Ухвала
від 13.11.2023 по справі 752/11647/22
ГОЛОСІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 752/11647/22

Провадження № 1-кс/752/8335/23

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13 листопада 2023 року слідчий суддя Голосіївського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участі захисника ОСОБА_3 , прокурора ОСОБА_4 розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні Голосіївського районного суду м. Києва клопотання захисника підозрюваного ОСОБА_5 адвоката ОСОБА_6 , про тимчасовий доступ до речей та документів в межах кримінального провадження №42022100000000050 від 21.01.2022,

В С Т А Н О В И В :

До слідчого судді Голосіївського районного суду м. Києва надійшло клопотання захисника підозрюваного ОСОБА_5 адвоката ОСОБА_6 про тимчасовий доступ до речей та документів у кримінальному провадженні № 42022100000000050 від 21.01.2022 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України, у якому захисник просить: надати захиснику підозрюваного ОСОБА_5 - адвокату ОСОБА_6 тимчасовий доступ до речей і документів, які перебувають у володінні відповідальних осіб ІНФОРМАЦІЯ_1 , а саме до інформації з електронної бази даних Єдиного реєстру досудових розслідувань у кримінальному провадженні №42022100000000050 від 21.01.2022, у тому числі за розділами «Основні відомості», «Кримінальні правопорушення», «Рух провадження», «Прикріплені файли» для ознайомлення з такою інформацією, одержання у паперовому вигляді роздруківок, з наданням можливості їх огляду та зняття копій.

Клопотання обґрунтоване тим, що в рамках кримінального провадження №42022100000000050 від 21.01.2022 ОСОБА_5 повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України.

13.09.2023 захисник підозрюваного ОСОБА_5 звернулася із адвокатським запитом до ІНФОРМАЦІЯ_2 з метою отримання повного (деталізованого) витягу з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження №42022100000000050.

29.09.2023 захисником отримано відповідь прокуратури у якій відмовлено у наданні повного витягу з ЄРДР з посиланням на Наказ ІНФОРМАЦІЯ_3 № 298 від 30.06.20 «Про затвердження Положення про Єдиний реєстр досудових розслідувань його формування та ведення», а саме, відповідно до ч. 1 розділу IV «Надання відомостей з Реєстру» Положення, відомості з Реєстру надаються в порядку та у випадках, встановлених КПК України, у вигляді витягу за формою, наведеною у додатку 6 до цього Положення.

Захисник зазначає, що відповідно до пункту 1 Глави 1 Розділу ІІ Положення перелік інформації, яка вноситься до ЄРДР, значно більший, ніж той, що визначений у додатку 6 до Положення.

З метою перевірки фактів дотримання органами досудового слідства вимог КПК України при реалізації своїх повноважень при проведенні досудового розслідування та оцінки доказів з точки зору належності, допустимості і достовірності, сторона захисту має потребу у повному доступі до інформації з електронної бази даних ЄРДР у кримінальному провадженні № 42022100000000050 від 21.01.2022.

Згідно з пунктами 1, 2 Глави 2 розділу І Положення власником і розпорядником Реєстру є держава в особі ІНФОРМАЦІЯ_1 , отже володільцем інформації, що обробляється в Реєстрі, є ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Документи, тимчасовий доступ до яких просить надати захисник, мають, або можуть мати значення для цього кримінального провадження, оскільки містять відомості, у тому числі, щодо створених груп слідчих, внесення відомостей щодо кваліфікації кримінального правопорушення, обрання запобіжного заходу, а тому, отримавши зазначені документи, захисник при дослідженні доказів сторони обвинувачення, буде доводити недопустимість доказів, наданих у підтвердження причетності ОСОБА_5 до вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України.

Отримати самостійно зазначені документи сторона захисту не має можливості, оскільки така інформація надається володільцем лише у порядку, передбаченому главою 15 КПК України, шляхом надання тимчасового доступу до речей і документів.

На підставі зазначеного захисник просить про задоволення клопотання.

В судовому засіданні захисник підозрюваного ОСОБА_5 адвокат ОСОБА_6 підтримала клопотання з підстав, зазначених у ньому, просила задовольнити.

Прокурор ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_4 в судовому засіданні заперечив проти задоволення клопотання, подав письмові заперечення в яких послався на таке. Опрацюванням масиву даних ЄРДР встановлено, що досудове розслідування кримінального провадження № 42022100000000050 від 21.01.2022 не закінчено, здійснюється ІНФОРМАЦІЯ_4 , нагляд за додержанням законів під час проведення досудового розслідування у формі процесуального керівництва здійснюється прокурорами ІНФОРМАЦІЯ_2 , працівники якої є реєстраторами у вказаному кримінальному провадженні. Згідно п. 5 розділу ІV Положення про Єдиний реєстр досудових розслідувань, порядок його формування та ведення, затвердженого наказом Генерального прокурора від 30.06.2020 №298 (зі змінами), надання інформації, яка міститься у Реєстрі, у конкретному кримінальному провадженні до закінчення досудового розслідування здійснюється Реєстраторами, уповноваженими на здійснення досудового розслідування та нагляду за додержанням законів під час проведення досудового розслідування у формі процесуального керівництва у ньому. Офіс Генерального прокурора не є ані представником обвинувачення, ані Реєстратором у даному кримінальному провадженні. Також прокурор в запереченнях послався на те, що документи, тимчасовий доступ до яких просить надати адвокат, містять охоронювану законом таємницю, а саме персональні дані особи, що знаходяться в базі персональних даних, які знаходяться у володільця персональних даних (ст. 162 КПК України). Клопотання адвоката не містить обґрунтування щодо можливості розголошення персональних даних особи, також в клопотанні не зазначено відомостей про неможливість іншим способом довести обставини, які передбачається довести за допомогою документів, доступ до яких планується отримати.

Заслухавши пояснення учасників кримінального провадження, дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя дійшов висновку, що у задоволенні клопотання слід відмовити з таких підстав.

За змістом ст. 2, 131, 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів, як захід забезпечення кримінального провадження, застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження, у тому числі забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду, та полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Частиною 5 ст. 163 КПК України визначено, що тимчасовий доступ до речей та документів надається стороні кримінального провадження, якщо остання у своєму клопотанні доведе наявність підстав вважати, що речі та документи, до яких планується отримати тимчасовий доступ: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; 3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Крім того, відповідно до ч. 6 ст. 163 КПК України підставою для надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, є достатність підстав вважати, що відомості, які містять ці речі та документи, можуть бути використані як докази, а іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів неможливо.

За результатом розгляду клопотання встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_4 за процесуального керівництва прокурорів ІНФОРМАЦІЯ_2 здійснюється досудове розслідування кримінального провадження №42022100000000050 від 21.01.2022.

Також встановлено, що 13.09.2023 адвокат ОСОБА_6 , яка діє в інтересах ОСОБА_5 , звернулася із адвокатським запитом до ІНФОРМАЦІЯ_2 з метою отримання повного (деталізованого) витягу з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження №42022100000000050. 29.09.2023 адвокатом отримано відповідь прокуратури у якій відмовлено у наданні повного витягу з ЄРДР з посиланням на Наказ Генерального прокурора України № 298 від 30.06.20 «Про затвердження Положення про Єдиний реєстр досудових розслідувань його формування та ведення».

Перевіряючи наявність достатніх підстав для надання тимчасового доступу до документів, доступ до яких планує отримати сторона захисту, слідчий суддя враховує таке.

Запровадження інституту тимчасового доступу до речей і документів спрямоване на розширення змагальності в кримінальному провадженні, надання його сторонам рівних можливостей щодо збирання доказів шляхом тимчасового доступу до речей і документів, які у подальшому можуть бути визнані доказами.

Як зазначено вище однією із умов надання тимчасового доступу є необхідність доведення стороною кримінального провадження, яка звернулася із клопотанням, наявності достатніх підстав вважати, що документи самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні (п. 2 ч. 5 ст. 163 КПК України).

Тобто, сторона кримінального провадження, яка заявила клопотання про тимчасовий доступ до документів, має довести, що такі документи містять відомості, які можуть бути доказами у кримінальному провадженні.

Відповідно до частин 1, 2 ст. 84 КПК України доказами в кримінальному провадженні є фактичні дані, отримані у передбаченому цим Кодексом порядку, на підставі яких слідчий, прокурор, слідчий суддя і суд встановлюють наявність чи відсутність фактів та обставин, що мають значення для кримінального провадження та підлягають доказуванню. Процесуальними джерелами доказів є показання, речові докази, документи, висновки експертів.

У свою чергу, обставини, які підлягають доказуванню у кримінальному провадженні, визначені у ст. 91 КПК України.

Доказування полягає у збиранні, перевірці та оцінці доказів з метою встановлення обставин, що мають значення для кримінального провадження.

Як зазначеноу клопотанніадвоката,документи,тимчасовий доступдо якихпланує отриматисторона захисту(відомості, у тому числі, щодо створених груп слідчих, внесення відомостей щодо кваліфікації кримінального правопорушення, обрання запобіжного заходу), необхідні для перевірки фактів дотримання органами досудового слідства вимог КПК України при реалізації своїх повноважень при проведенні досудового розслідування та оцінки доказів з точки зору належності, допустимості і достовірності.

Разом з тим, клопотання адвоката не містить викладу обставин відносно того, що на її думку викликає сумнів в дотриманні органами досудового слідства вимог КПК України при реалізації своїх повноважень при проведенні досудового розслідування у кримінальному провадженні № 42022100000000050 від 21.01.2022.

В судовому засіданні адвокат не надала пояснень з приводу наявності обставин, які відносяться до тих, які підлягають доказуванню в кримінальному провадженні, в розумінні ст. 91 КПК України.

За встановлених обставин слідчий суддя вважає, що стороною захисту не доведено наявність достатніх підстав вважати, що документи, тимчасовий доступ до яких планує отримати сторона захисту, самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, що відповідно до п. 2 ч. 5 ст. 163 КПК України унеможливлює постановлення ухвали про надання тимчасового доступу до речей і документів.

З огляду на викладене, слідчий суддя дійшов висновку, що у задоволенні клопотання слід відмовити.

Керуючись ст. 2, 7, 131-132, 159-166, 309, 372, 376 КПК України, слідчий суддя

П О С Т А Н О В И В:

Клопотання захисника підозрюваного ОСОБА_5 адвоката ОСОБА_6 , про тимчасовий доступ до речей та документів в межах кримінального провадження №42022100000000050 від 21.01.2022, залишити без задоволення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

СудГолосіївський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення13.11.2023
Оприлюднено29.04.2024
Номер документу115049721
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —752/11647/22

Постанова від 29.11.2023

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Чередніченко Н. П.

Постанова від 29.11.2023

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Чередніченко Н. П.

Ухвала від 13.11.2023

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Машкевич К. В.

Ухвала від 15.11.2023

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Машкевич К. В.

Ухвала від 13.11.2023

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Машкевич К. В.

Ухвала від 10.10.2023

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Машкевич К. В.

Ухвала від 07.09.2023

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Машкевич К. В.

Ухвала від 07.09.2023

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Машкевич К. В.

Ухвала від 04.09.2023

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Машкевич К. В.

Ухвала від 24.08.2023

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Машкевич К. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні