Ухвала
від 23.11.2023 по справі 580/9219/23
ЧЕРКАСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

про перехід у загальне позовне провадження

23 листопада 2023 року справа № 580/9219/23м. Черкаси

Черкаський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Руденко А.В., розглянувши у письмовому провадженні клопотання відповідача Північного офісу Держаудитслужби від 10.11.2023 та від 20.11.2023 про перехід у загальне позовне провадження у справі за позовом Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Черкаській області до Управління Північного офісу Держаудитслужби в Черкаській області та Північного офісу Держаудитслужби в Черкаській області про визнання протиправною та скасування вимоги, -

ВСТАНОВИВ:

04.10.2023 до Черкаського окружного адміністративного суду звернулось Головне управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Черкаській області до Управління Північного офісу Держаудитслужби в Черкаській області та Північного офісу Держаудитслужби в Черкаській області, в якій просить визнати протиправною та скасувати Вимогу Управління Північного офісу Державної аудиторської служби України № 262304-14/3222-2023 від 07.09.2023 "Про усунення виявлених порушень".

Ухвалою судді Руденко А.В. від 18.10.2023 за вказаною позовною заявою відкрито спрощене позовне провадження та ухвалено розпочати розгляд справи з 17.11.2023 без виклику учасників справи.

До початку розгляду справи по суті відповідач у справі Північний офіс Держаудитслужби направив до суду клопотання від 09.11.2023 про розгляд справи за правилами загального позовного провадження.

Обгрунтовуючи клопотання, відповідач послався на ту обставину, що справа не є малозначною, оскільки пунктами 2 та 3 оскаржуваної вимоги зобов`язано Головне управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Черкаській області (далі ГУ ДСНС) вжити заходів для забезпечення усунення порушення в частині зайвого списання коштів на видатки (в обсягах вищих за їх фактичну вартість) на загальну суму 6 278 322,13 грн та відобразити у бухгалтерському обліку заборгованість за юридичними особами, з якими проведені розрахунки, та провести роботу щодо відшкодування коштів на суму 1 453 019,53 грн (внаслідок акумулювання ГУ ДСНС коштів спеціального фонду від власних надходжень підпорядкованих підрозділів та спрямування коштів спеціального фонду кошторису установи розпорядникам вищого рівня), і за фактом невиконання ГУ ДСНС Вимоги Управління Північного офісу Держаудитслужби у Черкаській області має право звернутися до суду з вимогою про стягнення грошових коштів у сумі, що перевищує п`ятсот розмірів прожиткового мінімуму для працездатних громадян.

Крім цього справа має значний суспільний інтерес, оскільки інформація щодо результатів ревізії фінансово-господарської діяльності ГУ ДСНС, на усунення виявлених порушень законодавства спрямована оскаржувана Вимога, становить суспільний інтерес.

Також з врахування приписів частини 2 статті 77 КАС України Північний офіс Держаудитслужби як відповідач зацікавлений у повному та всебічному встановленні обставин справи, зокрема і шляхом надання кваліфікованих пояснень його представників.

10.11.2023 та 20.11.2023 відповідач Північний офіс Держаудитслужби направив клопотання про розгляд справи у загальному позовному провадженні з аналогічним обгрунтуванням.

Розглянувши клопотання відповідача Північного офісу Держаудитслужби про розгляд справи у загальному позовному провадженні суд дійшов висновку про наявність підстав для їх задоволення з огляду на таке.

Частинами 1-3 статті 12 Кодексу адміністративного судочинства України (далі КАС України) передбачено, що адміністративне судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим Кодексом, у порядку позовного провадження (загального або спрощеного). Спрощене позовне провадження призначене для розгляду справ незначної складності та інших справ, для яких пріоритетним є швидке вирішення справи. Загальне позовне провадження призначене для розгляду справ, які через складність або інші обставини недоцільно розглядати у спрощеному позовному провадженні.

Згідно пункту 4 частини 4 вказаної статті виключно за правилами загального позовного провадження розглядаються справи у спорах щодо оскарження рішення суб`єкта владних повноважень, на підставі якого ним може бути заявлено вимогу про стягнення грошових коштів у сумі, що перевищує п`ятсот розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб

В свою чергу пунктом 8 статті 10 Закону України «Про основні засади здійснення державного фінансового контролю в Україні» від 26.01.1993 №2939-Х11 органу державного фінансового контролю надано право у судовому порядку стягувати у дохід держави кошти, отримані підконтрольними установами за незаконними договорами , без установлених законом підстав та з порушенням законодавства.

Також пунктом 10 статті 10 Закону №2939-Х11 органу державного фінансового контролю надано право звертатися до суду в інтересах держави, якщо підконтрольною установою не забезпечено виконання вимог щодо усунення виявлених під час здійснення державного фінансового контролю порушень законодавства з питань збереження і використання активів.

Судом встановлено, що оскаржуваною Вимогою №262304-14/3222 від 07.09.2023 «Про усунення виявлених порушень» позивач у справі ГУ ДСНС у Черкаській області зобов`язаний:

« 2. Вжити заходів для забезпечення усунення порушення в частині зайвого списання коштів на видатки (в обсягах вищих за їх фактичну вартість) на загальну суму 6 278 322,13 грн (внаслідок включення до калькуляцій прибутку 5 422 884,12 грн, який не передбачено вищезазначеними нормативними актами та нарахованого на нього ПДВ 855 438,01 грн) зокрема шляхом відображення у бухгалтерському обліку даної суми по розрахунках з даними контрагентами (на підставі підписаних актів звірки розрахунків) та провести розрахунки з урахуванням наявної дебіторської заборгованості.

3. Відобразити в обліку заборгованість за юридичними особами, з якими проведено розрахунки з порушенням, провести роботу щодо відшкодування коштів на суму 1 453 019,53 грн (внаслідок акумулювання ГУ ДСНС коштів спеціального фонду від власних надходжень підпорядкованих підрозділів та спрямування коштів спеціального фонду кошторису установи розпорядникам вищого рівня).»

Отже у разі невиконання позивачем Вимоги №262304-14/3222 від 07.09.2023 «Про усунення виявлених порушень» відповідач Управління Північного офісу Держаудитслужби набуває право на звернення до суду в інтересах держави, відшкодування коштів на суму 1 453 019,53 грн.

Прожитковий мінімум для працездатних осіб станом на день звернення до суду (03.10.2023) становить 2 684 грн, п`ятсот розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб складає 1 342 000 грн, тобто більше, ніж сума відшкодування коштів за розрахунками, проведеними з порушенням законодавства, а саме: 1 453 019,53 грн, що є обов`язковою умовою для розгляду справи у загальному позовному провадженні.

Інші обставини, на які посилається відповідач, а саме: справа має значний публічний інтерес та необхідність особистих пояснень обставин справи представниками відповідача, за наявності обов`язкової підстави для розгляду справи у загальному позовному провадженні, передбаченої пунктом 4 частини 4 статті 12 КАС України, не мають значення для вирішення питання про розгляд справи у загальному позовному провадженні, тому суд не надає їм правової оцінки.

Згідно частини 4 статті 260 КАС України якщо відповідач в установлений судом строк подасть заяву із запереченнями проти розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження, суд залежно від обгрунтованості заперечень відповідача протягом двох днів із дня її надходження до суду постановляє ухвалу про: 1) залишення заяви відповідача без задоволення; 2) розгляд справи за правилами загального позовного провадження та заміну засідання для розгляду справи по суті підготовчим засіданням.

Згідно частини 6 вказаної статті якщо суд вирішив розглянути справу в порядку спрощеного позовного провадження, але в подальшому постановив ухвалу про розгляд справи за правилами загального позовного провадження, розгляд справи починається зі стадії відкриття провадження у справі. У такому випадку повернення до розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження не допускається.

За вказаних обставин суд дійшов висновку, що клопотання відповідача Північного офісу Держаудитслужби про розгляд справи у загальному позовному провадженні є обгрунтованим та підлягає задоволенню.

Керуючись ст. 12, 243, 250, 256, 257, 260 Кодексу адміністративного судочинства України суд

УХВАЛИВ:

Клопотання відповідача Північного офісу Держаудитслужби від 10.11.2023 та від 20.11.2023 про розгляд справи у загальному позовному провадженні задовольнити.

Здійснити розгляд адміністративної справи №580/9219/23 за позовом Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Черкаській області до Управління Північного офісу Держаудитслужби в Черкаській області та Північного офісу Держаудитслужби в Черкаській області про визнання протиправною та скасування вимоги у загальному позовному провадженні.

Призначити підготовче засідання на 11 год 00 хв 14 грудня 2023 року, що буде проводитись одноособово суддею Руденко А. В. в приміщенні Черкаського окружного адміністративного суду за адресою: м. Черкаси, бульвар Шевченка, 117, із повним фіксуванням судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу.

У підготовче засідання викликати осіб, які беруть участь у справі.

Учасники справи, які не можуть з поважних причин прибути до суду, зобов`язані завчасно повідомити про це суд (ч. 2 ст. 131 КАС України).

Копію ухвали направити особам, які беруть участь у справі.

Ухвала набирає законної сили з моменту підписання та не може бути оскаржена окремо від рішення суду.

Суддя Алла РУДЕНКО

Дата ухвалення рішення23.11.2023
Оприлюднено27.11.2023
Номер документу115143112
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправною та скасування вимоги

Судовий реєстр по справі —580/9219/23

Ухвала від 02.04.2024

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Алла РУДЕНКО

Ухвала від 02.04.2024

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Алла РУДЕНКО

Ухвала від 01.04.2024

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Алла РУДЕНКО

Ухвала від 29.01.2024

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Алла РУДЕНКО

Ухвала від 16.01.2024

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Алла РУДЕНКО

Ухвала від 16.01.2024

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Алла РУДЕНКО

Ухвала від 14.12.2023

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Алла РУДЕНКО

Ухвала від 14.12.2023

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Алла РУДЕНКО

Ухвала від 23.11.2023

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Алла РУДЕНКО

Ухвала від 18.10.2023

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Алла РУДЕНКО

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні