Ухвала
від 21.11.2023 по справі 527/2725/23
ГЛОБИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 527/2725/23

провадження № 2/527/788/23

УХВАЛА

21 листопада 2023 року м. Глобине Глобинський районний суд Полтавської області в складі:

головуючого судді - Левицької Т.В.,

з участю секретаря судового засідання - Папенко Л.І.,

розглянувши у відкритому підготовчому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 , яка подана представником позивача адвокатом Хромих Едуардом Володимировичем до ОСОБА_2 , за участю третіх осіб: ОСОБА_3 , виконавчого комітету Градизької селищної ради Кременчуцького району Полтавської області як органу опіки та піклування, про позбавлення батьківських прав,

В С Т А Н О В И В:

20 жовтня 2023 року представник позивача ОСОБА_1 - ОСОБА_4 звернувся до Глобинського районного суду Полтавської області з позовом до ОСОБА_2 , за участю третіх осіб: ОСОБА_3 , виконавчого комітету Градизької селищної ради Кременчуцького району Полтавської області як органу опіки та піклування про позбавлення батьківських прав.

Ухвалою Глобинського районного суду Полтавської області від 24 жовтня 2023 року по справі відкрито провадження та призначено підготовче засідання.

02.11.2023до судунадійшло повідомленняпредставника третьоїособи Виконавчогокомітету Градизькоїселищної радиКременчуцького районуПолтавської області,як органуопіки тапіклування (службиу справахдітей),про тещо 14вересня 2023року направлено доОлександрійського міськрайонногосуду Кіровоградськоїобласті позовв інтересахдітей,які залишилисябез батьківськогопіклування, ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,та ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (тимчасовопроживають утітки ОСОБА_3 за адресою: АДРЕСА_1 ),про позбавленнябатьківських правматері ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 (копіяпаспорта додається),яка зареєстрованаза адресою: АДРЕСА_2 ,але фактичнопроживає заадресою: АДРЕСА_3 ,ідентифікаційний номер НОМЕР_1 . Відповідно до ухвали Олександрійського міськрайонного суду Кіровоградської області вказану цивільну справу № 398/4866/23 передано на розгляд за підсудністю до Онуфріївського районного суду Кіровоградської області (місцезнаходження: 28100, Кіровоградська область, смт Онуфріївка, вул. Назаренка, 23). Одночасно інформували, що позивачу та третій особі відомо про перебування вказаної справи №398/4866/23 у провадженні Онуфріївського районного суду Кіровоградської області.

Позивач та представник позивача в підготовче засідання не з`явились, представник позивача подав до суду заяву про проведення підготовчого засідання без їх участі.

Відповідач, третя особа та представник третьої особи в підготовче засідання не з`явились.

За правилами ч. 2 ст. 247ЦПК України за умов неявки в судове засідання всіх учасників справи фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Відповідно до ст. 4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Суд, дослідивши подані сторонами документи, встановив такі фактичні обставини справи та відповідні їм правовідносини.

Частиною 1ст.27ЦПК України визначено правило загальної територіальної підсудності, згідно з яким позови до фізичної особи пред`являються в суд за зареєстрованим у встановленому законом порядку місцем її проживання або перебування, якщо інше не передбачено законом.

Як вбачається з повідомлення представника третьої особи та з відповіді на запит Центру надання адміністративних послуг Виконавчого комітету Онуфріївської селищної ради Олександрійського району Кіровоградської області, відповідачка ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_2 , що не відноситься за підсудністю Глобинському районному суді Полтавської області та підлягає розгляду Онуфріївським районним судом Кіровоградської області (місцезнаходження: 28100, Кіровоградська область, смт. Онуфріївка, вул. Назаренка, 23).

Факт реєстрації відповідачки за вказаною адресою підтверджується також наданою представником третьої особи копією паспорту, яка долучена до матеріалів справи.

Відповідно до частини 1ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свободкожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом.

Згідно із частиною 1ст. 8 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» від 2 червня 2016 року № 1402-VIII, ніхто не може бути позбавлений права на розгляд його справи в суді, до юрисдикції якого вона віднесена процесуальним законом.

Отже, суд повинен суворо дотримуватися правил підсудності.

Відповідно до вимог ч. 2 ст. 377 ЦПК Українипорушення правил юрисдикції загальних судів, визначених статтями 19-22 цього Кодексу, є обов`язковою підставою для скасування рішення незалежно від доводів апеляційної скарги.

Згідно з п. 1 ч. 1 ст. 31 ЦПК Українисуд передає справу на розгляд іншому суду, якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду.

Спори між судами про підсудність не допускаються. Справа, передана з одного суду до іншого в порядку, встановленомустаттею 31 цього Кодексу, повинна бути прийнята до провадження судом, якому вона надіслана (ч.ч. 1, 2ст. 32 ЦПК України).

Враховуючи недопустимість порушення правил щодо підсудності, а також ту обставину, що позивачем позовну заяву подано з порушенням територіальної юрисдикції (підсудністю) судів, суд приходить до висновку про необхідність передачі справи за підсудністю.

Отже, зважаючи на те, що зареєстрованим місцем проживання відповідачки не є Кременчуцький (Глобинський) район Полтавської області, вищевказана справа не підсуднаГлобинському районному суді Полтавської області і її необхідно надіслати за підсудністю до Онуфріївського районного суду Кіровоградської області.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.27,31 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Цивільну справу за позовом ОСОБА_1 , яка подана представником позивача адвокатом Хромих Едуардом Володимировичем до ОСОБА_2 , за участю третіх осіб: ОСОБА_3 , виконавчого комітету Градизької селищної ради Кременчуцького району Полтавської області, як органу опіки та піклування про позбавлення батьківських прав надіслати за підсудністю до Онуфріївського районного суду Кіровоградської області (місцезнаходження: 28100, Кіровоградська область, смт. Онуфріївка, вул. Назаренка, 23).

Передачу справи здійснити не пізніше п`яти днів після закінчення строку на її оскарження, а в разі подання скарги - не пізніше п`яти днів після залишення її без задоволення.

Ухвала може бути оскаржена шляхом подання апеляційної скарги до Полтавського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її підписання. Учасник справи, якому ухвала не була вручена в день її складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення відповідної ухвали.

Суддя Т. В. Левицька

СудГлобинський районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення21.11.2023
Оприлюднено24.11.2023
Номер документу115089193
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин, з них про позбавлення батьківських прав

Судовий реєстр по справі —527/2725/23

Ухвала від 10.05.2024

Цивільне

Онуфріївський районний суд Кіровоградської області

Шульженко В. В.

Ухвала від 16.02.2024

Цивільне

Онуфріївський районний суд Кіровоградської області

Шульженко В. В.

Ухвала від 21.11.2023

Цивільне

Глобинський районний суд Полтавської області

Левицька Т. В.

Ухвала від 24.10.2023

Цивільне

Глобинський районний суд Полтавської області

Левицька Т. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні