Рішення
від 25.04.2024 по справі 292/1319/23
ЧЕРВОНОАРМІЙСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ЧЕРВОНОАРМІЙСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 292/1319/23

Номер провадження 2-о/292/3/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

25 квітня 2024 року с-ще Пулини

Червоноармійський районний суд Житомирської області у складі:

головуючої судді Гуц О.В.

присяжних АндрійчукаП.Д.,Федорчук Н.С. при секретареві судового засідання ОСОБА_1

розглянувши у відкритому судовому засіданні в с-щі Пулини цивільну справу за заявою ОСОБА_2 , заінтересована особа - орган опіки та піклування в особі виконавчого комітету Пулинської селищної ради Житомирського району Житомирської області про визнання особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна.

У судовому засіданні брали участь: заявник ОСОБА_2 , захисник особи щодо якої розглядається справа про визнання недієздатною ОСОБА_3 - адвокат Мельник Ю.М.

У С Т А Н О В И В :

У жовтні2023року ОСОБА_2 звернувся досуду іззаявою,в якійпросить визнати недієздатною ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженку с. Радецька Болярка Червоноармійського району Житомирської області, жительку с. Кошелівка Пулинської ОТГ Житомирського району Житомирської області, встановити над нею опіку та призначити його опікуном останньої.

В обґрунтування заявлених вимог вказав, що його рідна сестра ОСОБА_3 є особою з інвалідністю 2 групи, оскільки хворіє психічними розладами. ОСОБА_3 постійно проживає разом з ним у власному будинку в с.Кошелівка Житомирського району Житомирської області та перебуває під його наглядом, оскільки її захворювання призводить до того, що вона не може повною мірою усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, потребує як медичного нагляду та лікування, так і постійної сторонньої допомоги і контролю. Він за станом здоров"я може здійснювати опіку над нею.

Ухвалою судді від 30.10.2023 відкрито провадження у справі та призначено розгляд справи за правилами окремого провадження.

Ухвалою від 26.12.2023 у справі призначено судово-психіатричну експертизу та провадження у справі зупинено до отримання висновку експерта.

Ухвалою від 04.04.2024 поновлено провадження у справі та призначено справу до розгляду в судовомузасіданні.

У судовому засіданні заявник підтримав заявлені вимоги з вищевказаних підстав і просив їх задоволити.

Представник заінтересованої особи - Органу опікита піклуванняв особівиконавчого комітетуПулинської селищноїради Житомирськогорайону Житомирськоїобласті в судове засідання не з"явився, про місце та час його проведення належним чином повідомлений, від селищного голови Пулинської селищної ради на адресу суду надійшла письмова заява, в якій просить розглядати справу без участі їх представника. Заявлені вимоги визнають.

Адвокат особи, стосовно якої розглядається справа про визнання її недієздатною ОСОБА_4 не заперечував щодо задоволення заяви, оскільки визнання ОСОБА_3 недієздатною та встановлення над нею опіки здійснюється в інтересах цієї особи.

Згідно ч.3ст.211 ЦПК Україниучасник справи має право заявити клопотання про розгляд справи за його відсутності.

Дослідивши та всебічно проаналізувавши обставини справи в їх сукупності, заслухавши пояснення заявника, адвоката особи, стосовно якої розглядається справа про визнання її недієздатною ОСОБА_4 , суд дійшов висновку, що заява підлягає до задоволення, з наступних підстав.

Як встановленосудом іце вбачаєтьсяз довідкидо акта огляду медико-соціальної експертної комісії серії 12 ААГ № 116972 від 17.11.2022, виданої Хмельницькою міжрайонною психоневрологічною МСЕК, ОСОБА_3 є інвалідомІІ-їгрупи загальногозахворювання з01.11.2022 (а.с.3).

Відповідно досвідоцтв пронародження серії НОМЕР_1 від 03.04.1976року тасерії НОМЕР_2 від 29.08.2023року,заявник єрідним братом ОСОБА_5 (а.с.5,6).

Згідно свідоцтва про шлюб серії НОМЕР_3 від 18.02.2022, дошлюбним прізвищем ОСОБА_3 було " ОСОБА_6 ".

Як вбачається із свідоцтва про смерть серії НОМЕР_4 від 13.03.2023, виданого виконавчим комітетом Волочиської міської ради Хмельницького району Хмельницької області, про що в книзі реєстрації смертей зроблено відповідний актовий запис за № 62, ОСОБА_7 помер у січні місяці 2023 року (а.с.16).

Відповідно до довідки про склад сім"ї № 1100 від 24.11.2023, виданої Кошелівським старостинським округом Пулинської селищної ради Житомирського району, до складу сім"ї ОСОБА_2 , який проживає за адресою: АДРЕСА_1 , входять: дружина - ОСОБА_8 , 1979 р.н., син - ОСОБА_9 , 2002 р.н., дочки - ОСОБА_10 , 2004 р.н., ОСОБА_11 , 2011 р.н., сестра - ОСОБА_3 , 1974 р.н..

ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 , що підтверджується копією витягу з реєстру територіальної громади №2023/006270273 від 11.08.2023 (а.с.9).

Згідно акту обстеження житлово-побутових умов життя ОСОБА_2 від 29.08.2023, його житлово-побутові умови відповідають нормам (а.с.15).

Відповідно до висновку про стан здоров"я КНП «Лікарня» Пулинської селищної ради, ОСОБА_2 має задовільнийстан здоров"я (а.с.13).

Як убачається з Витягу з інформації-аналітичної системи "Облік відомостей про притягнення особи до кримінальної відповідальності та наявності судимості" № ВР-001653723, виданого МВС України, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , уродженець с.Рад-Болярка, на території України станом на 20.10.2023, до кримінальної відповідальності не притягувався, не знятої чи не погашеної судимості не має та у розшуку не перебуває (а.с.14).

Згідно висновку та рішення № 679 від 12.10.2023, Пулинської селищної ради Житомирського району Житомирської області, останній затвердив висновок про доцільність призначення ОСОБА_2 опікуном над його сестрою ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 (а.с.17,18).

Відповідно до висновку судово-психіатричної експертизи № 140-2024 від 13 березня 2024 року, ОСОБА_3 , 1974 р.н., страждає на стійкий, хронічний психічний розлад, а саме: параноїдною шизофренією, безперервний тип перебігу, виражений апато-дисоціативний тип дефекту, галюцинаційно-маячний синдром (шифр F 20.00 МКХ-10). ОСОБА_3 не здатна усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними. Участь ОСОБА_3 у судовому засіданні, за її психічним станом здоров"я, не доцільна.

Відповідно до ч. 1 ст. 39 ЦК України фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

Згідно ст. 55 ЦК України опіка та піклування встановлюються з метою забезпечення особистих немайнових і майнових прав та інтересів малолітніх, неповнолітніх осіб, а також повнолітніх осіб, які за станом здоров`я не можуть самостійно здійснювати свої права і виконувати обов`язки.

Як вбачається зі ст. 58 ЦК України опіка встановлюється над малолітніми особами, які є сиротами або позбавлені батьківського піклування, та фізичними особами, які визнані недієздатними.

Відповідно до ч. ст. 60 ЦК України суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Згідно ст.63 ЦК України опікуна або піклувальника призначає Орган опіки та піклування, крім випадків, встановлених статтею 60 цього Кодексу. Опікуном або піклувальником може бути лише фізична особа з повною цивільною дієздатністю. Фізична особа може бути призначена опікуном або піклувальником лише за її письмовою заявою. Опікун або піклувальник призначаються переважно з осіб, які перебувають у сімейних, родинних відносинах з підопічним, з урахуванням особистих стосунків між ними, можливості особи виконувати обов`язки опікуна чи піклувальника.

Відповідно до п.1 ч.2 ст. 293 ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи.

Зі ст.300 ЦПК України вбачається, що суд, ухвалюючи рішення про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи (у тому числі обмеження або позбавлення права неповнолітньої особи самостійно розпоряджатися своїми доходами) чи визнання фізичної особи недієздатною, встановлює над нею відповідно піклування або опіку і за поданням органу опіки та піклування призначає їй піклувальника чи опікуна. Строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначається судом, але не може перевищувати двох років.

Проаналізувавши фактичні обставини справи, норми законодавства, якими врегульовані дані правовідносини, суд дійшов висновку про наявність підстав для задоволення заяви та визнання фізичної особи недієздатною із встановленням опіки та призначення опікуна.

Досліджені матеріали підтверджують наявність у ОСОБА_3 психічного захворювання, яке позбавляє її здатності усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними. Заявник є рідним братом ОСОБА_3 та відповідно до висновку органу місцевого самоврядування, за станом здоров"я та за відсутністю перешкод, зазначених у ст.64 ЦК України, може виконувати обов"язки опікуна і надав на це згоду.

Строк діїрішення про визнання фізичної особи недієздатною встановитистрокомна 2роки з дня набрання рішенням законної сили.

Керуючись ст.ст.4, 12, 13, 76-78, 81, 89, 258, 259, 263-265, 268, 293, 294, 299, 300, 352, 354, 355 ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В :

Заяву ОСОБА_2 , заінтересована особа - Орган опіки та піклування в особі виконавчого комітету Пулинської селищної ради Житомирського району Житомирської області про визнання особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна, задовольнити.

Визнати недієздатною ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженку с.Радецька Болярка Червоноармійського району Житомирської області, жительку с.Кошелівка Пулинської ОТГ Житомирського району Житомирської області.

Встановити опікунад ОСОБА_3 ,ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП - НОМЕР_5 та призначити її опікуном ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП - НОМЕР_6 , проживаючого по АДРЕСА_1 .

Встановити строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною 2 (два) роки з дня набрання рішенням законної сили.

Роз`яснити ОСОБА_2 , що відповідно до ч. 7ст. 300 ЦПК України, клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку дії рішення суду про визнання фізичної особи недієздатною.

Рішення може бути оскаржено шляхом подачі апеляційної скарги до Житомирського апеляційного суду протягом 30-ти днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя О. В. Гуц

Присяжні: П.Д. Андрійчук

Н.С. Федорчук

СудЧервоноармійський районний суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення25.04.2024
Оприлюднено26.04.2024
Номер документу118608131
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —292/1319/23

Рішення від 25.04.2024

Цивільне

Червоноармійський районний суд Житомирської області

Гуц О. В.

Ухвала від 04.04.2024

Цивільне

Червоноармійський районний суд Житомирської області

Гуц О. В.

Ухвала від 26.12.2023

Цивільне

Червоноармійський районний суд Житомирської області

Гуц О. В.

Ухвала від 21.11.2023

Цивільне

Червоноармійський районний суд Житомирської області

Гуц О. В.

Ухвала від 30.10.2023

Цивільне

Червоноармійський районний суд Житомирської області

Гуц О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні