Ухвала
від 21.11.2023 по справі 623/194/22
ДЗЕРЖИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа № 623/194/22

Провадження № 2/638/3531/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 листопада 2023 року Дзержинський районний суд м. Харкова у складі:

головуючого судді за участю секретаря судового засідання Орос О.В., Шевцової А.Р.,

розглянувши в підготовчому судовому засіданні в залі суду в м. Харкові питання про витребування доказів у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 , ОСОБА_2 до ОСОБА_3 , Куньєвської сільської ради про визнання недійсним та скасування рішення органу місцевого самоврядування, припинити право власності на земельну ділянку та скасування її державної реєстрації у Державному земельному кадастрі,-

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 , ОСОБА_2 звернувся до суду з позовом до Харківської міської ради, третя особа: Сьома Харківська державна нотаріальна контора про визначення додаткового строку для прийняття спадщини.

Разом із позовною заявою позивачами подано клопотання про витребування доказів.

Ухвалою Ізюмського міськрайонного суду Харківської області від 02 лютого 2023 року позовну заяву прийнято до розгляду та відкрито провадження за правилами загального позовного провадження. Витребувано від Комунального підприємства «Архітектурне бюро та бюро технічної інвентаризації Ізюмського району» архівні інвентарні справи на житлові будинки, що розташований за адресою: АДРЕСА_1 та АДРЕСА_2 , від Куньєвської сільської ради, копію рішення Куньєвської сільської ради Ізюмського району Харківської області від 27.07.2021 р. № 646 у частині затвердження документації із землеустрою передачі у власність ОСОБА_3 земельної ділянки кадастровим номером 6322882001:01:001:0556 площею 0.25 га для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, яка розташована за адресою: АДРЕСА_2 , а також копії документів, що стали підставою для його прийняття.

Однак, в матеріалах справи відсутні витребувані ухвалою Ізюмського міськрайонного суду Харківської області від 02 лютого 2023 року документи.

Сторони в судове засідання не з`явилися, про дату, час та місце розгляду справи повідомлені належним чином, про причини неявки суд не повідомили.

Представником позивача надано до суду заяву, в якій останній просить розглянути та задовольнити клопотання про витребування доказів.

Згідно п. 3ст. 2 ЦПКосновними засадами (принципами) цивільного судочинства є розумність строків розгляду справи судом.

На необхідності забезпечення розгляду справи протягом розумного строку зазначено уст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод,ст. 129 Конституції України.

Відповідно до ч. 1 ст. 44 ЦПК України, учасники судового процесу та їхні представники повинні добросовісно користуватися процесуальними правами; зловживання процесуальними правами не допускається.

Вирішуючи питання щодо витребування доказів за відсутності сторін, суд приймає до уваги те, що межіперенесеннярозгляду справи не повинні призводити до зменшення розумного строку розгляду справи. Розумність тривалості судового розгляду має визначатися з огляду на обставини справи та наступні критерії: складність справи, поведінка учасниківсправи та компетентних органів, а також важливість предмета позову для заявника у справі (рішення Європейського суду з прав людини у справі «Фрідлендер проти Франції»).

Враховуючи наведене, ту обставину, що в даному судовому засіданні справа по суті не вирішується, а також необхідність забезпечення розумних строків її розгляду та встановлення кола осіб, які можуть бути заінтересовані у результаті розгляду даної цивільної справи та на чиї права та обов`язки може вплинути рішення у даній справі, суд приходить до висновку щодо відсутності підстав для відкладення судового засідання, зважаючи на що вирішує зазначене клопотання про витребування доказів за відсутності сторін та їх представників.

Дослідивши матеріали справи, суд дійшов висновку про витребування доказів.

Статтею 2 ЦПК України передбачено, що завдання цивільного судочинства, яке превалює над будь-якими іншими міркуваннями в судовому процесі, є справедливий розгляд і вирішення цивільних справ.

Відповідно до вимог ч. 2 ст. 197 ЦПК України у підготовчому засіданні суд вирішує питання про витребування додаткових доказів та визначає строки їх подання.

Відповідно до ч. 1 ст. 84 ЦПК України учасники справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду.

Статтею 76 ЦПК України встановлено, що доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами: письмовими, речовими і електронними доказами; висновками експертів; показаннями свідків.

Статтею 80 ЦПК України передбачено, що достатніми є докази, які у своїй сукупності дають змогу дійти висновку про наявність або відсутність обставин справи, які входять до предмета доказування.

Питання про достатність доказів для встановлення обставин, що мають значення для справи, суд вирішує відповідно до свого внутрішнього переконання.

Частиною другою статті 78 ЦПК України передбачено, що обставини справи, які за законом мають бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування.

Відповідно до ч. 2, 6 ст. 95 ЦПК України письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії, якщо інше не передбачено цим Кодексом. Якщо подано копію (електронну копію) письмового доказу, суд за клопотанням учасника справи або з власної ініціативи може витребувати у відповідної особи оригінал письмового доказу. Якщо оригінал письмового доказу не подано, а учасник справи або суд ставить під сумнів відповідність поданої копії (електронної копії) оригіналу, такий доказ не береться судом до уваги.

Згідно з вимогами ст.12 ЦПК України, яка також покладає і на суд певні обов`язки зі створення для сторін змагального процесу, суд сприяє всебічному і повному з`ясуванню обставин справи: роз`яснює особам, які беруть участь у справі, їх права та обов`язки, попереджає про наслідки вчинення або не вчинення процесуальних дій і сприяє здійсненню їхніх прав у випадках, встановлених цим Кодексом.

Відповідно до ч. 3 ст. 84 ЦПК України у разі задоволення клопотання суд своєю ухвалою витребовує відповідні докази.

Суд, дослідивши матеріали справи, приходить до висновку щодо необхідності витребувати докази, оскільки вони мають значення для встановлення наявності або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги позовної заяви. Крім того, витребувана інформація має значення для всебічного та повного з`ясування обставин справи і справедливого та правильного її вирішення.

Керуючись ст. 81, 83, 84, 258-261, 294 ЦПК України,-

ПОСТАНОВИВ:

Витребувати з Комунального підприємства«Архітектурне бюрота бюротехнічної інвентаризаціїІзюмського району» (місцезнаходження: м. Ізюм, вул. Паромна, 6) архівні інвентарні справи на житлові будинки, що розташовані за адресою: АДРЕСА_3 .

Витребувати з Куньєвської сільської ради (місцезнаходження: 64323, Харківська обл., Ізюмський р-н, село Куньє, вул. Миру, будинок 4А) копію рішення Куньєвської сільської ради Ізюмського району Харківської області від 27.07.2021 року № 646 в частині затвердження документації із землеустрою та передачі у власність ОСОБА_3 земельної ділянки з кадастровим номером 6322882001:01:001:0556, площею 0.25 га, для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, яка розташована за адресою: АДРЕСА_2 , а також копії документів, що стали підставою для його прийняття.

Копію ухвали надіслати учасникам справи.

Ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення та оскарженню в апеляційному порядку не підлягає. Заперечення на ухвали, що не підлягають оскарженню окремо від рішення суду, включаються до апеляційної скарги на рішення суду.

Суддя О.В. Орос

Дата ухвалення рішення21.11.2023
Оприлюднено22.11.2023
Номер документу115054945
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, з них: спори про припинення права власності на земельну ділянку

Судовий реєстр по справі —623/194/22

Ухвала від 26.02.2024

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Смирнов В. А.

Ухвала від 21.11.2023

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Орос О. В.

Ухвала від 02.02.2022

Цивільне

Ізюмський міськрайонний суд Харківської області

Герцов О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні