Рішення
від 21.11.2023 по справі 698/351/23
КАТЕРИНОПІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 698/351/23

Провадження № 2-о/698/22/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 листопада 2023 р. Катеринопільський районний суд Черкаської області в складі:

головуючого судді - Лазаренка В.В.,

присяжних Коваленка В.В., Любарської С.В.,

за участю секретаря судового засідання - Гончар Т.О.,

заявниці ОСОБА_1 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у порядку окремого провадження цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: орган опіки та піклування виконавчого комітету Катеринопільської селищної ради про визнання фізичної особи недієздатною та призначення опікуна,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернуласядосудуіз заявою про визнання фізичної особи недієздатною та призначення їй опікуна.

В обгрунтування заяви вказала, що її онук ОСОБА_2 є інвалідом з дитинства першої групи «А» безтерміново, у зв`язку з чим потребує постійного стороннього догляду, повністю залежний від сторонніх осіб. Вказує, що на даний час, ОСОБА_2 обмежений в здатності до орієнтації, спілкування, не може контролювати свою поведінку. Його захворювання свідчить про хронічний стійкий психічний розлад, внаслідок чого він не здатний усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними.

Посилаючись навикладене,просить судвизнати ОСОБА_2 недієздатним тапризначити їїопікуном ОСОБА_2 .

Ухвалою суду від 22.05.2023 року відкрито провадження у справі за правилами окремого провадження та призначено справу до судового розгляду.

Ухвалою суду від 27.06.2023 року задоволено клопотання заявниці про витребування доказів, витребувано з Катеринопільської районної лікарні амбулаторну картку ОСОБА_2 .

Ухвалою суду від 03.07.2023 року задоволено клопотання заявниці про призначення судової психіатричної експертизи, призначено судову психіатричну експертизу відносно ОСОБА_2 .. На час проведення експертизи провадження у справі зупинено.

У судовому засіданні заявниця ОСОБА_1 підтримала заявлені вимоги та просила їх задовольнити.

Представник органу опіки та піклування при виконкомі Катеринопільської селищноїради у судове засідання не з`явився. До суду надав заяву, відповідно до якої просить справу розглядати без участі представника.

Суд, заслухавши пояснення заявниці, дослідивши матеріали справи, оцінивши зібрані по справі докази в їх сукупності та взаємозв`язку, приходить до наступних висновків.

Відповідно до приписів ч. 1 ст. 29 Конституції України кожна людина має право на свободу та особисту недоторканність.

За змістом ст. 3 Закону України «Про психіатричну допомогу» кожна особа вважається такою, яка не має психічного розладу, доки наявність такого розладу не буде встановлено на підставах та в порядку, передбачених цим Законом та іншими законами України.

Відповідно до приписів ст. 36 ЦК України суд може обмежити цивільну дієздатність фізичної особи, якщо вона страждає на психічний розлад, який істотно впливає на її здатність усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними. Порядок обмеження цивільної дієздатності фізичної особи встановлюється Цивільним процесуальним кодексом України. Цивільна дієздатність фізичної особи є обмеженою з моменту набрання законної сили рішенням суду про це.

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 39, ч. 1 ст. 40 ЦК України фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними; фізична особа визнається недієздатною з моменту набрання законної сили рішенням суду про це.

За правилами ч.ч. 1, 2 та 3 ст. 41 ЦК України над недієздатною фізичною особою встановлюється опіка; недієздатна фізична особа не має права вчиняти будь-якого правочину; правочини від імені недієздатної фізичної особи та в її інтересах вчиняє її опікун.

Приписами ст. 55 ЦК України передбачено, що опіка та піклування встановлюються з метою забезпечення особистих немайнових і майнових прав та інтересів малолітніх, неповнолітніх осіб, а також повнолітніх осіб, які за станом здоров`я не можуть самостійно здійснювати свої права і виконувати обов`язки.

Згідно ч. 1 ст.60ЦКУкраїни суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

За правилами ч.ч. 2, 3, 4 ст. 63 ЦК України опікуном або піклувальником може бути лише фізична особа з повною цивільною дієздатністю. Фізична особа може бути призначена опікуном або піклувальником лише за її письмовою заявою. Опікун або піклувальник призначаються переважно з осіб, які перебувають у сімейних, родинних відносинах з підопічним, з урахуванням особистих стосунків між ними, можливості особи виконувати обов`язки опікуна чи піклувальника.

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 67 ЦК України опікун зобов`язаний дбати про підопічного, про створення йому необхідних побутових умов, забезпечення його доглядом та лікуванням.

Тлумачення зазначених норм права дає підстави стверджувати, що недієздатні особи є особливою категорією людей (фізичних осіб), які внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу тимчасово або постійно не можуть самостійно на власний розсуд реалізовувати майнові та особисті немайнові права, виконувати обов`язки й нести юридичну відповідальність за свої діяння.

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 296 ЦПК України заяву про визнання фізичної особи недієздатною може бути подано членами її сім`ї, близькими родичами, незалежно від їх спільного проживання, органом опіки та піклування, закладом з надання психіатричної допомоги.

За змістом ч. 3 ст. 297 ЦПК України у заяві про визнання фізичної особи недієздатною мають бути викладені обставини, що свідчать про хронічний, стійкий психічний розлад, внаслідок чого особа не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

Згідно зі ст. 299 ЦПК України справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи чи визнання фізичної особи недієздатною суд розглядає за участю заявника, особи, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною, та представника органу опіки та піклування.

За правилами ст. 300 ЦПК України суд, ухвалюючи рішення про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи чи визнання фізичної особи недієздатною, встановлює над нею відповідно піклування або опіку і за поданням органу опіки та піклування призначає їй піклувальника чи опікуна.

Судом встановлено, що за клопотанням заявниці у справі призначена та проведена судово-психіатрична експертиза. Згідно висновку експертів Черкаської філії судово-психіатричних експертиз ДУ «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків МОЗ України» № 974/01-02 від 02.10.2023 року встановлено, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на даний час страждає на хронічну стійку психічну хворобу важку розумову відсталість з грубим мовленевим недорозвитком як наслідок раннього органічного ураження головного мозку (дитячий церебральний параліч з подвійною геміплегією) та у зв`язку з цим не здатен розуміти значення своїх дій, не може ними керувати, у зв`язку з хворобою потребує постійного стороннього нагляду.

З копії довідки спеціалізованої психіатричної МСЕК м. Черкаси серія 12 ААВ № 645296 від 01.03.2023 року вбачається, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , має 1 (першу) «А» групу інвалідності з дитинства безтерміново, потребує постійного стороннього догляду, повністю залежний від сторонніх осіб. Рекомендовано проведення постійного підтримуючого психофармакологічного лікування. Психотерапія і психокорекція.

Із подання виконавчого комітету Катеринопільської селищної ради Звенигородського району Черкаської області про призначення опікуна від 02.05.2023 року № 396/02-48 вбачається, що орган опіки та піклування при виконкомі Катеринопільської селищноїради просить призначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , опікуном над її онуком ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , особою з інвалідністю з дитинства 1 групи підгрупи А в разі визнання його недієздатним.

Враховуючи висновок судово-психіатричної експертизи та надані сторонами письмові докази у їх сукупності, суд приходить до висновку про наявність правових підстав для визнання ОСОБА_2 недієздатним, оскільки належними та допустимими доказами підтверджено наявність хронічної стійкої психічної хвороби у формі важкої розумової відсталісті з грубим мовленевим недорозвитком, внаслідок чого ОСОБА_2 не здатний усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними.

При вирішенні питання щодо призначення опікуна, суд враховує, що під час розгляду справи не встановлено обставин, які б свідчили про неможливість призначення опікуном недієздатного ОСОБА_2 , заявницю по справі ОСОБА_1 .. Крім того, сама заявниця виявила бажання здійснювати опіку над своїм онуком ОСОБА_2 ..

Враховуючи подання органу опіки та піклування виконавчого комітету Катеринопільської селищної ради Звенигородського району Черкаської області про призначення опікуна від 02.05.2023 року № 396/02-48, суд вважає за необхідне призначити ОСОБА_1 опікуном над її онуком ОСОБА_2 ..

За змістом ч. 6 ст. 300 ЦПК України строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначається судом, але не може перевищувати двох років.

З урахуванням вимог ч. 6 ст. 300 ЦПК України, беручи до уваги встановлені судом обставини, суд визначає строк дії рішення про визнання фізичної особи ОСОБА_2 недієздатним у виді двох років з дня набуття рішенням законної сили.

Відповідно до приписів ч. 7 ст. 300 ЦПК України в разі необхідності продовження строку дії рішення суду про визнання фізичної особи недієздатною представник органу опіки та піклування має право подати до суду відповідне клопотання не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку, визначеного судовим рішенням.

За правилами ч. 2 ст. 299 ЦПК України судові витрати, пов`язані з провадженням справи про визнання фізичної особи недієздатною або обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, відносяться на рахунок держави.

Таким чином, враховуючи викладене,судприходитьдо висновкупронаявністьправових підставдля задоволення заяви ОСОБА_1 в повному обсязі.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 36,39,40, 41,55,60,63, 67 ЦК України, ст.ст.10,81,247,265,273,293,206, 297, 299-300,ЦПК України, суд,

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа: орган опіки та піклування виконавчого комітету Катеринопільської селищної ради про визнання фізичної особи недієздатною та призначення опікуна задовольнити.

ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який зареєстрований та проживає за адресою: АДРЕСА_1 , визнати недієздатним.

Опікуном ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , призначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Згідно із ч. 6ст. 300 ЦПК Українистрок дії рішення про визнання недієздатним ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , становить два роки починаючи з дня набрання рішенням законної сили.

Апеляційна скарга на рішення може бути подана протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Черкаського апеляційного суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги усіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті провадження чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя В.В. Лазаренко

Присяжні В.В.Коваленко

С.В. Любарська

СудКатеринопільський районний суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення21.11.2023
Оприлюднено24.11.2023
Номер документу115110597
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —698/351/23

Рішення від 21.11.2023

Цивільне

Катеринопільський районний суд Черкаської області

Лазаренко В. В.

Рішення від 21.11.2023

Цивільне

Катеринопільський районний суд Черкаської області

Лазаренко В. В.

Ухвала від 03.07.2023

Цивільне

Катеринопільський районний суд Черкаської області

Лазаренко В. В.

Ухвала від 27.06.2023

Цивільне

Катеринопільський районний суд Черкаської області

Лазаренко В. В.

Ухвала від 22.05.2023

Цивільне

Катеринопільський районний суд Черкаської області

Лазаренко В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні