Ухвала
від 27.11.2023 по справі 343/2812/23
ДОЛИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Єдиний унікальний номер: 343/2812/23

Номер провадження: 1-в/0343/52/23

У Х В А Л А

про продовження застосування примусових заходів медичного характеру

27 листопада 2023 року м.Долина

Долинський районний суд Івано-Франківської області в складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

з участю прокурора ОСОБА_3 ,

захисника ОСОБА_4 ,

законного представника особи, щодо якої вирішується питання про

продовження примусових заходів медичного характеру ОСОБА_5

ОСОБА_6 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Долина Калуського району Івано-Франківської області подання представника КНП «Долинська багатопрофільна лікарня» Долинської міської ради Калуського району Івано-Франківської області лікаря-психіатра ОСОБА_7 про продовження примусових заходів медичного характеру зі зміною на лікування в стаціонарних умовах відносно ОСОБА_5 ,

В С Т А Н О В И В:

06 листопада 2023 року до Долинського районного суду Івано-Франківської області надійшло подання лікаря-психіатра КНП «Долинська багатопрофільна лікарня» Долинської міської ради Калуського району Івано-Франківської області ОСОБА_7 про продовження примусових заходів медичного характеру зі зміною на лікування в стаціонарних умовах відносно ОСОБА_5 , 1996 року народження, жителя АДРЕСА_1 .

В судовому засіданні представник КНП «Долинська багатопрофільна лікарня» Долинської міської ради Калуського району Івано-Франківської області згідно довіреності № 492 від 02.11.2023 року лікар-психіатр ОСОБА_7 подання підтримала, просила продовжити ОСОБА_5 застосування примусових заходів медичного характеру в стаціонарних умовах, оскільки під час проходження примусового лікування стан хворого погіршився, внаслідок загострення хвороби він відмовився приймати медикаменти, не з`являється на прийоми до лікаря, проявляє агресію до рідних та тікає з дому, тому комісія лікарів-психіатрів дійшла висновку про необхідність продовжити лікування ОСОБА_5 в умовах стаціонару.

Прокурор в судовому засіданні подання лікаря-психіатра підтримав та вказав на необхідність продовження ОСОБА_5 примусових заходів медичного характеру у вигляді надання стаціонарної психіатричної допомоги, про що йдеться у висновку лікарської комісії.

Захисник ОСОБА_4 та законний представник особи, щодо якої вирішується питання про продовження примусових заходів медичного характеру ОСОБА_5 ОСОБА_6 щодо задоволення даного подання не заперечили, вказавши, що продовження лікування в стаціонарних умовах відповідає інтересам самого ОСОБА_5 .

Потерпіла ОСОБА_8 та її представник адвокат ОСОБА_9 в судове засідання не з`явилися, потерпіла подала письмову заяву, в якій просила провести розгляд подання про продовження примусових заходів медичного характеру відносно ОСОБА_5 за її відсутності та у відсутності її представника.

Особа, щодо якої розглядається подання ОСОБА_5 в судове засідання не викликався.

Заслухавши думки учасників процесу та дослідивши матеріали справи, суд вважає, що подання представника КНП «Долинська багатопрофільна лікарня» Долинської міської ради Івано-Франківської області лікаря-психіатра ОСОБА_7 підлягає до задоволення, виходячи з наступних підстав.

Статтею 19 Закону України «Про психіатричну допомогу»передбачено, що питання про продовження, зміну або припинення застосування примусового заходу медичного характеру вирішується судом у разі такої зміни стану психічного здоров`я особи, за якої відпадає необхідність застосування раніше призначеного заходу та виникає необхідність у призначенні іншого примусового заходу медичного характеру, чи якщо особа видужала. Продовження, зміна або припинення застосування примусових заходів медичного характеру здійснюється судом за заявою представника закладу з надання психіатричної допомоги (лікаря-психіатра), який надає особі психіатричну допомогу. Особи, до яких застосовані примусові заходи медичного характеру, підлягають огляду комісією лікарів-психіатрів не рідше одного разу на 6 місяців для вирішення питання про наявність підстав для звернення до суду із заявою про припинення, продовження або про зміну застосування таких заходів. Після проведення огляду представник закладу з надання психіатричної допомоги (лікар-психіатр), який надає особі психіатричну допомогу, направляє до суду за місцезнаходженням закладу з надання психіатричної допомоги заяву, до якої додається висновок комісії лікарів-психіатрів, що містить обґрунтування необхідності продовження, зміни або припинення застосування примусового заходу медичного характеру відповідно.

Згідно ст. 92 КК України, примусовими заходами медичного характеру є надання амбулаторної психіатричної допомоги, поміщення особи, яка вчинила суспільно небезпечне діяння, що підпадає під ознаки діяння, передбаченого Особливою частиною цьогоКодексу, в спеціальний лікувальний заклад з метою її обов`язкового лікування, а також запобігання вчиненню нею суспільно небезпечних діянь.

Відповідно до вимогч. 1 ст. 95 даного Кодексу, продовження, зміна або припинення застосування примусових заходів медичного характеру здійснюється судом за заявою представника закладу з надання психіатричної допомоги (лікаря-психіатра), який надає особі психіатричну допомогу. До заяви додається висновок комісії лікарів-психіатрів, що обґрунтовує необхідність продовження, зміни або припинення застосування таких примусових заходів.

Частиною 1 ст.514КПКУкраїни передбачено, що продовження, зміна чи припинення застосування примусових заходів медичного характеру здійснюється на підставі ухвали суду, в межах територіальної юрисдикції якого застосовується цей захід чи відбувається лікування.

Як встановлено в судовому засіданні, ухвалою Долинського районного суду Івано-Франківської області від 12.07.2021 року до ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , жителя АДРЕСА_1 , застосовано примусові заходи медичного характеру у вигляді госпіталізації допсихіатричного закладуіз звичайнимнаглядом.

У висновку комісії лікарів-психіатрів щодо особи, до якої застосовуються примусові заходи медичного характеру КНП «Прикарпатський обласний клінічний центр психічного здоров`я» Івано-Франківської обласної ради № 492/01-19/18, який поступив на розгляд суду, зазначено, що ОСОБА_5 було продовжено примусові заходи медичного характеру у психіатричному закладі у відділенні зі звичайним наглядом згідно ухвали Рогатинського районного суду Івано-Франківської області від 17.12.2021 року. Ухвалою цього ж суду від 15.06.2022 року застосування примусових заходів медичного характеру у вигляді перебування в психіатричному закладі зі звичайним наглядом змінено на надання амбулаторних примусових заходів медичного характеру по місцю проживання терміном на 6 місяців. Ухвалою Долинського районного суду Івано-Франківської області від 22.02.2023 року ОСОБА_5 продовжено примусові заходи медичного характеру в амбулаторному порядку.

Таким чином, станом на даний час щодо ОСОБА_5 застосовуються примусові заходи медичного характеру в амбулаторному порядку.

Як вбачається з висновку комісії лікарів-психіатрів щодо особи, до якої застосовуються примусові заходи медичного характеру КНП «Прикарпатський обласний клінічний центр психічного здоров`я» Івано-Франківської обласної ради № 492/01-19/18 від 03.11.2023 року, ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , страждає параноїдною шизофренією з приступоподібно-прогредієнтним перебігом, параноїдним синдромом на фоні емоційно-вольового дефекту особи за змішаним типом, ремісія «С-Д». Незважаючи на проведене лікування, стан хворого незначно змінився, він не може реально задоволити свої життєві потреби, категорично відмовився від прийому ліків, на прийом не з`являвся, періодично проявляє агресію до рідних, тікає з дому, потребує стороннього догляду та нагляду, а тому потребує продовження примусових заходів медичного характеру зі зміною із амбулаторного лікування на стаціонарне.

Таким чином, судом встановлено, що ОСОБА_5 страждає психічним розладом та потребує продовження лікування, жодних відомостей про те, що на момент судового розгляду він видужав або внаслідок змін у стані його здоров`я відпала потреба в продовженні застосування примусових заходів медичного характеру, суду не надано.

За таких обставин, беручи до уваги те, що на даний час у ОСОБА_5 зберігається реальна загроза спричинення шкоди для себе та оточення, а застосування заходів медичного характеру у вигляді госпіталізації його до психіатричного закладу зі звичайним наглядом є необхідним для його одужання та запобігання вчиненню нових соціально небезпечних дій, суд дійшов висновку, що подання представника КНП «Долинська багатопрофільна лікарня» Долинської міської ради Калуського району Івано-Франківської області лікаря-психіатра ОСОБА_7 про продовження примусових заходів медичного характеру зі зміною на лікування в стаціонарних умовах відносно ОСОБА_5 є обґрунтованим, а тому його слід задоволити.

На підставі викладеного, ст. 19 Закону України «Про психіатричну допомогу», ст.ст. 92-95 КК України, ст.ст. 513,514 КПК України, керуючись ст.ст. 369-372, 376, 395 КПК України, суд,

У Х В А Л И В:

Подання представника КНП «Долинська багатопрофільна лікарня» Долинської міської ради Калуського району Івано-Франківської області лікаря-психіатра ОСОБА_7 про продовження примусових заходів медичного характеру зі зміною на лікування в стаціонарних умовах відносно ОСОБА_5 задоволити.

Продовжити щодо ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , жителя АДРЕСА_1 , застосування примусових заходів медичного характеру зі зміною лікування з амбулаторного на лікування в стаціонарних умовах, терміном на 6 (шість) місяців.

Апеляційна скарга на ухвалу суду може бути подана протягом семи днів з дня її проголошення до Івано-Франківського апеляційного суду.

Суддя:

Дата ухвалення рішення27.11.2023
Оприлюднено28.11.2023
Номер документу115188433
СудочинствоКримінальне
Сутьпродовження примусових заходів медичного характеру зі зміною на лікування в стаціонарних умовах відносно ОСОБА_5

Судовий реєстр по справі —343/2812/23

Ухвала від 27.11.2023

Кримінальне

Долинський районний суд Івано-Франківської області

Лицур І. М.

Ухвала від 21.11.2023

Кримінальне

Долинський районний суд Івано-Франківської області

Лицур І. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні