Ухвала
від 08.11.2023 по справі 638/9930/23
ДЗЕРЖИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа № 638/9930/23

Провадження № 2-р/638/10/23

УХВАЛА

Іменем України

08 листопада 2023 року м. Харків

Дзержинський районний суд м. Харкова у складі:

головуючого судді Агапова Р.О.,

за участю секретаря судового засідання Павлова Д.О.,

розглянувши заяву ОСОБА_1 про роз`яснення судового рішення у справі за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю Молочний завод Балмолоко про визнання трудових відносин та трудового договору припиненими,

В С Т А Н О В И В:

У провадженні Дзержинського районного суду м. Харкова перебувала цивільна справа за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю Молочний завод Балмолоко про визнання трудових відносин та трудового договору припиненими.

Рішенням від 17 жовтня 2023 року позов ОСОБА_1 було задоволено та визнано трудові відносини між ОСОБА_1 та Товариством з обмеженою відповідальністю Молочний завод Балмолоко припиненими; визнано розірваним трудовий договір між ОСОБА_1 та Товариством з обмеженою відповідальністю Молочний завод Балмолоко; зобов`язано Товариство з обмеженою відповідальністю Молочний завод Балмолоко видати наказ про звільнення ОСОБА_1 , а також видати трудову книжку із внесеним записом про звільнення. Стягнено з Товариства з обмеженою відповідальністю Молочний завод Балмолоко на користь ОСОБА_1 судовий збір у сумі 1073 грн. 60 коп.

26 жовтня позивач звернулась до суду із заявою, в якій просить роз`яснити рішення суду.

В обґрунтування заяви вказує, що рішення є не зовсім зрозумілим (неясним) позивачу в частині, що стосується дати, з якої вважаються припиненими трудові відносини між ОСОБА_1 та Товариством з обмеженою відповідальністю Молочний завод Балмолоко, та дати, з якої вважається розірваним трудовий договір між ОСОБА_1 та Товариством з обмеженою відповідальністю Молочний завод Балмолоко.

Сторони в судове засідання не з`явилися, від позивача надійшла заява про розгляд справи без її участі.

Відповідно до ч. 3 ст. 271 ЦПК України неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час та місце судового засідання, не перешкоджає розглядові заяви про роз`яснення рішення.

Дослідивши матеріали справи, суд дійшов до такого висновку.

Відповідно до частин 1, 2 ст. 271 ЦПК України за заявою учасників справи, державного виконавця, приватного виконавця суд роз`яснює судове рішення, яке набрало законної сили, не змінюючи змісту судового рішення. Подання заяви про роз`яснення судового рішення допускається, якщо судове рішення ще не виконане або не закінчився строк, протягом якого рішення може бути пред`явлене до примусового виконання.

У п. 21 постанови Пленуму Верховного суду України «Про судове рішення в цивільній справі» № 14 від 18 грудня 2009 року зазначено, що відповідно до ст. 221 ЦПК України(2001 р.) роз`яснення рішення суду можливе тоді, коли воно не містить недоліків, що можуть бути усунені лише ухваленням додаткового рішення, а є незрозумілим, що ускладнює його реалізацію. Зазначене питання розглядається судом, що ухвалив рішення, і в ухвалі суд викладає більш повно та ясно ті частини рішення, розуміння яких викликає труднощі, не вносячи змін у суть рішення і не торкаючись питань, які не були предметом судового розгляду. Роз`яснення рішення не допускається, якщо воно виконане або закінчився установлений законом строк, протягом якого рішення може бути пред`явлене до виконання. Якщо фактично порушено питання про зміну рішення або внесення в нього нових даних, у тому числі й роз`яснення мотивів ухваленого рішення, суд ухвалою відмовляє в роз`ясненні рішення.

Тобто, роз`яснення судового рішення є за своєю суттю одним із способів усунення його недоліків, але без виправлення і постановлення додаткового рішення цим же судом. Роз`яснення судового рішення зумовлюється його нечіткістю за змістом, коли воно є неясним та незрозумілим для осіб, стосовно яких воно ухвалене, так і для тих, що будуть здійснювати його виконання. Суд не повинен давати відповідь на нові та невирішені ним вимоги, він лише має роз`яснити положення постановленого ним рішення, які нечітко ним сформульовані, що позбавляє можливості його реалізації.

Враховуючи те, що у позивача виникають труднощі в розумінні резолютивної частини рішення суду в частині дати, з якої вважаються припиненими трудові відносини та розірваний трудовий договір між ОСОБА_1 та Товариством з обмеженою відповідальністю Молочний завод «Балмолоко», суд вважає вказані обставини такими, що у порядку, передбаченому ст. 271 ЦПК України, зумовлюють задоволення заяви.

Керуючись ст. 259-260 ЦПК України

УХВАЛИВ:

Заву ОСОБА_1 про роз`яснення судового рішення у справі за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю Молочний завод «Балмолоко» про визнання трудових відносин та трудового договору припиненими - задовольнити.

Роз`яснити рішення Дзержинського районного суду м. Харкова від 17.10.2023, а саме що трудові відносини між ОСОБА_1 та Товариством з обмеженою відповідальністю Молочний завод «Балмолоко» вважаються припиненими з дня винесення судового рішення, тобто з 17.10.2023.

Роз`яснити рішення Дзержинського районного суду м. Харкова від 17.10.2023, а саме що трудовий договір між ОСОБА_1 та Товариством з обмеженою відповідальністю Молочний завод «Балмолоко» вважається розірваним з дня винесення судового рішення, тобто з 17.10.2023.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Суддя: Р.О. Агапов

СудДзержинський районний суд м.Харкова
Дата ухвалення рішення08.11.2023
Оприлюднено22.11.2023
Номер документу115054891
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із трудових правовідносин, з них у зв’язку з іншими підставами звільнення за ініціативою роботодавця

Судовий реєстр по справі —638/9930/23

Ухвала від 08.11.2023

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Агапов Р. О.

Рішення від 17.10.2023

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Агапов Р. О.

Ухвала від 22.08.2023

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Агапов Р. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні