Рішення
від 20.11.2023 по справі 213/1029/23
ІНГУЛЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КРИВОГО РОГУ

г Інгулецький районний суд міста Кривого Рогу Дніпропетровської області

Справа № 213/1029/23

Номер провадження 2/213/746/23

З а о ч н е Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

20 листопада 2023 року м. Кривий Ріг

Інгулецький районний суд міста Кривого Рогу Дніпропетровської області, у складі:

головуючого - судді Попова В.В.,

секретар судового засідання - Куропятник І.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні, у залі судових засідань №14, в порядку загального позовного провадження, цивільну справу № 213/1029/23 за позовом Виконкому Інгулецької районної у місті ради, як органу опіки та піклування, в інтересах ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , до ОСОБА_2 , третя особа - Державний навчальний заклад «Інгулецький професійний ліцей», про позбавлення батьківських прав,

за відсутності учасників процесу, -

встановив:

Короткий зміст позовних вимог.

Відповідач є матір`ю неповнолітньої дитини - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Відомості про батька дитини записані зі слів матері відповідно до ст.135 СК України. Відповідач свідомо нехтувала своїми обов`язками по вихованню та утриманню сина, не створила належних умов для його проживання, не утримувала матеріально, не цікавилася здоров`єм, у зв`язку з чим рішенням суду від 19.01.2022 року дитину було відібрано від матері без позбавлення батьківських прав, неповнолітньому надано статус дитини, позбавленої батьківського піклування та влаштовано до професійного ліцею на повне державне утримання. Однак, відповідач за період перебування сина у цьому закладі не звернулася до органу опіки та піклування або суду з питання повернення дитини на виховання в сім`ю, не проявляє інтересу до його життя та духовного розвитку, не спілкується з дитиною в обсязі, необхідному для його нормального усвідомлення. Після відібрання дитини не усунула причини, що сталі підставою відібрання сина, тобто проявляє повну байдужість до його долі, що є підставою для позбавлення відповідача батьківських прав.

Процесуальні дії у справі.

09.03.2023 позовна заява надійшла до суду.

11.04.2023 судом отримано інформацію щодо зареєстрованого місця проживання відповідача.

18.04.2023 провадження у справі відкрито. Призначено розгляд справи в порядку загального позовного провадження.

05.09.2023 підготовче провадження закрито. Справа призначена до судового розгляду по суті.

Інші процесуальні дії у справі судом не здійснювались.

Заяви, клопотання.

У судове засідання відповідач не з`явилась, причини неявки не повідомила, правом надання відзиву не скористалась, ніяких клопотань від неї не надходило.

Від позивача надійшла заява про розгляд справи без участі представника, позовні вимоги підтримує, проти ухвалення заочного рішення не заперечує.

Від третьої особи будь-яких заяв, клопотань не надходило.

За таких обставин, суд вважає можливим ухвалити рішення у справі на підставі наявних у ній доказів та проголосив про заочний розгляд справи, що відповідає положенням ч.4 ст.223, ст.280 ЦПК України.

Фіксування судового засідання технічними засобами, у відповідності до ч.2 ст.247 ЦПК України, не здійснюється.

Фактичні обставини, встановлені судом.

Відповідач ОСОБА_2 є матір`ю неповнолітнього ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 /а.с. 4/.

Відомості про батька дитини в актовому записі про його народження записані відповідно до ч.1 ст.135 СК України /а.с. 5/.

Заочним рішенням Інгулецького районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області від 19.01.2022 року, яке набрало законної сили 22.02.2022 року, неповнолітнього ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , було відібрано у матері ОСОБА_2 без позбавлення батьківських прав, стягнуто аліменти на утримання дитини /а.с. 8-10/.

Рішенням виконавчого комітету Інгулецької районної у місті ради від 22.02.2022 за № 78 неповнолітньому ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , надано статус дитини, позбавленої батьківського піклування, та влаштовано до Державного навчального закладу «Інгулецький професійний ліцей» на повне державне утримання /а.с. 11/.

За інформацією ДНЗ «Інгулецький професійний ліцей» № 55 від 09.02.2023 року, мати дитини ОСОБА_2 не проявляє зацікавленості до навчання сина, часто не виходить на зв`язок з майстром навчального закладу /а.с. 12/.

В своїх письмових поясненнях неповнолітній ОСОБА_1 вказав, що мати проживає окремо від нього, матеріально не забезпечує, він не заперечує щодо позбавлення його матері батьківських прав /а.с. 13/.

Старший брат неповнолітнього ОСОБА_1 - ОСОБА_4 , 2004 року народження, 15.02.2023 року письмово повідомив начальника служби у справах дітей про те, що мати не піклується про його молодшого брата, майже не спілкується з ними, матеріально не утримує /а.с. 15/.

Отже, судом встановлено, що відповідач ухиляється від виконання своїх батьківських обов`язків, вихованням неповнолітньої дитини не займається, не цікавиться його життям, здоров`ям та навчанням у ліцеї, не піклується про фізичний та духовний розвиток, майже не спілкується з сином, матеріально не утримує.

Виконавчий комітет Інгулецької районної у місті ради вважає доцільним позбавити ОСОБА_2 батьківських прав по відношенню до неповнолітнього сина ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , про що прийняв рішення № 73 від 15.03.2023 /а.с. 27/.

Зміст спірних правовідносин.

Встановленим в судовому засіданні фактам відповідають правовідносини, які регулюють умови та порядок виховання батьками неповнолітніх дітей, наслідки ухилення батьків від виконання своїх батьківських обов`язків.

Норми права, які застосовує суд.

Відповідно до ст.27 Конвенції ООН про права дитини від 20.11.1989 року, яка ратифікована Постановою Верховної Ради України № 789-ХІІ від 27.02.1991 року та набула чинності для України 27.09.1991 року, держава визнає право кожної дитини на рівень життя, необхідний для фізичного, розумового, духовного, морального і соціального розвитку дитини. Батьки або інші особи, які виховують дитину, несуть основну відповідальність за забезпечення в межах своїх здібностей і фінансових можливостей умов життя, необхідних для розвитку дитини.

Згідно зі ст.8 Закону України «Про охорону дитинства», кожна дитина має право на рівень життя, достатній для її фізичного, інтелектуального, морального, культурного, духовного і соціального розвитку. Батьки або особи, які їх замінюють, несуть відповідальність за створення умов, необхідних для всебічного розвитку дитини, відповідно до законів України.

Відповідно до ст.150 СК України, батьки зобов`язані виховувати дитину, піклуватися про її здоров`я, фізичний, духовний та моральний розвиток, забезпечити отримання дитиною повної загальної середньої освіти, поважати дитину.

Статтею 155 цього Кодексу передбачено, що здійснення батьками своїх прав та виконання обов`язків мають ґрунтуватися на повазі до прав дитини та її людської гідності. Батьківські права не можуть здійснюватися всупереч інтересам дитини.

Згідно з положеннями п.2 ч.1 ст.164 СК України - мати, батько дитини можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вони ухиляються від виконання своїх обов`язків по вихованню дитини.

Відповідно до ст.165 СК України, право на звернення до суду з позовом про позбавлення батьківських прав мають один з батьків, опікун, піклувальник, особа, в сім`ї якої проживає дитина, заклад охорони здоров`я, навчальний або інший дитячий заклад, в якому вона перебуває, орган опіки та піклування, прокурор, а також сама дитина, яка досягла чотирнадцяти років.

При цьому, суд керується положеннями Постанови Пленуму Верховного суду України від 30.03.2007 № 3 «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав», згідно з п.15 якої, позбавлення батьківських прав (тобто прав на виховання дитини, захист її інтересів, на відібрання дитини в інших осіб, які незаконно її утримують, та ін.), що надані батькам до досягнення дитиною повноліття і ґрунтуються на факті спорідненості з нею, є крайнім заходом впливу на осіб, які не виконують батьківських обов`язків, а тому питання про його застосування слід вирішувати лише після повного, всебічного, об`єктивного з`ясування обставин справи, зокрема ставлення батьків до дітей.

Згідно з положеннями п.16 цієї Постанови, ухилення батьків від виконання своїх обов`язків має місце, коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення; не надають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі; не виявляють інтересу до її внутрішнього світу; не створюють умов для отримання нею освіти. Зазначені фактори, як кожен окремо, так і в сукупності, можна розцінювати як ухилення від виховання дитини лише за умови винної поведінки батьків, свідомого нехтування ними своїми обов`язками.

Висновок суду.

Аналізуючи спірні правовідносини в контексті вказаних норм права, судом встановлено, що позивачем повністю доведений факт ухилення відповідача від виконання батьківських обов`язків по вихованню та утриманню свого неповнолітнього сина, байдужого ставлення до його долі.

З урахуванням вищевказаного, суд вважає за необхідне позов задовольнити та позбавити відповідача батьківських прав.

До того ж, суд вважає за необхідне зазначити, що застосовуваний захід не є виключно безстроковим і відповідач має право у випадку зміни своєї поведінки на поновлення батьківських прав в порядку, передбаченому статтею 169 СК України.

Щодо розподілу судових витрат.

Відповідно до ст.141 ЦПК України, судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог, а тому підлягає стягненню з відповідача судовий збір на користь держави у розмірі 1073,60 грн., оскільки позивач від сплати судового збору звільнений.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.1-23, 76-81, 89, 95, 141, 258-259, 263-265, 280-282, 352, 354 ЦПК України, суд -

УХВАЛИВ:

Позовні вимоги Виконкому Інгулецької районної у місті ради як органу опіки та піклування задовольнити повністю.

Позбавити ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , батьківських прав відносно неповнолітнього ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Стягнути з ОСОБА_2 в дохід держави судовий збір у розмірі 1073,60 грн.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, яку може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Позивач має право оскаржити заочне рішення в загальному порядку безпосередньо до Дніпровського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом 30 днів з дня проголошення судового рішення.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Позивач - Виконавчий комітет Інгулецької районної у місті ради як орган опіки та піклування, місце знаходження: м. Кривий Ріг, пл. Гірницької Слави, 1, код ЄДРПОУ 04052548.

Відповідач - ОСОБА_2 , місце реєстрації та проживання: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 .

Третя особа - Державний навчальний заклад «Інгулецький професійний ліцей», код ЄДРПОУ 02541319, адреса: м. Кривий Ріг, вул. Каткова, 6.

Повне судове рішення складено 20 листопада 2023 року.

Головуючий суддя В.В. Попов

Дата ухвалення рішення20.11.2023
Оприлюднено22.11.2023
Номер документу115053726
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин, з них про позбавлення батьківських прав

Судовий реєстр по справі —213/1029/23

Рішення від 20.11.2023

Цивільне

Інгулецький районний суд м.Кривого Рогу

Попов В. В.

Ухвала від 05.09.2023

Цивільне

Інгулецький районний суд м.Кривого Рогу

Попов В. В.

Ухвала від 18.04.2023

Цивільне

Інгулецький районний суд м.Кривого Рогу

Попов В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні