Ухвала
від 22.11.2023 по справі 741/1306/23
НОСІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Єдиний унікальний номер № 741/1306/23

Номер провадження 2/741/405/23

УХВАЛА

іменем України

22 листопада 2023 року м. Носівка

Носівський районний суд Чернігівської області у складі:

головуючого судді Крупини А.О.,

з участю секретаря судового засідання Багмута О.С.,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні у порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про стягнення суми заборгованості та трьох відсотків річних за прострочення виплати,

УСТАНОВИВ:

Представник позивача ОСОБА_1 адвокат Павленко В.М. звернувся до суду з цим позовом до відповідача ОСОБА_2 .

Ухвалою судді від 28 липня 2023 року відкрито позовне провадження в цивільній справі, постановлено розгляд справи проводити за правилами загального позовного провадження та призначено підготовче судове засідання на 05 жовтня 2023 року.

У судове засідання 05 жовтня 2023 року позивач ОСОБА_1 та відповідач ОСОБА_2 не з`явились, про дату, час та місце розгляду справи повідомлялись належним чином, при цьому представник позивача адвокат Павленко В.М. не заперечував щодо відкладення підготовчого судового засідання, у зв`язку з цим розгляд справи було відкладено до 21 листопада 2023 року. Одночасно протокольною ухвалою суду витребувано в ІНФОРМАЦІЯ_1 інформацію щодо проходження відповідачем ОСОБА_2 служби в ЗСУ (а. с. 50, 101).

19 жовтня 2023 року на адресу суду надійшла письмова відповідь від ІНФОРМАЦІЯ_2 , за змістом якої громадянин ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , житель с. Плоске, Чернігівської області, на обліку у відділі не перебуває, призивався на військову службу з 09 червня 2022 року по контракту (а. с. 103).

У судове засідання 22 листопада 2023 року до суду позивач ОСОБА_1 та її представник адвокат Павленко В.М., відповідач ОСОБА_2 не з`явились, про дату, час та місце розгляду справи повідомлялись належним чином. Від представника позивача надійшла письмова заява про розгляд справи без участі позивача та її представника, у якій представник позивача просив суд закрити підготовче провадження та призначити дану справу до судового розгляду по суті. Привертав увагу суду, що відповідь начальника IV відділу Ніжинського районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки щодо призиву відповідача ОСОБА_2 на військову службу за контрактом не є належним доказом перебування відповідача у ЗСУ та письмовим доказом для зупинення провадження у справі, оскільки відсутній наказ по особовому складу у розумінні п. 12 Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України, затвердженого Указом Президента України від 10 грудня 2008 року № 1153/2008.

Суд, перевіривши матеріали по справі, робить нижченаведений висновок.

Так, згідно з ч. 1 ст. 2 ЦПК України завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизначених або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

Відповідно до ч. 1 ст. 5 ЦПК України, здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законом або договором.

Указом Президента України від 24 лютого 2022 року № 64/2022у зв`язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, на підставі пропозиції Ради національної безпеки і оборони України, відповідно до пункту 20 частини першої статті 106 Конституції України, Закону України "Про правовий режим воєнного стану"із 05 години 30 хвилин 24 лютого 2022 року в Україні введено воєнний стан строком на 30 діб та оголошено проведення загальної мобілізації. У подальшому Указами Президента України воєнний стан неодноразово продовжено.

Відповідно до вимог п. 2 ч. 1 ст. 251 ЦПК України суд зобов`язаний зупинити провадження у справі у разі перебування сторони або третьої особи, яка заявляє самостійні вимоги щодо предмета спору, у складі Збройних Сил України або інших утворених відповідно до закону військових формувань, що переведені на воєнний стан або залучені до проведення антитерористичної операції.

Зупинення провадження у справі це тимчасове припинення судом вчинення процесуальних дій під час судового розгляду із визначених у законі об`єктивних підстав, які перешкоджають подальшому розгляду справи і щодо яких неможливо передбачити їх усунення.

Отже, з урахуванням положень п. 2 ч. 1 ст. 251 ЦПК України, для вирішення питання про зупинення провадження у справі має значення перебування сторони у складі Збройних Сил України або інших утворених відповідно до закону військових формувань, що переведені на воєнний стан.

Згідно зі статтею 1 Закону України «Про Збройні Сили України» Збройні Сили України це військове формування, на яке відповідно до Конституції України покладаються оборона України, захист її суверенітету, територіальної цілісності і недоторканності.

Судом встановлено, що відповідач ОСОБА_2 призваний на військову службу з 09 серпня 2022 року по контракту.

Відповідно до Положення про територіальні центри комплектування та соціальної підтримки, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 23 лютого 2022 року № 154, із змінами, територіальні центри комплектування та соціальної підтримки є органами військового управління, що забезпечують виконання законодавства з питань військового обов`язку і військової служби, мобілізаційної підготовки та мобілізації, які відповідно до покладених на них завдань, зокрема, видають довідки громадянам про проходження військової служби, зокрема про період участі у бойових діях для врахування до стажу; ведуть військовий облік призовників, військовозобов`язаних та резервістів.

Дійсно, згідно з п. 12 Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України, затвердженого Указом Президента України від 10 грудня 2008 року № 1153/2008, із змінами, встановлення, зміна або припинення правових відносин військовослужбовців, які проходять військову службу за контрактом та за призовом осіб офіцерського складу … оформлюється письмовими наказами по особовому складу на підставі відповідних документів, перелік та форма яких встановлюються Міністерством оборони України.

Разом з цим, суд уважає повідомлення ІНФОРМАЦІЯ_2 про не перебування ОСОБА_2 на обліку у відділі та призив його на військову службу з 09 червня 2022 року по контракту належним доказом перебування ОСОБА_2 у складі Збройних Сил України або інших утворених відповідно до закону військових формувань, що переведені на воєнний стан, оскільки таке повідомлення надано на запит суду уповноваженим органом, який забезпечує виконання законодавства з питань військового обов`язку і військової служби, мобілізаційної підготовки та мобілізації, а необізнаність відповідача про розгляд справи позбавляє його можливості подати до суду наказ щодо нього по особовому складу відповідної військової частини.

Суд також враховує, що положення статті 251 ЦПК України передбачають обов`язок, а не право суду зупинити провадження у справі у разі настання обставин, передбачених частиною 1 вказаної статті. Відтак, суд зобов`язаний зупинити провадження у даній справі на виконання вимог п. 2 ч. 1 ст. 251 ЦПК України.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 253 ЦПК України провадження у справі зупиняється у випадку, встановленому п. 2 ч.1 ст. 251 цього Кодексу, до припинення перебування сторони або третьої особи, яка заявляє самостійні вимоги щодо предмета спору, у складі Збройних Сил України або інших утворених відповідно до закону військових формувань, що переведені на воєнний стан або залучені до проведення антитерористичної операції.

З огляду на вищевикладене, суд вважає за необхідне зупинити провадження у даній справі до припинення перебування відповідача ОСОБА_2 у складі Збройних Сил України.

Керуючись ст. ст. 251, 253, 261, 263, 353 ЦПК України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Зупинити провадження у цивільній справі № 741/1306/23, провадження № 2/741/405/23 за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про стягнення суми заборгованості та трьох процентів річних за прострочення виплати до припинення перебування відповідача по справі ОСОБА_2 у складі Збройних Сил України.

Ухвала суду може бути оскаржена в апеляційному порядку шляхом подачі апеляційної скарги протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення безпосередньо до Чернігівського апеляційного суду.

Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження ухвали суду - якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Суддя Анатолій КРУПИНА

СудНосівський районний суд Чернігівської області
Дата ухвалення рішення22.11.2023
Оприлюднено27.11.2023
Номер документу115137710
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000), з них страхування, з них позики, кредиту, банківського вкладу, з них

Судовий реєстр по справі —741/1306/23

Постанова від 06.03.2024

Цивільне

Чернігівський апеляційний суд

Скрипка А. А.

Ухвала від 28.12.2023

Цивільне

Чернігівський апеляційний суд

Скрипка А. А.

Ухвала від 18.12.2023

Цивільне

Чернігівський апеляційний суд

Скрипка А. А.

Ухвала від 22.11.2023

Цивільне

Носівський районний суд Чернігівської області

Крупина А. О.

Ухвала від 30.10.2023

Цивільне

Носівський районний суд Чернігівської області

Крупина А. О.

Ухвала від 16.10.2023

Цивільне

Носівський районний суд Чернігівської області

Крупина А. О.

Ухвала від 04.10.2023

Цивільне

Носівський районний суд Чернігівської області

Крупина А. О.

Ухвала від 28.07.2023

Цивільне

Носівський районний суд Чернігівської області

Крупина А. О.

Ухвала від 28.07.2023

Цивільне

Носівський районний суд Чернігівської області

Крупина А. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні