Ухвала
від 15.11.2023 по справі 922/579/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під`їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-14, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


УХВАЛА

"15" листопада 2023 р.м. ХарківСправа № 922/579/22

Господарський суд Харківської області у складі:

судді Кононова О.В.

при секретарі судового засідання Зубко Ю.В.

розглянувши заяву кредитора Акціонерного товариства "Харківобленерго" (вх. № 19877 від 27.07.2023) з грошовими вимогами до боржника Державного підприємства Міністерства Оборони України "Харківська контора матеріального технічного забезпечення" по справі № 922/579/22

за заявоюТовариства з обмеженою відповідальністю "Харківська філія забезпечення" про визнання банкрутом Державного підприємства Міністерства Оборони України "Харківська контора матеріального технічного забезпечення" За участю:

учасники процесу в призначене судове засідання не з`явилися

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою Господарського суду Харківської області від 22.11.2022 серед іншого було відкрито провадження у справі про банкрутство Державного підприємства Міністерства Оборони України "Харківська контора матеріального технічного забезпечення", код ЄДРПОУ 08162096; введено мораторій на задоволення вимог кредиторів, введено процедуру розпорядження майном боржника.

Призначено розпорядником майна боржника арбітражного керуючого Максимова Андрія Анатолійовича, (свідоцтво про право на здійснення діяльності арбітражного керуючого № 394 від 26.02.2013).

Здійснено офіційне оприлюднення на офіційному веб-порталі судової влади України про відкриття справи про банкрутство боржника Державного підприємства Міністерства Оборони України "Харківська контора матеріального технічного забезпечення", код ЄДРПОУ 08162096, із зазначенням повного найменування боржника, його поштової адреси, банківських реквізитів, найменування та адреси господарського суду, номера справи, відомостей про розпорядника майна, граничний строк подання заяв конкурсних кредиторів з вимогами до боржника (публікація № 69592 від 23.11.2022).

27.07.2023 до канцелярії суду надійшла заява АТ "Харківобленерго" (вх. № 19877) з грошовими вимогами до боржника на суму 12 576,45 грн.

Відповідно ч. 3 п. 6 ст. 45 Кодексу України з процедур банкрутства, вимоги кредиторів, заявлені після закінчення строку, встановленого для їх подання, розглядаються господарським судом у порядку черговості їх отримання у судовому засіданні, яке проводиться після попереднього засідання господарського суду.

Ухвалою суду від 22.08.2023 суд прийняв заяву Акціонерного товариства "Харківобленерго" (вх.№ 19877 від "27" липня 2023 р.) з грошовими вимогами до боржника та призначив її до розгляду в судовому засіданні на "17" жовтня 2023 р.

Цією ж ухвалою суд зобов`язав розпорядника майна разом з боржником розглянути заяву кредитора та письмово повідомити про результати розгляду заявника та суд до дати проведення судового засідання.

17.10.2023 на електронну адресу суду від розпорядника майна надійшло клопотання про відкладення розгляду заяви АТ "Харківобленерго" у зв`язку з тим, що він не отримав заяву АТ "Харківобленерго" та на мав можливості її розглянути. Також в наданому клопотання розпорядник майна просив суд зобов`язати АТ "Харківобленерго" направити копію заяви з грошовими вимогами на адресу розпорядника майна.

Поряд з цим 17.10.2023 до суду від АТ "Харківобленерго" надійшло клопотання про долучення до матеріалів справи доказів виконання запиту розпорядника майна щодо направлення на його електронну адресу сканкопії заяви з кредиторськими вимогами. Надані докази були долучені судом до матеріалів справи.

При цьому в судовому засіданні 17.10.2023 присутній представник боржника зазначив, що він не має інформації про результати розгляду боржником заяви АТ "Харківобленерго" з кредиторськими вимогами.

В судовому засіданні 17.10.2023 було відкладено розгляд справи до 15.11.2023 до 12:50 год.

В призначене судове засідання учасники провадження не з`явилися, про причини неявки суд не повідомили, про час та місце розгляду заяви були повідомлені у встановленому законом порядку.

Розпорядник майна та боржник не виконали вимоги ухвали суду від 22.08.2023 щодо розгляду вимог кредитора та повідомлення суду про результати розгляду таких вимог, попри тривалий (2.5 місяці) термін перебування заяви на розгляді в суді.

Суд зазначає, що відносини щодо забезпечення доступу до судових рішень (рішень, судових наказів, постанов, вироків, ухвал), ухвалених судами загальної юрисдикції, та ведення Єдиного державного реєстру судових рішень регулюються Законом України "Про доступ до судових рішень", який набрав чинності з 01.06.2006.

В силу приписів статей 2, 4 зазначеного Закону, кожен має право на доступ до судових рішень у порядку, визначеному цим Законом. Це право забезпечується офіційним оприлюдненням судових рішень на офіційному веб-порталі судової влади України в порядку, встановленому цим Законом. Судові рішення, внесені до Реєстру, є відкритими для безоплатного цілодобового доступу на офіційному веб-порталі судової влади України.

Враховуючи, що всі ухвали суду були вчасно офіційно оприлюднено на офіційному веб-порталі Судової влади України за веб-адресою http://court.gov.ua/fair/ та внесено до Єдиного державного реєстру судових рішень, учасники процесу мали можливість ознайомитись з вказаними ухвалами в Єдиному державному реєстрі судових рішень та в разі необхідності з`явитись в судове засідання або повідомити про причину неявки в судове засідання, чого вони не зробили. Судові рішення, внесені до Реєстру, є відкритими для безоплатного цілодобового доступу на офіційному веб-порталі судової влади України.

У відповідності до ч. 1 та п. 1 ч. 3 ст. 202, ч. 12 ст. 270 Господарського процесуального кодексу України, неявка в судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце розгляду справи, не перешкоджає розгляду справи по суті.

Розглянувши матеріали справи, заяву АТ "Харківобленерго" з грошовими вимогами до банкрута, суд встановив, що до господарського суду надійшла заява кредитора з вимогами до боржника на загальну суму 12 576,45 грн.

АТ «Харківобленерго» здійснює господарську діяльність з розподілу електричної енергії на підставі ліцензії на право провадження господарської діяльності з розподілу електричної енергії у межах місць провадження господарської діяльності (постанова НКРЕКП від 16.11.2018 № 1446).

Зазначена обставина підтверджена відомостями з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, де зазначено як основний Код КВЕД 35.13: Розподілення електроенергії.

АТ «Харківобленерго» також внесено до Реєстру суб`єктів природних монополій, які провадять господарську діяльність у сфері енергетики, що розміщений на офіційному сайті Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП).

Відповідно до постанови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (надалі НКРЕКП) від 16.11.2018 № 1446 (надалі Постанова № 1446) та положень абз. 16 п. 13 розділу XVII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про ринок електричної енергії» АТ «Харківобленерго» мало право на провадження господарської діяльності з передачі електричної енергії місцевими (локальними) електричними мережами та провадження господарської діяльності з постачання електричної енергії за регульованим тарифом на підставі відповідних ліцензій та укладених договорів.

З 01.01.2019 відповідно до Постанови № 1446 АТ «Харківобленерго» (надалі також Оператор системи; ОСР) є оператором системи розподілу та здійснює діяльність з розподілу електричної енергії у межах місць провадження господарської діяльності, а саме на території Харківської області в межах розташування системи розподілу електричної енергії, та не є постачальником електричної енергії.

Основними нормативно-правовими документами, які встановлюють вимоги та регулюють взаємовідносини між ОРС, електропостачальниками та споживачами (разом Учасники роздрібного ринку) є, зокрема, Закон, Кодекс систем розподілу, затверджений Постановою НКРЕКП від 14.03.2018 № 310 та Правила роздрібного ринку електричної енергії (надалі ПРРЕЕ), затверджені Постановою НКРЕКП від 14.03.2018 № 312 в яких визначені права, обов`язки та відповідальність сторін.

АТ «Харківобленерго» є оператором системи розподілу, який відповідно до постанови НКРЕКП від 16.11.2018 № 1446 та положень п. 13 розділу ХVІІ Закону з 01.01.2019 здійснює діяльність з розподілу електричної енергії на території Харківської області.

Згідно з Законом та ПРРЕЕ учасники ринку електричної енергії провадять свою діяльність на ринку електричної енергії на договірних засадах.

Відповідно до Постанови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг (далі НКРЕКП) № 1446 Акціонерне товариство «Харківобленерго» (далі Позивач, AT «Харківобленерго») є оператором системи розподілу (надалі - ОСР) та здійснює діяльність з розподілу електричної енергії у межах місць провадження господарської діяльності, а саме на території м. Харкова та Харківської області в межах розташування системи розподілу електричної енергії, та не є постачальником електричної енергії.

Основними нормативно-правовими документами, які встановлюють вимоги та регулюють взаємовідносини між ОСР, електропостачальниками та споживачами (разом - Учасники роздрібного ринку), є зокрема, Закон, Кодекс систем розподілу (надалі - КСР), затверджений Постановою НКРЕКП від 14.03.2018 № 310, та Правила роздрібного ринку електричної енергії (надалі - ІТРРЕЕ), затверджені Постановою НКРЕКП від 14.03.2018 № 312 (далі - Постанова № 312), в яких визначені права, обов`язки та відповідальність сторін.

Доступ до системи розподілу та послуги з розподілу надаються ОСР з 01.01.2019 усім споживачам, електроустановки яких приєднані до мереж ОСР на території його діяльності на підставі публічного договору приєднання - Договору споживача про надання послуг з розподілу електричної енергії (надалі - Договір), який укладається між Товариством та споживачем, з урахуванням статей 633, 634, 641, 642 Цивільного кодексу України, за формою (типовою формою) договору, що є додатком № 3 до ПРРЕЕ та розміщена на офіційному сайті AT «Харківобленерго»: www.oblenergo.kharkov.ua.

Постачання електричної енергії споживачу здійснюється, якщо споживач є стороною діючих договорів: - про надання послуг з розподілу електричної енергії; - про постачання електричної енергії споживачу або про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг, або постачання електричної енергії постачальником «останньої надії»; - про надання послуг комерційного обліку електричної енергії, крім випадків, коли роль постачальника послуг комерційного обліку виконує оператор системи, до мереж якого приєднаний цей споживач (п.3.1.6 ПРРЕЕ).

У період з дати отримання ліцензії на провадження господарської діяльності з розподілу електричної енергії, на виконання положень п. 4 Постанови № 312 Товариство направило поштовим відправленням всім споживачам, електроустановки яких приєднані на території діяльності Товариства, заяву-приєднання до Договору яка формується за базами даних вертикально інтегрованого суб`єкта господарювання та містить ЕІС-коди точок комерційного обліку об`єкта споживача. Зокрема, така заява приєднання до Договору була надана і Відповідачу та надалі підписана ним без зазначення дати підписання.

Направлення такої заяви-приєднання є пропозицією споживачу про приєднання до договору споживача про надання послуг з розподілу електричної енергії на умовах діючого договору про постачання електричної енергії від 19.03.2012 № 37 (індивідуальні характеристики об`єкта, потужність, клас надійності, ідентифікаційні коди, особливості обліку тощо).

Договір споживача з розподілу вважається укладеним з дати підписання споживачем заяви-приєднання та/або сплати за рахунком, який надсилається одночасно з Договором споживача про розподіл та/або з дати, указаної у заяві-приєднанні, якщо споживач протягом указаного в заяві-приєднанні терміну не звернувся до ОСР із запереченнями щодо укладення договору в цілому або щодо окремих умов договору та спожив будь-який обсяг електричної енергії ( п. 4 Постанови 312, п.п. 1.2.15, п.п. 2.1.6 ПРРЕЕ)).

Відповідно до абз. 3, п. 5 Постанови 312, з дати набрання чинності договором споживача про надання послуг з розподілу електричної енергії ОСР надає послуги комерційного обліку споживачам.

Відповідно до п. 1.2 Типового договору споживача про надання послуг з розподілу (передачі) електричної енергії умови Договору розроблені відповідно до Закону України Про ринок електричної енергії та ПРРЕЕ, та є однаковими для всіх споживачів, що відповідає положенням ст. 633, 634 ЦК України.

Приписами ч. 2 ст. 642 ЦК України встановлено - якщо особа, яка одержала пропозицію укласти договір, у межах строку для відповіді вчинила дію відповідно до вказаних у пропозиції умов договору (відвантажила товари, надала послуги, виконала роботи, сплатила відповідну суму грошей тощо), яка засвідчує її бажання укласти договір, ця дія є прийняттям пропозиції, якщо інше не вказане в пропозиції укласти договір або не встановлено законом.

Договір споживача про надання послуг з розподілу електричної енергії є основним документом та визначає зміст правових відносин, прав та обов`язків сторін. Зокрема, укладення Договору означає, що між розподільчою організацією та споживачем досягнуто згоди з усіх його умов.

Відповідно до п.2.1.5. ПРРЕЕ - Договір споживача про надання послуг з розподілу (передачі) електричної енергії в частині розрахунків за послуги оператора системи діє, якщо згідно з обраною споживачем комерційною пропозицією відповідного енергопостачальника оплату послуг з розподілу (передачі) електричної енергії забезпечує споживач.

Згідно із пп. 5.1.1 глава V ПРРЕЕ та пп. 1 п.7.1 Договору Оператор системи має право на отримання своєчасної оплати на надання послуги з розподілу електричної енергії та перетікання реактивної енергії відповідно до умов договорів та законодавства України.

Оплата послуг, наданих оператором системи, здійснюється за тарифами (цінами), які встановлюються Регулятором відповідно до затвердженої ним методики. Тарифи (ціни) на послуги оператора системи оприлюднюються операторами систем у порядку та строки, визначені нормативно-правовими актами, що регулюють функціонування ринку електричної енергії.

Зобов`язання щодо оплати за послугу з розподілу електричної енергії повинні виконуватись належним чином відповідно до умов договору та чинних нормативно-правових актів (ст. 526 ЦК України, ст. 193 ГК України). Крім того, саме п.п. 1 п.6.2 Договору, передбачено обов`язок Відповідача виконувати умови цього Договору.

16.11.2018 Боржник на підставі заяви приєднання приєднався до договору споживача про надання послуг з розподілу електричної енергії на умовах договору про постачання електричної енергії №5-391К від 13.05.2010 року за особовим рахунком №391 бази даних абонентів постачальника за регульованим тарифом.

01.01.2019 між Боржником та Кредитором було укладено договір про надання послуг з перетікання реактивної електричної енергії, який не є самостійним договором, а є Додатком №10 до Договору про надання послуг з розподілу електричної енергії №5-391К.

Згідно вказаного договору Власник мереж надає споживачу послуги з компенсації перетікань реактивної електричної енергії, а Споживач здійснює оплату за надані на межі балансової належності електромереж послуги згідно з умовами цього Договору та додатками до нього, що є невід`ємними частинами.

У відповідності до п. 7 Порядку розрахунків №2, який є додатком №4 до Договору передбачено, що рахунки за послуги з розподілу електричної енергії та із забезпечення перетікань реактивної електричної енергії надаються уповноваженому представнику Споживача (п. 6 цього додатку) Оператором системи розподілу протягом 5 робочих днів від дня закінчення розрахункового періоду у відповідних структурних підрозділах Оператора системи розподілу. В разі неотримання Споживачем рахунків Оператор системи розподілу направляє рахунки Споживачу поштовим зв`язком. У такому разі рахунки вважаються отриманими Споживачем з дня їх відправлення.

Так, на виконання вказаного договору Кредитором було надано послуги з забезпечення перетікань реактивної електричної енергії:

- за лютий 2022 у обсязі 669,0172кВт*год на загальну суму 3062,92грн, що підтверджується Актом про надання послуг з перетікань електричної енергії, Розрахунком нарахувань за ПРЕЕ, в подальшому 15.08.2022 на офіційну електронну адресу було виставлено рахунок на оплату послуг з перетікань реактивної електричної енергії за лютий 2022 строком оплати до 22.08.2022, проте вказаний рахунок Боржником сплачено не було, у зв`язку з чим заборгованість за лютий 2022 становить 3062,92грн.

- за квітень 2022 у обсязі 1825,6кВт*год на загальну суму 6596,41грн, що підтверджується Актом про надання послуг з перетікань електричної енергії, Розрахунком нарахувань за ПРЕЕ, в подальшому 15.08.2022 на офіційну електронну адресу було виставлено рахунок на оплату послуг з перетікань реактивної електричної енергії за квітень 2022 строком оплати до 22.08.2022, проте вказаний рахунок Боржником сплачено не було, у зв`язку з чим заборгованість за квітень 2022 становить 6596,41грн.

- за червень 2022 у обсязі 411,0208кВт*год на загальну суму 1468,34грн, що підтверджується Актом про надання послуг з перетікань електричної енергії, Розрахунком нарахувань за ПРЕЕ, в подальшому 15.08.2022 на офіційну електронну адресу було виставлено рахунок на оплату послуг з перетікань реактивної електричної енергії за червень 2022 строком оплати до 22.08.2022, проте вказаний рахунок Боржником сплачено не було, у зв`язку з чим заборгованість за червень 2022 становить 1468,34грн.

- за вересень 2022 у обсязі 469,44кВт*год на загальну суму 2148,89грн, що підтверджується Актом про надання послуг з перетікань електричної енергії, Розрахунком нарахувань за ПРЕЕ, в подальшому у жовтні 2022 на офіційну адресу було виставлено рахунок на оплату послуг з перетікань реактивної електричної енергії за жовтень 2022 строком оплати до 27.10.2022, проте вказаний рахунок Боржником сплачено не було, у зв`язку з чим заборгованість за вересень 2022 становить 2148,89грн.

- за жовтень 2022 у обсязі 108,4928кВт*год на загальну суму 588,19грн, що підтверджується Актом про надання послуг з перетікань електричної енергії, Розрахунком нарахувань за ПРЕЕ, в подальшому у листопаді 2022 на офіційну адресу було виставлено рахунок на оплату послуг з перетікань реактивної електричної енергії за листопад 2022 строком оплати до 25.11.2022, проте вказаний рахунок Боржником сплачено не було, у зв`язку з чим заборгованість за жовтень 2022 становить 588,19грн.

Таким чином, за Державним підприємством Міністерства Оборони України "Харківська контора матеріального технічного забезпечення" числиться заборгованість з оплати послуг з перетікання реактивної електричної енергії на загальну суму 12576,45грн.

Враховуючи вищевикладене, суд дійшов висновку, що кредиторські вимоги АТ "Харківобленерго" у загальному розмірі 12 576,45 грн. є обґрунтованими та доведеними матеріалами справи.

За подання заяви з грошовими вимогами заявникомтакож був сплачений судовий збір у розмірі 5 368,00 грн. який також визнається судом та підлягає включенню до реєстру вимог кредиторів.

Згідно ч. 1 ст. 45 Кодексу конкурсні кредитори за вимогами, що виникли до дня відкриття провадження у справі про банкрутство, зобов`язані подати до господарського суду письмові заяви з вимогами до боржника, а також документи, що їх підтверджують, протягом 30 днів з дня офіційного оприлюднення оголошення про відкриття провадження у справі про банкрутство. Відлік строку на заявлення грошових вимог кредиторів до боржника починається з дня офіційного оприлюднення оголошення про відкриття провадження у справі про банкрутство.

Судом встановлено, що заява АТ "Харківобленерго" з грошовими вимогами до боржника надійшла до суду 27.07.2023, тобто після закінчення строку, встановленого для їх подання.

Відповідно до ч. 6 ст. 45 Кодексу вимоги кредиторів, заявлені після закінчення строку, встановленого для їх подання, розглядаються господарським судом у порядку черговості їх отримання у судовому засіданні, яке проводиться після попереднього засідання господарського суду. За результатами розгляду зазначених заяв господарський суд постановляє ухвалу про визнання чи відхилення (повністю або частково) вимог таких кредиторів.

Ухвала господарського суду є підставою для внесення відомостей про таких кредиторів до реєстру вимог кредиторів.

Згідно ч. 4 ст.45 Кодексу України з процедур банкрутства кредитори, вимоги яких заявлені після завершення строку, визначеного частиною першою цієї статті, є конкурсними, однак не мають права вирішального голосу на зборах та комітеті кредиторів.

Враховуючи вищевикладене, а також те, що вимоги кредитора перевірені судом, суд вважає за необхідне визнати вимоги АТ "Харківобленерго"до боржника на суму 12 576,45 грн. та 5 368,00 грн. судового збору.

Керуючись ст. ст. 1, 45, 57-68 Кодексу України з процедур банкрутства, ст. ст. 233-235 ГПК України,

УХВАЛИВ:

Визнати грошові вимоги Акціонергого товариства «Харківобленерго» 12576,45 грн. з оплати послуг за перетікання реактивної електричної ененргії, а також 5 368,00 грн - витрати зі сплати судового збору, які підлягають включенню ліквідатором до реєстру вимог кредиторів в порядку черговості, визначеної Кодексом України з процедур банкрутства.

Ухвалу направити ліквідатору, Акціонерному товариству «Харківобленерго», боржнику.

Ухвала набирає законної сили з моменту її прийняття та може бути оскаржена до Східного апеляційного господарського суду протягом десяти днів з дня її підписання суддею.

Ухвала підписана 20.11.2023.

Суддя Кононова О.В.

Дата ухвалення рішення15.11.2023
Оприлюднено23.11.2023
Номер документу115061322
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання банкрутом Державного підприємства Міністерства Оборони України "Харківська контора матеріального технічного забезпечення"

Судовий реєстр по справі —922/579/22

Ухвала від 13.05.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Кононова О.В.

Ухвала від 03.04.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Кононова О.В.

Ухвала від 27.03.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Кононова О.В.

Ухвала від 31.01.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Кононова О.В.

Ухвала від 29.01.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Кононова О.В.

Постанова від 24.01.2024

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Радіонова Олена Олександрівна

Постанова від 24.01.2024

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Радіонова Олена Олександрівна

Ухвала від 23.01.2024

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Радіонова Олена Олександрівна

Ухвала від 17.01.2024

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Радіонова Олена Олександрівна

Ухвала від 20.12.2023

Господарське

Господарський суд Харківської області

Кононова О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні