Ухвала
від 21.11.2023 по справі 343/2812/23
ДОЛИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Єдиний унікальний номер: 343/2812/23

Номер провадження: 1-в/0343/52/23

У Х В А Л А

про призначення захисника

21 листопада 2023 року м.Долина

Долинський районний суд Івано-Франківської області в складі:

головуючого - судді ОСОБА_1 ,

секретаря судового засідання - ОСОБА_2 ,

з участю прокурора - ОСОБА_3 ,

законного представника ОСОБА_4 - ОСОБА_5 ,

лікаря-психіатра - ОСОБА_6 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Долина Калуського району Івано-Франківської області подання представника КНП «Долинська багатопрофільна лікарня» Долинської міської ради Калуського району Івано-Франківської області лікаря-психіатра ОСОБА_6 про продовження примусових заходів медичного характеру зі зміною на лікування в стаціонарних умовах відносно ОСОБА_4 ,

В С Т А Н О В И В:

06 листопада 2023 року до Долинського районного суду Івано-Франківської області надійшло подання лікаря-психіатра КНП «Долинська багатопрофільна лікарня» Долинської міської ради Калуського району Івано-Франківської області ОСОБА_6 про продовження примусових заходів медичного характеру зі зміною на лікування в стаціонарних умовах відносно ОСОБА_4 , 1996 року народження, жителя АДРЕСА_1 .

В судовому засіданні законний представник особи, щодо якої розглядається питання про продовження примусових заходів медичного характеру ОСОБА_5 заявив клопотання про призначення його синові захисника для надання безоплатної правової допомоги, оскільки термін дії договору, укладеного з адвокатом ОСОБА_7 про надання правової допомоги, закінчився, а в зв`язку з важким матеріальним становищем він не може оплатити послуги адвоката.

Особа, щодо якої розглядається питання про продовження примусових заходів медичного характеру зі зміною на лікування в стаціонарних умовах ОСОБА_4 в судове засідання не викликався.

Прокурор, а також представник КНП «Долинська багатопрофільна лікарня» Долинської міської ради Калуського району Івано-Франківської області згідно довіреності № 492 від 02.11.2023 року лікар-психіатр ОСОБА_6 щодо задоволення даного клопотання не заперечили.

Потерпіла ОСОБА_8 в судове засідання не з`явилася, подала письмову заяву про розгляд подання лікаря-психіатра КНП «Долинська багатопрофільна лікарня» Долинської міської ради про продовження примусових заходів медичного характеру зі зміною на лікування в стаціонарних умовах відносно ОСОБА_4 за її відсутності.

Заслухавши думки учасників судового процесу, дослідивши матеріали справи, суд прийшов до висновку, що клопотання законного представника особи, щодо якої розглядається питання про продовження примусових заходів медичного характеру ОСОБА_5 підлягає до задоволення, виходячи з наступних підстав.

У відповідності до вимог п. 1 ч. 1 ст. 49 КПК України, слідчий, прокурор, слідчий суддя чи суд зобов`язані забезпечити участь захисника у кримінальному провадженні у випадках, якщо: відповідно до вимог статті 52 цього Кодексу участь захисника є обов`язковою, а підозрюваний, обвинувачений не залучив захисника.

Згідно п. 5 ч. 2 ст. 52 даного кодексу, обов`язкова участь захисника забезпечується у кримінальному провадженні щодо осіб, стосовно яких передбачається застосування примусових заходів медичного характеру або вирішується питання про їх застосування, - з моменту встановлення факту наявності психічного захворювання або інших відомостей, які викликають сумнів щодо її осудності.

Як встановлено в судовому засіданні, ухвалою Долинського районного суду Івано-Франківської області від 12.07.2021 року до ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , жителя АДРЕСА_1 , застосовано примусові заходи медичного характеру у вигляді госпіталізації до психіатричного закладу із звичайним наглядом.

У висновку комісії лікарів-психіатрів щодо особи, до якої застосовуються примусові заходи медичного характеру КНП «Прикарпатський обласний клінічний центр психічного здоров`я» Івано-Франківської обласної ради № 492/01-19/18, який поступив на розгляд суду, зазначено, що ОСОБА_4 було продовжено примусові заходи медичного характеру у психіатричному закладі у відділенні зі звичайним наглядом згідно ухвали Рогатинського районного суду Івано-Франківської області від 17.12.2021 року. Ухвалою цього ж суду від 15.06.2022 року застосування примусових заходів медичного характеру у вигляді перебування в психіатричному закладі зі звичайним наглядом змінено на надання амбулаторних примусових заходів медичного характеру по місцю проживання терміном на 6 місяців. Ухвалою Долинського районного суду Івано-Франківської області від 22.02.2023 року ОСОБА_4 продовжено примусові заходи медичного характеру в амбулаторному порядку.

Згідно вказаного висновку, по психічному стану на даний час ОСОБА_4 потребує продовження примусових заходів медичного характеру зі зміною лікування з амбулаторного на стаціонарне.

За таких обставин, враховуючи, що участь захисника згідно вимог п.п. 3,5 ч. 2 ст. 52 КПК України в даній справі є обов`язковою, законний представник особи, щодо якої розглядається питання про продовження примусових заходів медичного характеру ОСОБА_5 в зв`язку з відсутністю коштів не має можливості самостійно залучити захисника, однак бажає скористатися правовою допомогою, з метою дотримання права на захист, суд вважає, що клопотання останнього слід задоволити та доручити Західному регіональному центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, уповноваженому законом на надання безоплатної правової допомоги, призначити захисника для здійснення захисту особи, щодо якої розглядається питання про продовження примусових заходів медичного характеру зі зміною на лікування в стаціонарних умовах ОСОБА_4 .

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 48,49,52 КПК України, суд

У Х В А Л И В:

Клопотання задоволити.

Доручити Західному регіональному центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги призначити захисника для здійснення захисту інтересів особи, щодо якої розглядається питання про продовження примусових заходів медичного характеру зі зміною на лікування в стаціонарних умовах ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , жителя АДРЕСА_1 .

Копію ухвали для виконання направити негайно Західному регіональному центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, що знаходиться за адресою: 46003, м.Тернопіль вул. За Рудкою, 33, офіс 603.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя:

Дата ухвалення рішення21.11.2023
Оприлюднено23.11.2023
Номер документу115079142
СудочинствоКримінальне
Сутьпродовження примусових заходів медичного характеру зі зміною на лікування в стаціонарних умовах відносно ОСОБА_4

Судовий реєстр по справі —343/2812/23

Ухвала від 27.11.2023

Кримінальне

Долинський районний суд Івано-Франківської області

Лицур І. М.

Ухвала від 21.11.2023

Кримінальне

Долинський районний суд Івано-Франківської області

Лицур І. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні