженою відповідальністю «Агро-щит плюс» про встановлення факту трудових відносин та стягнення заробітної плати,- залишити без руху, надавши позивачу строк для усунення недоліків позовної заяви тривалістю десять днів з дня отримання позивачем копії даної ухвали.

Запропонувати позивачу в установлений строк виправити зазначені в мотивувальній частині ухвали недоліки позовної заяви, а саме: сплатити судовий збір в розмірі 1073,60грн. за наступними реквізитами: Отримувач коштів: ГУК у Кіров.обл/Поділ.р-н/22030101; Код отримувача (код за ЄДРПОУ): 37918230; Банк отримувача: Казначейство України (ел.адм.подат.); Код банку отримувача (МФО): 899998; Рахунок отримувача: UA228999980313171206000011569; Код класифікації доходів бюджету: 22030101; Призначення платежу: *;101;


(код клієнта за ЄДРПОУ для юридичних осіб (доповнюється зліва нулями до восьми цифр, якщо значущих цифр менше 8), реєстраційний номер облікової картки платника податків фізичної особи (завжди має 10 цифр) або серія та номер паспорта громадянина України, в разі якщо платник через свої релігійні переконання відмовився від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомив про це відповідний орган Міністерства доходів і зборів України і має відповідну відмітку у паспорті);Судовий збір, за позовом
(ПІБ чи назва установи, організації позивача),Ленінський районний суд м. Кіровограда(назва суду, де розглядається справа), надавши оригінал квитанції про сплату судового збору.

В разі невиконання вказаних вимог позовна заява буде вважатись неподаною і повернута позивачу.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та оскарженню не підлягає.

Суддя Ленінського

районного суду

м. Кіровограда Лілія Андріївна Іванова

СудЛенінський районний суд м.Кіровограда
Дата ухвалення рішення09.06.2023
Оприлюднено22.11.2023
Номер документу115041121
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із трудових правовідносин

Судовий реєстр по справі —405/3890/23

Ухвала від 18.12.2023

Цивільне

Ленінський районний суд м.Кіровограда

Іванова Л. А.

Ухвала від 09.06.2023

Цивільне

Ленінський районний суд м.Кіровограда

Іванова Л. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні