Вирок
від 21.11.2023 по справі 450/4808/23
ПУСТОМИТІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 450/4808/23 Провадження № 1-кп/450/491/23

ВИРОК

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 листопада 2023 року Пустомитівський районний суд Львівської області в складі:

головуючого-судді ОСОБА_1

при секретарі ОСОБА_2

з участю прокурора ОСОБА_3

обвинуваченого ОСОБА_4

захисника ОСОБА_5

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м.Пустомити матеріали обвинувального акту у кримінальному провадженні, внесених в ЄРДР за №12023141430000588 від 27.09.2023 р., відносно обвинуваченого ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , українця, громадянина України, уродженця, зареєстрованого та жителя АДРЕСА_1 , з неповною середньою освітою 9 класів, не одруженого, який не має на утриманні дітей, не працює, не навчається, не адвокат, не депутат, не нотаріус, на психіатричному обліку не перебуває, знаходиться на наркологічному обліку з діагнозом розлади психіки і поведінки внаслідок вживання інших стимуляторів, однак згідно висновку судово-психіатричного експерта №1056 від 28.09.2023 р. в період інкримінованих йому дій та на момент огляду психічним захворюванням не страждав і не страждає, міг та може усвідомлювати значення своїх дій і керувати ними, не інвалід, військовозобов"язаний, не військовослужбовець, безпартійний, раніше судимий, останній раз вироком Трускавецького міського суду Львівської області від 31.10.2023 р., який не набрав законної сили, за ч.1 ст.263, ч.1 ст.71, ст.72 КК України до покарання у виді 3 (трьох) років 10 (десять) днів позбавлення волі,

у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст.246 КК України,-

в с т а н о в и в:

Обвинувачений ОСОБА_4 , 26.09.2023 р. о 15 год. 00 хв., знаходячись поблизу с.Гончари Львівського району Львівської області у лісовому масиві кварталу №85 лісового заказника місцевого значення "Винниківський", який відноситься до природно-заповідного фонду України, діючи умисно, за допомогою заздалегідь заготовленої бензопили марки "GL3800 L", вчинив шляхом підрізу до ступеня припинення росту незаконну порубку одного дерева породи "дуб звичайний" та одного дерева породи "граб" загальною вартістю 100406,46 грн., завдаши потерпілому Давидівській сільській раді Львівського району Львівської області матеріальної шкоди на вказану суму, що спричинило тяжкі наслідки.

В судовому засіданні обвинувачений ОСОБА_4 свою винуватість у вчиненому визнав повністю та пояснив, що обставини, які викладені в обвинувальному акті, відповідають дійсності. 26.09.2023 р. о 15 год. 00 хв., знаходячись поблизу с.Гончари Львівського району Львівської області у лісовому масиві кварталу №85 лісового заказника місцевого значення "Винниківський", який відноситься до природно-заповідного фонду України, він, діючи умисно, за допомогою заздалегідь заготовленої бензопили марки "GL3800 L", вчиняв незаконну порубку дерев, однак був затриманий працівниками поліції. У вчиненому щиро розкаюється та просить його суворо не карати. Заявлений до нього цивільний позов в сумі 100406,46 грн. визнав повністю та пояснив, що має намір відшкодувати завдані збитки.

Крім повного визнання своєї вини обвинуваченим ОСОБА_4 , його винуватість стверджується іншими доказами, зібраними по кримінальному провадженню. Однак, суд визнає недоцільним дослідження доказів про фактичні обставини справи, які ніким не оспорюються, оскільки проти цього не заперечують учасники судового розгляду.

Таким чином, аналізуючи зібрані по кримінальному провадженні докази, суд вважає доведеною винуватість обвинуваченого ОСОБА_4 у вчиненні кримінального правопорушення і його дії слід кваліфікувати за ч.4 ст.246 КК України, оскільки він здійснив незаконну порубку дерев на території природно-заповідного фонду, що спричинило тяжкі наслідки.

Обираючи обвинуваченому ОСОБА_4 міру покарання, суд враховує ступінь тяжкості вчиненого, особу винуватого, який раніше судимий, пом"якшуючі покарання обставини як щире каяття, визнання своєї винуватості і активне сприяння розкриттю кримінального правопорушення на досудовому слідстві та в суді, обтяжуючу покарання обставину як рецедив злочину, на психіатричному обліку не перебуває, знаходиться на наркологічному обліку з діагнозом розлади психіки і поведінки внаслідок вживання інших стимуляторів, однак згідно висновку судово-психіатричного експерта №1056 від 28.09.2023 р. в період інкримінованих йому дій та на момент огляду психічним захворюванням не страждав і не страждає, міг та може усвідомлювати значення своїх дій і керувати ними, та враховуючи наведені пом"якшуючі і обтяжуючу покарання обставини, вважає за необхідне обрати йому покарання в межах санкції ч.4 ст.246 КК України у виді позбавлення волі, оскільки його виправлення є неможливим без ізоляції від суспільства.

Строк відбування покарання обвинуваченому ОСОБА_4 , який знаходиться під вартою за ухвалою слідчого судді Сихівського районного суду м.Львова від 03.11.2023 р., слід рахувати з моменту набрання вироком законної сили.

При призначенні обвинуваченому ОСОБА_4 виду і міри покарання суд керується загальними засадами призначення покарання, принципом пропорційності заходу переслідування меті, як він розтлумачений Європейським судом з прав людини у п.38 рішення "Ізмайлов проти Росії" від 16 жовтня 2008 р. та у п.п.34, 41 рішення "Швидка проти України" від 30 жовтня 2014 р.

Згідно ст.65 КК Україниособі, яка вчинила кримінальне правопорушення, має бути призначене покарання, необхідне й достатнє для її виправлення та попередження нових кримінальних правопорушень, а відповідно дост.50 КК Українипокарання має на меті не тільки кару, а й виправлення засуджених, а також запобігання вчиненню нових кримінальних правопорушень як засудженими, так і іншими особами.

Арешт майна, який накладений ухвалою слідчого судді Пустомитівського районного суду Львівської області від 28.09.2023 р., слід скасувати.

Речові докази, а саме одне дерево породи "дуб звичайний", слід повернути потерпілому Давидівській сільській раді Львівського району Львівської області; бензопилу марки "GL3800 L" слід звернути в дохід держави.

Процесуальні витрати за проведення судових експертиз та заходи забезпечення кримінального провадження відсутні.

Позовна заява прокурора Пустомитівської окружної прокуратури Львівської області ОСОБА_3 підлягає до задоволення з наступних підстав.

Статтею 127 КПК України визначено, що шкода, завдана кримінальним правопорушенням або іншим суспільно небезпечним діянням, може бути стягнута судовим рішенням за результатами розгляду цивільного позову в кримінальному провадженні.

В силу ст.128 КПК України, враховуючи неврегульованість кримінально-процесуальним законом процесуальних відносин між сторонами, що виникли у зв"язку з цивільним позовом, до них підлягають застосуванню норми Цивільно-процесуального законодавства України.

Згідно вимог ст.22 ЦК України особа, якій завдано збитків у результаті порушення її цивільного права має право на її відшкодування. Збитками, зокрема, є витрати, яких особа зазнала у зв"язку із знищенням або пошкодженням речі, а також витрати, які особа зробила або мусить зробити для відновлення свого порушеного права.

Відповідно до ст.1166 ЦК України майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.

Таким чином з обвинуваченого ОСОБА_4 підлягає стягненню на користь Давидівської сільської ради Львівського району Львівської області розмір завданої майнової шкоди на суму 100406,46 грн.

Керуючись ст.ст.369, 370, 371, 373, 374, 376 КПК України, суд,-

у х в а л и в:

Визнати ОСОБА_4 винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст.246 КК України, та призначити йому покарання у виді 5 (п"яти) років позбавлення волі.

Строк відбування покарання засудженому ОСОБА_4 рахувати з моменту набрання вироком законної сили.

Арешт майна, який накладений ухвалою слідчого судді Пустомитівського районного суду Львівської області від 28.09.2023 р., - скасувати.

Речові докази, а саме одне дерево породи "дуб звичайний" - повернути законному власнику або володільцю майна; бензопилу марки "GL3800 L" - звернути в дохід держави.

Стягнути з засудженого ОСОБА_4 на користь потерпілого Давидівської сільської ради Львівського району Львівської області 100406,46 грн. завданої майнової шкоди.

На вирок може бути подано апеляцію до Львівського апеляційного суду через Пустомитівський районний суд Львівської області протягом 30 (тридцяти) днів з дня його проголошення.

СуддяОСОБА_1

Дата ухвалення рішення21.11.2023
Оприлюднено23.11.2023
Номер документу115067175
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти довкілля Незаконна порубка лісу

Судовий реєстр по справі —450/4808/23

Ухвала від 09.04.2024

Кримінальне

Львівський апеляційний суд

Березюк О. Г.

Ухвала від 09.04.2024

Кримінальне

Львівський апеляційний суд

Березюк О. Г.

Вирок від 21.11.2023

Кримінальне

Пустомитівський районний суд Львівської області

Мусієвський В. Є.

Ухвала від 21.11.2023

Кримінальне

Пустомитівський районний суд Львівської області

Мусієвський В. Є.

Ухвала від 03.10.2023

Кримінальне

Пустомитівський районний суд Львівської області

Мусієвський В. Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні