Ухвала
від 21.11.2023 по справі 292/1319/23
ЧЕРВОНОАРМІЙСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Червоноармійський районний суд Житомирської області

Справа № 292/1319/23

Номер провадження 2-о/292/33/23

У Х В А Л А

21 листопада 2023 року смт.Пулини

Червоноармійського районного суду Житомирської області

головуюча- суддя Гуц О.В.

присяжні : Андрійчук П.Д.,Федорчук Н.С.

секретар судового засідання Риданова Г.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт. Пулини цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа - Орган опіки та піклування в особі виконавчого комітету Пулинської селищної ради Житомирського району Житомирської області про визнання особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна.

У судовому засіданні брали участь: заявник ОСОБА_1 , особа, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною - ОСОБА_2 , захисник особи, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною - адвокат Мельник Ю.М.

У С Т А Н О В И В :

Заявник ОСОБА_1 звернувся до суду з даною заявою, в якій просить визнати недієздатною ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженку с. Радецька Болярка Червоноармійського району Житомирської області, жительку с. Кошелівка Пулинської ОТГ Житомирського району Житомирської області, встановити над нею опіку та призначити його опікуном останньої.

Заявник у судовому засіданні підтримав подане ним письмове клопотання, у якому просив, з метою повного, всебічного з"ясування обставин справи витребувати з КНП "Хмельницький обласний заклад з надання психіатричної допомоги" Хмельницької обласної ради (32120, с.Скаржинці, Хмельницький район, Хмельницької області), відомості про перебування на психіатричному обліку, історію хвороби щодо ОСОБА_2 .

Представник заінтересованої особи -Орган опікита піклуванняв особівиконавчого комітетуПулинської селищноїради Житомирськогорайону Житомирськоїобласті у судове засідання не з"явився, про місце та час його проведення належним чином повідомлений, від селищного голови Пулинської селищної ради на адресу суду надійшла письмова заява, з проханням розглядати справу без участі їх представника.

Особа, стосовно якої розглядається справа про визнання її недієздатною- ОСОБА_2 та її захисник Мельник Ю.М. не заперечували щодо задоволення вказаного клопотання .

Розглянувши заявлене клопотання, суд дійшов наступного висновку.

Згідно ч. 1-3 ст. 84 ЦПК України, учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Таке клопотання повинно бути подане в строк, зазначений у частинах другій та третій статті 83 цього Кодексу. Якщо таке клопотання заявлено з пропуском встановленого строку, суд залишає його без задоволення, крім випадку, коли особа, яка його подає, обґрунтує неможливість його подання у встановлений строк з причин, що не залежали від неї.

У клопотанні повинно бути зазначено: 1) який доказ витребовується; 2) обставини, які може підтвердити цей доказ, або аргументи, які він може спростувати; 3) підстави, з яких випливає, що цей доказ має відповідна особа; 4) вжиті особою, яка подає клопотання, заходи для отримання цього доказу самостійно, докази вжиття таких заходів та (або) причини неможливості самостійного отримання цього доказу. У разі задоволення клопотання суд своєю ухвалою витребовує відповідні докази.

Згідно ст. 76 ЦПК України, доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами: 1) письмовими, речовими і електронними доказами; 2) висновками експертів; 3) показаннями свідків.

Докази згідно ст. 77 ЦПК України повинні бути належними тобто такими, які містять інформацію щодо предмета доказування. Предметом доказування є обставини, що підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення. Сторони мають право обґрунтовувати належність конкретного доказу для підтвердження їхніх вимог або заперечень. Суд не бере до розгляду докази, що не стосуються предмета доказування.

Конвенції про права людини в біомедицині (Convention on Human Rights and Biomedicine. DIR/JUR (96), 14, Strasbourg 1996) відомості про стан здоров`я людини визнає складовою права на повагу до приватного життя (ст. 10) та охороняється також положеннями Європейської конвенції про захист прав людини і основоположних свобод (ст. 8).

Відповідно до ст. 40 Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров`я «лікарську таємницю» можливо розуміти інформацію, яка стала відома медичним працівникам й іншим особам , яким у зв`язку з виконанням професійних або службових обов`язків стало відомо про хворобу, медичне обстеження, огляд і результати, інтимну й сімейну сторони життя громадянина, не мають права розголошувати ці відомості.

Згідно з ст. 286 Цивільного кодексу України «лікарську таємницю» можливо розуміти як: таємницю про стан здоров`я особи; факт звернення за медичною допомогою; діагноз; інші відомості, одержані при медичному обстеженні особи.

Суд ознайомившись із наданим клопотанням вважає за необхідне його задовольнити, адже надана суду інформація містить лікарську таємницю та має закритий доступ, а вказані документи сприятимуть встановленню необхідних обставин і як наслідок прийняття правильного рішення у справі.

За вказаних обставин дії суду не можуть суперечити вимогам ст. 12 ЦПК України.

Згідно п.4 ч. 2 ст. 223 ЦПК України суд відкладає розгляд справи в судовому засіданні в межах встановленого цим Кодексом строку, у разі необхідності витребування нових доказів.

Відповідно до ч. 9 ст. 223 ЦПК України про відкладення розгляду справи постановляється ухвала.

На підставі наведеного та керуючись ст. ст. 76, 84, 260 ЦПК України, суд, -

П О С Т А Н О В И В :

Клопотання заявника ОСОБА_1 про витребування доказів, задовольнити.

Витребувати з КНП "Хмельницький обласний заклад з надання психіатричної допомоги" Хмельницької обласної ради (32120, с. Скаржинці, Хмельницький район, Хмельницької області), відомості про перебування на психіатричному обліку, медичні картки стаціонарного хворого (історію хвороби) щодо ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженки с.Радецька Болярка Червоноармійського району Житомирської області, зареєстрованої: АДРЕСА_1 , за період з 1989 року.

Строк надання доказів визначити протягом п`яти днів з моменту отримання даної ухвали.

Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом пяти днів з дня вручення ухвали.

Попередити КНП "Хмельницький обласний заклад з надання психіатричної допомоги" Хмельницької обласної ради, що у разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів з причин, визнаних судом неповажними, суд застосовує до відповідальної особи заходи процесуального примусу, передбачені ЦПК України.

Розгляд справи відкласти на 14год.00хв.12грудня 2023року. Виклик у судове засідання учасників справи повторити.

Ухвала остаточна і оскарженню не підлягає.

Суддя О. В. Гуц

Присяжні: П.Д. Андрійчук

Н.С.Федорчук

СудЧервоноармійський районний суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення21.11.2023
Оприлюднено22.11.2023
Номер документу115047856
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи

Судовий реєстр по справі —292/1319/23

Рішення від 25.04.2024

Цивільне

Червоноармійський районний суд Житомирської області

Гуц О. В.

Ухвала від 04.04.2024

Цивільне

Червоноармійський районний суд Житомирської області

Гуц О. В.

Ухвала від 26.12.2023

Цивільне

Червоноармійський районний суд Житомирської області

Гуц О. В.

Ухвала від 21.11.2023

Цивільне

Червоноармійський районний суд Житомирської області

Гуц О. В.

Ухвала від 30.10.2023

Цивільне

Червоноармійський районний суд Житомирської області

Гуц О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні